Ανάστημα των φορέων της Σύρου ενάντια στο νέο ασφαλιστικό

"Οι προτάσεις της Κυβέρνησης καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας"

  • Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2016 - 13:43

Την πρόθεση των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων της Σύρου να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νέο ασφαλιστικό υπογραμμίζουν οι φορείς του νησιού στο Δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου.

Στο σχετικό έγγραφο το οποίο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, στους Βουλευτές Κυκλάδων, στον Πρόεδρο και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γνωστοποιούνται οι αποφάσεις των φορέων από την κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν στις 20 Ιανουαρίου 2016.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση

«Σήμερα 20 Ιανουαρίου 2016 στην Ερμούπολη της Σύρου οι φορείς που υπογράφουν το παρόν συναντήθηκαν, αποφάσισαν και δηλώνουν ότι:

Οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό

Καταγγέλλουμε την παρούσα συγκυβέρνηση η οποία συνεχίζει απτόητη την παραβίαση του Συντάγματος, όπως και όλες οι προηγούμενες, τις οποίες καταδίκαζε από την αρχή της κρίσης μέχρι που ανέλαβε. Το ασφαλιστικό έτσι όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, παραβαίνει το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος.

Δηλώνουμε ότι:

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος όλων ανεξαρτήτως ηλικίας των επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης προκαταβολή φόρου κ.λ.π.)

Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλο αριθμό του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, αυτοαπασχολούμενων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Και τέλος, η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό πυλώνα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες- ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι.

Με τα δεδομένα όλα αυτά οι φορείς της Σύρου

Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει ένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία

Καλούν όλους τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 21/1/2016 και ώρα 11.30 με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών".