“Επικοινωνιακή πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής”
- Πέμπτη, 4 Αυγούστου, 2016 - 06:20
- / Eνημέρωση: 4 Αυγ. 2016 - 22:00
Την κατηγορηματική αισιοδοξία του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού σχετικά με την πεποίθηση της θετικής τουριστικής πορείας της Σύρου η οποία στηρίζεται μόνον σε στοιχεία ακτοπλοϊκών αφίξεων αποδομούν με σαφείς και τεκμηριωμένες δηλώσεις οι επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης με φόντο την προχθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για την επισκεψιμότητα του Ιουλίου στη Σύρο.
Από ρεαλιστική οπτική γωνία και σε καυστικό τόνο, οι κκ. Ανδρέας Γιαλόγλου, Παύλος Χρυσαφίδης και Νικόλας Καΐλης συνηγορούν στη θέση πως, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και με άξονα μόνον τις αφίξεις επιβατών που προέρχονται από τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ουδείς μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την επισκεψιμότητα του νησιού, καθώς και για το όφελος σε επίπεδο τοπικής αγοράς και οικονομίας, εξηγώντας πως, ένας ουσιαστικός απολογισμός θα μπορεί να προκύψει μετά το πέρας της θερινής περιόδου και υπό την προϋπόθεση της αξιολόγησης μίας σειράς ακόμη στοιχείων και μετρήσεων.
Οι τρεις αιρετοί κλήθηκαν να απαντήσουν και να σχολιάσουν την τακτική της Δημοτικής πλειοψηφίας όσον αφορά στη μηνιαία έκδοση δελτίων Τύπου για τις ακτοπλοϊκές αφίξεις των επισκεπτών, καθώς επίσης να τοποθετηθούν σχετικά με τον τρόπο αλλά και τον χρόνο που θεωρούν ότι η Σύρος μπορεί να αποκομίσει ουσιαστικά συμπεράσματα για την πορεία της. Τέλος, ρωτήθηκαν για το εάν υποστηρίζουν πως, οποιαδήποτε άνοδος σε επίπεδο αριθμών μόνον, μπορεί να οφείλεται ή να προέρχεται από στοχευμένες ενέργειες τουριστικής προώθησης και προβολής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η οποία προσφέρει(;) όφελος στην τοπική αγορά.
Υπενθυμίζεται πως, στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής σημειώθηκε μεταξύ άλλων πως, “για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31η Ιουλίου 2016, διαπιστώνεται αύξηση επισκεπτών/οχημάτων σε ποσοστό 30,2%/34,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015” ενώ γνωστοποιήθηκε επιπλέον, πως, τα αριθμητικά στοιχεία επισκεψιμότητας για τον μήνα Ιούλιο, δείχνουν ότι, “οι αποβιβασθέντες επιβάτες το 2014 ήταν 45.558, το 2015 ήταν 38.889 και φέτος ανέρχονται σε 50.617, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 30,2%, ενώ στον αριθμό των οχημάτων η αύξηση ανέρχεται σε 34,1%”.
Η “ευημερία” στους αριθμούς δεν μεταφράζεται σε ευημερία της αγοράς
Κοινή παρατήρηση των τριών επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπήρξε εξ αρχής η πεποίθηση πως η Δημοτική Αρχή επενδύει χωρίς στοιχειοθετημένες αναφορές και ανακοινώσεις σε μία επικοινωνιακή πολιτική που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα αλλά και προδίδει ανησυχία για την τουριστική πραγματικότητα της Σύρου, στην προσπάθειά της δε, να “δείξει” πως “υπάρχει αποτέλεσμα, εκεί που δεν υπάρχει”.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος σημειώνει τα εξής: “Όσον αφορά αυτήν την τακτική για τη μηνιαία ανακοίνωση, θεωρώ ότι εκφράζει ένα τεράστιο άγχος της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου προσωπικά, μία τεράστια αγωνία να δείξει ότι παράγεται έργο στον τομέα του τουρισμού και μάλιστα “τραβηγμένη από τα μαλλιά”. Και τί εννοώ; Σίγουρα οι αφίξεις από μόνες τους, δεν αποτελούν ένα στοιχείο που μπορεί να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Ενδεχομένως να αποτελούν μία παράμετρο, αλλά πέρα από αυτό πρέπει να αξιολογηθεί το είδος των τουριστών που έχουν καταφθάσει, οι διαμονές, τα στοιχεία από την Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων, από την κατανάλωση που κάνουν στο νησί κλπ. Δηλαδή ο τζίρος που υπάρχει στο νησί από την κίνηση των τουριστών. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία όπως το είδος των τουριστών, εθνικότητες κλπ,. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, να βγαίνουμε εμείς με ντουντούκα και να δείχνουμε τα στοιχεία είναι γελοίο. Οι επιχειρηματίες ξέρουν καλύτερα τί μπαίνει στην τσέπη τους. Δεν τα αναφέρω αυτά μεμψιμοιρώντας, αλλά είναι βιαστικό και πρώιμο και καθόλου ώριμο αυτό που κάνει ο δήμαρχος στην προκειμένη περίπτωση”.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, σημειώνοντας τα παρακάτω: “Το φέτος με το πέρυσι ως προς την επισκεψιμότητα στο νησί μας δεν μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό μέγεθος για την όποια επιζητούμενη από τη Δημοτική Αρχή επιβράβευση. Δεν μπορούμε να την ακολουθήσουμε στην αγχωτική εμμονή της, στην υπηρεσία των αρχών του marketing. Η Σύρος έχει δημότες και αυτοί επέλεξαν την παρούσα Δημοτική Αρχή για να τους λύσει προβλήματα της καθημερινότητάς τους και για να τους κάνει να αισθανθούν ότι κάποιος άρχισε να νοιάζεται περισσότερο από ό,τι οι προηγούμενοι. Οι αριθμοί μπορεί να είναι αληθινοί αλλά δεν δείχνουν την αλήθεια. Η αλήθεια θα φανεί τέλος Σεπτέμβρη όταν οι επιχειρηματίες θα κάνουν ταμείο. Η απογοήτευση θα είναι έκδηλη αλλά σίγουρα δε θα φταίει γι αυτό μόνον η Δημοτική Αρχή. Η ευθύνη της όμως θα είναι σοβαρή γιατί αναλώνεται σε μονοκαλλιέργεια του τουρισμού σε ένα νησί που παραδοσιακά δεν στηρίζεται στον τουρισμό αλλά περισσότερο σε άλλους τομείς. Η αίσθησή μας και η πραγματικότητα αν θέλετε, είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει επιμελώς παραγκωνίσει τους υπόλοιπους τομείς γιατί θεωρεί ότι κατέχει την τέχνη της απατηλής ψευδαίσθησης των αποτελεσμάτων ενός στοχευμένου κι ανηλεώς τροφοδοτούμενου πατρωναρίσματος του τουρισμού που όμως φευ, όσο κι αν προσπαθεί, θα διαψευστεί από το αποτέλεσμα την ώρα του ταμείου”.
Συγκεκριμένος στον σχολιασμό του και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης, υποστήριξε τα ακόλουθα: “Ως παράταξη θεωρούμε ότι είναι λάθος μεθοδολογικό να γίνεται αυτό κάθε μήνα. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει ένας σοβαρός απολογισμός στο τέλος της τουριστικής περιόδου και προφανώς η Δημοτική Αρχή να μην στέκεται μόνον στους αριθμούς και τις αφίξεις που είναι ναι μεν ένα στοιχεία, αλλά στο σύνολο δεν μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο νησί. Πρωτίστως, υπάρχει κόσμος που γνωρίζουμε ότι έρχεται στο νησί επειδή έχει παραθεριστικές κατοικίες ή φιλοξενείται σε αυτές με αποτέλεσμα να υπάρχει μία δυσαναλογία σε αυτό που δείχνουν οι αριθμοί και σε αυτό που γίνεται στην αγορά και στην πραγματική εικόνα της. Ενώ παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή την ευημερία σε αριθμούς, βλέπουμε στην πραγματικότητα ότι δεν ανταποκρίνονται οι αριθμοί σε αυτό που γίνεται στην αγορά. Οπότε, θεωρούμε λάθος να χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία καθώς δείχνει μία επικοινωνιακή πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής στο να δείξει ότι κάνει κάτι καλό”.
Για ασφαλή συμπεράσματα, προϋπόθεση η συναξιολόγηση στοιχείων
Πεποίθηση των τριών αιρετών προσώπων της αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στον τρόπο βάσει του οποίου το νησί θα οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τον παλμό της επισκεψιμότητας, καθώς και το όφελος που καταγράφεται από αυτήν σε επίπεδο ταμείου αποτελεί η λήψη στοιχείων – ποιοτικών και ποσοτικών – από διάφορες πλευρές και δη, από τους εμπλεκόμενους κλάδους με τον τουρισμό.
Ξεκινώντας από την σημείωση πως, το νησί σχεδόν κάθε χρόνο κατά το παρελθόν – την καλοκαιρινή περίοδο - παρουσίαζε κίνηση σε γενικότερο επίπεδο, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης της κατάστασης βάσει πραγματικών στοιχείων που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν προσεχώς. “Καταρχήν αυτήν την περίοδο που διανύουμε τώρα, η Σύρος ήταν ανέκαθεν γεμάτη. Βλέποντας ακόμη και τα νούμερα που δημοσίευσε ο δήμαρχος, στην ουσία τί δείχνουν; Ότι είμαστε φέτος περίπου 10% πάνω από το 2014, καθώς ο περυσινός Ιούλιος δεν μπορεί να αποτελέσει δείγμα αξιολόγησης αφού είχαμε θέματα με τα capital controls κλπ. Όταν το 2014 κινήθηκε 10% μόνο κάτω και ήταν μία χρονιά την οποία είχαν στηλιτεύσει οι τότε άνθρωποι του τουρισμού ως μία πολύ κακή χρονιά, τότε το να είσαι στα επίπεδα του 2014 και να πανηγυρίζεις είναι ανόητο. Από την άλλη πλευρά, τον Ιούλιο έγιναν κάποια Φεστιβάλ για τα οποία ο Δήμος έχει βάλει καλά το χέρι στην τσέπη όπως το 3 on 3. Αλίμονο αν δεν μπορούσε να έχει με όλα αυτά τα Φεστιβάλ κι έναν κόσμο. Το να βγαίνεις να πανηγυρίζεις όμως, χωρίς να γνωρίζεις, αν σου έχει φέρει και τί σου έχει φέρει η κάθε επένδυση που έχεις κάνει, δείχνει μία βιασύνη φοβερή χωρίς να έχεις αξιολογήσει, χωρίς να έχεις εξετάσει τί έχεις δώσει και τί έχεις πάρει. Αν δεν υπάρχει μία ασφαλής καταγραφή του τί κόσμος έχει έρθει στη Σύρο, τί έχει ξοδέψει και αν έχει σχέση με τις ενέργειες που έχουμε κάνει ή απλώς αυτό συμβαίνει όπως συνήθως - κάτι που πολύ φοβάμαι ότι ισχύει -, τότε, δεν μπορείς να χαίρεσαι”.
Ανάλογη υπήρξε η κριτική εκ μέρους του Παύλου Χρυσαφίδη στο σχετικό ερώτημα, ο οποίος σημείωσε τα εξής: “Ναι, η Σύρος “παίζει” παντού, όπως καμαρώνουν. Όμως αν θέλουν στοιχεία που θα δώσουν μία σαφή εικόνα, δεν αρκούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά της απαρχής των capital controls κι ενός καλοκαιρινού δημοψηφίσματος και εκλογών. Θέλει στοιχεία κι από την Ένωση Ξενοδόχων, τα ενοικιαζόμενα που να αντέχουν σε κάθε κριτική. Το να προσπαθούν δε, στελέχη του Δήμου να μετατοπίσουν τις ευθύνες τους από το τυχόν μαύρο φθινόπωρο, ρίχνοντας ευθύνες στους επιχειρηματίες είναι και αστείο και κατακριτέο. Φταίνε οι επιχειρηματίες για τα πανάκριβα εισιτήρια, φταίνε οι επιχειρηματίες για τις κατά μέσο όρο 30% ακριβότερες προμήθειές τους, φταίνε οι επιχειρηματίες που ένα κιλό τουρίστες πάνε να το χωρέσουν σε κεσέ του τέταρτου; Οι δημότες έχουν προβλήματα κι εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος η Δημοτική Αρχή”.
Παρομοίως και ο Νικόλας Καΐλης επικέντρωσε την απάντησή του στις αποσπασματικές κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, για τις οποίες επανέλαβε ότι αποκαλύπτουν μία έντονη ανησυχία. “Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει ο απολογισμός στο τέλος της περιόδου, με το σωστό τρόπο και φυσικά να αξιοποιηθούν στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, των καταλυματιών, του εμπορικού Επιμελητηρίου, τα οποία θα δείχνουν μία συνολικότερη εικόνα της τουριστικής κίνησης του νησιού. Θεωρούμε ότι είναι άκαιρο κι ανώριμο αυτή τη στιγμή να βγαίνουν μόνο αριθμοί χωρίς αυτοί να εμπλουτίζονται και με άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποια αύξηση ή κάποια μείωση. Αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν και πρέπει να “ντυθούν” με άλλα στοιχεία, ώστε να μπορέσει να βγουν συμπεράσματα. Για παράδειγμα δεν γίνεται καμία αναφορά στα περυσινά capital controls, τα οποία πραγματικά ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος δημιούργησε τη μείωση των ακτοπλοϊκών αφίξεων στη Σύρο κατά την περυσινή χρονιά. Θεωρούμε ότι δεν έγιναν στοχευμένες δράσεις τουριστικής προβολής, αν κι έγιναν πολλές σε αριθμό. Αυτές, ήταν ασύνδετες η μία με την άλλη, χωρίς να στοχεύουν κάπου συγκεκριμένα. Ακουγόταν μέσα στη χρονιά μία πληθώρα υποκατηγοριών τουρισμού που θέλαμε να προσελκύσουμε στο νησί χωρίς να εστιάσουμε σε κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλούς παράγοντες και όχι μόνο να μετρήσουμε τις αφίξεις ή τις κινήσεις που έχει κάνει ή δεν έχει κάνει η Δημοτική Αρχή. Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, αρκετοί από τους οποίους δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς.
Καταλήγουμε ως παράταξη σε αυτό που επισημάναμε στην αρχή, ότι δηλαδή οι αριθμοί θα πρέπει να ντυθούν με στοιχεία. Για παράδειγμα με το 3 on 3 είχαμε κίνηση, αλλά πώς μπορούμε να το τεκμηριώσουμε και να πούμε ότι αυτή η εκδήλωση ήταν που προκάλεσε την αύξηση της επισκεψιμότητας;”.
Αντίθετοι σε “αυτοχειροκροτήματα”. Ζητούν σοβαρό απολογισμό
Εξαντλώντας την κριτική τους έως και την κατακλείδα της αναφοράς τους, οι τρεις επικεφαλής ζητούν σοβαρό απολογισμό μετά το τέλος της σεζόν, τασσόμενοι παράλληλα, κατηγορηματικά αντίθετοι στην τακτική της αυτοεπιβράβευσης που ακολουθεί πιστά η Δημοτική Αρχή. “Έχουμε πει επανειλημμένως και συνηγορήσαμε στα κεφάλαια που διατίθενται για την τουριστική προβολή, ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει να γίνει απολογισμός και δεν εννοούμε να αναφερθούμε μόνο σε αφίξεις. Να εξετάσουμε και ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να διαπιστώσουμε ποιές από τις ενέργειες που κάναμε προσέλκυσαν ή όχι κόσμο. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στις ακτοπλοϊκές αφίξεις. Γιατί με την ίδια λογική δεν αναφέρεται η Δημοτική Αρχή και στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων που είναι λιγότερες; Οι αεροπορικές αφίξεις; Πρέπει να αθροίσουμε όλα αυτά και άλλα τόσα στοιχεία. Κλείνοντας, να πω ότι βλέπουμε πως είναι μία βιαστική κι αποσπασματική κίνηση του δημάρχου που διακατέχεται από ένα άγχος να εμφανίσει έργο εκεί που δεν υπάρχει και που δεν του ανήκει” υποστήριξε ο Ανδρέας Γιαλόγλου.
Λακωνικός, πλην όμως περιεκτικός στον επίλογό του, ο Παύλος Χρυσαφίδης υποστήριξε τα ακόλουθα, “Οι δημότες έχουν προβλήματα και οικονομικά και ποιότητας ζωής κι ενός αβέβαιου ορίζοντα. Εκεί κυρίως πρέπει να εστιάσει η Δημοτική Αρχή και όχι σε προκάτ αυτοχειροκροτήματα”. Επί της ουσίας τοποθετήθηκε και ο Νικόλας Καΐλης βάζοντας τελεία στο θέμα και υπογραμμίζοντας πως, “Το θέμα είναι οι αναφορές μας να είναι στοιχειοθετημένες. Η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται μία κατάσταση επικοινωνιακά κι επιδερμικά. Τους συμφέρουν τα νούμερα, τα προβάλλουν. Έτσι πράττει η Δημοτική Αρχή”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυξήθηκαν οι αφίξεις
2 Αυγ. 2016 - 6:19 - Σύρος: Με ρεκόρ επισκεπτών έκλεισε και ο Αύγουστος
8 Σεπ. 2023 - 13:54 - Οι αφίξεις για τον Δεκαπενταύγουστο στη Σύρο
16 Αυγ. 2023 - 6:19 - Με στοιχεία υψηλή η επισκεψιμότητα στη Σύρο
4 Αυγ. 2021 - 6:20 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για την επισκεψιμότητα του Πάσχα 2019
29 Απρ. 2019 - 17:48