Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αποδυναμωμένη... η φωνή εναντίωσης στην αύξηση του ΦΠΑ

Απογυμνωμένο... από καυστική - πολιτική κριτική ενάντια στο καταστροφικό μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά είναι το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στο πλαίσιο της συζήτησης του φλέγοντος ζητήματος στην ατζέντα των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων.

Αν και το μείζονος σημασίας θέμα της επερχόμενης κατάργησης των ειδικών φορολογικών συντελεστών και στη δεύτερη ομάδα νησιών (Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μήλος, Σίφνος, Θάσος, Κάρπαθος, Σκύρος και Αλόννησος) έθεσαν επί τάπητος τα αιρετά μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου, με φόντο τη συζήτηση και τη σχετική ψήφιση από τη Βουλή εντός του Σαββατοκύριακου, προτείνοντας μάλιστα, ένα συγκεκριμένο ψήφισμα, ωστόσο, η πλευρά της Δημοτικής Αρχής διατήρησε κατά κάποιο τρόπο διασπαστική – διχαστική στάση (όπως άλλωστε σχολιάστηκε) προβαίνοντας σε δική της πρόταση.

Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός προχώρησε στην παρουσίαση ενός δεύτερου ψηφίσματος, το οποίο απείχε από πολιτική κριτική και αναφορά σε κόμματα και κυβερνήσεις, με τα μέλη της παράταξής του κυρίως, αλλά και ορισμένα εκ της μείζονος μειοψηφίας να το στηρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, βασική θέση των μελών της Κίνησης Πολιτών Σύρου αποτέλεσε πως για το άκρως σοβαρό ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αλλαγή που θα επιφέρει συνέπειες σε κάθε επίπεδο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, “θα πρέπει να λέμε τα πράγματα και τα γεγονότα με το όνομά τους”.

Ως εκ τούτου, στην ψηφοφορία τέθηκαν και τα δύο κείμενα, παρά την παρότρυνση ορισμένων δημοτικών συμβούλων περί απόσυρσης κάποιου εξ αυτών, ώστε να υπάρξει ένα κείμενο – ψήφισμα και η απόφαση του συμβουλίου να είναι ομόφωνη κι ενισχυμένη.

Όπως ήταν αναμενόμενο καθώς η Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία των μελών εντός του συμβουλίου, εγκρίθηκε το ψήφισμα που ανάγνωσε ο δήμαρχος και το οποίο παρουσιάζεται πρώτο παρακάτω.

Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, ο κ. Μαραγκός όταν κλήθηκε χθες από την εφημερίδα να προβεί σε δήλωση σχετικά με τις σοβαρότατες εξελίξεις που θα επηρεάσουν και τη Σύρο, προτίμησε να διατηρήσει στάση σιωπής.

Θα ακολουθήσουν οι βασικές θέσεις των παρατάξεων ή μελών αυτών, που διαφοροποιήθηκαν από τη δημοτική ομάδα τους.

Το εγκριθέν ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Δια του παρόντος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εκφράζει την πλήρη αντίθεση όλων των δημοτών και των κατοίκων του νησιού μας στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που δρομολογείται από την 1η Ιουνίου για επιπλέον νησιωτικές περιοχές της χώρας, μία από τις οποίες είναι και η Σύρος.

Ενώ η χώρα μας βιώνει πολύ σκληρά μέτρα εδώ και αρκετά χρόνια, προσπαθώντας παράλληλα να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, είναι πραγματικά λυπηρό να καταστρατηγείται η αρχή της νησιωτικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος. Εξάλλου, η αρχή της νησιωτικότητας είναι κατοχυρωμένη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια!

Τα τελευταία χρόνια, η Σύρος έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και βήματα προς την οδό της ανάπτυξης με έμφαση στον τουρισμό και τη δημιουργία οικονομικού αντικειμένου και θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα τους νέους. Όμως, το νέο μέτρο που πρόκειται να επιβληθεί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α., έρχεται να βάλει φρένο σε αυτές τις προσπάθειες και να τορπιλίσει την πορεία του νησιού μας προς την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επιστροφή του στην ευημερία, μέσα από την σημαντική αύξηση που θα επιφέρει στις τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων.

Κατά συνέπεια, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καλούμε την κυβέρνηση της χώρας, έστω και την ύστατη ώρα, να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις συνέπειες που θα προκύψουν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο νησί μας, καθώς και τους τοπικούς βουλευτές του νομού Κυκλάδων να μην υποκύψουν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Το ψήφισμα των μελών της Κίνησης Πολιτών Σύρου

Η καταιγίδα εξαθλίωσης του ελληνικού λαού που άρχισε από το ΠΑΣΟΚ Νέα Δημοκρατία ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ και συνεχίζεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με αποκορύφωμα την υπογραφή μνημονίου διαρκείας ( 100 έτη) εκτός από την αναμενόμενη με τον περίφημο κόφτη, πλήρη ισοπέδωση των μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις και το ξεπούλημα της χώρας, περιλαμβάνει ρητά μία άνευ προηγούμενου φοροεπιδρομή .
Το 2012 με συντονισμένους αγώνες οι τοπικές κοινωνίες κατάφεραν την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά μας με κοινό μέτωπο όλων των τότε νησιωτών βουλευτών.
Δυστυχώς οι μπροστάρηδες στην τότε «επιτυχία» μόλις ανέλαβαν την κυβέρνηση του τόπου κατήργησαν σε αρκετά νησιά το μειωμένο ΦΠΑ που από 1ης Ιουνίου καταργείται και στα υπόλοιπα.
Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι νησιώτες για κάθε υπηρεσία και εμπόρευμα. Το ειδικό αυτό καθεστώς χρονολογείται από τη Συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι ευρωπαϊκό και ελληνικό κεκτημένο.
Δεν αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης μεταχείρισης των νησιωτών, αλλά αντιθέτως, μέτρο που διασφαλίζει τη συνεισφορά χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις των Ελλήνων, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 101 § 4 του Συντάγματος, αποτελεί δε Ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Ζητούμε την κατάργηση του νόμου της εφαρμογής του μέτρου προκειμένου να μην πληγεί ανεπανόρθωτα το κόστος διαβίωσης, να μην εκμηδενιστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, και να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας.
Εμείς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου Ερμούπολης δηλώνουμε ρητά ότι δεν αποδεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για να ακυρωθεί ο νόμος εφαρμογής του που ήδη έχει ψηφιστεί.

Οι προτείνοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παύλος Ε. Χρυσαφίδης
Κομνηνός Στρογγύλης

 

Ετικέτες: