Καθ' όλα νόμιμη η ένταξη των εργαζομένων στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δεδομένης της προαναγγελίας ελέγχων στους ΟΤΑ που απασχολούν ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

“Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί σωστά”

Σε ελέγχους προς τους Δήμους, οι οποίοι απασχολούν ανέργους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τους ΟΤΑ, η Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, καθώς διαπιστώθηκαν φαινόμενα μη τήρησης των όρων της πρόσκλησης, αλλά και της εργατικής νομοθεσίας.

Μέσω καταγγελιών των ίδιων των ωφελούμενων του προγράμματος, ενημερώθηκε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων (ΓΓΔΚ&ΑΠ), όσον αφορά σε καταπάτηση των όρων της δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα, όσο και της εργατικής νομοθεσίας, αναφορικά με την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων, που απασχολούνται κυρίως στους τομείς της Καθαριότητας των Δήμων.

Συνεπώς, η Γενική Γραμματέας, κ. Χαλικιά, ανακοίνωσε σε δηλώσεις της, πως έχει αποσταλεί έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Επιθεώρησης Εργασίας, με το οποίο ζητείται η διενέργεια άμεσων ελέγχων σε όσους Δήμους απασχολούν άνεργους ωφελούμενους του προγράμματος.

Ένας από τους Δήμους αυτούς, είναι και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στον οποίο, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, η απασχόληση των ωφελουμένων γίνεται, ακολουθώντας τους όρους της πρόσκλησης, αλλά και την εργατική νομοθεσία και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ανησυχία για τη διενέργεια του οποιουδήποτε ελέγχου.

“Το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παρέκκλιση”

H ΓΓΔΚ&ΑΠ είναι αρμόδια για τη διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ), προϋπολογισμού 3,013 δις €, το οποίο αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω του οποίου υλοποιούνται οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Οι δράσεις που χρηματοδοτεί το εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εξυπηρετούν την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση, με την επιδότηση ανέργων για την ανάληψη βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την επιδότηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πλήρη ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την προάσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού, καθώς και την εδραίωση της μεταρρύθμισης στον τομέα ψυχικής υγείας.

Η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Δήμητρα Χαλικιά με αφορμή τις συνεχείς καταγγελίες τις οποίες δέχονται οι Υπηρεσίες από τους ωφελούμενους της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ για μη τήρηση των όρων της Πρόσκλησης για την Κοινωφελή Εργασία αλλά και της Εργατικής Νομοθεσίας από τους ΟΤΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015 για την πρόσληψη 32.433 άνεργους και τις υπ΄ αριθμ. 260/ 30-06-2015, 288/ 15-07-2015, 319/ 29-07-2015 και 414/ 09-09-2015 διευκρινιστικές Εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την εφαρμογή και υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος , συνεχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα μη τήρησης τόσο των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015 όσο και της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό έχουμε στείλει επιστολή στο Γενικό Γραμματέα ΣΕΠΕ ζητώντας την διενέργεια άμεσων ελέγχων σε όλους τους Δήμους που απασχολούν ανέργους σε Κοινωφελή Εργασία.

Παρά τις παραπάνω ενέργειες, κάποιες Υπηρεσίες Δήμων και συγκεκριμένα των Τομέων «Καθαριότητας», «Περιβάλλοντος και Πρασίνου» συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την Εργατική νομοθεσίας και δεν λαμβάνουν τα υποχρεωτικά μέσα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Με αφορμή συμβάν σε Δήμο της Αττικής, υπογραμμίζουμε ότι όποιος Δήμος δεν συμμορφώνεται με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015, και με την εφαρμογή της Εργατικής νομοθεσίας και της Προστασίας των εργαζομένων, η Γενική Γραμματεία θα προχωρά σε εφαρμογή του άρθρου 10.10. της Πρόσκλησης 2/2015 έτσι ώστε μετά την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, θα αφαιρείται η θέση του ανέργου/ωφελούμενου από τον Επιβλέποντα Φορέα (ΟΤΑ) και η/οι συγκεκριμένη/ες θέσεις θα παραμένουν κενές.

Οι άνεργοι ωφελούμενοι σύμφωνα με το άρθρο 10.16 της ίδιας πρόσκλησης θα μεταφέρονται σε άλλους Δήμους έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωφελούς.

Η Δήμητρα Χαλικιά τόνισε ότι “το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παρέκκλιση για μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Χωρίς προβλήματα η ένταξη των ωφελουμένων στις υπηρεσίες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Καθησυχαστικά, αναφορικά με το ζήτημα και τις συνθήκες απασχόλησης των περίπου 45 ωφελούμενων στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξης Αθανασίου.

Όπως εξήγησε, “εμείς δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Όλοι οι εργαζόμενοι απασχολούνται στις θέσεις που πρέπει. Μάλιστα, στους εργαζόμενους, με πεντάμηνη σύμβαση, που απασχολούνται στις υπηρεσίες Καθαριότητας, παίρνουν και ένα έξτρα επίδομα, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, λόγω της φύσης του αντικειμένου. Θεωρώ, πως οι διαδικασίες ένταξης των εργαζομένων στις θέσεις τους έχουν ολοκληρωθεί σωστά”, συμπληρώνοντας επίσης, ότι και σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα, η πρόσληψη δεν ολοκληρώνεται, έως ότου τα προσκομίσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, σχετικά με την πιθανότητα διενέργειας ελέγχου στο Δήμο, “θεωρώ, ότι είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”.

Η συμβολή των εργαζομένων στους Δήμους μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είναι πολύ μεγάλη, καθώς οι ΟΤΑ α' βαθμού αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα υποστελέχωσης σε βασικές υπηρεσίες. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε, ότι σαφώς οι υπηρεσίες θα λειτουργούσαν καλύτερα, αν τηρούνταν η αναλογία 1 προς 5 (μία πρόσληψη σε κάθε πέντε αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις), η οποία μέχρι στιγμής δε φαίνεται να ακολουθείται, τονίζοντας, πως, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, υπάρχουν εργαζόμενοι σε θέσεις, όπως αυτές της Κοινωνικής Εργασίας, με τη λήξη του ωστόσο, οι θέσεις αυτές μένουν κενές, χωρίς να διατίθενται οι απαραίτητοι πόροι για την πλήρωσή τους.