Εγκρίθηκε η αναμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία προβλέπει το «άνοιγμα» επτά επιπλέον θέσεων μόνιμου τεχνικού προσωπικού

Αρτιότερη στελέχωση

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με την οποία η Επιχείρηση στελεχώνεται κατάλληλα, σύμφωνα με τις τρέχουσες αρμοδιότητές της.

Με την περιορισμένη δυνατότητα, που δόθηκε, μέσω του πολυνομοσχεδίου του παράλληλου προγράμματος, το οποίο πέρασε από τη Βουλή, όσον αφορά σε άρση του εμπάργκο στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Σύρου αναμόρφωσε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας της, προκειμένου να εισάγει 7 περεταίρω μόνιμες θέσεις τεχνικού προσωπικού, προκειμένου να ανταπεξέλθει κυρίως στις ανάγκες λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης σε όλο το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρός της κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα, ο οργανισμός δεν είχε υποβληθεί σε αναμόρφωση ή τροποποίηση, από την ιδρυτική μορφή του, το 1997, όταν η αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ κάλυπτε μόνο τις ανάγκες του καποδιστριακού Δήμου Ερμούπολης.

Παράλληλα, έπειτα από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Νικόλα Καΐλη, μνεία έγινε και στο ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς την Δημοτική Επιχείρηση, αλλά και στις προθέσεις, όσον αφορά στην πολιτική της για τη διακοπή παροχής υπηρεσιών, στους οφειλέτες.

«Η ΔΕΥΑ έχει ανάγκη μόνιμο στελεχιακό δυναμικό»

Στην εισήγησή του, κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Γιώργος Βακόνδιος, ανέφερε για το ιστορικό, ότι «ο μέχρι σήμερα ισχύων οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑ είναι αυτός που είχε ψηφιστεί κατά τη σύστασή της, το 1997. Είχαμε επιχειρήσει να αναπροσαρμόσουμε τον οργανισμό το 2011, όταν έγινε η επέκταση των διοικητικών ορίων της ΔΕΥΑ σε ολόκληρο το νησί. Ωστόσο, δεν τα καταφέραμε τότε και έτσι παρέμεινε ο παλιός οργανισμός σε ισχύ, ενώ επιπλέον, μείναμε και υποστελεχωμένοι. Ως εκ τούτου για 4-5 χρόνια, η ΔΕΥΑ, αν και πήρε την αρμοδιότητα για όλο το υπόλοιπο νησί, δεν αύξησε το προσωπικό της». Στη συνέχεια, «με νομοθεσία του 2011 είχαν περικοπεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις κι έτσι δια νόμου, δεν είχαμε πλέον το δικαίωμα να φτιάξουμε ένα νέο οργανισμό και να στελεχώσουμε όπως θα έπρεπε την Επιχείρηση».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ τόνισε, ότι με το ισχύον καθεστώς στελέχωσης της Επιχείρησης, οι μονάδες αφαλάτωσης των χωριών καλύπτονται κυρίως με έκτακτο προσωπικό, που απασχολείται με οκτάμηνες ή πεντάμηνες συμβάσεις, «κάτι, που κατ’ εμέ είναι ανεπίτρεπτο, διότι μέχρι να εκπαιδευτεί κάποιος στη λειτουργία αυτών των μονάδων και να αρχίσει να αποδίδει, πρέπει να φύγει». «Πιστεύω ότι η ΔΕΥΑ έχει ανάγκη από μόνιμο στελεχιακό δυναμικό», σημείωσε, διευκρινίζοντας, πως είναι αναγκαία η μονιμότητα, «διότι το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, θέλει μία εξειδίκευση, θέλει καθημερινή επαφή».

Όπως εξήγησε ο κ. Βακόνδιος, «από την άλλη πλευρά, κάποιες αποχωρήσεις που υπήρξαν μέσα σε αυτά τα χρόνια, λόγω συνταξιοδότησης, μας ανάγκασαν να φέρουμε έναν νέο οργανισμό. Σήμερα λοιπόν και στα πλαίσια της εκχώρησης της δυνατότητας να υπάρξουν περιορισμένες προσλήψεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, του οποίου μέρος είμαστε κι εμείς, πιστεύω, ότι είναι καιρός πλέον να αναμορφώσουμε τον οργανισμό».

Κλείνοντας ανέφερε, πως «προτείνουμε 7 νέες οργανικές θέσεις, οι οποίες αφορούν όλες στο τεχνικό αντικείμενο, όπως πρακτικοί μηχανικοί, εργάτες, ένας χειριστής για γερανοφόρο όχημα, ένας μηχανικός, έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε όλο το νησί».

Έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, σχετικά με τα προσόντα, που καθορίζονται στο οργανόγραμμα, ο κ. Βακόνδιος διασαφήνισε, ότι «οι θέσεις και τα προσόντα είναι σύμφωνα με το τεχνικό αντικείμενο των θέσεων σε κάθε περίπτωση, ενώ η διαδικασία πρόσληψης γίνεται μέσω ΑΣΕΠ».

«Σε κανέναν δεν έχει διακοπεί η παροχή νερού»

Με ερώτησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Νικόλας Καΐλης, προς τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τα ζητήματα της ΔΕΥΑ Σύρου, κ. Δομένικο Σαγκινέτο, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών προς την Επιχείρηση και στην πολιτική, την οποία προτίθεται να εφαρμόσει επ’ αυτού το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καΐλης, «το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών των δημοτών, οι οποίοι, λόγω των συνεπειών της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων νυν και πρώην, βρίσκονται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και αδυνατούν – εκτός των άλλων – να πληρώσουν και τους λογαριασμούς ύδρευσης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Σύρου - Ερμούπολης (ΔΕΥΑΣ), με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη και να είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής του κοινωνικού αγαθού, του νερού».

Προχωρώντας στο ερώτημά του, σημείωσε, πως «επειδή θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα είναι αρκετά σημαντικό και δυστυχώς, αγγίζει πολλούς συνδημότες μας, θέλουμε να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο αίτημα».

Απαντώντας στον κ. Καΐλη, ο κ. Σαγκινέτος τόνισε, πως αν και το ζήτημα έχει τεθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Δ.Σ. της Επιχείρησης, δεν επετεύχθη ο καθορισμός συγκεκριμένης πολιτικής.

Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, καθώς αφενός πρέπει να προασπιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό, για τους αναγκεμένους πολίτες, αφετέρου όμως, πρέπει να διασφαλιστεί και η είσπραξη εσόδων, προκειμένου η ΔΕΥΑ να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι όποιος πολίτης επιθυμεί διακανονισμό οφειλών, μπορεί να επισκεφτεί τα γραφεία της ΔΕΥΑΣ, ώστε να καταβάλλει κάποιο μικρό ποσό ως έναντι, συν την οφειλή του τρέχοντος λογαριασμού, για τη συνέχιση της παροχής νερού.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή είναι αρκετοί οι λογαριασμοί οι οποίοι είναι ανεξόφλητοι, αλλά σε κανέναν δεν έχει διακοπεί η παροχή νερού. Ο καθένας μπορεί να έρθει στη ΔΕΥΑΣ και να κάνει κάτι παραπάνω από τη ρύθμιση που μπορεί να κάνει το αρμόδιο οικονομικό τμήμα της Επιχείρησης, για την ακρίβεια, να δώσει ό,τι μπορεί να δώσει, τουλάχιστον ως έναντι, συν την τρέχουσα οφειλή».

Συνεχίζοντας σημείωσε, πως «αρκετοί συνδημότες μας, έχουν οφειλές σχεδόν ενός έτους. Συμφωνήσαμε, ότι δεν πρέπει να το αφήσουμε να πάει εις μάκρος αυτό, διότι θα έχουμε πρόβλημα λειτουργίας», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά, πως το ΔΣ δεν έχει αρνηθεί αίτημα σε κανέναν πολίτη, που επιθυμεί να προχωρήσει σε διακανονισμό.

Ωστόσο, κατά τη διαλογική συζήτηση, όλα τα μέρη συμφώνησαν, πως θα πρέπει να καταρτιστούν κριτήρια, βάσει των οποίων να ρυθμίζονται οι οφειλές, έτσι ώστε να διαχωριστούν οι πραγματικά αναγκεμένοι, από όσους έχουν τη δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους, προκειμένου και η ΔΕΥΑ να εισπράττει τα νόμιμα έσοδά της, αφού, όπως τόνισε ο κ. Σαγκινέτος, «το νερό παράγεται, κοστίζει. Αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα μπορούμε να παράγουμε νερό», επισημαίνοντας επίσης, πως η δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι πλέον γνώρισμα της πλειονότητας των νοικοκυριών.

Ετικέτες: