Δηλώσεις των Στ. Γουσγουνέλη και Δ. Κοσμά για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης

Εκκρεμότητες εργασιών και τον Μάρτιο

Μεγάλο ζήτημα η τελική ασφαλτόστρωση της Ακτής Παπάγου και της Ακτής Π. Ράλλη

Εντός των επόμενων δέκα ημερών – εκτιμάται – ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που καταγράφονται ως εκκρεμότητες μέχρι σήμερα για το έργο της ανάπλασης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη, με κύριο ζήτημα που απασχολεί έντονα, να παραμένει η τελική ασφαλτόστρωση σε όλο το τμήμα του οδοστρώματος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και ειδικότερα της Ακτής Παπάγου και της Ακτής Πέτρου Ράλλη.

Τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εκ μέρους του αναδόχου του έργου από τα μέσα σχεδόν Ιανουαρίου έως και σήμερα, 1η Μαρτίου του 2016, συνοδεύουν ποινικές ρήτρες, καθώς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν από έναν μήνα, το σώμα είχε καταψηφίσει το αίτημα του εργολάβου περί έγκρισης νέας παράτασης για την περαίωση των τελικών εργασιών.

Με δεδομένη την καταγεγραμμένη σημαντική χρονική καθυστέρηση με την οποία φαίνεται πως, εν τέλει, θα υλοποιηθεί το έργο στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης παρά τις αρχικές δημόσιες δηλώσεις μελών της Δημοτικής Αρχής που υποστήριζαν μετ΄ επιτάσεως ότι το έργο δεν θα “σπάσει” τα όρια του αρχικού χρονοδιαγράμματος, πλέον, οι αρμόδιοι αιρετοί επισημαίνουν με νέες δηλώσεις τους, πως οι εναπομείνασες εργασίες θα πρέπει να “κλείσουν” όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να προχωρήσει και το ζήτημα της διοικητικής παραλαβής του έργου.

Εκτός των ανωτέρω, ήδη, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ενημερώνει του επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό τμήμα (πλ. Κανάρη έως και οδ. Χίου) πως μπορούν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την παραχώρηση χρήσης χώρων, προκειμένου να ρυθμιστούν τα τυπικά ζητήματα και να μπορέσουν να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα.

Αναλυτικά όλα τα ζητήματα μιλούν στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς.

Παρήλθε η ημερομηνία που αιτήθηκε ο εργολάβος. “Ανοικτές” εργασίες έως σήμερα

Ειδικότερα, σε επίπεδο προόδου... των εργασιών φαίνεται πως η πλευρά του αναδόχου έχει υπερβεί ακόμη και το χρονικό περιθώριο που η ίδια είχε ζητήσει τέλος Ιανουαρίου από τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν, ήτοι την 26η Φεβρουαρίου, αίτημα που είχε απορριφθεί συνολικά από τη δημοτική πλευρά. Διανύουμε ήδη τον Μάρτιο του 2016 και όπως εξηγεί ο κ. Γουσγουνέλης, ο εργολάβος έχει αρκετές εκκρεμότητες ακόμη, τις οποίες οφείλει να “κλείσει” όσο το δυνατόν συντομότερα. “Ήταν δική του η πρόταση και είχε πει ότι θα είχε ολοκληρώσει το έργο έως και το τέλος Φεβρουαρίου” υπενθύμισε ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας κατηγορηματικά πως, πέραν την πρώτης εισήγησης περί παράτασης έως και τις 20 Ιανουαρίου, η Δημοτική Αρχή δεν προσανατολίζεται σε νέα σχετική απόφαση. “Η πρόταση της Υπηρεσίας ήταν μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου. Δεν θα πάρει άλλη παράταση κι αυτό σημαίνει ότι όσες εργασίες έχουν γίνει και γίνονται από εκεί και μετά, επιβαρύνονται με ποινικές ρήτρες”.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα, αν έχει προκύψει νέα επικοινωνία με τον ανάδοχο ώστε να καταστεί γνωστό πότε εν τέλει θα κλείσει οριστικά το “κεφάλαιο” της ανάπλασης στην Ερμούπολη, ο ίδιος σημείωσε πως, “σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, πιστεύει ότι σε μία εβδομάδα περίπου θα έχει τελειώσει με όλες τις εκκρεμότητες” χωρίς να δύναται – βάσει των ανωτέρω – να προσδιορίσει την καταληκτική ημερομηνία του έργου. Πάντως, σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ανάμεσα στις σημαντικές εκκρεμότητες συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή – διαμόρφωση του χώρου που θα αποτελέσει την αφετηρία και τον σταθμό των ΚΤΕΛ, όπως επίσης, κάποιες ράμπες διέλευσης, αλλά και πλάκες που πρέπει να κολληθούν κλπ. “Έχουμε αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις εκκρεμότητες στον ανάδοχο κι έχει συμφωνήσει ότι θα εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες καθημερινά” πρόσθεσε, εξηγώντας παρακάτω πως, πονοκέφαλο προκαλεί για κάθε πλευρά (σσ. Δήμο - ανάδοχο) η τελική ασφαλτόστρωση.

“Στον αέρα” ο χρονικός προσδιορισμός της τελικής ασφαλτόστρωσης

“Το πλέον δύσκολο, είναι το θέμα της ασφαλτόστρωσης, καθώς προϋποθέτει κατάλληλο καιρό” υπογραμμίζει στη συνέχεια ο Σταύρος Γουσγουνέλης, καθιστώντας σαφές πως και για το εν λόγω ζήτημα η Δημοτική Αρχή είναι σε επικοινωνία με τον ανάδοχο. “Προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση στη διάστρωση του χώρου και να γίνει ασφαλτόστρωση πιθανώς μετά από έναν μήνα. Ακόμη το συζητάμε για να δούμε πού θα καταλήξουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας πως, όταν προσδιοριστούν οι εργασίες για τη ρίψη των υλικών στο οδόστρωμα, τότε θα υπάρξει και νέα ενημέρωση αφού προσωρινά θα απαιτηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πρώτος στόχος η λειτουργία του τμήματος των επιχειρήσεων με τραπεζοκαθίσματα

Πάντως, ακόμη και μετά την υλοποίηση όλων των εργασιών κατά μήκος του παραλιακού τμήματος, ο κ. Γουσγουνέλης, τόνισε πως, εκ μέρους του εργολάβου, έχει ειπωθεί ότι θα διατεθεί συνεργείο για τη διόρθωση οποιονδήποτε “παραφωνιών” παρατηρηθούν κατά τη χρήση του έργου. “Θα αφήσει κάποιο συνεργείο στη διάθεσή μας, αν εντοπίσουμε οτιδήποτε να διορθωθεί” τόνισε χαρακτηριστικά, προβαίνοντας σε διευκρινίσεις για το ζήτημα της παραλαβής του έργου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Όσο καθυστερεί, οι ποινικές ρήτρες θα επιβάλλονται κανονικά” έσπευσε να υπενθυμίσει, συμπληρώνοντας πως, άμεσα (σσ. διευκρίνισε τις επόμενες ημέρες), “πιθανώς το κομμάτι έως και τις επιχειρήσεις “καφέ” να είναι σχεδόν έτοιμο”. Μάλιστα, για την παραλαβή του έργου και δη του συγκεκριμένου τμήματος, εξήγησε πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά με παρατηρήσεις για όσα πρέπει να ολοκληρωθούν. Κληθείς να προσδιορίσει βέβαια αν υπάρχει δυνατότητα τμηματικής παράδοσης του έργου, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως, “Ναι, μπορεί να γίνει και τμηματικά. Και αυτή η παραλαβή μπορεί να γίνει με παρατηρήσεις σχετικά με όσες εργασίες εκκρεμούν”.

Έως 18 Μαρτίου τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών

Προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών της παραλίας, οι οποίοι έχουν υπομείνει τεράστια και πολύμηνη ταλαιπωρία αλλά και οικονομική ζημία λόγω ανάπλασης, εξήγησε πως ενεργεί το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς, ενημερώνοντας τους επιχειρηματίες πως μπορούν να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση χώρων. “Ξεκίνησε η διαδικασία. Έχει εκπονηθεί ένας σχεδιασμός για τους χώρους που είναι ακριβώς στις προσόψεις των επιχειρήσεων ώστε να γίνει η διαδικασία όπως πρέπει” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, “με τη σχετική αίτηση και το ανάλογο τοπογραφικό” θα οριστεί ο χώρος εκμίσθωσης για τις επιχειρήσεις. “Σκοπός και κύριο μέλημά μας είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα” πρόσθεσε, απαντώντας παράλληλα στο ερώτημα αν χρονικά αυτό το διάστημα που αναφέρει, δύναται να προσδιοριστεί εντός των επόμενων δέκα ημερών. “Ναι, μπορούμε να το προσδιορίσουμε έτσι. Ίσως όμως και συντομότερα”.

Επεσήμανε μάλιστα, πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών το Λιμενικό Ταμείο ήταν σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας την εύλογη αγωνία τους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο. “Είμαστε και σήμερα σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες και πράγματι έχει περάσει αρκετός καιρός και τα έξοδα αυτών των ανθρώπων “τρέχουν”. Στο νησί πρέπει να σκεφθούμε και την επιχειρηματικότητα. Δουλεύουμε συστηματικά, ώστε τουλάχιστον πριν τις απόκριες να έχουμε τελειώσει, για να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα. Μένουν κάποιες λεπτομέρειες σε αυτό το τμήμα για τον εργολάβο. Δεν πιστεύω να μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα”.

Μέριμνα για τις “αδικημένες” επιχειρήσεις

Στο προσκήνιο των εξελίξεων έρχονται και οι επιχειρήσεις της παραλίας που μετά από τις αλλαγές και τη νέα διαμόρφωση του μετώπου στο πλαίσιο υλοποίησης της ανάπλασης, φαίνεται πως, στις προσόψεις τους ο χώρος έχει περιοριστεί σημαντικά. Αναφορικά με τις συγκεκριμένες αδικημένες επιχειρήσεις όπως έχουν χαρακτηρισθεί, ο κ. Κοσμάς τόνισε πως θα υπάρξει μέριμνα. “Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Ο κάθε καταστηματάρχης δικαιούται αυτό που έχει μπροστά στην πρόσοψή του. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εάν όμως, δεν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια επιχείρηση για το χώρο μπροστά της και προκύψουν κενά τμήματα, αυτά θα δημοπρατηθούν και πιστεύω θα τους αξιοποιήσουν όσοι ενδιαφερθούν” ανέφερε, υπογραμμίζοντας ακόμη πως, γίνεται λόγος σαφώς για όμορες επιχειρήσεις όσων – τυχόν – δεν θελήσουν την αξιοποίηση κάποιων τμημάτων.

“Μόνον σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιπλέον χώρο” τόνισε, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από το ύψος της πλατείας Κανάρη έως – και – το ύψος της επιχείρησης “Οkio”. Ερωτηθείς αν αυτές οι επιχειρήσεις θα καταλλάβουν χώρο στην πλευρά της θάλασσας, απάντησε θετικά. “Ναι. Θα δοθεί χώρος στην απέναντι πλευρά. Ανάλογα με την πρόσοψή τους όπως επιβάλλεται και υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί ο πεζο-διάδρομος, ώστε να μετακινούνται απρόσκοπτα οι πεζοί και να μπορούν τα σκάφη που έρχονται να προσεγγίζουν με προσοχή και ασφάλεια. Σαφώς θα δοθεί χώρος και στην επιχείρηση Okio αν το επιθυμεί, καθώς ο χώρος που έχει απέναντί της είναι πολύ μικρός και περιορισμένος. Γι αυτό τον λόγο θα υπάρξει η συγκεκριμένη δυνατότητα” τόνισε, επισημαίνοντας τέλος πως, “Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν σε επίπεδο εξυπηρέτησης. Δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι. Χρειάζεται επικοινωνία με τους επιχειρηματίες”.

Τοποθέτηση σήμανσης

Με φόντο τις συνεχείς αναφορές για τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα και δίκυκλα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης στην Ερμούπολη, ο κ. Γουσγουνέλης μίλησε τέλος και για την τοποθέτηση της κατάλληλης σήμανσης. Παρά το γεγονός πως, δεν έχει ολοκληρωθεί κι ως εκ τούτου, δεν έχει παραληφθεί το έργο, προς το παρόν – αν και υφίστανται στις κατάλληλες θέσεις πλέον οι πινακίδες - δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον οδηγό που στάθμευσε παράνομα. “Σήμερα, δεν μπορεί να δοθεί κλίση, εκτός αν παρακωλύεται η κυκλοφορία των οχημάτων” ανέφερε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που άπτονται των καθηκόντων της Λιμενικής Αρχής. Συμπληρωματικά μάλιστα, πρόσθεσε πως, τάξη θα μπει μόνο αφού “γίνει η διοικητική παραλαβή του έργου”, καθώς θα πρέπει να τηρηθούν όσα επιβάλλει η σήμανση.

“Το έργο δεν έχει παραδοθεί και γι αυτό δεν είναι ο δρόμος διπλής κυκλοφορίας, ώστε να εμποδίζουν σημαντικά τα σταθμευμένα οχήματα” σημείωσε, λέγοντας τέλος πως, “αν δεν ολοκληρώσει ο εργολάβος, δεν μπορεί ως φαίνεται να ρυθμιστεί πλήρως η κατάσταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει ως τότε να σταθμεύουν οι οδηγοί παράνομα”.

Ετικέτες: