Διευκρινίσεις Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για τα οικονομικά

  • Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 28 Νοε. 2016 - 7:42

Σε διευκρινίσεις - απαντήσεις προς αναφορές που υπήρξαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή την οικονομική πορεία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης προχωρά η Δημοτική Αρχή, μέσω αναλυτικής ανακοίνωσης που εξέδωσε προκειμένου να τοποθετηθεί.

Η θέση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Στην εποχή της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών είναι εύκολο για οποιονδήποτε να αναζητήσει στο διαδίκτυο στοιχεία που άλλοτε ήταν δυσπρόσιτα. Ειδικά δε για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μπορεί κάθε καλόπιστος να βρει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ κάθε επιθυμητή πληροφορία για το πρόσφατο ή και το απώτερο παρελθόν. Για αυτόν τον λόγο μέχρι σήμερα αποφύγαμε να απαντήσουμε εκτός δημοτικού συμβουλίου σε αντιπολιτευτικά σχόλια περί των οικονομικών, πιστεύοντας ότι τα ήδη δημοσιοποιημένα στοιχεία αρκούν ως απάντηση.

Δυστυχώς, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρασύρθηκαν, υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν άκριτα αντιπολιτευτικές κορώνες που αντήχησαν σε τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, προτού τις επιβεβαιώσουν από τα αναρτημένα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στοιχεία. Για τον λόγο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να συμπυκνώσουμε και να εκθέσουμε σε τρεις σελίδες τα ήδη δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας.

Το πρώτο κρούσμα παραπληροφόρησης είχε παρουσιαστεί την 13.10.2016 όταν ιστοσελίδα υποστήριξε ότι ο Δήμος είχε οφειλές από ανεξόφλητα τιμολόγια για περίοδο, λέει, μεγαλύτερη των έξι μηνών, ενώ ανέφερε ότι δήθεν υπήρξε και περίπτωση επιχειρηματία (!;;) με ανεξόφλητα τιμολόγια ενός και πλέον χρόνου. Όλα αυτά υποστηρίχτηκαν μάλιστα παρά τη ρητή αναφορά του αντιδημάρχου οικονομικών Γ. Ι. Παπαμανώλη στο αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο ότι ο χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών κινείται στους τέσσερεις μήνες από την έκδοση του τιμολογίου. Κάθε οφειλή του Δήμου σε τρίτους, καταχωρείται σε μηνιαία βάση στον κόμβο διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, ταξινομημένη κατά παλαιότητα και είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι κατά την 13.10.2016, ημερομηνία ανάρτησης του παραπλανητικού άρθρου, ο Δήμος εξοφλούσε τιμολόγια Ιουνίου 2016 και όχι παλαιότερα.

Κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο διατυπώθηκαν ανακριβή σχόλια περί δήθεν «εκτίναξης» των οφειλών του Δήμου κατά τη λήξη του Γ’ τριμήνου. Το ακριβές ποσό που όφειλε ο Δήμος σε προμηθευτές κατά την 30.9.2016 ανέρχεται σε 768.238 €. Για να αξιολογήσουμε το ύψος των οφειλών είναι σκόπιμο να συγκρίνουμε αυτό το ποσό με τα αντίστοιχα οφειλόμενα ποσά στο πρόσφατο παρελθόν. Στον παρακάτω πίνακα παρατίθεται το ύψος των ανεξόφλητων τιμολογίων κατά το εννεάμηνο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας (2014) και κατά το τρέχον έτος (2016):

Οφειλές προς τρίτους (βλ. πίνακας 1)

Από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι τα οφειλόμενα ποσά σε προμηθευτές κινούνται στα επίπεδα των περασμένων ετών και ο χαρακτηρισμός περί «εκτίναξής» τους είναι τουλάχιστον συκοφαντικός. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα αντίστοιχα έτη, οι οποίες είναι επίσης αναρτημένες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Επισημαίνεται ότι στα 768.238 € που οφείλονται σε τρίτους περιλαμβάνονται τιμολόγια που δεν έχουν εξοφληθεί λόγω αδυναμίας των προμηθευτών να προσκομίσουν μέχρι σήμερα φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, αν και έχουν ειδοποιηθεί να προσέλθουν για την εξόφληση των τιμολογίων τους. Η αξία αυτών των τιμολογίων προσεγγίζει τις 100.000 €.

Επόμενο κρούσμα παραπληροφόρησης παρουσιάστηκε την 24.11.2016 με την ανάρτηση άρθρου περί δήθεν «σωρείας αναρτήσεων για υποχρεώσεις σε προμηθευτές». Οι αναρτήσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για αναλήψεις υποχρεώσεων ανά τρίμηνο παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα, από τον οποίο μπορεί κάθε καλόπιστος να κρίνει εάν υπάρχει «σωρεία» αναθέσεων το τελευταίο διάστημα: (αναλήψεις υποχρεώσεων βλ. πίνακας 2)

Σημειώστε ακόμα ότι από τα 1.504.371,30 € των δεσμεύσεων των τελευταίων ημερών οι 778.010,52 € αφορούν προνοιακά επιδόματα και αποδόσεις σε σχολικές επιτροπές! Στο ύψος των αναλήψεων του πρώτου τριμήνου του έτους περιλαμβάνονται οι αναλήψεις για υποχρεωτικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού. Ειδικότερα, οι αναλήψεις υποχρεώσεων προς τρίτους, των τελευταίων δύο ημερών (23-24.11.2016) στις οποίες αναφέρεται συγκεκριμένο δημοσίευμα, ανέρχονται σε 16.519,87 € και είναι ομοίως αναρτημένες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Κάθε άλλο παρά διαπιστώνεται «σωρεία» αναλήψεων.

Στο ίδιο άρθρο της 24.11.2016, επίσης αναληθώς, αναφέρεται ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017. Είναι γνωστό ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή την 14.11.2016, έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια με ΑΔΑ: 7ΔΞ2ΩΗΟ-ΧΚΞ, έχουν δημοσιοποιηθεί σχόλια επ’ αυτού και έχει υποβληθεί για έλεγχο στο Παρατηρητήριο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα ακόμα σημείο τριβής και αμφισβήτησης υπήρξε η τήρηση ή μη των στόχων του προϋπολογισμού. Δεν πρόκειται να αντιπαρατεθούμε επί του μεγέθους της κάθε απόκλισης επιχειρηματολογώντας με τη μέθοδο της κολοκυθιάς. Η τήρηση της στοχοθεσίας ελέγχεται διαρκώς από το Παρατηρητήριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν απαιτηθεί, αυτό παρεμβαίνει για την διόρθωση των αποκλίσεων. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2013 το Παρατηρητήριο είχε παρέμβει στον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, με το 187/17.9.2013 έγγραφό του, αφού είχε διαπιστώσει αρνητικές αποκλείσεις πάνω από 10% και είχε τότε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2013 ως «μη ρεαλιστικό». Από το 2014 μέχρι σήμερα το Παρατηρητήριο, το πλέον αρμόδιο όργανο, δεν έχει εντοπίσει ουσιώδεις αποκλείσεις στην εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού. Η διαπιστωμένη υστέρηση των εσόδων κινείται σε ανεκτά, ελεγχόμενα επίπεδα και εντός των ορίων που θέτουν οι αρμόδιες αρχές. Οποιοδήποτε λοιπόν σχόλιο ή δήθεν «είδηση» περί σημαντικών αποκλίσεων είναι ανακριβή και βλάπτουν τα καλώς εννοούμενα συμφέρονται του ίδιου του Δήμου μας.

 

Γραφείο Τύπου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης