Οι δράσεις και το έργο της δημοτικής αρχής Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Απολογισμός και έντονη κριτική

Η ειδική δημόσια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών να διατυπώνουν τις θέσεις τους αλλά και την κριτική τους για το παραγόμενο δημοτικό έργο.

Ένας υπηρεσιακός και όχι πολιτικός απολογισμός παρουσιάστηκε εχθές από τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό για το έργο της δημοτικής αρχής για την περίοδο 1-9-2014 έως 31-12-2015, τα τεχνικά στοιχεία του οποίου είχαν ήδη γνωστοποιηθεί μέσω ανάρτησης στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου.

Η κάθε θεματική ενότητα έτυχε παρουσίασης από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους και προέδρους νομικών προσώπων, που έδωσαν τα πλήρη στοιχεία ενεργειών, δράσεων και έργων.

Ο Δήμαρχος στην εισήγηση του παρουσίασε μία γενική εικόνα των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, στην περιγραφή των θεμάτων αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών, λόγω απουσίας του αρμόδιου αντιδημάρχου, όπως επίσης και των τομέων τουρισμού, ως πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής, του προγραμματισμού και του γραφείου Δημάρχου.

Ένας απολογισμός κριτικής το διάστημα του 16μηνου έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, αναδεικνύοντας, πέρα από την ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσίασε ο Δήμαρχος και όσα δεν ακούστηκαν και αφορούν στα μελανά σημεία της δημοτικής θητείας.

Σε πολιτικό σχολιασμό του δημοτικού έργου επικεντρώθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, εστιάζοντας σε περιπτώσεις ενεργειών εκ μέρους της δημοτικής αρχής που την εξέτρεψαν μακριά των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Εκ μέρους του τέταρτου δημοτικού συνδυασμού, ο επικεφαλής του Νίκος Καΐλης σχολίασε τον δημοτικό απολογισμό ως μία έκθεση που φλύαρη, με αρκετές επαναλήψεις και ελάχιστες αναφορές στην ουσία.

Περιγραφή της δημοτικής  πολιτικής

Με την δυσκολία εφαρμογής μίας αναπτυξιακής πολιτικής από την πλευρά του Δήμου, λόγω της οικονομικής ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλοντας μείωση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς του ΟΤΑ και με την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, ξεκίνησε την εισήγηση του ο Δήμαρχος.

Μίλησε για την προσήλωση της δημοτικής αρχής στην παροχή έργου ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, «με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι σε κάθε δημότη», όπως χαρακτηριστικά είπε, επιδείχθηκε ενδιαφέρον αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας προς όφελος του. 

Προτεραιότητα, όπως σημείωσε ήταν η «δημιουργία μία βιώσιμης πόλης και ενός βιώσιμου νησιού, κινούμενοι σε δύο άξονες, τον άξονα οικονομικής ανάπτυξης και τον άξονα κοινωνικής πολιτικής».

Μίλησε για στόχευση προς σύγχρονες υποδομές και μεγάλα έργα, σε παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, που όπως ανέφερε «μετασχημάτισαν τη Σύρο αισθητικά, αλλά κυρίως προσφέροντας ασφάλεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Σε ότι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη αναφέρθηκε στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ανέφερε πως δόθηκε βαρύτητα στην «αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών δομών και της υγείας, με αίσθημα ευαισθησίας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση».

Μίλησε για την μέριμνα του Δήμου στους τομείς παιδείας και αθλητισμού, με εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών εγκαταστάσεων.

Για δε τον τομέα του πολιτισμού, είπε ότι επικεντρώθηκε ο Δήμος στην «ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μακραίωνης ιστορίας της Σύρου, εμπλουτίζοντας την συνεχώς με σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων κυττάρων δημιουργίας και πραγματοποιώντας συνεργασίες με δημόσιους και κρατικούς φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών». 

Στον τομέα του τουρισμού, στόχευσε ο Δήμος, όπως είπε, «στην αύξηση της αναγνωσιμότητας και της επισκεψιμότητας του νησιού, καθιστώντας την Σύρο ελκυστικό τουριστικό προορισμό και αναπτυσσόμενη τουριστική οντότητα σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο».

Επίσης μίλησε για την πράσινη πολιτική, με τις προσπάθειες για «την προστασία του περιβάλλοντος, στηρίζοντας την ανακύκλωση, ενθαρρύνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσεις και γενικώς ακολουθώντας πολιτικές δημιουργίας βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος».

Αναγνώρισε πως οι παρουσιαζόμενες ενέργειες δεν ολοκληρώνουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, καθώς όπως παραδέχτηκε «υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν ή και να αλλάξουν το επόμενο διάστημα».

Έργα  και ενέργειες  τουριστικής προώθησης

Ειδική αναφορά έκανε στην ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης της Ερμούπολης και στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και του αντιπεριφερειάρχη, αλλά και του προέδρου του Επιμελητηρίου.

Στην αξιοποίηση του στρατοπέδου και του πεδίου βολής Βάρης με την υπογραφή του συμφώνου με το ΥΕΘΑ, κρίνοντας πως πρόκειται για έργο που «θα συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού».

Έκανε αναφορά σε άλλες παρεμβάσεις όπως η ένταξη για χρηματοδότηση του σχολείου της Βάρης, η κατασκευή της παιδικής χαράς στα Πευκάκια, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης επέκτασης του ποδηλατόδρομου, η προμήθεια δημοτικών ποδηλάτων, η ολοκλήρωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου Άνω Σύρου και τα έργα συντήρησης άλλων σχολείων, ολοκλήρωση αποκατάστασης του ιστορικού λαογραφικού μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων, η επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης και της πολεοδομικής μελέτης, οι μελέτες για τη δημιουργία του ΣΜΑΥ για την βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης κ.λ.π. 

Για τον τομέα του τουρισμού, έκανε αναφορά στο τουριστικό portal, τα προωθητικά video, το φυλλάδιο προβολής του νησιού, την συμμετοχή της Σύρου σε εκθέσεις και τουριστικές εκδηλώσεις, τις καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικές εκδόσεις, οι τηλεοπτικές αναφορές στο νησί, οι επαφές για την κρουαζιέρα και η εκπόνηση του marketing plan για τον τουρισμό δράσεις του οποίου υλοποιούνται από τον Δήμο.

Ειδική αναφορά έκανε στην βράβευση με το κορυφαίο βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Εuropa nostra, για το σύστημα διαχείρισης ιστορικών κτιρίων της Ερμούπολης, Hermes, το οποίο αναπτύχθηκε ως έρευνα στο ΕΜΠ από τον διδάκτορα του ΕΜΠ και στέλεχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Παύλο Χατζηγρηγορίου.

Χωρίς έργο και επιχειρησιακό  σχέδιο

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ξεκίνησε την τοποθέτηση του κάνοντας αναφορά στο «κυνήγι φαντασμάτων», όπως είπε στο οποίο είχε επιδοθεί η δημοτική αρχή «για δήθεν παλιότερες ατασθαλίες, επενδύοντας σε μια ατελέσφορη και διχαστική ρητορική που ήταν επιζήμια για το Δήμο και η οποία είχε στόχο να αποπροσανατολίσει τους δημότες από την έλλειψη οράματος και σχεδίου για το νησί».

Παρουσίασε τα στοιχεία της πολιτικής που άσκησε η δημοτική αρχή, τα οποία έχουν ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο και αφορούν στην ανασκευή των προεκλογικών εξαγγελιών για διεθνές αεροδρόμιο και την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τέτοιο η ήδη δρομολογημένη επέκταση των 150 μέτρων που και αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. 

Η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ μόλις πριν από μια εβδομάδα του δημοτικού σχολείου της Βάρης και την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας του λιμανιού της Ερμούπολης, καθώς και τα δύο έργα που ήταν ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και επειδή δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν απλώς μεταφέρθηκαν στο επόμενο.

Ειδική αναφορά έκανε στον αποκλεισμό της μείζονος μειοψηφίας από την Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων με μια εντελώς αντιδημοκρατική μεθόδευση.

Αναφέρθηκε στο κλείσιμο του ΚΕΚ της Βάρης και αποχώρηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (ΤΟΠΣΑ) – απώλεια 96.000 ευρώ από το πρόγραμμα για το Δήμο.

Για τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις περί ακομμάτιστου δημοτικού συνδυασμού είπε πως οι μάσκες έπεσαν λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου όταν στις εκλογές της ΠΕΔ ο Δήμαρχος κατέβηκε σε κοινό συνδυασμό με τους δημάρχους της ΝΔ και επιπλέον συμπεριελήφθη στην πολιτική επιτροπή του ίδιου κόμματος.

Σε ότι αφορά στο πανεπιστήμιο, μίλησε για επικίνδυνη μεθόδευση από την πλευρά της δημοτικής αρχής από την τότε προτεινόμενη άρση της δωρεάν παραχώρησης της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου στο πανεπιστήμιο, που κατόπιν των έντονων παρεμβάσεων της μειοψηφίας αποφεύχθηκε αυτή η εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη για το ίδρυμα αλλά και για ολόκληρο το νησί.

Για την τουριστική πολιτική του Δήμου, υποστήριξε ότι η πορεία δυστυχώς απέδειξε ότι ούτε σχεδιασμός υπήρχε ούτε κυρίως η βούληση να υποστηριχθούν όσα στελέχη είχαν γνώσεις και όρεξη να δουλέψουν για το σκοπό αυτό, κάνοντας ειδική αναφορά στις παραιτήσεις του αντιδημάρχου Θ. Φώσκολου και του πλέον εξειδικευμένου σε θέματα τουρισμού στελέχους της παράταξης του δημάρχου Ν. Ρούσσου.

Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Δυστυχώς η δήθεν τουριστική στρατηγική έχει εκφυλιστεί σε μια εμμονική προσήλωση γύρω από το τόσο προβληματικό μέχρι σήμερα portal και σε αποσπασματικές, αμφιλεγόμενες ενέργειες χωρίς σαφή στόχευση και σκοπό».

Υπενθύμισε την εξέλιξη της υπόθεσης το τουριστικού portal, με τις κατατμήσεις και τις αναθέσεις στην ίδια εταιρεία, την απόρριψη του εντάλματος από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου και τελικά, μετά από πολύμηνη κυοφορία, το κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου να εκδόσει το γνωστό συγχωροχάρτι για συγγνωστή πλάνη το οποίο μάλιστα η δημοτική αρχή είχε το θράσος να πανηγυρίσει. 

Για το Super Market Νεωρίου, που παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από το δήμαρχο στους εργαζομένους για υποστήριξη του συνεταιρισμού στο θέμα του ακινήτου, όπου τελικά επιχειρήθηκε η δημοπράτηση του, ώσπου να καταλήξει με παρέμβαση της μείζονος μειοψηφίας να οδηγηθεί στη δωρεάς παραχώρησης του.

Η εμμονή της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε δημοπράτηση της παραλίας της Βαρβαρούσας για ομπρελο-ξαπλώστρες, θαλάσσια παιχνίδια και καντίνα, που ακυρώθηκε από τη μαζική κοινωνική αντίδραση. 

Η διάλυση των υπηρεσιών και η απομάκρυνση στελεχών από νευραλγικές θέσεις του Δήμου, που οδήγησαν σε πληθώρα ελλείψεων, λαθών και παρατηρήσεων του φετινού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα την επιστροφή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την πρωτοφανή καθυστέρηση στην έγκρισή του, με παράλληλη επιβάρυνση των δημοτών με μη απαραίτητες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. 

Η λανθασμένη επιλογή της δημοτικής αρχής για μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη καθώς σχεδιάζει να εφαρμόσει τις καλοκαιρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χωρίς το βασικό εργαλείο επιτήρησης της εφαρμογής τους, γεγονός που από μόνο του προμηνύει μια ακόμη καλοκαιρινή σεζόν με ταλαιπωρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Η απόσυρση της υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας αφού προηγουμένως είχε οδηγηθεί σε απαξίωση η προσπάθεια της επιτροπής που είχε συσταθεί, αφού ουδέποτε ο Δήμαρχος ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα και ουδέποτε πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια. 

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του περσυνού καλοκαιριού, που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, με τα μυριάδες προβλήματα και τους εθελοντές που δήλωναν εθελοντές αλλά τελικά δεν ήταν εθελοντές, με τα μποτιλιαρίσματα, την ταλαιπωρία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του ιστορικού κέντρου, με την επιβάρυνση του Βροντάδου και με το σμήνος των μοτοσυκλετών παρκαρισμένες μπροστά στα οδοφράγματα. 

Τέλος η απαξίωση του έργου της ανακύκλωσης που με τόσο κόπο είχε φτάσει σε επίπεδα τα οποία μας έκαναν όλους υπερήφανους, που κατέληξε σε δραματική μείωση των ποσοστών της όπως ανακοινώθηκε φέτος.

Κριτική σε πολιτική βάση

Με την τροχοπέδη του Καλλικράτη στην άσκηση πολιτικής από τους Δήμους ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Π. Χρυσαφίδης, καθώς πρόκειται για νόμο πρόδρομο των μνημονίων που εξακολουθεί εδώ και χρόνια να τα εξυπηρετεί πιστά, με τη δική δημοτική αρχή να έχει αποδεχθεί αυτό τον διαχειριστικό ρόλο.

Όπως είπε η όποια αντίδραση των αυτοδιοικητικών στο σφάχτη αυτό νόμο της αυτοδιοίκησης είναι μόνο όταν οι κομματικοί τους «προϊστάμενοι» τους καθοδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση και μόνο με αντιπολιτευτική διάθεση στην εκάστοτε αντίπαλη κυβέρνηση. 

Επεσήμανε ότι είναι πολλές φορές που με άτοπες ενέργειες η δημοτική αρχή απομακρύνθηκε ακόμη και από το ίδιο της πρόγραμμά, κατόρθωσε να έρθει σε σοβαρή αντιπαράθεση με στρατηγικούς πυλώνες της οικονομίας του νησιού όπως το Νεώριο και το Πανεπιστήμιο αλλά ακόμη και με τις ίδιες τις υπηρεσίες και δομές του Δήμου, παρά του ότι πολλοί αποφεύγουν να τα συζητούν.

Ειδικά για το Νεώριο ανέφερε πως πλέον έχει διαφανεί ότι είναι στρατηγικό όνειρο της Δημοτικής αρχής να το κλείσει ή να του αλλάξει κύκλο εργασιών, χωρίς βέβαια να έχει κάνει τίποτα ώστε να είναι έτοιμος ο Δήμος να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς από το σοκ που θα δημιουργηθεί στη τοπική κοινωνία εάν κλείσει το ναυπηγείο.

Μίλησε για έναν εμμονικό προσανατολισμό στην τουριστική μονοκαλλιέργεια, που στέρησε το Δήμο από την με νόμο εξασφαλισμένη ιδιοκτησία του στρατοπέδου, κρίνοντας πως πρόεκιται για άτσαλες κινήσεις για τις οποίες ποτέ δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις και έβαλαν στο περιθώριο τον άλλο στρατηγικό πυλώνα του νησιού, το Πανεπιστήμιο, στερώντας του τον προγραμματισμό να αναπτυχθεί σε χώρο του στρατοπέδου που σημειωτέον με νόμο του είχε εξασφαλισθεί.

Ειδική αναφορά έκανε στην επανατοποθέτηση του μνημείου της εθνικής αντίστασης, παρά του ότι ολοκληρώθηκε το έργο της ανάπλασης της παραλίας χωρίς όμως να υπάρξει μέριμνα για το σχετικό κονδύλι, «τη στιγμή που σπαταλάτε αλλού τόσα!».

Σχολίασε πως η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να είναι ο στόχος και αυτό δεν διακρίνεται από τις επιλογές της δημοτικής αρχής, ενώ παρατήρησε πως συστάθηκαν επιτροπές επί επιτροπών για χάρη της επικαιρότητας και του εντυπωσιασμού, που όμως ουδέποτε έχουν συνεδριάσει.

Για την τριετία που έχει ακόμη να διανύσει η δημοτικής αρχή έκανε έκκληση «να είσαστε πιο διαφανείς, πιο ειλικρινείς, πιο ουσιαστικοί πιο αυτοδιοικητικοί». 

Με  φόντο την κεντρική πολιτική

Ο Ν. Καΐλης έκρινε πως θα ήταν άσκοπο να αναφερθεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, καθώς οι θέσεις του έχουν διατυπωθεί επί κάθε θέματος εντός του δημοτικού συμβουλίου, όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του για την μη ανάλυση των αιτιών που δημιούργησαν τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να δράσει η δημοτική αρχή, λες και αυτές έπεσαν από τον ουρανός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μίλησε για την ανυπαρξία κριτικής προς την κεντρική πολιτική, εξαιτίας της οποίας περιορίστηκαν δραματικά οι χρηματοδοτήσεις για την αυτοδιοίκηση.

Επικέντρωσε στην διαχειριστική αντίληψη που προβλήθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου, ξεκομμένη από την κεντρική πολιτική, κρίνοντας πως η δημοτική αρχή αποδέχεται, χωρίς διαμαρτυρία, τη διαχείριση της οικονομικής μιζέριας που της επιβάλλεται.

Στην πράξη φαίνεται η συμφωνία για τα ανταποδοτικά τέλη και προωθείται η μετατροπή του Δήμου σε μία μεγάλη ανταποδοτική, με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, επιχείρηση.

Αυτές οι αναφορές έγιναν για να καταστεί σαφής η διαφοροποίηση του τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με τον πολιτικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, που βαφτίζεται ως προγραμματισμός και στρατηγικό σχέδιο, όπως επίσης με τα σχέδια αξιοποίησης του στρατοπέδου, ζητώντας ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί για τη στέγαση του πανεπιστημίου και ως χώρος αθλητισμού και αναψυχής.

Έκλεισε δε λέγοντας πως όσοι ζουν εδώ μόνιμα δεν είναι τουρίστες και μπορούν να δουν «πίσω από το φανταχτερό πέπλο της αρχόντισσας των Κυκλάδων», κρίνοντας πως «στο χέρι μας είναι μία ανάπτυξη που να ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες και όχι για μία κάποια ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, στην οποία εμείς θα είμαστε οι θεατές, εάν όχι οι παράπλευρες απώλειες».

<