Συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Ανδρέα Γιαλόγλου

«Ρήγμα σοβαρό στη λειτουργία της πόλης»

  • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 25 Νοε. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Επί βασικών θεμάτων που σχετίζονται με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο, όπως και σε ότι αφορά στον ρόλο της αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη» ο δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με την οικονομική πορεία του Δήμου, τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και για τις συμπεριφορές που αναπτύσσονται εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Απαντήσεις έδωσε και σε ότι αφορά στην δική του προσωπική στάση όσο και των συμβούλων της παράταξης του, ως προς τον αντιπολιτευτικό λόγο που αρθρώνουν και την αντιπολιτευτική πρακτική που ακολουθούν.

Εν μέσω δημοτικής θητείας, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης διατηρείται ένα προφίλ με πολύ χαμηλούς τόνους, με περιορισμένο λόγο που όμως πάντοτε βασίζεται σε λογική τεκμηρίωση και αρκείται σε αυτό. Δεν έδωσε την παραπάνω δυναμική, την παραπάνω ένταση που πολλοί περίμεναν στην άσκηση αντιπολίτευσης.

Είναι η πολιτική σας γραμμή ή είναι απλά ο χαρακτήρας σας που δεν επιτρέπει άλλη έκφραση;

Αν. Γ.: «Αυτή την ερώτηση είτε την ψελλίζει είτε την λέει καθαρά πολύς κόσμος. Αναρωτιέμαι εάν επί πέντε χρόνια θα έπρεπε να φερόμαστε σαν να είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Κάποια στιγμή πρέπει και να κυβερνηθεί και ο τόπος. Οι εκλογές τελείωσαν, είμαστε στην μέση μίας θητείας και πρέπει με κάποιο τρόπο να δώσουμε ένα στίγμα ότι δεν έχει την πολυτέλεια η Ελλάδα και το νησί μας φυσικά να πηγαίνει συνεχώς αντιμαχόμενο. Δεν είναι λύση αυτή. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και αυτό έχω δείξει. Από άποψη στρατηγικής, όσο θα βαδίζουμε σε μία προεκλογική περίοδο στο μέλλον αυτή προφανώς και θα διαφοροποιηθεί. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί ο λαός μας είναι μαθημένος να θέλει αυτό το πράγμα και δεν του αρκεί ο νηφάλιος και τεκμηριωμένος λόγος. Είναι κι αυτό θέμα εκπαίδευσης. Οπότε κάπου στη μέση. Νηφαλιότητα και τεκμηρίωση και από την άλλη ο αυξημένος τόνος να πατάει κάπου».

Σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε παρατήρηση ή παρέμβαση που γίνεται από την πλευρά σας πατάει πάντοτε κάπου πολύ συγκεκριμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί διυλίζεται οτιδήποτε σχετίζεται με την διαχείριση του Δήμου ώστε να βρίσκετε τα καίρια σημεία στα οποία και τελικά εστιάζετε ή είναι τόσο εξόφθαλμα τα λάθη της δημοτικής αρχής που συνιστούν μονόδρομο την αντίδραση;

Αν. Γ.: «Δεν είμαι λάτρης του εφήμερου. Η εφήμερη δόξα και η εφήμερη εξαργύρωση της πολιτικής είναι μακριά από εμένα. Άρα το να πετάξουμε κάτι, περίτεχνα καμωμένο, μόνο για να εντυπωσιάσει, δεν μου λέει τίποτα. Δεν μου λείπει κάτι τέτοιο, ούτε το αναζητώ στην αίθουσα εκείνη. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, γι’ αυτό «ξεσκονίζουμε» τα θέματα. Τα διαβάζουμε από την αρχή μέχρι το τέλος, κάνουμε την έρευνα μας και εντοπίζουμε τις αδυναμίες. Δεν λέμε ότι η κατάσταση είναι διαλυμένη. Θα ήταν υπερβολικό αυτό. Όμως υπάρχουν ζητήματα μεμπτά, τα οποία αντιμετωπίζουμε και για τα οποία έχουμε ανεβάσει και τους τόνους. Αλλά να έχει νόημα. Να σηκώσεις τη φωνή όταν πρέπει και όχι «για ψύλλου πήδημα» γιατί αλλιώς χάνει και το νόημα του. Όταν έχουμε δει ζητήματα έχουμε φωνάξει, έχουμε γίνει αυστηροί, έχουμε γίνει καυστικοί και τότε σωπαίνει η αίθουσα».

Αυτό που αναφέρατε ότι «η κατάσταση δεν είναι διαλυμένη» ίσως και να παρερμηνευτεί. Το εξηγείτε;

Αν. Γ.: «Υπάρχουν και χειρότεροι. Δεν θέλω να πω ότι ο Δήμος ήταν στο εκατό και έχει πάει στο μηδέν. Αυτό θα ήταν κάτι που δεν πείθει. Θα πρέπει να είσαι συγκεκριμένος και να λες ότι πράγματι υπάρχει μία οπισθοδρόμηση. Στα οικονομικά έχουμε ζητήματα, κάμψη στον τουρισμό, όμως δεν θα πως κάτι για να μηδενίσω, όταν σε κάποιους τομείς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες».

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως αυτή συζητήθηκε και στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, εντοπίστηκαν κάποια ανησυχητικά στοιχεία, που δείχνουν ότι ο Δήμος βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι εξελίξεις μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας φαίνεται να μην είναι θετικές. Εσείς που χαρακτηρίσατε «ζοφερό» το μέλλον του Δήμου σε ότι αφορά στην οικονομική του πορεία, πως το κρίνετε;

Αν. Γ.: «Για να είμαστε δίκαιοι. Υπάρχουν δύο σκέλη. Ένα θέμα διαχείρισης και ένα θέμα συγκυριών. Στο θέμα των συγκυριών πράγματι ο Δήμος βαδίζει εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης, όπου διαρκώς μειώνεται η φοροδοτική ικανότητα των δημοτών και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Επίσης κόπηκαν τα παρακρατούμενα των 450.000 ευρώ, που εδώ και 8 χρόνια λάμβανε ο Δήμος, συν κάποιες επιπλέον υποχρεώσεις που προστέθηκαν, που δημιούργησαν μία αδυναμία εσόδων. Υπάρχει ένα «όμως», γιατί τα 450.000 ευρώ των παρακρατούμενων το γνώριζες πότε θα τα χάσεις. Δεν έγινε ξαφνικά, αλλά το γνώριζες από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων σου. Έτσι όφειλες να κάνεις διαχείριση σε βάθος πενταετίας και όχι να τα φας σαν να μην υπάρχει αύριο. Αυτό είναι κυρίως που καταλογίζω στη δημοτική αρχή, ότι όρμισε σαν αρπαχτικό σε αυτά τα παρακρατούμενα και δεν δημιούργησε συνθήκες αποθεματικού. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ποτέ δεν χρησιμοποιούνταν για λειτουργικές δαπάνες, αλλά για επενδύσεις, όπερ σημαίνει ότι η ύπαρξη ή η απουσία τους δεν θα είχε επίπτωση στην καθημερινότητα των δημοτών. Αυτά πήγαν όλα σε λειτουργικές δαπάνες και έτσι η απουσία τους δημιουργεί ρήγμα σοβαρό στη λειτουργία της πόλης, με ότι αυτό συνεπάγεται στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις κοινωνικές υποδομές, τον τουρισμό κ.λ.π. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και όχι λαϊκιστές. Τα υπόλοιπα πράγματι είναι και θέμα συγκυρίας, όμως είχε ευθύνη ότι δεν το «άπλωσε» στην πενταετία ώστε να πάει ομαλά στους δημότες και να μην έχουμε αυτό που θα αντιμετωπίσουμε το 2017».

Η προηγούμενη δημοτική αρχή όταν παρέδιδε καμάρωνε ότι είμαστε από τους ελάχιστους πλεονασματικούς δήμους της χώρας και τώρα βλέπουμε ακόμα και απώλεια μεγαλύτερη του 1 εκ. ευρώ από το αποθεματικό του Δήμου. Ποιά η εξέλιξη μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας και τι θα σημάνει πραγματικά για τον δημότη;

Αν. Γ.: «Αυτό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι πολύ πιο φειδωλοί. Δεν έγινε δυστυχώς βαθμιαία αυτή η προσγείωση και φυσικά θα χαλιναγωγηθεί ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύει η δημοτική αρχή. Ήδη η απόσταση έκδοσης τιμολογίων και δεσμεύσεων πληρωμής έχει εκτιναχτεί σε ένα άνευ προηγουμένου χρονικό διάστημα, η αγορά το ξέρει πολύ καλά αυτό και όσο και αν προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο δεν βάζουμε μυαλό τόσο αυτό το χρονικό διάστημα θα μεγαλώνει. Αυτά είναι σημεία ανησυχητικά».

Όταν υπάρχουν προϋπολογισμένα έξοδα, όπως το web marketing, της τάξης των 100.000 ευρώ, όταν μέχρι πέρυσι είχαμε μία «ματωμένη» ιστορία με το τουριστικό portal, με ότι αυτό κόστισε, με όλη αυτή την τουριστική προσέγγιση να τίθεται υπό αμφισβήτηση, πως μπορούμε να συζητάμε για περιορισμό των δαπανών του Δήμου όταν δίνονται με τόση άνεση και χωρίς καμία φειδώ αυτά τα χρήματα για τις συγκεκριμένες δράσεις;

Αν. Γ.: «Το θέτετε πάρα πολύ καίρια. Έχεις κάνει το περυσινό λάθος του portal, κατά γενική ομολογία. Κι εσύ αντί να το αναγνωρίσεις και να φύγεις από αυτό, μπαίνεις σε ένα σπιράλ απανωτών λαθών, δέσμιος μία εμμονικής κατάστασης. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Έδωσες 60.000 ευρώ στο portal συν τα video, δηλαδή περί τις 100.000 ευρώ χαμένα πέρυσι και άλλα τόσα φέτος. Μα αυτά τα 200.000 ευρώ είναι που λείπουν αυτή τη στιγμή για να κάνει ο Δήμος αυτή την πολιτική την οποία συζητάμε ότι θα χάσει. Ενώ έχεις κάνει το λάθος, με ένα portal που δεν το βλέπει κανένας και επειδή δεν είχες υπολογίσει ότι τα χρήματα που έδωσες δεν θα αρκούσαν για να το βλέπει κάποιος, τώρα δίνεις άλλα τόσα για να το δούνε. Ο απολογισμός της τουριστικής προβολής αναμένεται για να δούμε τι έγιναν τα πρώτα χρήματα που δόθηκαν. Ο φετινός προϋπολογισμός για τον τουρισμό είναι 150.000 ευρώ από τα οποία τα 100.000 πηγαίνουν εκεί άρα το φετινό τουριστικό πλάνο είναι 50.000 ευρώ, είναι ελάχιστο, άρα που είναι τώρα ότι ο τουρισμός είναι η προμετωπίδα; Τώρα που πάμε να εκκινήσουμε τον τουρισμό δεν έχουμε λεφτά. Μήπως τα φάγαμε χωρίς νόημα;».

Τελικά μήπως αυτή η οικονομική αδυναμία του Δήμου, η οποία είναι εμφανής πλέον, οδηγήσει σε αύξηση δημοτικών τελών;

Α. Γ.: «Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα έξοδα που είδα στα ανταποδοτικά ήταν περίπου τα ίδια με πέρυσι. Δεν μπορώ να πως με σαφήνεια εάν θα έχουμε αύξηση των δημοτικών τελών αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση. Θα το δούμε».

Όλο το τελευταίο διάστημα είδαμε να επικεντρώνετε την κριτική σας σε ότι αφορά στις Τεχνικές Υπηρεσίες με τα θέματα των έργων να σας απασχολούν ιδιαίτερα. Εστιάσατε πολλές φορές την κριτική σας σε αυτό και στις ενέργειες του αρμόδιου αντιδημάρχου. Θέλω να ξεφύγουμε από τα πρόσωπα και να μου πείτε, σε ότι αφορά στην πολιτική που ασκείται, γιατί δώσατε τόσο μεγάλη βαρύτητα σε αυτό;

Αν. Γ.: «Αυτό προέκυψε από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις που διαπιστώσαμε «κενό» ως προς τις εξηγήσεις που ζητούσαμε. Προέκυψαν κάποια σοβαρά θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν και επιπτώσεις στο Σώμα. Θεωρούσαμε υποχρέωση να τα αντιμετωπίσουμε με την δέουσα σοβαρότητα όταν το ίδιο το Σώμα μπορεί να φέρει ευθύνες από μία λανθασμένη απόφαση ή έναν λανθασμένο χειρισμό. Αυτό επειδή έγινε κάποιες φορές, προέκυψε χωρίς να είναι δική μας στόχευση. Όμως όταν παίρνεις μία θέση ευθύνης, μιλώντας γενικά και χωρίς να θέλω να εξειδικεύσω, η οποία είναι και αμειβόμενη από τους δημότες, μέσα σε έναν Δήμο με αυτά τα οικονομικά που έχει, δεν μπορείς να είσαι μερικής απασχόλησης σε αυτή. Πρέπει να είσαι πλήρως εκεί. Δεν χωράνε 8 καρπούζια σε μία μασχάλη».

Η εικόνα που παρουσιάζετε σαν συνδυασμός και ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τα θέματα εντός του δημοτικού συμβουλίου και με τον τρόπο που ασκείται η κριτική από τα στελέχη σας δείχνει μία συμπαγή και αρραγή στάση ή εκδηλώνονται μικρές «διασπάσεις» από την αντιπολιτευτική σας γραμμή;

Αν. Γ.: «Δεν νομίζω ότι ως προς την κεντρική αντιπολιτευτική γραμμή υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Προφανώς υπάρχουν και οι προσωπικές απόψεις του καθενός που εκφράζονται πολλές φορές σε κάποια επιμέρους ζητήματα. Στα κεντροβαρικά ζητήματα οι τοποθετήσεις μας είναι ομόφωνες».

Δεν έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο με ιδιαίτερες εξάρσεις, όμως δεν λείπει η ειρωνεία, που κατά κόρον χρησιμοποιείται, η υποβάθμιση προσωπικοτήτων πολλών εκ των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι δεν είναι αρεστοί και πολλές φορές εκμετάλλευση της παρουσίας των μέσων ενημέρωσης για προσωπική προβολή κάποιων μελών του οργάνου. Φαινόμενα που το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη διάσταση. Ποιά η θέση σας;

Αν. Γ.: «Πολύ σωστά έχετε παρατηρήσει. Είναι καταλυτική η ύπαρξη των καμερών, γεγονός που μαρτυρά μία πραγματικότητα. Ένας που έχει την οξυδέρκεια μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα βλέποντας τις συμπεριφορές αυτές και γνωρίζοντας του ανθρώπους, γιατί μία μικρή κοινωνία είμαστε και ξέρει ο κάθε ένας ποιος είναι και πως συμπεριφέρεται. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας του καθ’ ενός. Υπάρχουν και ρολίστες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, κάποιοι που κάνουν buling, κάποιοι που το υφίστανται. Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, πολλές φορές με εντεταλμένο τρόπο και πολλές φορές αυθόρμητα».

Με μία φράση, πως θα χαρακτηρίζατε το δημοτικό συμβούλιο;

Αν. Γ. «Έχουν υπάρξει και καλύτερα».

Να πιστεύουμε ότι θα έρθουν καλύτερα;

Αν. Γ.: «Δεν θέλω να αδικήσω τους συναδέλφους, ούτε εγώ διεκδικώ κάτι ιδιαίτερο. Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναβάθμιση. Μπορεί να έρθει κάτι λίγο καλύτερο».

Λένε όμως ότι ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.

Αν. Γ.: «Αυτό έχουμε, αυτό προφανώς μας αξίζει αυτή την περίοδο. Ο κάθε ένας είναι χρήσιμος σε αυτό που μπορεί να κάνει. Επειδή εγώ είμαι τελειομανής και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θα ήθελα, αυτή η πόλη με την ιστορία που έχει, να έχει και έναν πολιτικό λόγο, σε αυτή την αίθουσα, πιο μεστό και πιο ουσιώδη».