Παρουσία του Υπ. Εθνικής Άμυνας στη Σύρο για την υπογραφή του κειμένου συναντίληψης για την εκμετάλλευση του στρατοπέδου και του πεδίου βολής

Σύμφωνο συνεργασίας κι αυξημένων υποχρεώσεων

Ένα κρίσιμο κεφάλαιο ανοίγεται για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης μετά και την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με την πολυσυζητημένη εκμετάλλευση του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου και του Πεδίου Βολής, με τη Δημοτική Αρχή, να καλείται να μετουσιώσει σε πράξεις το σύνολο των αισιόδοξων αναφορών περί ανάπτυξης, στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα, επανειλημμένως και δημοσίως.

Στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης που διοργανώθηκε το πρωί της Τρίτης στο θέατρο “Απόλλων” με επίσημο προσκεκλημένο πρόσωπο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο ίδιος, από κοινού με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό προχώρησαν στην υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης, που περιλαμβάνει τον γενικό άξονα, επί του οποίου εντός του προσεχούς εξαμήνου, θα πρέπει να εξειδικευθεί το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο προαναφερθεισών πλευρών ως “στρατηγικών εταιρών”.

Η άφιξη του κ. Καμμένου πραγματοποιήθηκε περί τις 10.30 το πρωί με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ενώ ο ίδιος, πλαισιωμένος από τον Αρχηγό της ΑΣΔΕΝ και ανώτατα στελέχη της Στρατιωτικής Ηγεσίας, καθώς επίσης και από τον Δήμαρχο και κομματικά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατευθύνθηκε άμεσα στο θέατρο “Απόλλων”, όπου κι ακολούθησε η εκδήλωση για την επισφράγισης της συνεργασίας.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί, πως, η κίνηση του Δημάρχου να διοργανώσει μία κοστοβόρα (τουλάχιστον 3.000 ευρώ) εκδήλωση για μία απλή υπογραφή ενός κειμένου, που δηλώνει επί της ουσίας την έναρξη της “συμπόρευσης” των δύο πλευρών στην υπόθεση του στρατοπέδου, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις κι εντός δημόσιων συνεδριάσεων, με κάποια εκ των αιρετών μελών δε, να βαφτίζουν “φιέστες” τις εν λόγω ενέργειες, χαρακτηρισμοί οι οποίοι - κατά κάποιο τρόπο - αποτυπώνουν το περιεχόμενο της τυπικής και γενικόλογης χθεσινής εκδήλωσης.

Παρά τις συνεχείς απαιτήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης να δοθεί εγκαίρως το υπογραφέν - πλέον - σύμφωνο στη δημοσιότητα, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, αυτό απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα ΜΜΕ περί τις έξι το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή, τουλάχιστον δύο ώρες μετά την αναχώρηση του κ. Καμμένου από τη Σύρο. Πρόκειται για ένα γεγονός που αφαίρεσε τη δυνατότητα δημοσιογραφικών ερωτήσεων επί του περιεχομένου του, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο αεροδρόμιο προ της αναχώρησής του, με τον ίδιο να εκθέτει εν μέρει την τακτική του δημάρχου, αφού σημείωσε πως ανέμενε σχετικές ερωτήσεις, ρωτώντας μάλιστα και τον κ. Μαραγκό αν αυτό είχε σταλεί προς ενημέρωση.

Αυτούσιο το σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”, ενώ προβάλλονται μέσω του web tv συνολικά η εκδήλωση στο θέατρο, καθώς και οι δηλώσεις του Υπουργού λίγο πριν την αναχώρησή του.

Τονίζεται πως, για την παρουσία του κ. Καμμένου στη Σύρο εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης με φόντο την προ – μερικών - 24ωρων ψήφιση της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε μία σειρά νησιών, ανάμεσα στα οποία και η Σύρος. Πέραν αυτού, αναφορικά με το φλέγον θέμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και τις δηλώσεις του Υπουργού περί “αντισυνταγματικού κι εγκληματικού μέτρου”, δεν μπορεί να μην αναφερθεί πως, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γ. Μαραγκός: “Η Σύρος, ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός”

Όσον αφορά στην εκδήλωση για την υπογραφή του συμφώνου, ο κ. Μαραγκός στην ομιλία του, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, καθώς επίσης κι εκπροσώπων φορέων, των Σωμάτων Ασφαλείας κι αιρετών προσώπων, αφού καλωσόρισε τον κ. Καμμένο, προέβη σε επιγραμματική παρουσίαση του ιστορικού που συνοδεύει την υπόθεση του στρατοπέδου από το 2001, θεωρώντας ο ίδιος, ως ημέρα αλλαγής του τρόπου διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και ανέλαβε η νυν Δημοτική Αρχή τα καθήκοντά της, αλλά και “ημέρα ορόσημο” τη χθεσινή, οπότε και επισφραγίστηκε η “βούληση συνεργασίας” των δύο μερών για την συνολική αξιοποίηση της έκτασης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραγκός αναφερόμενος στο πλαίσιο της συμφωνίας κατέστησε σαφές πως, το ζήτημα της “αξιοποίησης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής” εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο ανάπτυξης της Σύρου που “οραματίζεται η Δημοτική Αρχή” με σκοπό την ανάκαμψη του τόπου που περιλαμβάνει τόσο την Ερμούπολη και τις υπάρχουσες υποδομές, μα και όσες θα χρειαστεί να δημιουργηθούν, όσο όμως και τον Φοίνικα.

Σπεύδοντας να διευκρινίσει πως, η Δημοτική Αρχή “δεν εθελοτυφθεί” σχετικά με την απουσία δυνατότητας χρηματοδότησης από την πλευρά του κράτους, έκανε μνεία για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά σημείωσε για τη Σύρο, επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να καταστεί “ένας ελκυστικός τουριστικός επενδυτικός προορισμός”, στον οποίο όπως διευκρίνισε αμέσως, η οποιαδήποτε αναπτυξιακή εξέλιξη “δεν θα αποστεώνει άλλες οικονομικές δραστηριότητες”.

Προτού ολοκληρώσει την δική του ομιλία και καλέσει το βήμα τον Υπουργό, Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, το επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) που θα εκπονήσει ο Δήμος, θα τεθεί προς διαβούλευση, ώστε να έχει γνώση και τοποθέτηση η τοπική κοινωνία επί αυτών των κατευθύνσεων που χαράσσονται για την πορεία της Σύρου.

Π. Καμμένος: “Να δούμε πώς μπορεί να γίνει η πιο αξιόλογη επένδυση”

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος σημείωσε κατηγορηματικά πως, στο εξής η Σύρος μπορεί να ελπίζει σε μία θετική πορεία αλλά και να αναμένει “ειδήσεις ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αλλαγής του σκηνικού που ζήσαμε πέντε ολόκληρα χρόνια όλοι μας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, αλλά και ο ελληνικός λαός”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο θέατρο “Απόλλων” άνοιξε την τοποθέτησή του με το ζήτημα του νησιώτικου ΦΠΑ, ενώ αμέσως μετά, επικέντρωσε την αναφορά του στην υπόθεση “εκμετάλλευσης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής”, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως η Σύρος μπορεί να ακολουθήσει μία πορεία ανάπτυξης. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε για το θέμα του συμφώνου με σκοπό την ανάπτυξη μίας συνεργασίας “στρατηγικού χαρακτήρα για τον τόπο”, η οποία θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο του, αυτή, εντάσσεται στην απόφαση αξιοποίησης της περιουσίας του στρατού προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων κι εξεύρεση εσόδων.

Ο ίδιος, υπογραμμίζοντας επιπρόσθετα πως, το πλαίσιο της ανάπτυξης σαφώς και θα το “εγκρίνει” η τοπική κοινωνία που μέσω των φορέων της θα κληθεί να τοποθετηθεί επί ενός επιχειρησιακού σχεδίου που έχει την υποχρέωση να εκπονήσει ο Δήμος, γνωστοποίησε στη συνέχεια ότι, αναφορικά με το στρατόπεδο και το πεδίο βολής, “στόχος είναι να δούμε πώς μπορεί να γίνει η πιο αξιόλογη επένδυση”.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως, ως Υπουργός γνωρίζει ήδη, πως έχει εκφραστεί επενδυτική πρόθεση για το νησί σε γενικότερο επίπεδο, αναφέροντας ως παραδείγματα μόνον, πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το Άμπου Ντάμπι για τη δημιουργία κέντρου yachting, καθώς όπως εξήγησε, το νησί μπορεί να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες, αλλά και με την συνύπαρξη του Νεωρίου να γίνονται συντηρήσεις κλπ.. Επιγραμματικά δε, αναφέρθηκε και σε μία πρόταση – ιδέα για τη δημιουργία καταδυτικού κέντρου και υποβρύχιου μουσείου στη ναυτική βάση, με την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμενων να εξηγεί πως μπορεί να συνδράμουν στην πόντιση παλαιών πολεμικών κι εμπορικών πλοίων, αφού δεν υφίσταται ως σενάριο η δυνατότητα παραχώρησης χερσαίων χώρων.

Εν συνεχεία, ο κ. Καμμένος τόνισε κατηγορηματικά, πως, η Σύρος είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση νησιού, όπου το Νεώριο διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο ενώ ακόμη, μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του ζητήματος της ανεργίας που πλήττει το νησί, μέσω μίας πορείας αναπτυξιακής, που θα “ανοίξει” θέσεις εργασίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ολοκλήρωσε την αναφορά του, λέγοντας παράλληλα, πως, όσα ανέφερε αποτελούν ιδέες και προτάσεις, για τις οποίες θα κληθεί να τοποθετηθεί - πρωτίστως - η τοπική κοινωνία.

Αμέσως μετά την ομιλία του, ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, αλλά και οι ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄ και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με την υπογραφή του συμφώνου.

Ενημερωτικά, σημειώνεται πως, προ της έναρξης των ομιλιών, προβλήθηκε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ένα βίντεο με πλάνα από το νησί, το στρατόπεδο, τη μαρίνα, το πεδίο βολής και αρκετά σημεία του νησιού.

Βασικά σημεία του συμφώνου κι αυξημένες... απαιτήσεις από τον Δήμο

Δεδομένου του πολυσέλιδου περιεχομένου του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας των δύο πλευρών, ακολουθούν επιγραμματικά βασικά σημεία του, ώστε να ενημερωθούν οι αναγνώστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ωστόσο, να το αναγνώσουν συνολικά στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”.

Όπως μέχρι σήμερα ήταν γνωστό, εντός του προσεχούς 6μηνου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επιφορτίζεται με την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για το μέλλον της Σύρου, το οποίο θα αποτυπώνει λεπτομερώς και κοστολογημένα το στρατηγικό πλάνο του, βάσει του άξονα που θέτει το υπογραφέν σύμφωνο. Μέσα σε αυτό το πλάνο, εντάσσονται και οι χώροι του στρατοπέδου και του πεδίου βολής, καθώς επίσης και της ναυτικής βάσης. Κύρια στόχευση του Δήμου, τονίζεται πως αποτελεί “η οικονομική ανάπτυξη της Σύρου” και “η βελτίωση της ελκυστικότητάς της ως τουριστικού προορισμού” καθώς επίσης και “η αύξηση του τοπικού παραγόμενου εισοδήματος, δια μέσου της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης”. Αν και επανειλημμένως γίνεται αναφορά για “την ωφέλεια” που μπορεί να αποκομίσει η πλευρά του στρατού και του αρμόδιου Υπουργείου, ωστόσο μόνον σε ένα σημείο του προοιμίου γίνεται λόγος για “οικονομικά και λοιπά οφέλη, τα οποία μπορούν να αποκομίσουν τόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όσο και το ΥΠΕΘΑ ως στρατηγικοί εταίροι”. Επιπρόσθετα, εκτός της αναφοράς για την υποχρέωση εκπόνησης του master plan από τον Δήμο, αφού είναι ο μόνος που μπορεί να “εξυπηρετήσει” σε ζητήματα πολεοδόμησης για τον χώρο του στρατοπέδου, καθίσταται γνωστό ένα νέο σημείο, το οποίο αφορά στην υποχρέωση της δημοτικής πλευράς να μεριμνήσει για τη διασφάλιση “στέγης” στην πλευρά του στρατού, των υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα εντός του στρατοπέδου. Συγκεκριμένα, το σημείο αυτό στο άρθρο 2, έχει ως εξής: “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, θα συμπεριλάβει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, με μέριμνά του και την χρηματοδότηση από τους προαναφερόμενους ανωτέρω πόρους (σσ. πχ. επενδύσεις, χρηματοδοτικά προγράμματα), την υποχρέωση υλοποίησης των απαιτούμενων για τη Στρατιωτική Υπηρεσία, Υποδομών και Εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα”.

Μάλιστα, γίνεται σαφής λόγος για μετεγκατάσταση των εν λόγω υπηρεσιών, “το συνολικό κόστος της οποίας, δεν θα βαρύνει το ΥΠΕΘΑ ή το ΤΕΘΑ, αλλά θα καλυφθεί από τους πόρους υλοποίησης των επενδύσεων”. Υπογραμμίζεται μάλιστα αμέσως μετά στο άρθρο 3, πως, “οι ειδικότερες λεπτομέρειες επί αυτού θα περιλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση” ενώ προαναφέρεται, ότι η εκτίμηση του κόστους μετεγκατάστασης είναι υπόθεση της πλευράς του Γενικού Επιτελείου του Στρατού (ΓΕΣ). Κατά συνέπεια, γίνεται κατανοητό πως, ο Δήμος είναι εκείνος που επιφορτίζεται με το αυξημένο έργο ευόδωσης αυτής της συνεργασίας.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι, δεν αναφέρεται πουθενά στο περιεχόμενο του συμφώνου, τί μέλλει γενέσθαι, αν δεν προχωρήσει κάποια επένδυση.

“Ελπίζουμε εντός 6μηνου να βάλουμε τα πρώτα “θεμέλια””

Άξια αναφοράς είναι η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, σχετικά με το αν η οποιαδήποτε επένδυση εντός του στρατοπέδου θα πλαισιώνεται από το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και των εγκρίσεων και από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατόπιν σχετικής δημοσιογραφικής ερώτησης, ο ίδιος εξέθεσε λακωνικά το σκεπτικό των ενεργειών που αφορούν στις αποφάσεις αξιοποίησης χώρων που ανήκουν κι αποτελούν στρατιωτική περιουσία, ενώ διατύπωσε την αισιοδοξία του για το άμεσο των διαδικασιών.

Μεταφέρεται αυτολεξεί η δήλωσή του, που προβάλλεται και στο web tv. “Όπως ξέρετε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν έχουν την ανάγκη ειδικών αδειοδοτήσεων. Θα είναι οχυρό. Οπότε, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι αντίστοιχες υπηρεσίες θα αναλάβουν τις αδειοδοτήσεις. Αυτό, σημαίνει ότι δεν θα πάμε με μία διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα η οποία μπορεί να καθυστερήσει πολλά χρόνια. Σε έξι μήνες ελπίζουμε ότι θα βάλουμε τα πρώτα θεμέλια. Και αυτό ακριβώς είναι και το προνόμιο των επενδύσεων που γίνονται στις στρατιωτικές περιοχές. Είναι περιοχές, οι οποίες ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες από οποιεσδήποτε άλλες περιοχές”.

Αναφορά στο Νεώριο

Ζήτημα στο οποίο δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο κ. Καμμένος τόσο λιτά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο όμως και στις δηλώσεις που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, αποτέλεσε το Νεώριο. Συγκεκριμένα, γνωστοποιώντας πρωτίστως, πως με τους εργαζομένους είχε συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσει και μία νέα, την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα στο Υπ. Εθνικής Άμυνας, δήλωσε τα παρακάτω, “Όσον αφορά στην πώληση του Νεωρίου αντιλαμβάνεστε ότι είναι μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων και δεν μπορώ εγώ σαν εκπρόσωπος της Πολιτείας να κάνω δηλώσεις. Σαν πρόσωπο όμως, σας λέω ότι γνωρίζω τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί κι ελπίζω ότι θα είναι πολύ καλά τα νέα στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά τη δική μας όμως, οφείλουμε σαν κράτος να βοηθήσουμε να συνεχίσει να είναι εν λειτουργία το Νεώριο και να πληρωθούν τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους. Συμφωνήσαμε με τους εργαζόμενους ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή του κ. Βίτσα που είναι και ο αρμόδιος Υπουργός θα γίνει μία πολύ μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης με τη συμμετοχή του Υπ. Οικονομικών, του Υπ. Εργασίας, του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να δούμε τις δυνατότητες που έχει το Πολεμικό Ναυτικό, να δώσει κάποιες εργασίες που το οικονομικό όφελος θα πηγαίνει στους εργαζόμενους που πράγματι τραβάνε μία “οδύσσεια” εδώ και αρκετούς μήνες”.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σύρο, ο κ. Καμμένος είχε σύντομη συζήτηση και με τον Δήμαρχο για το αεροδρόμιο προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες βελτίωσης κι αναβάθμισης των δυνατοτήτων του, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο.