Διευκρινήσεις από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τα κοινωνικά θέματα, σε σχέση με τα ποσοστά απορρόφησης αιτήσεων μέσω voucher της ΕΕΤΑΑ, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

Αναγκαστική η επιλογή των voucher

Διευκρινήσεις, σε ό,τι αφορά στις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τις οποίες εκδίδονται σχετικά voucher, από την ΕΕΤΑΑ, έδωσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για κοινωνικά θέματα, κ. Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Οι απαραίτητες, κυρίως για τους δημότες, διευκρινήσεις, δόθηκαν κατόπιν σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, σε σχέση με τον αποκλεισμό της κοινωνικής ομάδας των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία δεν καλύπτει το voucher, μέσω ΕΣΠΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με αποτέλεσμα, να τίθενται πολλές φορές, όπως ισχυρίστηκε, εκτός των βρεφονηπιακών.

 

«Αποκλείονται κοινωνικές ομάδες ολόκληρες»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιαλόγλου στην ερώτησή του, αναφορικά με τα νήπια, σημείωσε, ότι «φέτος, επιλέχθηκαν, από τις 23-24 θέσεις που έχει, 19 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλείει εξ ολοκλήρου τους δημοσίους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα αυτό που συνέβη φέτος, να είναι, ότι οικογένειες, που εργάζονται και οι δύο γονείς ως δημόσιοι υπάλληλοι – κι αυτοί έχουν ψυχή – να είναι εκτός και να ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο, για το πού θα καταλήξουν τα βρέφη τους».

Επιπλέον τόνισε, πως «η μέριμνα για την ποσόστωση, δηλαδή για τις θέσεις, που θα διατίθενται στο ΕΣΠΑ και εκτός αυτού, είναι καθαρά θέμα της διαχείρισης του εκάστοτε Δήμου. Έτσι λοιπόν, ο Δήμος μας, απέκλεισε κοινωνικές ομάδες ολόκληρες του νησιού, μη φροντίζοντας να κρατήσει κάποιες θέσεις – δε λέω όλες, φυσικά – αναλογικά, με αυτούς, που τις χρειάζονται», ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα, ότι «αν είχαμε 50 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 30 ήταν από ελεύθερους επαγγελματίες και οι 20 από δημοσίους υπαλλήλους», σημείωσε, πως «θα περίμενε κανείς, να τηρήσουμε την ανάλογη ποσόστωση και στα βρέφη, που θα εισαχθούν στον παιδικό σταθμό».

«Αντ’ αυτού», σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου, «έχουμε έναν πλήρη αποκλεισμό αυτής της κοινωνικής ομάδας, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει προ ανυπέρβλητων προβλημάτων, κυρίως οικονομικών, αλλά και ουσιαστικών, διότι δεν υπάρχει άλλος βρεφικός σταθμός, όπως ξέρετε, στη Σύρο», κλείνοντας με το ερώτημα προς τον κ. Ρουσουνέλο, όσον αφορά στον τρόπο, που προτίθεται ο Δήμος να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα, τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για την επόμενη.

 

Αναγκαστική η επιλογή των voucher

Λαμβάνοντας το λόγο, ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Α. Ρουσουνέλος, αποσαφήνισε, ότι ο Δήμος επ’ ουδενί δεν έχει τη δυνατότητα, να απορροφήσει λιγότερες αιτήσεις μέσω voucher, απ’ αυτές, που ορίζει η ΕΕΤΑΑ.

Ξεκινώντας με μία αναδρομή, ο κ. Ρουσουνέλος σημείωσε, ότι όσον αφορά στον αριθμό ατόμων, που μπορεί να φιλοξενήσει ο βρεφικός και ο παιδικός σταθμός του Δήμου, «είναι συνολικά 125 άτομα. Στο σύνολο αυτό, τα voucher που χρησιμοποιήθηκαν φέτος, ήταν 37, έναντι 39 την περσινή περίοδο και 43 – αν θυμάμαι καλά – το 2014».

«Αυτό που είδαμε φέτος και ήταν πρωτόγνωρο για εμάς, ήταν ότι από τα 37 voucher, τα 19 αφορούσαν στον βρεφικό σταθμό», επισημαίνοντας, πως πέρσι, τα αντίστοιχα voucher του βρεφικού σταθμού αριθμούσαν μόλις 4.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, η αρμόδια Επιτροπή «δούλεψε» πολύ πάνω σε αυτό, προβαίνοντας σε επικοινωνία και με την ΕΕΤΑΑ, «συγκεκριμένα, με τον προϊστάμενο διεκπεραίωσης επικοινώνησα κι εγώ προσωπικά και τον παρακάλεσα, αν κάποιος απ’ αυτούς, που χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα voucher μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και σε κάποια άλλη δομή. Δηλαδή, αντί να το χρησιμοποιήσουν για το βρεφικό σταθμό, να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στον παιδικό. Αυτό ήταν αδύνατον», καθώς όπως εξήγησε, τα voucher που παρέχει η ΕΕΤΑΑ, «για το σύνολο των Δήμων της χώρας, πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον στο 1/3 της δυναμικότητας, των εκάστοτε παιδικών και βρεφικών σταθμών», διευκρινίζοντας περαιτέρω, ότι η Εταιρεία δεν ξεχωρίζει τη δυναμικότητα της κάθε δομής.

«Φέτος είχαμε αυτό το δίλημμα. Επιλέξαμε τα voucher, που ήταν και υποχρέωσή μας να τα επιλέξουμε, διότι στο σύνολο των 125 παιδιών, που μπορούμε να φιλοξενήσουμε, δε θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε και να πληρωθούμε για το προσωπικό, που ήδη εργάζεται στις δομές του Δήμου και εννοώ τα τρία άτομα, που έχουν προσληφθεί μέσω της ΕΕΤΑΑ, για να εξυπηρετούν το σύνολο των 125», τόνισε, συμπληρώνοντας εμφατικά, πως «ήρθαμε οριακά σε αυτό το σημείο».

Όπως επεσήμανε ο κ. Ρουσουνέλος, δεδομένου, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα, και ο ίδιος έθεσε το ερώτημα, σχετικά με τον αποκλεισμό των δημοσίων υπαλλήλων, από τα voucher της ΕΕΤΑΑ, με τον προϊστάμενο διεκπεραίωσης της Εταιρείας, να απαντά, πως «η ΕΕΤΑΑ αφορά κυρίως στα άτομα εκείνα, που αντιμετωπίζουν, αυτή τη στιγμή, κάποιο πρόβλημα με την εργασία τους, κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν εισόδημα, μέχρι 12.000 ευρώ και αυτός είναι και ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος». Συνεχίζοντας, με την παράθεση των διευκρινίσεων, που και ο ίδιος έλαβε, από τον προϊστάμενο, ανέφερε, πως «δύο δημόσιοι υπάλληλοι, που εργάζονται, κατά μέσο όρο, με 20.000 ευρώ εισόδημα, δυστυχώς δεν μπορούν να ενταχθούν, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕΤΑΑ, στη συγκεκριμένη δομή».

Όπως κατέληξε, «είμαστε αναγκασμένοι, υποχρεωμένοι, να δεχτούμε τα συγκεκριμένα voucher. Φέτος, είχαμε την τύχη, αυτά να είναι 19, έναντι 24, που μπορεί να φιλοξενήσει ο βρεφικός σταθμός. Κάναμε τη συγκεκριμένη επιλογή».