Εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα των υπηρεσιών φύλαξης χώρων αθλητισμού – πολιτισμού σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Από άγονους διαγωνισμούς στην απευθείας ανάθεση

Με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία θα προχωρήσει τελικώς η διαδικασία φύλαξης των πολιτιστικών κι αθλητικών χώρων για το τρέχον καλοκαίρι στη Σύρο, με το δημοτικό συμβούλιο να καλείται να αποφασίσει σχετικά σε επόμενη συνεδρίαση, μετά από τους δύο άγονους διαγωνισμούς της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Το συνολικό ποσό που θα λάβει η μειοδότρια εταιρεία με απόφαση του συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για δύο έτη, με τη μείζονα μειοψηφία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής να διατυπώνει ξανά την κάθετη διαφωνία της, καθώς όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός της, Νικόλαος Φωτεινιάς, στο περιεχόμενο της προς υπογραφή σύμβασης “υποκρύπτεται επιστασία”.

Στο προσκήνιο της συζήτησης τέθηκε μάλιστα και η κριτική που είχε δεχθεί πέρυσι η Δημοτική Αρχή για το πολυσυζητημένο θέμα των αμειβόμενων “εθελοντών”.

 

Γ. Παπαμανώλης: Προχωράμε σε απευθείας ανάθεση με διαπραγμάτευση

Σε σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά στις υπηρεσίες φύλαξης των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων προχώρησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της αρμόδιας δημοτικής Επιτροπής, Γιώργος Παπαμανώλης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, “Έγιναν δύο μειοδοτικοί διαγωνισμοί (εντός Ιουνίου) όπως προβλέπεται” οι οποίοι κηρύχθηκαν άγονοι, με αποτέλεσμα το θέμα να πρέπει να απασχολήσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο. “Ουσιαστικά η απόφασή μας θα διαβιβαστεί στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει απευθείας ανάθεση με διαπραγμάτευση με τη λήψη ανταγωνιστικών προσφορών όπως προβλέπει η νομοθεσία μετά από άγονο διαγωνισμό” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, σχετικά με τις δύο άκαρπες διαδικασίες, “Υπήρξε ενδιαφέρον από τέσσερις εταιρείες οι οποίες επικοινώνησαν με την Τεχνική Υπηρεσία που είχε κάνει τη μελέτη, πήραν τα τεύχη δημοπράτησης, έκαναν μία προετοιμασία αλλά δεν κατέθεσαν προσφορά”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, αυτό προέκυψε καθώς “Η κάθε μία είχε τους δικούς της λόγους”. Ειδικότερα, εξήγησε πως, “Ο ένας μπορεί να μην είχε ρευστότητα για να πάρει την εγγυητική επιστολή, άλλος δεν είχε καταφέρει να πάρει τις απαιτούμενες άδεις κατά τον χρόνο της δημοπρασίας, ενώ άλλη μία εταιρεία με έδρα στην Αθήνα που έχει αναλάβει και του Λιμενικού Ταμείου τις υπηρεσίες φύλαξης, λόγω απόστασης δεν είχε διαμορφώσει πλήρη εικόνα για το δικό της κόστος”.

Κληθείς να ενημερώσει για την πορεία της διαδικασίας στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει σε ποια εταιρεία θα γίνει η ανάθεση, ο κ. Παπαμανώλης συμπλήρωσε τα ακόλουθα: “Θα κληθούν να καταθέσουν γραπτές προσφορές οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι που πήραν τεύχη δημοπράτησης. Όσοι εξ αυτών ανταποκριθούν, θα “πάνε” δημοτικό συμβούλιο για να αναθέσουμε στον φθηνότερο”. Ο ίδιος δε, επεσήμανε πως, η χρέωση ανά ώρα πλησιάζει σε οκτώ ευρώ, ποσόν που όπως υποστήριξε κινείται σε λογικό πλαίσιο αν ερευνήσει κάποιος τις αντίστοιχες χρεώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
“Το ποσό των οκτώ ευρώ ανά ώρα βάσει μίας μικρής έρευνας, πρέπει να πούμε ότι είναι ο μέσος όρος που κινείται η αγορά. Δεν είναι υψηλό για να έχουν προσδοκία μεγάλου κέρδους” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην επιλογή συνεργασίας με εταιρεία, αφού “ο Δήμος έχει μόνον δύο άτομα ειδικότητας “φύλακα”, οι οποίοι επ΄ουδενί δεν μπορούν να καλύψουν τις ώρες και τις εργασίες και τα νυχτερινά ωράρια που απαιτούνται”.

 

Υποκρύπτεται επιστασία. Και πέρυσι χρήματα σε “εθελοντές””

Την ήδη γνωστή επιχειρηματολογία της μείζονος αντιπολίτευσης επί του θέματος διατύπωσε το μέλος της, Νικόλαος Φωτεινιάς, τονίζοντας πως, η Δημοτική Αρχή κινείται στις παρυφές της νομιμότητας, όπως σχετικά είχε σχολιάσει ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με το περιεχόμενο της σύμβασης. “Εμείς στο συγκεκριμένο θέμα θα μειοψηφήσουμε γιατί υποκρύπτεται επιστασία και δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη φύλαξη και η μειοψηφία μας θα είναι η ίδια με την 178/2016 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου” δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας μάλιστα πως, πέραν του ότι θα κληθεί το σώμα να αποφασίσει για την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών με φόντο το ποσό των 70.000 ευρώ, το ουσιαστικό σημείο της κριτικής της παράταξής του εστιάζεται στο ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα νομιμότητας. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, ο κ. Γιαλόγλου στην επιχειρηματολογία του είχε αναδείξει με σαφήνεια το “προβληματικό” σημείο της σύμβασης, τονίζοντας πως, ενώ η σχετική νομοθεσία επιτρέπει την ανάθεση σε εταιρεία υπηρεσιών αυστηρά και μόνον για τη φύλαξη, “στη σύμβαση που έχουμε συντάξει υποκρύπτεται μέσα από αυτήν εδώ τη διακήρυξη, η λειτουργία των δομών αυτών και όχι η φύλαξή τους”.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτεινιάς στη χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώνοντας το θέμα, υπενθύμισε μάλιστα πως, “πέρυσι είχαμε διαπιστώσει ότι με τα χρήματα της υπηρεσίας φύλαξης είχαμε τους εθελοντές. Είχαμε θέμα. Καλύπτατε εσείς με τα συγκεκριμένα χρήματα τους εθελοντές που φυλούσαν τους δρόμους. Και δεν μιλάω για δημοτικούς συμβούλους. Λέω για άλλα άτομα” σχολίασε, καταψηφίζοντας την εισήγηση.