Κατηγορηματικές διαφωνίες κι επίμονες εισηγήσεις
- Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
Με την απώλεια των ψήφων της μείζονος μειοψηφίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ο προϋπολογισμός για το 2016, με τους αιρετούς της αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική διαφωνία τους σχετικά με μία σειρά σοβαρών θεμάτων που έχουν απασχολήσει έντονα τα δημοτικά πράγματα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2015.
Προώθηση τουριστικού portal, τετραετής σύμβαση με την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., εκπρόθεσμη έγκριση των οικονομικών προβλέψεων για το νέο έτος αλλά και απουσία έργων για το νησί αποτέλεσαν τη βασική μαγιά της επιχειρηματολογίας της μείζονος αντιπολίτευσης στην εισήγηση που έθεσε προς έγκριση η Δημοτική Αρχή στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε προ έξι ημερών υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιώργου Παπαμανώλη.
Παρά το γεγονός πως, πρόκειται για το προσχέδιο, επί του οποίου η τελική έγκριση θα δοθεί ή όχι στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήτοι, τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, ωστόσο στο περιεχόμενό του, καθίσταται σαφής ο προσανατολισμός και οι κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής.
Υπογραμμίζεται πως, πρόκειται για τον πρώτο επί της ουσίας προϋπολογισμό που καταρτίζει η ίδια από την έναρξη της θητείας της.
Εκ μέρους της εφημερίδας υπήρξε προσπάθεια να φιλοξενηθεί δήλωση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη, ωστόσο απέβη άκαρπη η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο χθες.
Εκτός χρόνου και εκτιμήσεων...
Ξεκινώντας από το βασικό ζήτημα του χρόνου συζήτησης κι έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2016 αξίζει να επισημανθεί πως, η σχετική εισήγηση θα παρουσιασθεί στο σώμα τέλος του α΄ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός πως, οι οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο ήταν σαφείς και ο κάθε Δήμος πανελλαδικά όφειλε εντός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου να είχε υποβάλει προς έγκριση τον προϋπολογισμό του.
Ένα εκ των επιχειρημάτων της μείζονος μειοψηφίας όσον αφορά στην απόφαση καταψήφισής του και ειδικότερα των συμβούλων Γιάννη Βρούτση και Νίκου Φωτεινιά υπήρξε η καθυστέρηση με την οποία συντάχθηκε και ήρθε προς ψήφιση ο εν λόγω προϋπολογισμός, για τον οποίο όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το προσχέδιό του έπρεπε να είχε υποβληθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, έως τις 5 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία προβλεπόμενη εκ του νόμου προκειμένου να ελεγχθεί από το Οικονομικό Παρατηρητήριο.
Συμπληρωματικά, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί, πως, δεν ήταν λίγες οι φορές που σε δημόσιες συνεδριάσεις, η νυν Δημοτική Αρχή κλήθηκε από την αντιπολίτευση εν γένει, να εκτιμήσει πότε θα τεθεί επί τάπητος ο προϋπολογισμός, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να γνωστοποιεί πως, στις προθέσεις ήταν να συζητηθεί πριν το τέλος του 2015, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος έως και την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με τα σημερινά δεδομένα όμως να δείχνουν ότι ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη.
Στο προσκήνιο.... το “σκανδαλώδες” portal
Θέμα που υπήρξε στην πρώτη γραμμή του σχολιασμού της μείζονος μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή αποτέλεσε το περίφημο τουριστικό portal του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο έχουν συνοδεύσει έντονες διαφωνίες κυρίως για το κόστος του, αλλά και το περιεχόμενό του καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Τα δύο μέλη στην τοποθέτησή τους - με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό του 2016 η Δημοτική Αρχή ρητά έχει συμπεριλάβει για τη συντήρηση λογισμικού και την επικαιροποίηση του περιεχομένου του εκ νέου το ποσό των 19.000 ευρώ, αλλά και αντίστοιχο ποσό για την παραγωγή (με δημιουργικό) video τουριστικής προβολής της Σύρου -, επαναδιατύπωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το γνωστό θέμα των κατατμήσεων του ποσού των 60.000 ευρώ σε τρία ισόποσα μέρη και των “συνεπειών για τον Δήμο” σε επίπεδο ακύρωσης των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη.
Για την ιστορία και προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας καθώς δεν είχε καλυφθεί από τις απαντήσεις και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της τουριστικής προβολής της Σύρου όσον αφορά στο portal, είχε χαρακτηρίσει “σκανδαλώδεις” και “άνευ λογικής” τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες με επίμονο τρόπο φαίνεται πως έχουν ενταχθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Προϋπολογισθέντα ποσά για προβολή
Σε επίπεδο προβολής του νησιού, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επιπλέον, μία σειρά από προτάσεις που η Δημοτική Αρχή είχε καταγράψει εξ αρχής στην ατζέντα της. Μεταξύ άλλων, οι δημοτικοί σύμβουλοι στην επόμενη συνεδρίαση θα κληθούν να τοποθετηθούν και άρα, να ψηφίσουν ή όχι, για το ποσό των 60.000 ευρώ που αφορά στην προώθηση του τουριστικού portal και της τουριστικής προβολής εν γένει μέσω social media, youtube, google Adwords κλπ, για το ποσό των 8.500 ευρώ σχετικά με την προβολή του Δήμου σε έντυπα μέσα, αλλά και για τον σχεδιασμό μακετών για διαφημιστικά και τουριστικά έντυπα, καμπάνιες προώθησης, καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα με το προϋπολογισθέν ποσό των 15.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, στη λίστα έχουν συμπεριληφθεί τα ποσά των 20.000 και 10.000 ευρώ για δαπάνες διαφήμισης και δαπάνες promotion αντίστοιχα, ενώ το ποσό των 5.000 ευρώ προβλέπεται για συμμετοχή σε εκθέσεις εντός κι εκτός χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Πέραν των ανωτέρω, προϋπολογίζεται το ποσό των 25.000 ευρώ στον κωδικό τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα κι έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων κι αντιπροσωπειών, αλλά και το ποσό των 30.000 ευρώ για “φιλοξενία δημοσιογράφων, τουριστικών φορέων και προσωπικοτήτων” καθώς και 20.000 ευρώ για διοργάνωση και φιλοξενία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών.
Διαφωνία για τη διάρκεια της σύμβασης με ΚΤΕΛ
Στην τελική ευθεία προς έγκριση έχει συμπεριληφθεί και το ποσό των 635.240 ευρώ για τη νέα σύμβαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., ποσό που καλύπτει τις ανάγκες για το τρέχον έτος. Την αντίθεσή τους με τον τρόπο που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή για την εξυπηρέτηση και κάλυψη του μεταφορικού έργου στο νησί και ειδικότερα στην Ερμούπολη και τις ευρύτερες περιοχές αυτής, διατύπωσαν ξανά τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας. Συγκεκριμένα, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο τους, οι κκ. Φωτεινιάς και Βρούτσης επεσήμαναν ότι η αντίθεσή τους καταγράφεται ως προς το θέμα της διάρκειας της σύμβασης, η οποία “δεσμεύει” τον Δήμο για τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με όσα είχε υπογραμμίσει η αντιπολίτευση στην σχετική συνεδρίαση με θέμα τη σύναψη σύμβασης του Δήμου με την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., θα ήταν προς όφελος του Δήμου η διαπραγμάτευση να γίνεται σε ετήσια βάση δεδομένης της δεινής οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα και κατ΄ επέκταση οι Δήμοι και οι Οργανισμοί της Αυτοδιοίκησης συνολικά.
Οικονομικά πολιτισμού και πρόβλεψη για Φεστιβάλ Ρεμπέτικου
Σε σύγκριση με τον περυσινό προϋπολογισμό για πολιτιστικές δραστηριότητες που ανερχόταν σε 231.300 ευρώ, ποσό από το οποίο δεν δαπανήθηκαν όλα τα χρήματα, για το 2016 η Δημοτική Αρχή τον διαμορφώνει στο ύψος των 211.000 ευρώ. Εξ αυτών, όπως αναλύονται τα χρήματα, οι δαπάνες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις αυξάνονται στις 20.000 ευρώ (14.000 ο περυσινός προϋπολογισμός), ενώ το πρόγραμμα “Σύρος Πολιτισμός” αυξάνεται κατά 6.000 ευρώ και προϋπολογίζεται στις 65.000 ευρώ. Αξίζει να τονισθεί δε, πως, για το Φεστιβάλ Αιγαίου δεν έχει υπολογισθεί κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ για το Φεστιβάλ Κιθάρας μειώνεται το ποσό κατά 1.000 ευρώ και φθάνει στις 7.000 ευρώ και για το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής από τον περυσινό προϋπολογισμό των 17.000 ευρώ εκ των οποίων δαπανήθηκαν οι 5.000 ευρώ, διαμορφώνεται στο ύψος των εξόδων για το 2016, δηλαδή στις 5.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, 5.000 ευρώ προϋπολογίζονται για το Φεστιβάλ SIFF και 11.000 για το ΑΝΙΜΑ ενώ σταθερός παραμένει ο προϋπολογισμός για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (10.000 ευρώ).
Στην παρούσα αναφορά μεταξύ άλλων, αξίζει να τονισθεί ότι “εισάγεται” κι ένα νέο Φεστιβάλ ρεμπέτικου με τίτλο “Μάρκος Βαμβακάρης”, για τη διεξαγωγή του οποίου προϋπολογίζονται 15.000 ευρώ. Τέλος, δεν πρέπει να παραληφθεί ως αναφορά ότι για τη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το 2016 προβλέπεται το ποσό των 20.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης, φαίνεται πως, το 2015 είχαν προϋπολογισθεί 23.000 ευρώ, εκ των οποίων όπως παρουσιάζεται στη λίστα με τα οικονομικά δεδομένα, δεν δαπανήθηκε κανένα ποσό.
Υπογραμμίζεται πως, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφεται και το ποσό των 10.000 ευρώ για την πυρασφάλεια του θεάτρου “Απόλλων”, αλλά και 5.000 ευρώ για την έκδοση ημερολογίου το 2017.
Μικρά έργα και μελέτες
Θέμα που μονοπώλησε σε ορισμένες συνεδριάσεις τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες το περασμένο έτος ήταν το παρόν αλλά και το μέλλον των πολύπαθων χώρων αναψυχής, παιδικών χαρών και πάρκων σε κάθε γειτονιά. Όπως επισημαίνεται στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για το 2016, προϋπολογίζονται 24.000 ευρώ για την παιδική χαρά στο ΑΚΔΕ και τον αντίστοιχο χώρο της πλατείας Σεφέρη ενώ καθίσταται σαφές πως, δίδεται προτεραιότητα και σε περιοχές εκτός Ερμούπολης. Ειδικότερα, από 14.000 ευρώ θα προωθηθούν για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών Άνω Σύρου αλλά και Γαλησσά, καθώς και 11.000 για την παιδική χαρά του Μάννα. Επιπρόσθετα, υπολογίζουν 8.737,50 ευρώ για την αποκατάσταση στίβου και χώρου αθλοπαιδιών στο Ανοικτό Γυμναστήριο Πευκακίων αλλά και 36.769 ευρώ για αναβάθμιση και επισκευή εγκαταστάσεων. Συμπληρωματικά, αξίζει να τονισθεί ότι για την αντικατάσταση των σκουριασμένων κερκίδων του γηπέδου τένις προϋπολογίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ αλλά και συνολικά στον κωδικό της εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας του Αθλητικού Κέντρου “Δημ. Βικέλας” κατοχυρώνονται 50.000 ευρώ για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα.
Στο συνολικό κατάλογο συμπεριλαμβάνονται κι άλλα μικρά έργα και παρεμβάσεις όπως 11.900 ευρώ για την κατασκευή πεζοδρομίων στην περιοχή Λαζαρέττα, καθώς όμως και η διαμόρφωση ανοικτού χώρου στάθμευσης στην περιοχή των Φρερ, αλλά και συντηρήσεις παραδοσιακών πλακόστρωτων στο ιστορικό κέντρο, ωστόσο τα μέλη της μειοψηφίας, επί του προσχεδίου και ειδικότερα για το κομμάτι των έργων διατύπωσαν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας πως, “τα έργα είναι ελάχιστα” για το νησί. Πάντως από τον κατάλογο με τις μελέτες, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει προβλεφθεί εκπόνηση μελέτης μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ με προϋπολογιζόμενο κόστος 110.000 ευρώ. Υπογραμμίζεται πως, για την επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ δεν αναφέρεται κανένα ποσόν.
Συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία
Στο προσχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σημειώνεται πως για το 2016 τόσο το ποσόν των εσόδων, όσο και των εξόδων ανέρχεται σε 24. 353. 929,56 ευρώ ενώ το αποθεματικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει διαμορφωθεί σε 209.127,94 ευρώ. Από τα ποσά που κρίνεται απαραίτητο να γνωστοποιηθούν στην παρούσα αναφορά με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι ότι για τη λειτουργία του Δήμου και την κάλυψη όλων των απαιτήσεων των υπαλλήλων προϋπολογίσθηκε το ποσό των 5.425.353,02 ευρώ, ενώ οι αμοιβές των αιρετών και τρίτων βάσει της σχετικής νομοθεσίας ανέρχονται σε 1.018.359,42 ευρώ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο οικονομικός “χάρτης” προτεραιοτήτων για το 2023
1 Μαρ. 2023 - 6:19 - Έλεγχος του ταμείου παρά την οικονομική “φουρτούνα”
11 Φεβ. 2022 - 6:20 - Καμία πολιτική τεκμηρίωση στην ανάδειξη προεδρείων
10 Ιαν. 2022 - 6:20 - «Να μην υπάρχουν “σκιές” σχετικά με τις διαδικασίες»
13 Οκτ. 2021 - 6:19 - “Σφιχτό ζωνάρι” για τη θεραπεία των “πληγών” της πανδημίας
23 Μαρ. 2021 - 6:20