Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Ερμούπολης έλαβαν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Νέα απόφαση για τα κυκλοφοριακά μέτρα

Μόνιμη εφαρμογή της νέας απόφασης
  • Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 14 Σεπ. 2016 - 20:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε στην έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες μπορεί να μην έτυχαν εφαρμογής κατά την θερινή περίοδο, σύμφωνα με τον δημοτικό προγραμματισμό, ανοίγουν όμως τον δρόμο στη Δημοτική Αρχή για μόνιμο προγραμματισμό ισχύος τους.

Η έγκριση που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφορά στην απόφαση του Δήμου για τα κυκλοφοριακά μέτρα τα οποία επρόκειτο να εφαρμοστούν την φετινή θερινή περίοδο, όμως σε περίπτωση που δεν ληφθεί νέα απόφαση, την οποία ο Δήμος ήδη δρομολογεί, τότε θα ισχύει η εγκεκριμένη προηγούμενη απόφαση.

Σε ότι αφορά στις μόνιμες ρυθμίσεις αυτές είναι κατανοητό ότι θα ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι προσωρινές θα ισχύουν κατά την θερινή περίοδο, όπως θα αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εγκριτική απόφαση

Ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκος Θεοδωρίδης, ενέκρινε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στην Ερμούπολη και συγκεκριμένα τις εξής:

Μόνιμες ρυθμίσεις

Απαγόρευση στάθμευσης επί των οδών Γ. Γεννηματά, Μ. Μερκούρη, Χίου, Γ. Σουρή (μεταξύ Μ. Μερκούρη και Εμμ. Ροΐδη), Απόλλωνος και Κ. Καραμανλή εκτός των προβλεπόμενων θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ και ποδηλάτων και Στ. Πρωΐου (μεταξύ των οδών Κιμώλου και Αλ. Παναγούλη), εκτός των προβλεπόμενων θέσεων στάθμευσης δικύκλων και ΑΜΕΑ, την μεταφορά των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων ΑΜΕΑ και υπηρεσιακού οχήματος από την οδό Καλομενοπούλου στην οδό Γ. Σουρή (παραπλεύρως Πλ. Τσιροπινά).

Στις μόνιμες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η αντιδρόμηση των οδών Φολεγάνδρου, Αφροδίτης, Κέας και του τμήματος παραπλεύρως του κτιρίου της πυροσβεστικής.

Προσωρινές ρυθμίσεις

Προσωρινή απαγόρευση στάσης επί των οδών Στ. Πρωΐου (μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου και της οδού Κέας), Γ. Σουρή (μεταξύ της οδού Μ. Μερκούρη και της οδού Εμμ. Ροΐδη) και Κ. Καραμανλή.

Επίσης προσωρινή πεζοδρόμηση των οδών Στ. Πρωΐου (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως την οδό Κέας), Γ. Σουρή (από οδό Μ. Μερκούρη έως την οδό Εμμ. Ροΐδη), Ελ. Βενιζέλου, Κ. Καραμανλή, Γ. Γεννηματά, Χίου και Μ. Μερκούρη.

Για την ισχύ των ανωτέρω προσωρινών ρυθμίσεων τίθενται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε με την εφαρμογή των προτεινόμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων να μην επηρεάζονται οι υπηρεσίες των μέσων οδικής μαζικής μεταφοράς.

2. Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να υποστηρίζουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

3. Τα μέτρα που λαμβάνονται με την παρούσα απόφαση να ισχύουν από την τοποθέτηση των οικείων πινακίδων σήμανσης, των σηματοδοτών ή των διαγραμμίσεων στο οδόστρωμα, εκτός αν κατά τον χρόνο ισχύος των μέτρων αυτών η κυκλοφορία ρυθμίζεται από στελέχη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής.

4. Την αυτοδίκαιη ανάκληση της, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς καθώς και με την απόφαση αυτή.

5. Τη μη νομιμοποίηση τυχόν παράνομων ενεργειών.

6. Την παρακολούθηση της ακριβούς εκτέλεσης των όρων που έχουν τεθεί με αυτή από τις Αρχές προς τις οποίες αποστέλλεται, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων

τους.

7. Να τηρούνται απαρέγκλιτα τα όσα αναγράφονται στην τεχνική έκθεση - εισήγηση και μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, βάσει των οποίων ελήφθη η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης, μέρος των ρυθμίσεων της οποίας εγκρίνονται με την παρούσα.

Στην απόφαση σημειώνεται πως η ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας, οι απαραίτητες σημάνσεις και η ενημέρωση των πολιτών που άπτονται των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αποτελούν μέριμνα και ευθύνη του Δήμου.

Η παρούσα δεν καλύπτει και δεν υποκαθιστά λοιπές απαιτούμενες κατά νόμο προβλεπόμενες στην περίπτωση γνωμοδοτήσεις (π.χ. Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής) και αδειοδοτήσεις.

Ομάδα εργασίας

Περί τα τέλη Αυγούστου με απόφαση Δημάρχου συστήθηκε ομάδα εργασίας για την κατάρτιση νέου σχεδίου διαβούλευσης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Ερμούπολης, αποτελούμενη από πέντε δημοτικούς υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Έργο της ομάδας εργασίας θα είναι η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και η κωδικοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε ενιαίο κείμενο, όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα, σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων (345/2011, 266/2015 και 243/2016 κλπ), ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα του Δήμου προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα τελικό σχέδιο εισήγησης, το οποίο θα τεθεί στη κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τελική έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Στις 23-8-2016 πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση ομάδας εργασίας, κατά την οποία και τέθηκαν τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσει για την κατάρτιση του νέου σχεδίου διαβούλευσης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Ερμούπολης.

Κατά την πρώτη φάση θα γίνει η συλλογή όλων των απαιτούμενων στοιχείων και η σχεδιαστική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Συγκεκριμένα θα γίνει συλλογή και έλεγχος των αποφάσεων για κυκλοφοριακά θέματα που αφορούν στην περιοχή μελέτης, θα υπάρξουν δειγματοληπτικές αυτοψίες στις κεντρικές οδούς της Ερμούπολης για να διαπιστωθεί τι έχει υλοποιηθεί από τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης, θα ακολουθήσει ενημέρωση υποβάθρων εγκεκριμένων μελετών ώστε να απεικονίζουν τη σημερινή κατάσταση, καθώς λόγω της δυναμικής της πόλης και την κατασκευή έργων υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την έγκρισή τους έως και σήμερα (Πλατεία Ηρώων, Ανάπλαση παραλίας κ.λ.π.) και τέλος ενημέρωση των σχεδίων ώστε να απεικονίζουν τη σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση συμπεριλαμβάνοντας όλες τις αποφάσεις που αφορούν κυκλοφοριακά θέματα.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει η παρουσίαση του έργου της ομάδας εργασίας, η οποία θα συνοδεύεται από κείμενο και τα απαραίτητα σχέδια και θα γίνει σε κατάλληλο λογισμικό.

Σε ότι αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στις 30 ημέρες και στις 15 ημέρες η δεύτερη φάση, γεγονός που καθορίζει στο τέλος Οκτωβρίου την οριστική κατάληξη της όλης διαδικασίας, που θα αφορά στα κυκλοφοριακά μέτρα τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ισχύουν κάθε έτος, χωρίς να απαιτείται η λήψη συνεχώς ανανεούμενων αποφάσεων.

Στην τελική φάση θα αποτυπωθεί η σκοπιμότητα επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας για τον έλεγχο όλων των προτεινόμενων κυκλοφορικών ρυθμίσεων ενώ σε ότι αφορά στα θερινά κυκλοφοριακά μέτρα στην περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης, λόγω των αντικρουόμενων πρότερων αποφάσεων, θα πρέπει να συνταχθεί σχέδιο πρότασης πάνω στο οποίο θα κληθεί η δημοτική αρχή μετά από διαβούλευση και τις απαραίτητες αποφάσεις συλλογικών οργάνων να καταλήξει σε αποτέλεσμα ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στην Ερμούπολη.

Θα γίνει ο τελικός καθορισμός θέσεων-πιάτσα ταξί, όπως επίσης και ο έλεγχος του μεταφορικό έργου του Δήμου σε σχέση με τις υπάρχουσες διαδρομές, στάσεις αστική περιοχή, αστικές διαδρομές κ.λ.π.

«Νομιμοποίηση» της δημοτικής απόφασης

Τόσο για την απόφαση έγκρισης των κυκλοφοριακών μέτρων εκ μέρους της Αποκεντρωμένης, όσο και για την νέα τελική απόφαση που θα έχει συνεχή ισχύ, κλήθηκε να απαντήσει ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Για την έγκριση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη και τι αυτή συνεπάγεται ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε πως «δεν θα αλλάξει κάτι. Δίνει μία νομιμοποίηση η Αποκεντρωμένη στην δημοτική απόφαση έναντι των διαφόρων αιτιάσεων κατά των μέτρων, παρά του ότι είχε κατατεθεί υπόμνημα προσφυγής».

Σχετικά με τη νέα απόφαση που θα ληφθεί είπε πως αυτή «θα κωδικοποιήσει όλες τις προγενέστερες αποφάσεις σε μία, η οποία δεν θα μνημονεύει ούτε θα τροποποιεί παλιές αποφάσεις, αλλά θα καθορίζει συγκεκριμένα μέτρα και θα είναι απολύτως συμβατή με αυτό το οποίο ισχύει σήμερα».

Όταν ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει νέος κύκλος διαβούλευσης πριν την λήψη της τελικής απόφασης, ο Δήμαρχος είπε πως «ούτως ή άλλως τέτοιες αποφάσεις προβλέπεται να περνούν από την επιτροπή διαβούλευσης. Θα υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση στην οποία θα υποβληθούν οι προτάσεις των φορέων, αν και οι προτάσεις τους έχουν ήδη ληφθεί υπόψη σε όλη την διαδικασία που προηγήθηκε και εμείς δεν προτιθέμεθα το άσπρο να το κάνουμε μαύρο. Αν κάποια πρόταση τώρα, στο πλαίσιο της τελικής απόφασης, είναι πιο εξειδικευμένη ή είναι βελτιωτική θα ληφθεί υπόψη».