Η παραλαβή δύο επιπλέον Mini Bus, καθώς και του συνόλου του εξοπλισμού για τους δημοτικούς σταθμούς ποδηλάτων πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Διεύρυνση επιλογών, διευκόλυνση μετακίνησης

Σε προετοιμασία για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών, με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου της Ερμούπολης από Ι.Χ. και δίτροχα, ενόψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Καθώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου, βρίσκεται πλέον προ των πυλών και με την εμπειρία, την οποία αποκόμισε από το προηγούμενο καλοκαίρι, η δημοτική αρχή, αναμένεται να φέρει προς συζήτηση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής της προμήθειας των δημοτικών ποδηλάτων, καθώς επίσης και το πρωτόκολλο παραλαβής δύο επιπλέον μικρών λεωφορείων (Mini Bus), τα οποία θα προστεθούν στο στόλο των ήδη υπαρχόντων.

Προσπάθειες για άρση των αγκυλώσεων

Με δεδομένο, ότι κατά την προηγούμενη περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας, το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, ως συνέπεια της έλλειψης κοντινών χώρων στάθμευσης για τα υπεράριθμα οχήματα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αναμένεται να θέσει σε λειτουργία τους δημοτικούς σταθμούς ποδηλάτων, οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες κατασκευάζονται και τοποθετούνται, τόσο στο κέντρο, όσο και πλησίον μεγάλων χώρων στάθμευσης, ώστε οι οδηγοί να ενθαρρύνονται να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε νόμιμες και ασφαλείς θέσεις, επιλέγοντας το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης ως την Ερμούπολη. Με τον τρόπο αυτό, αφενός η μετακίνηση μπορεί να γίνει εύκολη, γρήγορη και με καθόλου ή ελάχιστο κόστος, ενώ αφετέρου δύναται να υπάρξει μείωση στα οχήματα, που κυκλοφορούν.

Στον αντίποδα, για τους δημότες ή επισκέπτες, που δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με ποδήλατο, τα δύο επιπλέον Mini Bus, θα συμβάλλουν, ώστε να διαμορφωθούν δρομολόγια, για τα οποία ο χρόνος αναμονής θα είναι μικρός, ως επιπλέον κίνητρο, για τη στάθμευση των οχημάτων εκτός του κέντρου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως το καλοκαίρι του 2015 και με το ιστορικό κέντρο να “κλείνει” για μηχανές και αυτοκίνητα μετά τις 9 το βράδυ, κατά τις ώρες αιχμής, τα Mini Bus, αν και με δρομολόγια κάθε 20 λεπτά, αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεσή τους, καθώς ο μεγάλος αριθμός επιβατών, είτε καθυστερούσε την έναρξη του δρομολογίου, είτε καθιστούσε αδύνατη την επιβίβαση, αφού επικρατούσε το αδιαχώρητο, ακόμη και δύο στάσεις έπειτα από την αφετηρία.

Τις «αγκυλώσεις» αυτές του προηγούμενου καλοκαιριού, επιχειρεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να διορθώσει, τόσο με την παραλαβή δύο ακόμη λεωφορείων, όσο και με την δυνατότητα μετακίνησης, μέσω δημοτικού ποδηλάτου.

Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι, ότι ακόμη και με την σημαντική προσθήκη διαθέσιμων μέσων για τη μετακίνηση του πολίτη, η αποσυμφόρηση της Ερμούπολης, αλλά και η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που ταλανίζει το νησί, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έγκειται στην επιμόρφωση του οδηγού και στη διαμόρφωση οδικής συνείδησης, έτσι ώστε να επιλέγει θεμιτές πρακτικές, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από την επιμονή της πλειοψηφίας, να μη συμμορφώνεται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τις επιβεβλημένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Άλλως, ως μόνη λύση απομένει η ενίσχυση και εντατικοποίηση των ελέγχων, από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, στις περιοχές ευθύνης τους, αντίστοιχα, προκειμένου να πατάσσονται τα όποια περιστατικά ανομίας ή αναρχίας, με την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων.

70 δημοτικά ποδήλατα και 2 νέα Mini Bus

Ένα εκ των θεμάτων, που αναμένεται να συζητηθεί από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας, είναι η παραλαβή των δημοτικών ποδηλάτων, μετά από σχετικό έλεγχο, από την Επιτροπή Παραλαβής, των υλικών, ότι πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές, που καθορίζονται από τη σύμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να παραληφθούν 60 ποδήλατα, ένας ποδηλατικός σταθμός, με δυνατότητα εγγραφής και δύο σταθμοί χωρίς τη δυνατότητα εγγραφής, 500 συνδρομητικές κάρτες και 70 άδειες χρήσης λογισμικού ελέγχου θέσεων κλειδώματος.

Επιπλέον, εντός του έργου και κατ’ επέκταση της παραλαβής, περιλαμβάνεται και η μεταφορά των σταθμών και των ποδηλάτων, το λογισμικό διαχείρισης, ο σχεδιασμός της σχετικής ιστοσελίδας, η παραμετροποίηση της εφαρμογής διαχείρισης, καθώς επίσης και η εικαστική προσαρμογή της ταυτότητας του συστήματος, των σταθμών και των ποδηλάτων.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενέκρινε και γνωμοδότησε θετικά στην τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Χρήσης Δημοτικών Ποδηλάτων, η οποία αναμένεται επίσης να συζητηθεί στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο.

Ο κανονισμός, περιέχει τους όρους και τις προϋποθέσεις, που διέπουν τις διαδικασίες εγγραφής, ταυτοποίησης στο σύστημα, την διάρκεια διαδρομής και τις χρεώσεις, τη διαθεσιμότητα των ποδηλάτων, τις υποχρεώσεις του χρήστη κλπ.

Η αντίστοιχη Επιτροπή Παραλαβής, για την προμήθεια των δύο μικρών λεωφορείων, γνωμοδότησε επίσης θετικά, όσον αφορά στην άριστη κατάσταση και την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση, διαβιβάζοντας το έγγραφο στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει η οριστική έγκριση.

Ετικέτες: