Κατά πλειοψηφία η έγκριση των στοιχείων ισολογισμού – απολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2013

Σειρά λαθών άνευ απάτης

Παρουσία και τοποθετήσεις ορκωτών ελεγκτών – λογιστών

Κατόπιν μίας επιγραμματικής έκθεσης δεκαεπτά παρατηρήσεων – λαθών που κατέγραψαν οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές αναφορικά με τον έλεγχο που διενήργησαν επί των στοιχείων του ισολογισμού και απολογισμού του οικονομικού έτους 2013 για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου οι σχετικές εισηγήσεις.

Κατά τη διάρκεια της σύγκλισης των αιρετών μελών το απόγευμα της Τετάρτης και μετά από τη σύντομη συζήτηση που υπήρξε για το συγκεκριμένο ζήτημα, διατυπώθηκε κατηγορηματικά εκ μέρους των ορκωτών που παρευρέθηκαν στην ειδική συνεδρίαση, πως η έκθεσή τους και οι διευκρινίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν, οφείλουν να τύχουν των άμεσων ενεργειών διόρθωσης από τη Δημοτική Αρχή όπως επιβάλλεται άλλωστε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, με τους ίδιους ωστόσο, να τονίζουν πως σε καμία περίπτωση, τα συγκεκριμένα λάθη, δεν συνιστούν ή καταδεικνύουν απάτη.

Κρίνεται αναγκαίο να διευκρινισθεί εξ αρχής, πως, το σημερινό δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να εξετάσει και να εγκρίνει τα συγκεκριμένα στοιχεία ως προς το τυπικό μέρος τους, τα οποία όμως συνδέονται με την οικονομική χρήση που υπήρξε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ως εκ τούτου, ο εισηγητής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης επεσήμανε πως, οι αιρετοί σήμερα, δεν φέρουν καμία ευθύνη διαχειριστικού χαρακτήρα, καλώντας το σώμα στη συνέχεια να υπερψηφίσει τον ισολογισμό και απολογισμό του 2013 συμπεριλαμβανομένων των παρατηρήσεων, όπως ορίζεται εκ της νομοθεσίας για το σύνολο των Δήμων πανελλαδικά.

Μοναδική σκιά το γνωστό ταμειακό έλλειμμα

Η ειδική συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση – παρουσίαση του ενός εκ των δύο ορκωτών ελεγκτών της εταιρείας Grant Thornton, o οποίος ενημέρωσε το σώμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων. Από το σύνολο των δεκαεπτά παρατηρήσεων που γνωστοποιήθηκαν προς τους αιρετούς και που σύμφωνα με τις οποίες οφείλει άμεσα να συμμορφωθεί ο Δήμος, μοναδική “σκιά” που εντοπίζεται αποτελεί το γνωστό ταμειακό έλλειμμα που έχει διαπιστωθεί προ διετίας τουλάχιστον και αφορά σε υπόθεση που σχετίζεται με πρώην υπάλληλο του Δήμου σε επίπεδο υπεξαίρεσης χρημάτων και την οποία διερευνά η Δικαιοσύνη.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την 10η παρατήρηση στο έγγραφο των ορκωτών ελεγκτών, αυτούσιο το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής: “Στη χρήση 2011 κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου ποσό 18.271,64 ευρώ, με φερόμενο καταθέτη νομικό πρόσωπο του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας – Άνω Σύρου. Για την κατάθεση αυτή όμως, διαπιστώθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, ότι δεν είχε, ως οφειλόταν, εκδοθεί το προβλεπόμενο παραστατικό είσπραξης (γραμμάτιο είσπραξης) προκειμένου το ποσό αυτό να ενσωματωθεί στην ταμειακή διαχείριση του Δήμου. Το παραπάνω ποσό εμφανίζεται στις απαιτήσεις του ισολογισμού στο λογαριασμό Δ ΙΙ 5 “Χρεώστες Διάφοροι”. Για την υπόθεση αυτή υφίσταται σε εξέλιξη σχετική δικαστική διερεύνηση”.

Λογιστικού τύπου λάθη που πρέπει να διορθωθούν”

Παρά το γεγονός πως το συμπέρασμα της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν σαφές σχετικά με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν και άρα, συγκεκριμένο με τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου κατά το επίμαχο έτος, ωστόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας , Ανδρέας Γιαλόγλου έθεσε ξεκάθαρο ερώτημα προς τους ορκωτούς ελεγκτές όσον αφορά στον “αν υπάρχουν αποδείξεις ή υπόνοιες που καταδεικνύουν απάτη το 2013 ή έχουμε μόνον λογιστικού τύπου και χαρακτήρα σφάλματα” πέραν της υπόθεσης του ελλείμματος.

“Όχι. Πέραν αυτού του σημείου δεν βρέθηκε κάτι που να δείχνει απάτη” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ορκωτός, διευκρινίζοντας και σε δευτερολογία που είχε πως, πρόκειται και “για παρατηρήσεις που παρουσιάζονται κατά τους ελέγχους κι άλλων Δήμων ή Δημόσιων Προσώπων” και αναδεικνύουν ποιές διορθώσεις πρέπει να γίνουν.

Μάλιστα, ο ίδιος ορκωτός, επεσήμανε πως, αυτά τα λάθη προδίδουν επιπλέον “και την ανάγκη περαιτέρω οργάνωσης των υπηρεσιών”, κάτι που υποστήριξε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης.

Καταρρέει η φιλολογία περί νεκροκεφαλών και σκελετών”

Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινίσεων, τις οποίες έδειξε να προσπέρασε εντέχνως η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Καζαντζάκη αλλά και θέλοντας να τεκμηριώσει την αρνητική ψήφο της, επέμεινε στην αρχική θέση της, πως πρόκειται “για σοβαρά σφάλματα” που αποκαλύπτουν τα προβλήματα σε επίπεδο διαχείρισης της πρώην Δημοτικής Αρχής. “Πράγματι υπάρχει μία πληθώρα προβλημάτων τα οποία αποτυπώνονται μετά από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών” σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως αυτά συνδέονται με “πάρα πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και αφορούν διάφορες εγγραφές”, γεγονός που όπως είπε δεν της επιτρέπει να στηρίξει τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Μάλιστα προσθέτοντας πως “δεν έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι διορθώσεις”, υποστήριξε πως, οι δεκαεπτά παρατηρήσεις “απεικονίζουν με σαφήνεια τη δύσκολη αποτύπωση πραγματική και απεικονιστική των οικονομικών στοιχείων των ετών και ιδιαίτερα του 2012 και του 2013”, υπογραμμίζοντας δε, πως, η ίδια “ως δημοτική σύμβουλος τότε, τα είχα υπογραμμίσει” και γι αυτό, “μου είναι αδύνατον να εγκρίνω έναν τέτοιον ισολογισμό”.

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη σκοπιμότητα της ερώτησης του κ. Γιαλόγλου, η ίδια προκάλεσε την άμεση και κατηγορηματική απάντηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος επικαλούμενος αποκλειστικά και μόνον τις θέσεις του ορκωτού, ανταπάντησε πως, το μόνο που καταρρίπτεται από την εξέλιξη της συζήτησης είναι “οι νεκροκεφαλές του παρελθόντος” τις οποίες η ίδια ανέφερε συνεχώς σε συνεδριάσεις.

“Αντιλαμβάνομαι πως εδώ πέρα καταρρέει η φιλολογία της κ. Καζαντζάκη που είχε αναπτύξει τότε περί νεκροκεφαλών και οστών όσον αφορά την οικονομική διοίκηση και θα επικαλεστώ την απάντηση του καθ΄ ύλην αρμόδιου, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις απάτης” τόνισε ο κ. Γιαλόγλου, ολοκληρώνοντας το θέμα.

Να σημειωθεί πως, με τη διαδικασία διαφώνησε ο Γ. Βρούτσης ο οποίος και ψήφισε παρών, όπως και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης ενώ το θέμα καταψήφισαν πέραν της Μ. Καζαντζάκη και οι κκ. Χρυσαφίδης και Στρογγύλης υπογραμμίζοντας πως η έκθεση περιλαμβάνει πληθώρα παρατηρήσεων.