Καταγεγραμμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση αθλητών, παιδιών και την αναβάθμιση της εικόνας του νησιού, εκτιμάται από τη Δημοτική Αρχή ότι θα ικανοποιηθούν εντός του 2017, παρά την ανύπαρκτη προετοιμασία

Έργα τίτλων... που “φουσκώνουν” το Τεχνικό Πρόγραμμα;

Επισημαίνει την “πολιτική βούληση” να γίνουν μικρά έργα στο νησί, ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Με ορισμένα σημαντικά μικρά έργα που “απαντούν” σε ανοικτές ανάγκες αθλητών και μικρών παιδιών της Σύρου, για τα οποία όμως, διαφαίνεται πως, δεν έχει γίνει συντελεστεί μέχρι σήμερα ούτε η στοιχειώδης προετοιμασία για την άμεση υλοποίησή τους, έχει “εμπλουτιστεί” το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Αν κι εκ του αποτελέσματος θα αποδειχθεί αν έργα όπως η κατασκευή κερκίδων τένις στα δημοτικά γήπεδα, ή η υλοποίηση υποδομών για υπογειοποίηση κάδων, αλλά και η δημιουργία παιδικών χαρών εντάχθηκαν στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα ώστε να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2017, ωστόσο, σήμερα, πρέπει να τονισθεί πως, σύμφωνα και με τις απαντήσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου, ορισμένα εκ του συνόλου των μικρότερων έργων, δεν αποκλείεται να αποτελούν – τουλάχιστον για φέτος – απλώς θεωρητικές αναφορές που παραπέμπουν μόνο σε έργα – τίτλους.

Η αναλυτική συζήτηση της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος εντός του δημοτικού συμβουλίου, αφενός επανέφερε στο προσκήνιο την ήδη γνωστή κριτική προς τη Δημοτική Αρχή σχετικά με τη μη ορθή καταχώρηση προϋπολογισμών για κάποια εξ αυτών, γεγονός που μειώνει τον προϋπολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος κατά 1,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο παράλληλα, αναδεικνύει και την προσθήκη έργων, τα οποία δεν μπορεί να αναφερθεί με βεβαιότητα πως θα υλοποιηθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς, για την οποία και υπολογίσθηκαν.

Στις λιτές δηλώσεις που κλήθηκε να προβεί ο νέος Αντιδήμαρχος που ανέλαβε προσφάτως τα καθήκοντά του ως πολιτικός προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, αν και εξέφρασε κατηγορηματικά την “πολιτική βούληση” να προχωρήσουν τα έργα που αναφέρονται στο περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος, ωστόσο, σχετικά με τα ανωτέρω, “φώτισε” εμμέσως πως, οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε μηδενικό ή έστω, σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο.

Κερκίδες τένις: Παρακμιακή εικόνα και ανυπαρξία στοιχειώδους αναβάθμισης

Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των αθλητών στη Σύρο που επιλέγει να ασχοληθεί με το άθλημα της αντισφαίρισης (τένις) συνεχώς αυξάνεται, ωστόσο, οι ανάγκες των γηπέδων σε επίπεδο αποκατάστασης σοβαρών φθορών οι οποίες και πολλαπλασιάζονται, δεν συναντούν απαντήσεις στην πράξη από τους αρμοδίους. Καθίσταται πλήρως κατανοητό πως, οι πενιχρές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, όχι μόνον δεν ευνοούν, αλλά αποτρέπουν την ανάπτυξη μεγάλων σχεδίων για την συνολική βελτίωση των γηπέδων, καθώς θα προϋπέθεταν σημαντικές δαπάνες. Ωστόσο, ανέτοιμη παρουσιάζεται η Δημοτική Αρχή σχετικά με το μικρό έργο της κατασκευής κερκίδων, για τις οποίες σχετική παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Κεράνη, ανέδειξε την απαίτηση εκπόνησης – πρωτίστως - στατικής μελέτης. Αν και η συγκεκριμένη ανάγκη αντικατάστασης των σκουριασμένων κερκίδων έχει δηλωθεί με κατηγορηματικό τρόπο και σε σχετικό φωτορεπορτάζ της εφημερίδας από το 2015 (6 Νοεμβρίου), διαπιστώνεται σήμερα, πως, η Δημοτική Αρχή απέχει αρκετά ακόμη από την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος της άμεσα ενδιαφερόμενης αθλητικής κοινότητας, παρά τις δηλώσεις περί σχετικής “βούλησης” εκ μέρους του νέου αντιδημάρχου.

“Βλέπω και καλώς γίνεται, 10.000 ευρώ για επισκευή κερκίδας τένις. Θέλω να ρωτήσω αν έχουμε τη νομιμοποίηση για να φτιάξουμε αυτήν την κερκίδα σε αυτό το δωματιάκι;” ρώτησε από την πλευρά του ο Γιάννης Κεράνης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία του με την υλοποίηση του έργου σε ένα γήπεδο που δεν διαθέτει κανέναν άλλον οργανωμένο χώρο για τους θεατές, αλλά και αναδεικνύοντας την απαίτηση να υπάρξει μέριμνα για την ορθή δαπάνη των χρημάτων που έχουν προϋπολογισθεί. “Αν έχουμε (σσ. τη νομιμοποίηση), καλώς το βάλατε στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αν δεν έχουμε, επειδή έχετε κάνει τόσες στατικές μελέτες κλπ, πρέπει πρώτα να το νομιμοποιήσουμε και μετά να επενδύσουμε κάποια χρήματα” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στα λεγόμενά του, κλήθηκε εκ των υστέρων να δώσει σαφείς απαντήσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθώς εντός της συνεδρίασης δεν υπήρξε – επί του θέματος - ενημέρωση.

“Για την κερκίδα τένις, ουσιαστικά θα πρέπει να πάρουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Υπάρχει ζημιά εκεί και θα πρέπει να φτιαχτεί” ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, διευκρινίζοντας πρωτίστως πως, “Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η μελέτη και να γίνουν όλες οι διαδικασίες για να προχωρήσει η ανάθεση του έργου”. Ερωτηθείς για το αν έχει εκπονηθεί η εν λόγω μελέτη, αφού κάτω από τις κερκίδες υπάρχει ένας μικρός χώρος για τις ανάγκες των αθλητών, που αποτελεί επί της ουσίας μία μικρή αίθουσα, ο ίδιος, επανέλαβε πως, “Θα τα ελέγξουμε όλα, αφού ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να γίνει δημοπράτηση διαφορετικά. Θα οριστικοποιηθεί η μελέτη. Δεν είναι έτοιμη. Θα πρέπει να προσδιοριστούν τα υλικά και ο τρόπος που θα κατασκευαστεί προκειμένου να είναι σωστή στατικά και μορφολογικά”.

Στο ερώτημα αν ο εν λόγω χώρος έχει νομιμοποιηθεί ώστε να αποκατασταθεί, επεσήμανε πως, “Δεν έχω εικόνα για τον συγκεκριμένο χώρο. Όμως η Τεχνική Υπηρεσία θα το εξετάσει αν μπορεί να γίνει κάτι ή δεν μπορεί”, προσθέτοντας δε, πως, “Θα πρέπει να δούμε πώς θα τακτοποιηθεί, πώς θα νομιμοποιηθεί για να είναι εντάξει ο χώρος”.

Πάντως, από την πλευρά του, τόνισε πως, “Υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει κάτι, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις για να γίνει το έργο. Θα το προσπαθήσουμε”.

Μικρός ΧΥΤΑ... ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου

Πέραν της αναγκαιότητας προώθησης του μικρού έργου, το οποίο θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των αθλητών αντισφαίρισης από άποψη προπονήσεων και αγώνων, κρίνεται επιβεβλημένο να στηλιτευθεί η σημερινή εικόνα του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου τένις, πλησίον του χώρου των κερκίδων, ο οποίος παραπέμπει σε έναν μικρό ΧΥΤΑ. Μπορεί να πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαίρεσης των επικίνδυνων επιφανειών και τμημάτων των κερκίδων, να άδειασε ο εσωτερικός χώρος του μικρού χώρου κάτω από τις θέσεις των θεατών, αλλά και να ξηλώθηκαν όλα τα σίδερα που ήταν επικίνδυνα για τους μικρούς και μεγάλους αθλητές, όμως το σύνολο του κατεστραμμένου πλέον εξοπλισμού, παραμένει και “κοσμεί” περιμετρικά τα γήπεδα.

Με φόντο την προσεχή περίοδο, η οποία λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών θα αυξήσει τον αριθμό των αθλητών αντισφαίρισης στα γήπεδα, κρίνεται επιβεβλημένη άμεσα η απομάκρυνση όλων των σκουριασμένων τμημάτων.

Βούληση... για υπογειοποίηση κάδων

Εκτός του ανωτέρω έργου, το βλέμμα όσων έχουν στη διάθεσή τους το Τεχνικό Πρόγραμμα προσελκύει και η πρόταση περί υπογειοποίησης κάδων, έργο για τις “υποδομές” του οποίου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο φετινό πλάνο, προϋπολογίσθηκε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Αν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα επεσήμανε την ανάγκη προώθησης του εν λόγω έργου, ωστόσο, δήλωσε μη σαφή γνώση επί του θέματος, περιορίζοντας τις δηλώσεις του στο γεγονός πως, πρωτίστως, θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός κι ένα πλάνο, αφού η πρόταση δεν έχει – προς το παρόν – συγκεκριμένο περιεχόμενο. “Έχουμε επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος για να δούμε πώς μπορεί να γίνει και από κοινού να συνεργαστούμε για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπογειοποίηση κάδων” ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα, εξηγώντας παράλληλα πως, μέχρι σήμερα, “Δεν υπάρχει μελέτη” αλλά “τώρα θα ξεκινήσει” προκειμένου να εξετάσει ο Δήμος σε ποια σημεία θα είναι δυνατή η προώθηση της ιδέας της υπογειοποίησης των κάδων. Αν και δεν κατέστη ξεκάθαρο αν το ποσό των 10.000 ευρώ θα αφορά σε κάποια μελέτη ή σε μικρές παρεμβάσεις για τη δυνατότητα υπογειοποίησης των κάδων, ωστόσο, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως, “Θα δούμε πού θα μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτή η μελέτη και σε ποια σημεία” χωρίς να απαντά αν αυτή η πρόταση θα εστιάζει στο κέντρο της Ερμούπολης, με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Μία νέα παιδική χαρά στην Ερμούπολη και μία στον Γαλησσά

Με φόντο την “απώλεια” αρκετών χώρων αναψυχής και ψυχαγωγίας για τα παιδιά κυρίως στην Ερμούπολη λόγω της απαίτησης “σφράγισης” των παιδικών χαρών, οι οποίες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού για ασφαλές παιχνίδι, κρίνεται άκρως σημαντική η προσπάθεια δημιουργίας δύο νέων χώρων στο νησί, με τον έναν εξ αυτών να αφορά σε περιοχή ευρύτερα της Ερμούπολης. Ειδικότερα, στο φετινό πρόγραμμα έχει προβλεφθεί το ποσό των 70.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου αναψυχής πλησίον της πλατείας Σεφέρη στην περιοχή του Ξηροκάμπου με σκοπό την εξυπηρέτηση των παιδιών της συγκεκριμένης γειτονιάς.

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα έργα, η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει αρκετά βήματα για την υλοποίηση της παιδικής χαράς, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να τονίζει πως, “Στις επόμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής θα πρέπει να γίνει η διάθεση της πίστωσης, να εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης που θα περιλαμβάνουν τα χρονοδιαγράμματα κλπ” ώστε “σε επόμενο διάστημα να υπάρξει εξέλιξη”. Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, κλήθηκε να απαντήσει αν πράγματι το συγκεκριμένο έργο είναι εφικτό να υλοποιηθεί εντός του 2017, απαντώντας καταφατικά. “Ναι. Και η παιδική χαρά στην πλατεία Σεφέρη και στον Γαλησσά” ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, “Είναι έτοιμες οι μελέτες κι εκκρεμούν τα διαδικαστικά για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και να έχουμε ανάδοχο”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, αναφορικά με την παιδική χαρά στον Γαλησσά, έχει προϋπολογισθεί το ποσό των 150.000 ευρώ και ο χώρος θα παραπέμπει σε ένα ινδιάνικο χωριό, καλύπτοντας και τις ανάγκες προσβασιμότητας και των ΑΜΕΑ.