Τα έργα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και οι χρηματοδοτήσεις τους

Έργα χωρίς σχεδιασμό

Στον απόηχο του δημοτικού απολογισμού, σχετικά με τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κατά το πρώτο 16μηνο της θητείας της, πολλές από τις αναφορές έργων και πράξεων, που προσμετρά στο ενεργητικό της, αποτελούν αιτίες ενστάσεων και χρήζουν αποσαφηνίσεων.

Ως πολιτικά ορθό νοείται σε ανάλογες λογοδοσίες και απολογισμούς, πρωτίστως να αναφέρεται το στρατηγικό σχέδιο για κάθε τομέα και επ’ αυτού να αναλύεται κάθε επί μέρους ενέργεια, η οποία γίνεται προς την υλοποίηση του.

Αυτό που ευκρινώς παρατηρήθηκε στην ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η πλήρης έλλειψη ενός τέτοιου σχεδιασμού, ο οποίος και να υπάρχει δεν αναφέρθηκε, ώστε να συνδέονται και να αποτελούν τμήμα του τα έργα και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν.

Πέραν της απουσίας σχεδίου όσον αφορά στα τεχνικά έργα, η ίδια απουσία σχεδιασμού και οργανωμένης στρατηγικής παρατηρήθηκε σε όλες τις αναφερόμενες δράσεις του Δήμου, όπως στον τομέα του πολιτισμού, ενώ ειδικά για τον τουρισμό, επί του οποίου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, ως πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής, επιβεβαιώθηκε ότι ακολουθούνται οι πρακτικές που προτείνονται από το marketing plan, που δωρίστηκε στον Δήμο.

Επίσης ως πολιτικά ορθό κρίνεται να μην υπάρχει οικειοποίηση του έργου παρελθόντων διοικήσεων, μόνο λόγω χρονικών συγκυριών ολοκλήρωσης τους ή άλλων φορέων ευθύνης λόγω συμπληρωματικών αρμοδιοτήτων, αλλά να αναφέρονται και να αναγνωρίζεται ο ρόλος και η συμβολή τους στην όποια έκβαση.

Και σε αυτό το επίπεδο διαπιστώθηκε η απουσία της σχετικής αναγνώρισης και απόδοσης του μεριδίου ευθύνης και συμμετοχής που σε κάθε εμπλεκόμενο αναλογεί.

Σαφώς και η υλοποίηση των ήδη έτοιμων έργων απαιτεί προσπάθεια και συνεχή εγρήγορση, όμως μεγάλο κενό διαπιστώθηκε στην προετοιμασία μελλοντικών έργων, καθώς δεν αναφέρθηκε καμία προοπτική, όπως επίσης και κανένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός, που θα δίνει μία κατεύθυνση για το μέλλον, επί του οποίου θα κινηθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης νέων δράσεων.

Η αρμοδιότητα εντάξεων

Σε ότι αφορά στον τομέα των έργων, όπως αυτά αναφέρθηκαν στον δημοτικό απολογισμό, οι διαδικαστικές αρμοδιότητες μεταξύ των φορέων είναι δυσδιάκριτες, τουλάχιστον για τους μη γνωρίζοντες τις διαδικασίες.

Οι Δήμοι προτείνουν στην περιφέρεια μία σειρά έργων, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στα διάφορα μέτρα στα οποία είναι διαχωρισμένο το ΕΣΠΑ, που αποτελεί και το χρηματοδοτικό εργαλείο για την εκτέλεση τους.

Η προτάσεις γίνονται προς την Περιφέρεια καθώς αυτή φέρει την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ, άρα και του καταμερισμού των έργων αναλόγως των αναγκών κάθε νησιού.

Τα δε μέτρα που περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ, κάθε ένα αφορά και άλλον τομέα, είτε πρόκειται για την οδοποιία, είτε την παιδεία κ.λ.π., για τα οποία το πότε θα ανοίξουν για την ένταξη έργων η απόφαση λαμβάνεται από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όσον αφορά στο ποια έργα θα ενταχθούν, αυτό καθορίζεται από την ωριμότητα του έργου, σε μελέτες αδειοδοτήσεις κ.λ.π., η οποία όμως είναι δυνητική, δηλαδή η ωριμότητα αυτή δεν συνιστά και υποχρέωση από την πλευρά της Περιφέρειας για ένταξη, καθώς κρίνεται η αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων σε άλλα νησιά, τα έργα των οποίων όμως δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα, γεγονός που, κατά την επταετή διάρκεια του ΕΣΠΑ, μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση ανοίγματος του σχετικού μέτρου.

Αυτό γίνεται για να επιτραπεί η ωρίμανση των έργων άλλων περιοχών που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ώστε ο καταμερισμός των κονδυλίων να είναι πιο δίκαιος και αποτελεσματικός, πάντοτε κατά την κρίση του Περιφερειάρχη, που αξιολογεί τις προτάσεις των Δήμων, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και όχι λόγω υποχρέωσης ένταξης των ώριμων έργων, άρα και κατοχύρωσης της χρηματοδότησης τους.

Έτοιμα έργα

Το έργο της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης Ερμούπολης, προϋπολογισμού μελέτης: 1.272.500 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 874.037,97 ευρώ.

Ένα έργο για το οποίο οι διαδικασίες των μελετών και των αδειοδοτήσεων ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και προεντάχθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Η τελική ένταξη έγινε από την νέα περιφερειακή αρχή, κατόπιν και των τελικών εγκρίσεων που ελήφθησαν από τη νυν δημοτική αρχή, η οποία προχώρησε και στην υλοποίηση του.

Παρά του ότι τεχνικά έχει ολοκληρωθεί, οικονομικά συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς οι χρόνοι ολοκλήρωσης του δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα το προηγούμενο ΕΣΠΑ να κλείσει και το έργο να υπολείπεται οικονομικά κατά περίπου 300.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία οφειλή, η οποία για να καλυφθεί θα πρέπει να ενταχθεί ως έργο γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ ή από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της κυβέρνησης ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας ή από ίδιους πόρους του Δήμου.

Το έργο που αφορά στην κατασκευή του ποδηλατόδρομου από την Πυροσβεστική μέχρι το πάρκιγκ της ακτής Μ. Δουράτσου, προϋπολογισμού μελέτης: 270.000 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 259.380,87 ευρώ, περιλαμβανόταν στην μελέτη της ανάπλασης, αλλά δεν είχε καν προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με την ένταξη για την χρηματοδότηση του να γίνεται με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής.

Το έργο κατασκευής της παιδικής χαράς στην πλατεία «Πευκακίων», προϋπολογισμού μελέτης: 370.000 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 362.646,39 ευρώ, ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και η νυν δημοτική αρχή, τον Ιανουάριο του 2015 προχώρησε στη δημοπράτηση του, ενώ και αυτό ήταν προενταγμένο από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή στο ΕΣΠΑ και απλά ελήφθησαν οι τελικές εγκρίσεις, οι οποίες αναμένονταν, με την τελική ένταξη του έργου να αποφασίζεται από τη νέα Περιφερειακή αρχή.

Η κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, προϋπολογισμού: 487.200 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 300.909,90 ευρώ, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με την υλοποίηση του να ξεκινά εντός του 2015 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το έργο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων, είχε εξ ολοκλήρου δρομολογηθεί και ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον εργολαβικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1.086.462,16 ευρώ και είχε ενταχθεί η χρηματοδότηση του στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, το οποίο απλώς ολοκληρώθηκε εντός του 2015.

Σε σχέση με αυτό το έργο, από τη νυν δημοτική αρχή υπήρξε συμπληρωματική σύμβαση ύψους 148.000 ευρώ, πρόσθετης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για την αποκατάσταση τοιχογραφιών και οροφογραφιών.

Το έργο του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, προϋπολογισμού

2.500.00 ευρώ, είχε ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, που είχε ολοκληρώσει και το μεγαλύτερο μέρος μελετών και εγκρίσεων του και πλέον αναμένεται η ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ.

Και το έργο εκμετάλλευσης της απορριπτόμενης θερμότητας του εργοστασίου της ΔΕΗ (ΑΣΠ ΣΥΡΟΥ) προς θέρμανση του Δημοτικού

Κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού μελέτης: 338.720 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 223.528,98 είναι έργο το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα leader, ενώ αναμένεται η υλοποίηση του.

Χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ

Το μεγαλύτερο μέρος των λοιπών έργων υλοποιείται με πόρους της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

Α) Προμήθεια δύο μικρών λεωφορείων, προϋπολογισμού μελέτης: 350.000 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 343.686,60 ευρώ,

Β) Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, προϋπολογισμού μελέτης: 294.599,04 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 275.817,64 ευρώ

Βα) Εκπόνηση της τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης ΣΜΑΥ, προϋπολογισμού μελέτης: 9.129,06 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 8.856 ευρώ

Βγ) Οριστική μελέτη και τεύχη δημοπράτησης ΣΜΑΥ, προϋπολογισμού μελέτης: 17.746,9 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 17.343 ευρώ

Γ) Προμήθεια δημοτικών ποδηλάτων, προϋπολογισμού μελέτης: 100.000 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 98.252 ευρώ

Δ) Έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων

Ε) Διάνοιξη παρακαμπτήριας οδού μονής κατεύθυνσης οικισμού

Άνω Σύρου, προϋπολογισμού μελέτης: 302.986 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 209.243,20 ευρώ

Στ) Μεταφορά των επιστύλιων μετασχηματιστών της ΔΕΗ σε

κλειστούς προκατασκευασμένους Υ/Σ στη θέση Μεταμόρφωση, Βαπόρια και Αγ. Νικόλαος

Ζ) Προμήθεια Αρπάγης, προϋπολογισμού μελέτης: 13.920 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης:13.862 ευρώ

Η) Προμήθεια Φορητού Τεμαχιστή, προϋπολογισμού μελέτης: 373.520 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης: 371.954 ευρώ

Χρηματοδοτήσεις από έσοδα του Δήμου

Από τα τακτικά έσοδα του Δήμου χρηματοδοτήθηκαν τα έργα:

Α) Κατάρτιση τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, προϋπολογισμού σύμβασης: 14.452,50 ευρώ

Β) Προμήθεια καυσίμων και ελαιολιπαντικών Δήμου ΦΟΣΔΑ και

σχολικών επιτροπών ετήσιας διάρκειας Περιόδου 2015-2016, προϋπολογισμού σύμβασης: 503.241,73 ευρώ

Γ) Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για την κάλυψη των

αναγκών συντήρησης του φωτισμού και των εγκαταστάσεων του Δήμου, προϋπολογισμού σύμβασης: 62.663,80 ευρώ

Δ) Προμήθεια και τοποθέτηση δημοτικού φωτισμού στο δρόμο

προς Κόμητο με πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογισμού σύμβασης: 14.836,40 ευρώ

Ε) Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στην οδό

Α. Παπανδρέου (Λαλακιά) με πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογισμού σύμβασης: 41.760 ευρώ

Στήριξη από την Περιφέρεια

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» σχετικά με την αρωγή της Περιφέρειας προς τον Δήμο, για την χρηματοδότηση των περισσότερων έργων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, είπε πως «η Περιφέρεια στηρίζει τις ανάγκες υποδομών όλων των νησιών και όπου αυτές είναι μεγαλύτερες, η προσπάθεια εντείνεται για υποστήριξη και σε επίπεδο μελετών, κυρίως μικρότερων δήμων, με καίριες ανάγκες».

Ειδικά για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, είπε ότι «είναι δίπλα του καθημερινά και τον έχει στηρίξει σε όλες του τις πρωτοβουλίες και όλες του τις προσπάθειες και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε».

Σχολίασε δε για τον δημοτικό απολογισμό, «πως κάθε απολογισμός πρέπει να γίνεται επάνω στην πολιτική που χαράζεις, δηλαδή αναφέρεις τους στόχους που είχες θέσεις και ποιους από αυτούς πέτυχες. Σημασία έχει εάν αυτά που έκανες αντιστοιχούν σε αυτά που είχες βάλει ως στόχο».

Επανέλαβε και την χθεσινή του αναφορά στην συμμετοχή του συνόλου των δημοτικών συμβούλων στη διαδικασία προόδου της πόλης, όπως επίσης και στους επιβεβλημένους ρόλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, ενώ σημείωσε πως «πολιτικός που εμπορεύεται την ελπίδα απέναντι στα λαϊκά στρώματα είναι επικίνδυνος και όποιος πολιτικός δεν μαθαίνει από τα λάθη του είναι δύο φορές επικίνδυνος».