Αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων, αλλά και γενναίες μειώσεις στις αντιμισθίες των Αντιδημάρχων, φέρνει το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

«Δε θα μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη»

Η παροχή οικονομικής αποζημίωσης στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, από ίδιους πόρους των Δήμων, προβλέπεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση, που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του πολυνομοσχεδίου, που δόθηκε στους αιρετούς και αφορά στη ρύθμιση λειτουργικών και οργανωτικών θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, επέρχονται αλλαγές και σε αρκετές περιπτώσεις μειώσεις, σε σχέση με τις απολαβές των Αντιδημάρχων, ενώ για πρώτη φορά, προτείνεται η παροχή αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους, κάτι, που έχει στο παρελθόν αποτελέσει πρόταση και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργο Παπαμανώλη, αν και η αποζημίωση των συμβούλων, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, η δαπάνη θεωρείται σχετικά μικρή για το Δήμο, με αποτέλεσμα να μπορέσει να καλυφθεί εύκολα. Παράλληλα, υποστήριξε, πως οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είναι ακόμη ρευστές, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται υπό διαμόρφωση και κατά συνέπεια οι προτεινόμενες αλλαγές, δύναται να αφαιρεθούν, μέχρι την τελική κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή προς ψήφιση.

Μείωση έως 50% στις αποδοχές Αντιδημάρχων

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του νομοσχεδίου, που αφορά στην αντιμισθία των Αντιδημάρχων και τις αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων, με τροποποίηση της αντίστοιχης διάταξης του νόμου του «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010), η παράγραφος 1 του άρθρου 92 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από το δήμο».

Επιπλέον, η παράγραφος 3 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010, η οποία προέβλεπε, ότι «οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) αυτής», αντικαθίσταται ως εξής:

«3α. Το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο λαμβάνουν οι αντιδήμαρχοι των δήμων με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, οι αντιδήμαρχοι δήμων που δεν προέρχονται από συνένωση και έχουν πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, καθώς και ο αντιδήμαρχος δημοτικής κοινότητας που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού κατά το άρθρο 207.

3β. Σε δήμους με αριθμό αντιδημάρχων έως τέσσερις, οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο. Στους υπόλοιπους δήμους οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το τριάντα τοις εκατό (30%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο.

3γ. Οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο».

Στην περίπτωση της παραγράφου 3β, η οποία αφορά και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, φαίνεται πως η αντιμισθία των Αντιδημάρχων μειώνεται στο μισό, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι αντιμισθίες των Αντιδημάρχων θα υποστούν μικρότερη μείωση.

Τέλος, όσον αφορά στην αποζημίωση των λοιπών μελών του δημοτικού συμβουλίου προστίθεται παράγραφος στο ίδιο ανωτέρω άρθρο, με αριθμό 9, η οποία ορίζει τα εξής:

«9. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι 4 συνεδριάσεις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, ήτοι 1% για κάθε συνεδρίαση, και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ».

Περίπου 36.000 ευρώ το χρόνο η δαπάνη

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, το οποίο υπολογίζεται στα 4.750 ευρώ. Άρα, το 1% της αντιμισθίας, που αποτελεί και την αποζημίωση του κάθε δημοτικού συμβούλου ανά συνεδρίαση, ανέρχεται στα 47,50 ευρώ.

Δεδομένου, ότι στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο τρεις συνεδριάσεις ανά  μήνα, το μηνιαίο κόστος της αποζημίωσης των αιρετών, που δεν λαμβάνουν αντιμισθία, ήτοι 21 δημοτικοί σύμβουλοι, αγγίζει τα 2.992,50 ευρώ, ενώ για την περίπτωση, που πραγματοποιηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός συνεδριάσεων ανά μήνα, δηλαδή τέσσερις φορές, το ανώτερο κόστος για την αποζημίωση, θα ανέλθει στα 3.990 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τον μέχρι στιγμής μέσο όρο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η ετήσια δαπάνη, για την αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων, που θα απαιτηθεί να ενταθεί στον προϋπολογισμό του, αγγίζει τα 35.910 ευρώ.

Διαχειρίσιμη η δαπάνη για το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

«Η ΚΕΔΕ ακόμη δεν έχει διατυπώσει τις προτάσεις της», σχολίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, κ. Παπαμανώλης, τονίζοντας, ότι πρόκειται για πρώιμο στάδιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου. «Είναι ρευστά, κατ’ εμέ, αυτά τα ζητήματα ακόμη και υπάρχει περίπτωση, το νομοσχέδιο να παραμείνει καιρό σε διαβούλευση, ή και να αλλάξει αρκετά, έως την ψήφισή του στη Βουλή. Τόσο το ζήτημα των αντιμισθιών, όσο και των αποζημιώσεων, τα τελευταία 8 χρόνια, είχαν μπει και είχαν βγει από αντίστοιχα νομοσχέδια αρκετές φορές», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης, η δαπάνη της αποζημίωσης των αιρετών, δεν αναμένεται να καλυφθεί και από αντίστοιχη αύξηση των ΚΑΠ προς τους ΟΤΑ και κατά συνέπεια, στην περίπτωση που διατηρηθεί στο νομοσχέδιο και ισχύσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα απαιτηθεί η περικοπή άλλων δαπανών, για την κάλυψη αυτής της υποχρέωσης.

«Είναι ένα κόστος, αλλά σε έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 26.000.000 ευρώ περίπου, όπως είναι αυτός του Δήμου μας, δε θα λέγαμε, ότι θα χρειαστεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται όμως για μία επιπλέον δαπάνη, για την κάλυψη της οποίας, θα χρειαστεί να κοπεί κάτι άλλο», επεσήμανε, ενώ υποστήριξε, πως «όταν η δαπάνη για το σύνολο της μισθοδοσίας του Δήμου είναι περίπου 5.000.000 ευρώ, τα περίπου 40.000 ευρώ παραπάνω, δε θα λέγαμε, ότι επιβαρύνουν κατά πολύ τα ταμεία».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες και πιο άδικες επιβαρύνσεις, που δέχονται οι ΟΤΑ, σε σχέση με αυτή τη δαπάνη για την αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων. «Στον ΕΝΦΙΑ μόνο, πληρώνει ο Δήμος πάνω από 70.000 ευρώ και αυτό μετά από διορθώσεις που κάναμε, διότι ο πρώτος “λογαριασμός” ήταν περίπου 140.000 ευρώ», σημείωσε.

Όπως επανέλαβε, «πρόκειται για ένα ποσό ελεγχόμενο, ωστόσο για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, θα πρέπει να κόψουμε κάτι άλλο, για να βάλουμε αυτό το κόστος».

Όσον αφορά στις αλλαγές στις αντιμισθίες των Αντιδημάρχων, ο κ. Παπαμανώλης σχολίασε κλείνοντας, ότι «υπάρχουν τόσα θέματα, που χρειάζονται αντιμετώπιση, που και να αλλάξουν, τώρα, οι αποδοχές μας, δεν είναι κάτι που αφορά άμεσα. Έχουμε τόσα άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε».