Δημοτική θητεία ραγδαίων εξελίξεων
- Τετάρτη, 9 Μαρτίου, 2016 - 06:10
Με την αποδοχή της παραίτησης της Μαρίας Καζαντζάκη από την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου συμπληρώνεται το πρώτο τρικυμιώδες 17μηνο της πρώτης θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, εξέλιξη η οποία “επισφράγισε” την οριστική ρήξη ανάμεσα στην ίδια, τον Γιώργο Μαραγκό και τα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας.
Σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της Δημοτικής Αρχής που οδήγησαν τον δήμαρχο να ζητήσει από τη μέχρι πρότινος πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να παραδώσει την έδρα της, παραμένοντας στο εξής ένα απλό μέλος της δημοτικής πλειοψηφίας και του δημοτικού οργάνου, αποτέλεσαν περιεχόμενο της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στον Δήμο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αποδεκτή η παραίτησή της με 15 θετικές ψήφους.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, θα πρέπει να τονισθεί ότι άσκησε χρέη προέδρου ο αμέσως επόμενος από την ίδια σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Δημοτικής Αρχής - αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος, ορίζοντας ακολούθως την έναρξη της δεύτερης διαδικασίας ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία και υπερψηφίστηκε ο Γιώργος Δούναβης με 20 θετικές ψήφους.
Παρά τις ενστάσεις της Κίνησης Πολιτών Σύρου ως προς τη διαδικασία σύγκλισης των μελών του δημοτικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης και την αρχική πρόθεση αποχώρησης, ωστόσο, με δεδομένη τη λήψη τελικώς – έστω κι εκ των υστέρων – της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, τα μέλη της δεν αποχώρησαν, παραμένοντας και μετέχοντας στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Επί των εξελίξεων της παραίτησης της κ. Καζαντζάκη δεν τοποθετήθηκε η μείζων μειοψηφία, καθώς ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου περιορίστηκε μόνον σε μία λιτή αναφορά σχετικά με την ανάδειξη του κ. Δούναβη στη θέση του προέδρου, ενώ αντίστοιχη στάση σιωπής διατήρησε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νικόλας Καΐλης.
Δικαιολογημένα απουσίαζαν οι σύμβουλοι, Γιάννης Κεράνης και Φώτης Ξαγοράρης.
Ολόκληρη η συνεδρίαση στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.
Μ. Καζαντζάκη: “Αντιδημοκρατική συμπεριφορά και μεθόδευση”
Συνέχεια των ραγδαίων εξελίξεων των εσω-παραταξιακών ζητημάτων της Δημοτικής Αρχής, τα οποία έχουν δει εδώ και αρκετές ημέρες το φως της δημοσιότητας αποτέλεσε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία τα μέλη του κλήθηκαν να ψηφίσουν σχετικά με την παραίτηση της Μαρίας Καζαντζάκη. Ο λόγος δόθηκε πρωτίστως στην ίδια προκειμένου τοποθετηθεί σχετικά με την παραίτηση που της ζητήθηκε, με το περιεχόμενο της συνολικής αναφοράς της να αποτελεί επί της ουσίας πολεμική ενάντια στη στάση του δημάρχου και του τρόπου που ο ίδιος τεκμηρίωσε τη σχετική απόφασή του, επιχειρώντας να τον φωτογραφήσει ως ένα πρόσωπο που διέπεται από “αρχηγικές τάσεις” και που όπως ισχυρίστηκε, παρά τις όποιες διαφωνίες έσπευσε να την “αποβάλλει θεωρώντας την ξένο σώμα, αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει τις υπογραφές δεκαπέντε συμβούλων της πλειοψηφίας”.
Πέραν της αναδρομής που πραγματοποίησε σχετικά με τις συναντήσεις των μελών της πλειοψηφίας, στις οποίες τόνισε πως η ίδια “δεν κλήθηκε” να συμμετάσχει αν και την αφορούσαν, η κ. Καζαντζάκη ισχυρίστηκε πως βρέθηκε με αυτόν τον τρόπο “προ τετελεσμένων γεγονότων” ενώ δεν της επετράπη “να δώσει εξηγήσεις” αναφορικά τους ισχυρισμούς του κ. Μαραγκού που αφορούν σε “συκοφαντικές και προσβλητικές συμπεριφορές” εκ μέρους της, προς συναδέλφους της που ανήκουν στην ίδια δημοτική ομάδα. Εξηγώντας πως, η απόφαση του δημάρχου να της ζητήσει την παραίτησή της για λόγους που δεν σχετίζονται με την πολιτική στάση της σχετικά με το παρόν και το μέλλον του τόπου, δεν είναι σωστή, έσπευσε να διευκρινίσει πως, αυτόματα “το δημοτικό συμβούλιο στην κρίση του οποίου τέθηκε η παραίτησή της, δεν μπορεί να μετατραπεί σε λαϊκό δικαστήριο”.
“Η αντιδημοκρατική όμως αυτή συμπεριφορά και μεθόδευση ορισμένων ώστε να θέσω εαυτόν στο περιθώριο της λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ηγεσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο ή και ακόμη να ανεξαρτητοποιηθώ από τη Δημοτική μας παράταξη, ασφαλώς δεν πρόκειται, προς το παρόν, να επιφέρει τα επιθυμητά για αυτούς αποτελέσματα, αφού είμαι υποχρεωμένη πέρα από την ιδιότητά μου μέχρι σήμερα ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και ως Δικηγόρος υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των πολιτών και την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και των Νόμων, να υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών και την εφαρμογή των Νόμων διότι, η αρχή της νομιμότητας είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει μια ευνομούμενη πολιτεία, να λειτουργεί πάντα θεσμικά, με βάση ορισμένους κανόνες, τους οποίους, όλοι πρέπει να σέβονται, είτε συμφωνούν συνειδητά είτε όχι με αυτούς” τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας παράλληλα πως, “η συγκεκριμένη μεθόδευση εκθέτει τη Δημοτική μας παράταξη και δίνει το δικαίωμα στη μειοψηφία να πανηγυρίζει και να ελπίζει, χωρίς κόπο δικό της και προσπάθεια, στη δική μας “κατάρρευση””.
Εντείνοντας περισσότερο την κριτική της, στην τοποθέτησή της, έκανε λόγο για “έπαρση ορισμένων, οι οποίοι χωρίς να έχουν εμβαθύνει στις βαθιές δημοκρατικές αρχές και αξίες που πρέπει να διακρίνουν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, θεωρούν ότι, η κατοχή αξιωμάτων είναι θέσφατο”, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, ουδείς μπορεί εφόσον βρεθεί σε αυτά τα αξιώματα να συμπεριφέρεται “ως ηγεμόνας απέναντι σε υποτελείς”.
Επενδύοντας στο γεγονός πως ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του έθιξε αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα της συμπεριφοράς της έναντι των συναδέλφων της, η ίδια κατέληξε στην τοποθέτησή της, παραφράζοντας μερικώς τα λόγια του αρχαίου φιλοσόφου της Πολιτικής, Αριστοτέλη: “Η ανώτερη εξουσία βρίσκεται αναγκαστικά στα χέρια ενός ή μερικών ή και πολλών. Όταν όλοι αυτοί κατευθύνουν όλες τους τις προσπάθειες προς το γενικό καλό, τούτος ο Δήμος διοικείται καλά, αλλά όταν ο ένας, οι λίγοι ή οι πολλοί αποβλέπουν μόνο προς το δικό τους συμφέρον, πρέπει να περιμένουμε μια εξέλιξη προς το χειρότερο”.
Γ. Μαραγκός: “Ανέπτυξε εμμονική και προσβλητική στάση”
Στην αναλυτική τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός αναφορικά με το γεγονός της παραίτησης της, θέλησε πρωτίστως να μιλήσει στο σώμα για τα γεγονότα που συνετέλεσαν στο να της ζητηθεί να παραδώσει την έδρα μετά από συλλογικές αποφάσεις της παράταξής του, τα οποία όπως κατηγορηματικά υποστήριξε σχετίζονταν ξεκάθαρα με τη συμπεριφορά και τη στάση της. Κομβικό σημείο το οποίο προμήνυε την οριστική ρήξη όπως εξήγησε, υπήρξε η αναπομπή του προϋπολογισμού, εξέλιξη προ της οποίας, όπως ο ίδιος υπενθύμισε, αναπτύχθηκαν εντάσεις ανάμεσα κυρίως στις δύο πρώτες παρατάξεις.
“Δεδομένου ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου μας αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα ή καλύτερα θα έλεγα ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, αναλήφθηκαν, τόσο εκ μέρους μου, όσο και από συμβούλους της πλειοψηφίας, καθώς και της μείζονος μειοψηφίας, ορισμένες πρωτοβουλίες συνεννόησης, καλώς εννοούμενης συνεννόησης και παροχής αμοιβαίων εξηγήσεων, προκειμένου, επ΄ ωφελεία του Δήμου μας, να αμβλυνθούν ορισμένες επιφυλάξεις, να πέσουν οι υψηλοί τόνοι, καθώς και να υπάρξει μία ηθική αποκατάσταση προσώπων και θεσμών που έχουν θιγεί. Ο δήμαρχος όχι μόνον έχει το δικαίωμα αλλά και την αυτονόητη υποχρέωση να προβαίνει σε τέτοιες συνεννοήσεις” εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός, τονίζοντας στη συνέχεια πως αυτή η στάση του, οδήγησε έκτοτε την πρώην πλέον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, “να αμφισβητήσει ευθέως και αναιτιολόγητα τους χειρισμούς του δημάρχου, καθώς και στελεχών των δύο παρατάξεων, που μοναδικό και αποκλειστικό γνώμονα είχαν, το συμφέρον του Δήμου”. Σε συνέχεια αυτών των πρωτοβουλιών, ο ίδιος γνωστοποίησε πως η κ. Καζαντζάκη ανέπτυξε μία άκρως προσβλητική συμπεριφορά προς μέλη της Δημοτικής Αρχής, “διαφοροποιώντας τον εαυτό της από το σώμα της δημοτικής παράταξης”. Ενδεικτικά έκανε λόγο για φράσεις προς συναδέλφους όπως “καλορίζικος ο προϋπολογισμός σας”, ενώ σημείωσε πως, “εκδήλωσε την πρόθεσή της να προβεί σε ανεξαρτητοποίηση, χωρίς να έχει ενημερώσει τον δήμαρχο, ως όφειλε”, διατυπώνοντας δε, όπως δήλωσε ακολούθως, “ανυπόστατες, ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και συκοφαντικές κατηγορίες και υπαινιγμούς εις βάρος του δημάρχου, ενώπιον μελών της δημοτικής παράταξης, περί δόλιων ή περίεργων συνεννοήσεων με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, οι οποίες προφανώς για την κα Καζαντζάκη, δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του Δήμου μας, αλλά διαφορετικά συμφέροντα κι επιδιώξεις”. Στα ανωτέρω, πρόσθεσε μάλιστα, πως, η ίδια ενώπιον μελών της δημοτικής πλειοψηφίας, χρέωσε “αναποτελεσματική άσκηση διοίκησης στον τομέα ευθύνης συγκεκριμένου αντιδημάρχου (...) εξαιτίας της άνευ όρων παράδοσης του χαρτοφυλακίου του στις ορέξεις και τις επιβουλεύσεις δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας και κατ΄ επέκταση της συγκεκριμένης παράταξης”. Γνωστοποιώντας πως αυτά τα λόγια, ειπώθηκαν εκ μέρους της και σε συνάντηση στο γραφείο του στις 22 Φεβρουαρίου με την ίδια “να έχει εριστική διάθεση και επ΄ ουδενί συγκαταβατική”, ο κ. Μαραγκός τόνισε ότι η Μαρία Καζαντζάκη, παρά τις όποιες διευκρινίσεις, “δεν έδειξε να πείθετε επιμένοντας με εμμονικό τρόπο στις αρχικές αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς της”.
Παρά το γεγονός πως, ο ίδιος, κατέστησε σαφές, ότι έθεσε σε εκείνη τη συνάντηση όρους τους οποίους όφειλε να τηρεί η ίδια στο πλαίσιο των όσων επιβάλλει η “συναδελφική ηθική”, ωστόσο όπως κατέληξε, αυτοί οι όροι δεν τηρήθηκαν από την πλευρά της. Τονίζοντας εξ αρχής δε, πως οι ίδιοι όροι έτυχαν της αποδοχής όλων των αντιδημάρχων και των προέδρων των Νομικών Προσώπων, εν συνεχεία τους απαρίθμησε, λέγοντας πως, “κάθε μέλος της παράταξης είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον τομέα ευθύνης του, άρα κανείς δεν θα μπαίνει στα “χωράφια” των άλλων, εκτός αν πρόκειται για κάτι που αφορά στο γενικό δημοτικό συμφέρον”, προσθέτοντας πως, ένας ακόμη όρος, αφορά στο ότι, “στο πλαίσιο της αντικειμενικής και απρόσκοπτης ενημέρωσης των δημοτών, κάθε μέλος της παράταξης οφείλει να απαντά ή να δίνει διευκρινίσεις οποτεδήποτε κάτι τέτοιο ζητείται από τα ΜΜΕ”. Κατηγορηματικός υπήρξε ο δήμαρχος και ως προς το ότι “είναι κατακριτέες και απαράδεκτες παρεμβάσεις ή δημόσιες τοποθετήσεις εξωθεσμικών προσώπων, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις απόψεις και τις θέσεις θεσμικών οργάνων του Δήμου” με αυτή του την αναφορά δε, να “γεννά” μειδίαμα σε παριστάμενο γνωστό εξωθεσμικό πρόσωπο που συνήθιζε να συμπεριφέρεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
Επισημαίνοντας πως, για όλα τα παραπάνω υπήρξε “διάρρηξη της εμπιστοσύνης” ανάμεσα στον ίδιο, τη Δημοτική Αρχή και την κ. Καζαντζάκη, η οποία επ΄ ουδενί δεν πρέπει να αφεθεί να επηρεάσει την ομαλή πορεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατέληξε, ζητώντας από το σώμα να εγκρίνει την παραίτησή της.
Απείχαν από τοποθετήσεις επί ξένων εσω-παραταξιακών υποθέσεων
Σε σαφή παράθεση των ενστάσεών του αποκλειστικά και μόνο για τη διαδικασία σύγκλησης της ειδικής συνεδρίασης προχώρησε ο Παύλος Χρυσαφίδης, εξηγώντας πως, η απόφαση παραμονής του, με δεδομένη την a posteriori λήψη της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του Δήμου για το “ορθό” του τρόπου πρόσκλησης των μελών από “μη αρμόδιο αιρετό” (σσ. Μάριο Βουτσίνο), επ΄ ουδενί δεν αποτελεί στάση νομιμοποίησης της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Προς ενίσχυση της διαφωνίας του, ο κ. Χρυσαφίδης επεσήμανε μάλιστα πως, ο “Καλλικράτης” ορίζει συγκεκριμένα τίνι τρόπω πρέπει να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου, προσθέτοντας δε, πως, τη συνεδρίαση όφειλε να συγκαλέσει η πρώτη σε σταυρούς προτίμησης – τυγχάνει να είναι η ίδια η κ. Καζαντζάκη -, τονίζοντας μάλιστα και την έλλειψη σχετικής γραπτής αναφοράς της ίδιας μέσω της οποίας θα δήλωνε το κώλυμά της να προεδρεύσει. Κατόπιν αυτών των παρατηρήσεων, ο κ. Χρυσαφίδης ζήτησε να μη ληφθεί καμία απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο κι άρα, να μην υπάρξει σύγκληση των μελών του οργάνου έως ότου επικυρωθεί η απόφαση από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, εξηγώντας πως, σε διαφορετική περίπτωση – δύναται - να ακυρωθούν αποφάσεις, υπογραμμίζοντας τέλος, πως, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί πολιτικά τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα υπάρξει αντικατάσταση του προέδρου, στον χρόνο που επιβάλλεται και αφού αξιολογήσει την πορεία του Δήμου ως τότε.
Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο κ. Στρογγύλης έκανε λόγο για ζητήματα που επί της ουσίας είναι εσωτερικά προβλήματα της Δημοτικής Αρχής κι άρα, θα έπρεπε να υπάρξει ο διαχωρισμός από το θέμα της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών
Όσον αφορά στην πρώτη ψηφοφορία περί αποδοχής της παραίτησης της Μαρίας Καζαντζάκη, θα πρέπει να τονισθεί πως, υπέρ ψήφισαν 15 δημοτικοί σύμβουλοι, λευκό 7 αιρετοί ενώ υπήρξε και 1 άκυρη ψήφος.
Σχετικά με τη δεύτερη διαδικασία ανάδειξης του Γιώργου Δούναβη ως νέου προέδρου, πρέπει να τονισθεί πως απέσπασε 20 θετικές ψήφους ενώ υπήρξαν 3 μέλη που ψήφισαν λευκό και 1 άκυρη ψήφος. Στον ίδιο ευχήθηκε για τα νέα καθήκοντά του και ο δήμαρχος αλλά και ο κ Γιαλόγλου, με τον δεύτερο να τονίζει πως ο ρόλος του οφείλει να είναι ενωτικός για το συμφέρον του τόπου, ενώ τέλος, από την πλευρά του, ο κ. Δούναβης δήλωσε πως έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνει, θα μεριμνήσει για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Φινάλε” για τον Γιώργο Μαραγκό στην Αυτοδιοίκηση
8 Φεβ. 2022 - 6:20 - Γ. Μαραγκός: Κλείνει ο κύκλος στην Αυτοδιοίκηση και παραδίδω την έδρα
7 Φεβ. 2022 - 12:39 - Απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην Μαρίζα Αγγελοπούλου
11 Φεβ. 2019 - 16:49 - Διαγραφή δημοτικής συμβούλου
27 Ιουν. 2017 - 20:58 - Παραίτηση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, Π. Καρακατσάνη
9 Απρ. 2017 - 18:44