Ασφράγιστο παρά την διαπιστωμένη επικινδυνότητα
- Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 23 Μαρ. 2017 - 21:00
Συνώνυμο του κινδύνου έχει γίνει το δημοτικό στάδιο στα Πευκάκια, με τους αρμόδιους του Δήμου να κωλυσιεργούν σε ότι αφορά στη σφράγιση του χώρου προς αποφυγή ατυχήματος, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια τους στη διαχείριση των σοβαρών θεμάτων με τα οποία έχουν επιφορτιστεί.
Ρωγμές σε κολώνες, αποκολλήσεις σοβάδων, οξειδωμένα σίδερα, πεσμένες πέτρες, ξεκολλημένα κουφώματα, ραγισμένοι φεγγίτες, διάβρωση οροφής, συσσώρευση παλαιών αντικειμένων κ.λ.π., αποτελούν στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της πλήρους καταστροφής την οποία παρουσιάζει το στάδιο στα Πευκάκια.
Η δομική και στατική επικινδυνότητα του χώρου πέραν του ότι είναι εμφανής είναι πλέον και επισήμως καταγεγραμμένη από τους αρμοδίους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, οι οποίοι, κατόπιν διενέργειας αυτοψίας, προχώρησαν στη σύνταξη σχετικής έκθεσης, η οποία και περιήλθε σε πλήρη γνώση των υπευθύνων της δημοτικής αρχής.
Παρά του ότι η έκθεση έχει ημερομηνία 1η Μαρτίου και επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων, μέχρι εχθές τα αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής, που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη διαχείρισης των αθλητικών θεμάτων του Δήμου, δεν προέβησαν στην παραμικρή προληπτική ενέργεια, ούτε καν στη στοιχειώδη σφράγιση του χώρου για την προστασία των πολιτών, όταν ακόμη και η πόρτα εισόδου παραμένει ανοιχτή παρέχοντας άμεση πρόσβαση.
Πολύ δε μεγαλύτερο το μέγεθος της ανευθυνότητας που επέδειξαν ως προς την παροχή ασφάλειας, καθώς ο χώρος χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά από μικρά παιδιά, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε φωτογραφικά μόλις εχθές, .
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το στάδιο, επιβεβαιώνει την μακροχρόνια αδιαφορία και την απουσία συντήρησης, ενώ ταυτόχρονα επιβάρυνε τον Δήμο με κοστοβόρες εμβαλωματικές παρεμβάσεις χιλιάδων ευρώ, σε έναν χώρο του οποίου η ακαταλληλότητα ήταν δεδομένη.
«Επικίνδυνες» διαπιστώσεις
Κατόπιν της αυτοψίας, την οποία διενήργησαν τα αρμόδια στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, προέβησαν στις ακόλουθες διαπιστώσεις, όπως αυτές αναφέρονται στην σχετική «Έκθεση επικινδύνου κτίσματος»:
«1. Στην κλειστή αίθουσα γυμναστικής υπάρχουν εκτεταμένες αποκολλήσεις του επιχρίσματος και τμημάτων της επικάλυψης από σκυρόδεμα του οπλισμού (οξείδωση), με κίνδυνο την επιπλέον αποκόλληση τμημάτων και πτώση αυτών σε ανύποπτο χρόνο και πρόκλησης ατυχήματος σε χρήστες του χώρου. Διαπιστώθηκαν εκτεταμένες υγρασίες τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και περιμετρικά της αίθουσας, με αποτέλεσμα την αποσάθρωση του επιχρίσματος και σημειακή αποκόλληση αυτού. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν ρωγμές σε όλα τα υποστυλώματα της αίθουσας, εσωτερικά και εξωτερικά του κτίσματος. Στα παράθυρα διαπιστώθηκαν εκτεταμένες οξειδώσεις στα σημεία στήριξης με την τοιχοποιία, με ένδειξη σοβαρής πιθανότητας πτώσης τους και κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου). Τα διαφώτιστα πάνελ τους είναι ραγισμένα και κατά τόπους κατεστραμμένα και λόγω κακής στήριξης μετακινούνται από τις ριπές του αέρα. Δεν έγινε έλεγχος του δώματος της αίθουσας, όμως από τα εμφανή σημάδια υπό μορφή καμπυλών, από σταδιακή εξάτμιση νερού, διαπιστώνεται εισροή υδάτων λόγω έλλειψης υγρομόνωσης στο κτίριο.
2. Στο γραφείο 2 εμφανίζεται κάμψη της πλάκας οροφής του με σοβαρό κίνδυνο πτώσης. Στα όμορα κτίρια (γραφείο 1-αποθήκες) δεν έγινε έλεγχος καθώς δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση σε αυτά.
3. Στο κτίριο έκδοσης εισιτηρίων εμφανίζεται καθολική πτώση του επιχρίσματος οροφής λόγω κακοτεχνίας στην κατασκευή και κακής ποιότητας σκυροδέματος, με αποτέλεσμα την σημαντική απομείωση της αρχικής διατομής και σημειακά την πλήρη οξείδωση του οπλισμού. Επιπλέον, περιμετρικά του εν λόγω κτίσματος εμφανίζονται διαμήκεις βαθιές ρηγματώσεις στη στέψη του κτιρίου. Το κτίριο δεν αξιοποιείται, παρόλα αυτά είναι δυνατή η πρόσβαση στο εσωτερικό του.
4. Στα παλιά αποδυτήρια-wc εμφανίζεται πτώση επιχρίσματος στην οροφή του, ενανθράκωση του οπλισμού και του σκυροδέματος που το περιβάλει. Διαπιστώθηκε συσσώρευση γραφικής ύλης, επίπλων και απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εστίας μόλυνσης και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Το κτίριο δεν αξιοποιείται, παρόλα αυτά είναι δυνατή η πρόσβαση στο εσωτερικό του.
5. Το ρολόι δεν αξιοποιείται, παρόλα αυτά είναι δυνατή η πρόσβαση στο εσωτερικό του. Στην ανατολική όψη του κτιρίου υφίσταται σιδερένια σκάλα ανόδου η οποία είναι οξειδωμένη (παρόλα αυτά προσβάσιμη).
6. Δεξιά και αριστερά της εισόδου επί της οδού Καποδιστρίου διαμορφώνονται μικρά μονόχωρα κτίσματα στα οποία διαπιστώθηκε αποκόλληση μεγάλων τμημάτων του επιχρίσματος της οροφής και ενανθράκωση του οπλισμού καθώς και συσσώρευση απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εστίας μόλυνσης. Η πλάκα εισόδου πάνω στην οποία διαμορφώνεται η εξέδρα των επισήμων παρουσιάζει διαμήκεις ρηγματώσεις και σοβαρή οξείδωση του οπλισμού.
7. Στο σύνολο της περίφραξης παρουσιάζει σημειακή αποσάθρωση του επιχρίσματος και αποσάθρωση του αρμολογήματος, με αποτέλεσμα την πτώση λίθων εσωτερικά και εξωτερικά στις περιμετρικές οδούς. Τα κολωνάκια της περίφραξης έχουν περιμετρικές ρηγματώσεις και έχουν αποκολληθεί τμήματα τους. Το περιμετρικό σενάζ, στη στέψη της λιθοδομής, έχει κατά τόπους αποξηλωθεί. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την μη επαρκή στήριξη της μεταλλικής περίφραξης του σταδίου.
8. Σε όλο το μήκος των κερκίδων διαπιστώθηκαν βλάβες, αστοχίες και αποκολλήσεις τμημάτων.
9. Η μεταλλική θύρα του σταδίου επί της οδού Γυμναστηρίου είναι κατεστραμμένη».
Άμεσες ενέργειες
Πέραν των διαπιστώσεων των φθορών, οι οποίες αιτιολογούν την επικινδυνότητα του σταδίου, στην έκθεση περιλαμβάνονται και οι τεχνικές υποδείξεις για τις άμεσες ενέργειες άρσης του κινδύνου.
Συγκεκριμένα στην έκθεση σημειώνεται ότι για όλους τους προαναφερόμενους λόγους «το σύνολο των κτισμάτων του Δημοτικού Σταδίου κρίνεται επικίνδυνο από άποψη δομική και στατική και για την άρση του κινδύνου πρέπει:
1-Άμεσα μέτρα ασφαλείας, μέχρι την έναρξη των εργασιών και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αυτών, για την αποφυγή ατυχήματος, όπου και όπως απαιτείται, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση μηχανικού, ΣΑΥ ΦΑΥ ( με τη παραλαβή της παρούσης και χωρίς την απαίτηση αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων).
2-Αχρησία όλων των κτισμάτων του Δημοτικού Στάδιο. Ειδικά στην κλειστή αίθουσα γυμναστικής, τοποθέτηση περίφραξης απόστασης ενός μέτρου από το κτίριο για προφύλαξη από πτώση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων των ανοιγμάτων της.
3-Σφράγισμα των ανοιγμάτων όλων των κτιρίων: στερέωση των ήδη υπαρχόντων κουφωμάτων ή τοποθέτηση κόντρα πλακέ θαλάσσης όπου δεν υπάρχουν.
4-Απομάκρυνση σκουπιδιών και μπαζών όλων των κτιρίων πριν το σφράγισμα.
5-Αποκλεισμός των κερκίδων, της εισόδου επί της οδού Καποδιστρίου καθώς και της εξέδρας των επισήμων στη Δυτική πλευρά του γηπέδου, σύμφωνα με τεχνική έκθεση μηχανικού, ΣΑΥ ΦΑΥ.
6-Απομάκρυνση των σαθρών επιχρισμάτων, των δομικών στοιχείων στο σύνολο της περίφραξης και έλεγχο-αποκατάσταση αυτών για την αποτροπή ατυχήματος σε διερχόμενους εσωτερικά και εξωτερικά του σταδίου.
7-Στερέωση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων της περίφραξης του σταδίου.
8-Αποξήλωση και απομάκρυνση της μεταλλικής σκάλας ανόδου στο κτίριο ρολόι.
9-Απομάκρυνση των αποσαθρωμένων επιχρισμάτων και δομικών στοιχείων εξωτερικά των κτισμάτων.
10-Υποστύλωση της πλάκας του γραφείου 2 για την αποτροπή ανεξέλεγκτης πτώσης της.
11-Καθώς το κτίσμα έκδοσης εισιτηρίων κρίνεται επικινδύνως ετοιμόρροπο, η υπόθεση παραπέμπεται στην Τριμελή Επιτροπή Εξέτασης Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων προκειμένου να ενεργήσει αρμοδίως».
Παρά τα προβλήματα παρέμενε σε λειτουργία
Καθώς η πολυήμερη προσπάθεια επικοινωνίας και πληροφόρησης εκ μέρους του εντεταλμένου για τον αθλητισμό δημοτικού συμβούλου, Γουλιέλμου Πρίντεζη, κατέστη αδύνατη, τις απόψεις του Δήμου σχετικά με το θέμα διατύπωσε προς την εφημερίδα ο εντεταλμένος για την Πολεοδομία δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Σταύρος Γουσγουνέλης.
Όπως επιβεβαίωσε, η δημοτική αρχή είχε γνώση της πραγματικής κατάστασης του σταδίου, το οποίο παρά τα προβλήματα του συνέχισε να το διατηρεί εν λειτουργία, αιτιολογώντας πως οι φθορές ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Με υπαρκτά και γνωστά τα προβλήματα, τα οποία είχαν ήδη διαμορφώσει την ακαταλληλότητα του χώρου, ο πρώην Αντιδήμαρχος επικαλέστηκε πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης, με φθορές όμως, όπως αυτές που καταγράφηκαν, οι οποίες προϋποθέτουν μακροχρόνια έλλειψη συντήρησης και δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν αίφνης στο τελευταίο περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Όπως συγκεκριμένα υποστήριξε ο κ. Γουσγουνέλης «Γνωρίζουμε την κατάσταση του σταδίου. Είχε γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική αρχή να μην το κλείσουμε, να προσπαθήσουμε να καθαριστεί και να μπορεί να είναι όσο γίνεται λειτουργικό και λόγω των παραχωρήσεων του σε σωματεία για να χρησιμοποιούν την αίθουσα. Αυτό το καταφέραμε για περίπου 2,5 χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν έντονες φθορές και η εξέλιξη των φθορών ήταν μεγάλη, οπότε αναγκαστικά εξετάστηκε ενδελεχώς η κατάσταση του κτιρίου και προέκυψε η έκθεση επικινδύνου κτίσματος. Οι σύλλογοι έχουν ήδη ενημερωθεί και η Επιτροπή Αθλητισμού διερευνά την εξεύρεση λύσης ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν».
Για τις επόμενες κινήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι «Τον τελευταίο χρόνο δώσαμε βάση στο να γίνει μία νέα μελέτη για την αποκατάσταση του σταδίου ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικό. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει σχεδόν τελειώσει και για να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην υλοποίηση της, περνάει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού μία οικονομική πρόβλεψη ώστε σταδιακά να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό… Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, καθώς πλησιάζει τις 700.000 ευρώ».
Σε ερώτημα σχετικά με προϋπάρχουσες μελέτες για το στάδιο, ο εντεταλμένος για την Πολεοδομία σύμβουλος δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη τους, καθώς όπως δήλωσε «στην Τεχνική Υπηρεσία δεν υπήρχε καμία μελέτη».
Όμως σε κάθε περίπτωση, σε ένα στάδιο του οποίου τα προβλήματα, πριν φθάσουν σε αυτό το σημείο της πλήρους καταστροφής, ήταν γνωστά, επενδύθηκαν μέχρι και πρόσφατα αρκετές χιλιάδες ευρώ σε παρεμβάσεις επιφανειακές και αναποτελεσματικές.
Ο κ. Γουσγουνέλης αιτιολογώντας αυτές τις δαπάνες είπε ότι «επρόκειτο για έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την βελτίωση του τάπητα και αποδείχθηκε ότι με τα λεφτά που μπορούσαμε να διαθέσουμε τελικώς δεν κάνει για το συγκεκριμένο στάδιο, δεν μπορεί να συντηρηθεί και όπως έδειξε και στην πράξη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: "Η αντιπολίτευση επιχειρεί να ρίξει το πολιτικό επίπεδο, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια"
14 Ιαν. 2025 - 11:04 - Ένα μεγάλο έργο ύψους 650.000 ευρώ
9 Οκτ. 2024 - 6:20 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Διακήρυξη εκμίσθωσης ακινήτου του Kληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου
3 Οκτ. 2024 - 12:51 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ανάρτηση ψηφιακής πλατφόρμας δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων
29 Μαΐου. 2024 - 11:44 - Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης για τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων
29 Μαρ. 2024 - 10:18