Εκπαιδευτικές… εκκρεμότητες
- Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:19
Οι καθυστερήσεις σε ζητήματα συντήρησης και επισκευής των σχολικών κτιρίων, αλλά και παραχώρησης αιθουσών, από πλευράς του Δήμου, χαρακτήρισαν το κλίμα της συζήτησης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη δημοτική αρχή να γίνεται αποδέκτης αρνητικής κριτικής, από τα μέλη του Σώματος.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της έγκρισης για την παραχώρηση της αίθουσας του Παιδικού Σταθμού Ερμούπολης, στην οδό Κ. Μαρούλη 4, για τη στέγαση του 6ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, το οποίο ήλθε στη συνεδρίαση ως κατεπείγον εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, δεδομένου, ότι η συνεδρίαση διεξήχθη μία ημέρα μετά το «πρώτο κουδούνι» για το σχολικό έτος 2016-2017, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξήγησε, πως η καθυστέρηση, οφείλεται σε μία σειρά “ατυχιών”.
Όσον αφορά δε, στα τεράστια προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο χώρος στέγασης, εντός του κτιρίου του Ισιδωρείου Ιδρύματος, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η συντήρηση και αποκατάσταση του οποίου αποτελεί ευθύνη, όπως γνωμοδότησε ήδη από τον Ιούνιο ο Νομικός Σύμβουλος, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από τους αρμόδιους, γνωστοποιήθηκε, πως, αν και ήταν ενήμεροι, οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του κτιρίου, θα προστεθούν σε επόμενο χρόνο, σε μελέτη που εκπονείται ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Κατηγορίες για έλλειψη προγραμματισμού
Το ζήτημα της παραχώρησης αίθουσας, από πλευράς του Δήμου για την κάλυψη των αναγκών στέγασης του 6ου Νηπιαγωγείου, αρχικά σχολίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος εξηγώντας την έλευση του θέματος ως προ ημερησίας διατάξεως, ανέφερε, πως «ο ένας λόγος φυσικά έχει να κάνει με την έναρξη του σχολικού έτους ήδη από χτες. Ο άλλος λόγος, όπως ίσως θα είδατε και από το έγγραφο της διεύθυνσης Α’βάθμιας εκπαίδευσης, και παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία του είναι 11/07/2016, δεν είχε έρθει στην αντίληψή μας, ως την Παρασκευή, [σ.σ. η συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου] που η Δ/νση Α’βάθμιας επικοινώνησε μαζί μας, τηλεφωνικά και μας ενημέρωσαν, πως αντί να το στείλουν με τη σωστή, νόμιμη οδό, να έρθει στο Πρωτόκολλο, να κωδικοποιηθεί και να σταλεί, το έστειλαν e-mail στο προσωπικό e-mail του Δημάρχου, από τις 13/07, το οποίο, για κάποιο λόγο και λόγω των πολλών e-mail που λαμβάνει, όπως με ενημέρωσε, το είχε παραβλέψει, και ήρθε στην αντίληψή μας, την Παρασκευή το μεσημέρι, γύρω στις 15:00, γι’ αυτό και ο κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος, συγκάλεσε έκτακτη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, χτες το πρωί [σ.σ. Δευτέρα], και έχουμε το θέμα σήμερα στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Εκτός Ημερησίας Διάταξης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος, τόνισε, πως το θέμα αποτελεί ένα πάγιο ζήτημα, που έρχεται προς συζήτηση κάθε χρόνο, και σχεδόν πάντοτε καθυστερημένα. Παρ’ όλα αυτά, «εμείς συγκαλέσαμε [την Επιτροπή], για να είμαστε στην ώρα μας».
Από τα μέλη του Σώματος, εκφράστηκε έκπληξη, καθώς ενώ πρόκειται για πάγιο ζήτημα, η Επιτροπή δεν μερίμνησε νωρίτερα, και παρά την έλλειψη της σχετικής ενημέρωσης, για τη διευθέτησή του εν ευθέτω χρόνω. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, τόνισε την ανάγκη εύρεσης μόνιμης λύσης στο χρονίζον αυτό ζήτημα, ενώ αν αυτή δεν είναι δυνατή άμεσα, τουλάχιστον της έγκαιρης παραχώρησης της αίθουσας, από την επόμενη σχολική χρονιά και στο εξής.
Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή, επεσήμανε, πως «για ακόμη μία φορά, ο προγραμματισμός των αρμοδίων παραγόντων του Δήμου μας, είναι “εκτός”», αναφέροντας, ότι «θα έπρεπε να είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων ως δημοτική αρχή».
Παράλληλα, σημείωσε, πως «θέλω, για ακόμη φορά, να σας επισημάνω, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε, “ό,τι μας κάτσει, την ίδια στιγμή να το λύσουμε”. Αυτό δηλώνει έλλειψη προγραμματισμού, έλλειψη σχεδίου, όχι μόνο προχειρότητα», απευθύνοντας έκκληση για πολιτική ωριμότητα και εφιστώντας την προσοχή των αρμοδίων, όσον αφορά στην τήρηση συγκεκριμένου προγράμματος.
Προχωρώντας σε απάντηση, στα ζητήματα που τέθηκαν, ο κ. Βακόνδιος συμφώνησε, σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες σχολικές αίθουσες, επισημαίνοντας, όμως, ότι «θα ήταν άδικο να ζητάμε – όπως ακούστηκε – σε μία χρονιά να λυθούν όλα».
Παράλληλα, ενημέρωσε, πως «το 2015 το υπουργείο έστειλε στο Δήμο 39.000 ευρώ για τα σχολικά κτίρια, ενώ για το 2016 45.000 ευρώ. Τα χρήματα που έχει δαπανήσει ο Δήμος για τη συντήρηση και επισκευή είναι πάνω από 135.000 ευρώ μέχρι τώρα, που σημαίνει, ότι ο Δήμος ψάχνει χρήματα, από τις δικές του δαπάνες, για τα σχολεία. Χώρια τα υπόλοιπα έργα που έχουν γίνει στα σχολεία που είναι από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ και ξεκίνησαν αυτό τον 1,5 χρόνο. Επομένως κάνουμε ό,τι μπορούμε και από κει και πέρα, πιστεύω, ότι και προγραμματισμός υπάρχει, ο κόσμος το βλέπει και το καταλαβαίνει».
«Ανάγνωση» δελτίου Τύπου αντί τοποθέτησης
Παρέμβαση επί του ζητήματος, ζήτησε και πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός.
«Διαπίστωσα, ότι ένα απλό θέμα, ένα ζήτημα τυπικό, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια διευθετείται με ένα πολύ εύκολο και απλό τρόπο, το “ξεχειλώσαμε” αρκετά και το “ξεχειλώσαμε” δυστυχώς πολιτικά», υποστήριξε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ενώ έθεσε υπόψιν του Σώματος, πως η παραχώρηση αυτή, δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, αλλά της Κοινωνικής Υπηρεσίας, εφόσον, η αίθουσα ανήκει σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου, ερμηνεία, η οποία δεν απαντά, ωστόσο, στο ερώτημα, γιατί, δεδομένου ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αλλά και η Σχολική Επιτροπή επιβάλλεται να λάβει σχετική απόφαση, καμία από τις δύο δομές, δεν εντόπισε την έλλειψη του σχετικού αιτήματος, εφόσον αυτό είναι πάγιο και ετήσιο.
Επιπλέον, ο κ. Μαραγκός, υποστήριξε, πως από την πλευρά του Δήμου, «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα μας, καταφέραμε μέσα από έναν προσεκτικό σχεδιασμό να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση, στη βελτίωση και στον εξωραϊσμό αρκετών σχολικών μονάδων».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος σημειώνοντας, ότι «τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση αναβάθμισης ή εξωραϊσμού σχολικής μονάδας», προχώρησε σε εκτενή αναφορά των παρεμβάσεων, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε σχολικές μονάδες, αναφερόμενος και σχεδόν αναγινώσκων το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου, κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, ενώ κατέληξε, λέγοντας, πως «και σχέδιο υπάρχει και πλάνο και επιτέλους μετά από τόσα πολλά χρόνια, η δημοτική αρχή δείχνει, ότι είναι κοντά στη μαθητιώσα νεολαία, κοντά στα παιδιά των παιδικών και των βρεφικών σταθμών και κοντά στους γονείς», επισημαίνοντας, πως παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο Δήμος, εκμεταλλευόμενος τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δη το ΕΣΠΑ, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να δίνονται αποτελεσματικές λύσεις.
Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Δημάρχου, ο κ. Βρούτσης σημείωσε, πως «είπατε, ότι το «ξεχειλώσαμε» πολιτικά. Καταρχήν είμαστε πολιτικό όργανο και άρα θα μιλήσουμε πολιτικά. Μετά όταν ξεκινήσατε να μιλάτε, δεν το “ξεχειλώσατε” απλά, συνέντευξη Τύπου δώσατε», ενώ ο κ. Στρογγύλης, τόνισε, ότι δόθηκε μία «χρυσή ευκαιρία» στον Δήμαρχο, προκειμένου να ανακοινώσει το Δελτίο Τύπου, «να μας πει, δηλαδή, ότι με τη σκέψη […] είναι κοντά σε όλους αυτούς τους μαθητές», οι οποίοι βρίσκονται και παρακολουθούν μαθήματα σε αίθουσες, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα, με ακόμη περισσότερους συμβούλους, να σχολιάζουν αρνητικά τα «ωραία λόγια» του Δημάρχου, αντιδιαστέλλοντάς τα, ωστόσο, με τις εμφανείς και διαπιστωμένες καθυστερήσεις στα θέματα συντήρησης και επισκευής, όπως επίσης και στη μέριμνα για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών στα σχολεία.
Στις δευτερολογίες τους, αφενός ο κ. Βακόνδιος επανέλαβε, πως από την πλευρά της Σχολικής Επιτροπής, γίνεται το καλύτερο δυνατό, βάσει των περιορισμένων πόρων, που διατίθενται, γεγονός που, όπως υποστήριξε, αναγνωρίζεται από τον κόσμο, και αφετέρου ο Δήμαρχος απολογήθηκε, καθώς «παρ’ ότι είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών», όπως τόνισε, «επειδή έχω 4 προσωπικά email, τα οποία κατακλύζονται κάθε μέρα από mails, βάσει του τίτλου, ο οποίος ήταν και αρκετά παραπλανητικός, και δε φαίνεται ότι αφορούσε σε σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι δύο ήταν εκτός Σύρου και προηγούνταν στον τίτλο, μου διέφυγε της προσοχής», επαναλαμβάνοντας ότι από την καθυστερημένη έλευση του θέματος στο Δ.Σ., δεν υπάρχει πρόβλημα με την ομαλή λειτουργία του Νηπιαγωγείου και κλείνοντας, με την διαπίστωση πως «τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες και υποδομές είναι πολλά και διαπιστωμένα», ωστόσο «οι ελλείψεις είναι πολυετείς και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει μαγικό ραβδάκι», για την επίλυσή τους μονομιάς.
Εκ των υστέρων περίληψη στις μελέτες
Το ζήτημα των επισκευών, για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, που στεγάζεται εντός του χώρου του Ισιδωρείου Ιδρύματος, τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Γιάννη Κεράνη, ο οποίος υπογράμμισε, ότι «πριν από περίπου τέσσερις μήνες, δηλαδή στις 25 Μαΐου, είχαμε στείλει ένα έγγραφο, ως Δ.Σ. του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου, στο Δήμο και ζητούσαμε να συζητήσουμε για την επισκευή των κουφωμάτων του σχολείου και να διευκρινίσουμε τις τεχνικές, οικονομικές και νομικές παραμέτρους του θέματος».
«Αυτό το κάναμε ως ΔΣ», διευκρίνισε, «γιατί σε συζήτηση, που υπήρξε προγενέστερα στο γραφείο του κ. Δημάρχου, δόθηκε η εντύπωση στους παρευρισκόμενους και κυρίως τους γονείς, ότι υπεύθυνο για τη συντήρηση του κτιρίου, είναι το Δ.Σ του Ισιδώρειου Ιδρύματος». Όπως τόνισε, αυτό είχε συνέπεια, οι γονείς να απευθύνονται στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη συντήρησης.
«Στείλαμε το Μάιο ένα έγγραφο, απάντηση δεν έχουμε πάρει και είναι Σεπτέμβριος», τόνισε, συμπληρώνοντας, πως «το τραγικό της υπόθεσης, που το έμαθα προχτές και το θέτω ως θέμα, είναι ότι ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου, έχει δώσει απάντηση στο Δήμο από τον Ιούνιο, ότι – και σας διαβάζω το συμπέρασμα – “επομένως την ευθύνη και τις δαπάνες για την επισκευή και συντήρηση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, φέρει αποκλειστικά ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μη υποχρεωμένου του εκμισθωτή στην καταβολή τους”».
Όπως υπογράμμισε, ενώ υπήρχε ήδη από τον Ιούνιο η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, ούτε το Δ.Σ. του Ισιδωρείου, ούτε οι γονείς, ούτε και η Διευθύντρια του σχολείου, δεν ενημερώθηκαν σχετικά.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κεράνη, υπάρχει μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, στην οποία διαπιστώνεται, πως «όλα τα κουφώματα του 3ου Δημοτικού Σχολείου, κοστίζουν περίπου 100 με 120 χιλιάδες ευρώ, για να επισκευαστούν». Όπως επεσήμανε, μία γενικόλογη μελέτη, η οποία αναφέρει μόνο το τελικό ποσό για την αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, για την υλοποίηση του έργου, ζητώντας νέα, ουσιαστική μελέτη, η οποία θα αναφέρεται αναλυτικά στις ανάγκες του κάθε κουφώματος, προκειμένου, να διαπιστωθεί ποια δύνανται να επισκευαστούν και για ποια απαιτείται αντικατάσταση, ενώ η ερώτησή του αφορά στο «γιατί δε μας ενημέρωσε κανένας, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι γονείς και γιατί δεν ενημερώθηκε η διευθύντρια του σχολείου».
Σε μία εξαιρετικά λιτή τοποθέτηση, σε σχέση με τα σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα, που έθεσε ο κ. Κεράνης, ο κ. Βακόνδιος αρκέστηκε, στο να αναφέρει, πως «είμαστε ενήμεροι. Προσπαθούμε να διευθετήσουμε το θέμα», εξηγώντας, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μελέτες, μία εκ των οποίων ξεκινά άμεσα και μία με πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, και σημειώνοντας, ότι «θα δούμε τη μελέτη αναλυτικά με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε σε αυτό το ποσό, να συμπεριλάβουμε και το 3ο Δημοτικό», παραδεχόμενος, ουσιαστικά, πως ενώ υπήρχε γνώση, για την ευθύνη, που φέρει ο Δήμος, σχετικά με τη συντήρηση του χώρου, αυτό δεν είχε περιληφθεί εκ των προτέρων στις μελέτες και χωρίς να απαντά επί της ουσίας, στο γιατί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, συνηγορώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, τόνισε ότι «το κόστος της παρέμβασης δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο» και επικαλούμενος την έκφραση σχετικής βούλησης από μέλη του Δ.Σ. Ιδρύματος, δεδομένου, ότι αυτό «έχει ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα», σημείωσε, ότι «εφόσον ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει το σύνολο της δαπάνης - που είμαι βέβαιος ότι αδυνατεί - είναι πρόθυμο να συζητήσει και να δει ποιο μέρος της επισκευής μπορεί να αναλάβει το ίδιο», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων και σε σχετικό μηνιαίο μίσθωμα, που λαμβάνει το Ίδρυμα για την παραχώρηση του χώρου για το σχολείο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έναρξη σχολικής χρονιάς με εκκρεμότητες
30 Αυγ. 2016 - 6:19 - Σύρος: Κλειστό λόγω εργασιών το ΚΕΠ στα Τάλαντα
7 Ιαν. 2025 - 15:02 - ΔΕΥΑΣ: Διακοπή νερού την Τετάρτη στην Άνω Σύρο
7 Ιαν. 2025 - 14:31 - Σύρος: Ο Γιώργος Λεονταρίτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου
7 Ιαν. 2025 - 13:47 - “Εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για προσλήψεις”
7 Ιαν. 2025 - 6:19