Περιορισμός στα άκρως απαραίτητα
- Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10
Σε απόσταση αναπνοής από την “αυγή” του 2016 θα συζητηθεί και θα τεθεί προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ο προϋπολογισμός του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ο οποίος υπερψηφίστηκε αρχικά ομόφωνα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του.
Υπό τη “σκιά” της επιβεβλημένης και ψηφισμένης από το δημοτικό συμβούλιο μείωσης στις δυνατότητες δαπανών του Φορέα, ύψους 80.000 ευρώ, - ποσό το οποίο βάσει των ισχυρισμών της Δημοτικής Αρχής, θα “καλύψει” τμήμα της πολυσυζητημένης “τρύπας” των τετραγωνικών μέτρων που παρατηρήθηκε πριν δύο έτη και οδήγησε στην αύξηση των δημοτικών τελών για το νέο έτος – τα μέλη του ΔΣ, ενέκριναν τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που αγγίζει τα 590.000 ευρώ.
Σε λιτές δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση της Τετάρτης προέβη στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως, το νέο οικονομικό έτος για τον Φορέα εκτιμάται δύσκολο, “απαντώντας” παράλληλα και για το θέμα της πτωτικής πορείας της ανακύκλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, στη γενικότερη χρονική καθυστέρηση η οποία συνοδεύει την έγκριση δημοτικών τελών, προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ και κυρίως, του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2016, σε εκκρεμότητα παραμένει και η έγκριση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων για τη Σύρο.
Μετρημένα βήματα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες
Ειδικότερα στο περιεχόμενο του πολυσέλιδου προϋπολογισμού και του σχεδίου δράσης για το 2016, σημειώνεται μεταξύ άλλων, πως, ανά υπηρεσία τα έξοδα αφορούν σε 54.673,88 ευρώ για γενικές υπηρεσίες, σε 9.400 ευρώ για οικονομικές διοικητικές υπηρεσίες και σε 401.305,77 ευρώ για υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, με τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα να δείχνει πως, τα προϋπολογισθέντα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες φθάνουν τα 300.000 ευρώ ενώ στα έκτακτα έσοδα για τον ίδιο σκοπό έχουν προϋπολογισθεί επιπλέον 100.000 ευρώ.
Υπογραμμίζεται επίσης, πως, για την αποκομιδή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών η σύμβαση του Φορέα με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, ενώ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει προϋπολογισθεί το ποσό των 75.000 ευρώ αλλά και για την αποκομιδή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών και τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων (ΣΜΑΥ) προβλέπεται το ποσό των 95.000 ευρώ.
“Το 2016 μπορεί να είναι δύσκολο οικονομικά για τον ΦΟΔΣΑ αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε” δήλωσε αρχικά ο Μάρκος Πρίντεζης, τονίζοντας πως, η σύνταξη του προϋπολογισμού έλαβε υπόψιν της, αφενός τις ανάγκες της ομαλής λειτουργίας του Φορέα κι αφετέρου, τη μείωση των 80.000 ευρώ για την κάλυψη των κενών της “τρύπας των τετραγωνικών μέτρων”. “Αναπροσαρμόσαμε τα ποσά με τη μείωση που πρότεινε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών της τάξεως των 80.000 ευρώ. Γενικά είχαμε αυξήσει τα ποσά συντήρησης και επισκευής του ΧΥΤΑ διότι ήταν σε άθλια κατάσταση. Παρόλα αυτά όμως, και με το σημερινό σχέδιο του προϋπολογισμού δεν μειώνουμε πολλά χρήματα” υποστήριξε παρακάτω, αναφέροντας πως, σε επίπεδο συντηρήσεων, απομένουν σοβαρές εργασίες, οι οποίες θα δρομολογηθούν σταδιακά. “Έχουμε μία αντλία που υπολειτουργεί και μία που δεν λειτουργεί. Δεν εμποδίζεται βέβαια η λειτουργία του ΧΥΤΑ” εξήγησε, λέγοντας πως, “Στόχος για το 2016 είναι να γίνει μία πολύ καλή συντήρηση σε όλα τα μηχανήματα αλλά και επισκευές που χρειάζονται τα κτίρια. Το ΔΣ προσπάθησε να προϋπολογίσει τις καθιερωμένες υποχρεώσεις για τη λειτουργία των μηχανημάτων του ΧΥΤΑ, γενικότερα για τα καύσιμα που απαιτούνται και τις ανάγκες μας όπως ο ηλεκτροφωτισμός κλπ. Συμπεριλάβαμε μάλιστα μικρή αύξηση για τη λειτουργία του ΣΜΑΥ” πρόσθεσε παρακάτω.
Στις γενικότερες παρατηρήσεις του, επεσήμανε μάλιστα πως, “Είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε χρέη” για το 2016, επαναλαμβάνοντας ακόμη πως, “το νέο έτος θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σταδιακά, δίνοντας προτεραιότητα στις ανώτερες οικονομικές προτεραιότητες του Δήμου”.
Πτωτική πορεία ανακύκλωσης και ΣΜΑΥ
Δεδομένης της σημαντικής παρατήρησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη σε πρόσφατη ανακοίνωσή του προς τα τοπικά ΜΜΕ, σχετικά με την πτωτική πορεία της ανακύκλωσης στο νησί, κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Υπενθυμίζεται πως, η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας με στοιχεία, έκανε λόγο για “καταβαράθρωση της ανακύκλωσης” και “εγκατάλειψή της από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής”, παραθέτοντας μάλιστα παράρτημα που δείχνει ότι το ποσοστό ανακύκλωσης για το 2015 έπεσε στο 12% από 15,6% που ήταν το 2014 και 28% το έτος 2013.
“Μπορεί να μειώθηκε λίγο η ανακύκλωση, όμως είναι πιο ποιοτική. Τί σημαίνει αυτό; Ότι το υλικό που αποστέλλεται από εμάς έχει μειωμένο υπόλειμμα. Έχουμε φθάσει σε σημείο το υπόλειμμα να είναι 10%” δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να συνεχίσει την προσπάθειά του. Χωρίς να απαντά επί της ουσίας στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος στη μεθαυριανή συνεδρίαση, έκλεισε την αναφορά του, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως, “Οι δημότες πρέπει να συμμετάσχουν και να ενισχύουν την ανακύκλωση, εναποθέτοντας τα απορρίμματά του στους σωστούς κάδους. Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων έχει αγκαλιάσει την ανακύκλωση”.
Κατέληξε δε, επισημαίνοντας πως, “ο ΣΜΑΥ στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και στην περεταίρω βελτίωση της ανακύκλωσης”, καθιστώντας γνωστό πως, για τη λειτουργία του “Θα υπάρξει διαγωνισμός” κι εκτιμώντας τέλος, πως, οι σχετικές διαδικασίες από την πλευρά του Δήμου, “πιστεύω να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016”.
Στο προσκήνιο η καθυστέρηση εκπόνησης των Τοπικών Σχεδίων
Η ιδιαίτερη ανησυχία της Περιφερειακής Αρχής για την “απροθυμία των δημάρχων να επισπεύσουν την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων” ήρθε εκ νέου στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο να συμμετέχει σε σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος. Αναφορικά με το εν λόγω θέμα, ο κ. Πρίντεζης υποστήριξε στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα πως, “το σχέδιο θα συζητηθεί εντός του Ιανουαρίου στο δημοτικό συμβούλιο”, αναφέροντας μάλιστα πως, στην εν λόγω συνάντηση, συμμετείχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, αμέσως μετά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν τα ακόλουθα: “Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση της πορείας εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που η χώρα καλείται να διευθετήσει είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που πλέον επιβάλλει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κομισιόν στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία πληρώνονται στις 2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ένα σημαντικό ποσοστό των προστίμων, αφορά τα νησιά του Αιγαίου τα οποία, στην διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, εξήντλησαν όλες τις παρατάσεις που είχαν την δυνατότητα να λάβουν και πλέον πρέπει επιτακτικά να θεραπεύσουν όλα τα ζητήματα και να εφαρμόσουν τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Η εκπόνηση του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου ήταν ευθύνη και αρμοδιότητα των δήμων της Περιφέρειας , που είναι και οι μοναδικοί μέτοχοι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Ωστόσο, λόγω της αδυναμίας του ΦοΔΣΑ να εκπονήσει Περιφερειακό Σχέδιο, το ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, δεδομένου του ότι η εκπόνηση ΠΕΣΔΑ συνιστά στοιχείο αιρεσιμότητας για τις σχετικές δαπάνες του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή με αποδέκτες τους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου, στους οποίους επισημαίνει ότι η μη ανταπόκρισή τους στην υποχρέωση σύνταξης και έγκρισης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, όχι μόνο τινάζει στον αέρα την διαδικασία εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), αλλά ταυτόχρονα μπλοκάρει, λόγω μη άρσης της αντίστοιχης αιρεσιμότητας, τις σχετικές δαπάνες του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης επανειλημμένως έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης των δημάρχων στις κοινοτικές οδηγίες όσον αφορά το μείζον θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Ειδικότερα, από το σύνολο των 34 Δήμων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μόνο τρεις ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σε ΦΕΚ η κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου
4 Ιαν. 2021 - 6:19 - Να μη χαθούν δράσεις ανακύκλωσης και έργα
3 Ιουν. 2020 - 6:20 - Οδηγίες προς τους πολίτες για τη διαχείριση απορριμμάτων
26 Μαρ. 2020 - 12:26 - Τοποθέτηση κάδων συλλογής μαγειρικών ελαίων στη Σύρο
14 Ιαν. 2020 - 14:44 - Έγκριση προϋπολογισμού για το 2020
18 Δεκ. 2019 - 6:19