Ελλιπής ενημέρωση, αοριστίες και αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σχετικά με αποφάσεις, προϋπολογισμό και τομέα ανακύκλωσης

Συγκεχυμένα και ανυπόστατα λεγόμενα

Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κλήθηκε να εγκρίνει το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, ωστόσο η συζήτηση εκτράπηκε στα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΧΥΤΑ και ανακύκλωση.

Με ελλιπείς απαντήσεις, από την πλευρά του προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μάρκου Πρίντεζη, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν τα ερωτήματα εκ μέρους της μειοψηφίας, τα οποία αφορούσαν, τόσο σε οικονομικά ή λειτουργικά ζητήματα, όσο και στα προβλήματα, που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο φορέας στη διαχείριση του κυττάρου του ΧΥΤΑ, όπως και του τομέα της ανακύκλωσης, με τον αρμόδιο εισηγητή, να αναφέρεται σε αλλοιώσεις οικονομικών στοιχείων, για “κλοπή” ανακυκλώσιμων υλικών, που ουσιαστικά αφορά σε νόμιμη συναλλαγή μεταξύ επιχειρηματιών και άλλα σημαντικά ζητήματα, χωρίς να παρέχει ούτε αποδείξεις, ούτε και ολοκληρωμένες ή συνεκτικές απαντήσεις.

 

Δωρεάν και φιλική εξυπηρέτηση στη Σίφνο

Δεδομένου, ότι ο κ. Πρίντεζης δεν προέβη σε κάποια εισήγηση πέραν της γραπτής, την οποία είχαν λάβει οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο λόγος δόθηκε αρχικά στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος, στο κομμάτι των ερωτήσεων, σημείωσε, πως “λάβαμε γνώση για μία απόφαση, που έχει να κάνει με την υποδοχή των στρωμάτων της Σίφνου, η οποία, καταλαβαίνω, πως γίνεται στο πλαίσιο μίας καλής γειτονίας των νησιών και μέχρι εκεί μπορούμε να το καταλάβουμε, καθώς δεδομένου, ότι η Σίφνος δεν έχει τεμαχιστή, απ’ όσο γνωρίζω, μπορεί να γίνεται εδώ”.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου, αφορά στο ότι “όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δημιουργεί μία επιβάρυνση στο κύτταρό μας και δεν βλέπω κάποιου είδους αντάλλαγμα να υπάρχει σε αυτή την απόφαση που έχουμε λάβει. Αναφέρει μόνο την υποδοχή των στρωμάτων, και φυσικά μετά, αυτό το φορτίο το υποδέχεται ο ΧΥΤΑ μας, χωρίς κάποιο αντίτιμο”, με τον επικεφαλής να καταλήγει στο ερώτημα “για ποιο λόγο δεν έχει προβλεφθεί κάποιο αντίτιμο, όχι βέβαια κάτι υπερβολικό, αλλά ίσο με αυτό που κοστίζει αυτή η υπηρεσία”.

Στη συνέχεια, και πάλι εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βρούτσης απηύθυνε ερωτήματα, που αφορούσαν στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο φορέας τα διάφορα μέταλλα (π.χ. ελατήρια) που υπάρχουν στα προαναφερθέντα στρώματα, στην προβλεπόμενη μείωση της δαπάνης για τα καύσιμα, κατά 15.000 ευρώ και αν αυτό σημαίνει μείωση και των δρομολογίων αποκομιδής της ανακύκλωσης, καθώς επίσης σε μία διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων της τάξης περίπου των 140.000 ευρώ, με τον κ. Βρούτση να ρωτά “μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί είναι 27.000 τα έσοδα και 175.000 τα έξοδα;”.

 

Αλλοιώσαμε μερικά στοιχεία από δαπάνες”

Απαντώντας, ο κ. Πρίντεζης ξεκίνησε από το ζήτημα των στρωμάτων της Σίφνου, σημειώνοντας, πως είχε υπάρξει και παλαιότερα αίτημα του Δήμου Σίφνου προς το ΦΟΔΣΑ της Σύρου, προκειμένου να δεχτεί δύο φορτία στρωμάτων, στο οποίο και ο φορέας συναίνεσε. Πρόσφατα, με νέο αίτημα του Δήμου Σίφνου, υπήρξε και πάλι θετική απάντηση από το ΦΟΔΣΑ, “με την προϋπόθεση ότι θα επωμίζεται τα μεταφορικά έξοδα για τα φορτία”.

Ανέφερε δε, πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αιτήματος προς το Δήμο Σίφνου, έστω και μηδαμινής συμβολής του, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος του πετρελαίου που καταναλώνει ο τεμαχιστής, για την εργασία αυτή. Τέλος, διευκρίνισε, πως τα μέταλλα μεταφέρονται στην Αθήνα, μαζί με τις ηλεκτρικές συσκευές, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΦΟΔΣΑ με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.

Όσον αφορά στην ερώτηση του κ. Βρούτση για τη μείωση της δαπάνης για τα καύσιμα, ο κ. Πρίντεζης υποστήριξε, πως “δεν θα γίνει μείωση των δρομολογίων της ανακύκλωσης, θα γίνει καλύτερος εξορθολογισμός ελέγχου των καυσίμων, που γίνεται από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Εγώ φορτώνω τα μηχανήματα, η παραλαβή των καυσίμων γίνεται από μένα, και οπωσδήποτε γίνεται σοβαρός έλεγχος έχω όλα τα στοιχεία του 2016”, ενώ επεσήμανε πως η κατανάλωση έχει μειωθεί παρά την προσθήκη μηχανημάτων.

Όσον αφορά στο ζήτημα της τεράστιας διαφοράς, μεταξύ εσόδων και εξόδων στον προϋπολογισμό του φορέα, ο κ. Πρίντεζης φάνηκε να προχωρά σε δηλώσεις, οι οποίες δεν απαντούν ευθέως στο ερώτημα του κ. Βρούτση, ενώ παράλληλα, χρησιμοποίησε εκφράσεις, που μπορούν να θεωρηθούν εύκολα παρεξηγήσιμες.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Ο προϋπολογισμός ετοιμάστηκε τον Οκτώβριο, με το κλείσιμο του έτους, στο διάστημα αυτό, από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο βεβαιώθηκαν αρκετές δαπάνες εργολάβων, προμηθευτών, και μηχανημάτων επισκευών, που σημαίνει, ότι το πραγματικό υπόλοιπο ήταν κατά πολύ λιγότερο. Σήμερα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ερχόμαστε να κάνουμε τακτοποίηση του υπολοίπου με τα πραγματικά γεγονότα, αλλοιώσαμε, λοιπόν, μερικά στοιχεία από τις δαπάνες, τα οποία προσαρμόστηκαν, βάσει του υπολοίπου που είχαμε 31/12/2016.

 

Κλοπή” η νόμιμη συναλλαγή

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων επί του ζητήματος, ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην Απάνω Μεριά, λόγω της διαφυγής πλαστικών σακουλών από το κύτταρο του ΧΥΤΑ, κάνοντας λόγο για μαρτυρίες, που μιλούν για χιλιάδες σακούλες, προτείνοντας να υπάρξει περίφραξη στο ΧΥΤΑ, ενώ επεσήμανε, πως και το εργατικό προσωπικό που αναλαμβάνει την εκκαθάριση των διαφυγόντων σακουλών δεν επαρκεί για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπογράμμισε, πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν έχει υπάρξει σχεδιασμός και υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας, για την “αναθέρμανση”, όπως ανέφερε της συνείδησης του κόσμου, σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντεζη, “έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Γιαλόγλου. Κι εγώ έχω δεχτεί παράπονα. Το πρόβλημα υφίσταται επειδή αυξάνεται η ποσότητα των σκουπιδιών, που σημαίνει, ότι το ύψος υπερβαίνει την υπάρχουσα περίφραξη στο κύτταρο”. Όπως σημείωσε, πέρυσι είχαν δαπανηθεί 5.000 ευρώ σε εργολαβία για την περισυλλογή των σακουλών, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, έχουν προχωρήσει σε αυτοψία στα κυριότερα σημεία, ιδίως στο Ρηχωπό.

“Η προσπάθειά μας είναι εντός των ημερών να αναθέσουμε και πάλι εργολαβία και με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Καθαριότητας”, ανέφερε, ενώ υποστήριξε, πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εξ αρχής λόγω της θέσης του κυττάρου, σε συνάρτηση με τους ανέμους, που επηρεάζουν την περιοχή.

Σχετικά με την ανακύκλωση, ο κ. Πρίντεζης προέβη σε ανυπόστατες, συγκεχυμένες και αυτοαναιρούμενες δηλώσεις, αναφορικά με “κλοπή” της ανακύκλωσης, χωρίς ωστόσο να δίνει κανένα απτό επιχείρημα, πέραν της νόμιμης συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων με ιδιώτη, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης.

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε, πως “γίνεται μεγάλη κλοπή της ανακύκλωσης. Το λέω. Ιδιώτες, πάνε και παίρνουν από καταστήματα. Τώρα, δεν μπορώ να αναφερθώ σε ένα γεγονός, το οποίο το ερευνώ. Σε μία περιοχή, βρίσκεται ξένος κάδος της ανακύκλωσης. Στην ουσία, πάνε και αγοράζουν. Υπάρχουν τα κίνητρα, από τη στιγμή που λειτουργεί εταιρεία ανακύκλωσης ιδιωτικού συμφέροντος. Έχει μειωθεί η ανακύκλωση στη Σύρο και λόγω κρίσης, αλλά και λόγω κλοπής”.

Τέλος, στο ζήτημα της καμπάνιας ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εξήγγειλε, πως ήδη ο φορέας ετοιμάζει δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν μετά την άνοιξη, σημειώνοντας επίσης, ότι “το θέμα δεν είναι εκεί, η συνείδηση υπάρχει, αλλά με τη μελέτη που έγινε προ ημερών στο χώρο του ΧΥΤΑ – έχει ενημερωθεί και ο Δήμαρχος – το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρήκε ανακυκλώσιμα υλικά 25% στα σκουπίδια που εναποτίθενται στον πράσινο κάδο”, μία δήλωση η οποία επίσης αυτοαναιρείται, καθώς τα ευρήματα της μελέτης, καταδεικνύουν, πως υπάρχει ακόμη ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, ώστε να προχωρά σε διαλογή των ανακυκλώσιμων.

Απαντώντας, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε, πως η περιστασιακή περισυλλογή των σακουλών δεν αντιμετωπίζει το ίδιο το πρόβλημα και ότι για την πρόληψή του απαιτείται σωστότερη επίχωση, αλλά και μεγαλύτερη περίφραξη, με τον κ. Πρίντεζη να παρέχει διαβεβαιώσεις, πως η επίχωση γίνεται καλύτερα από προηγούμενα χρόνια και ότι μελετάται η υπάρχουσα περίφραξη να υψωθεί ακόμη περί τα 20 μέτρα.

Ετικέτες: