Κατά πολύ μειωμένες αναμένεται να είναι φέτος οι επιχορηγήσεις των αθλητικών Σωματείων και Συλλόγων της Σύρου, με τη διανομή να πραγματοποιείται με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης

Μεγάλες ανάγκες, μικρά ποσά

Τα δραστικά μειωμένα διαθέσιμα ποσά για την επιχορήγηση των αθλητικών Σωματείων και Συλλόγων του νησιού, καλείται να διανείμει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης, με αυστηρότερα κριτήρια και έμφαση στο έργο του κάθε συλλόγου.

Την ετήσια επιχορήγηση αθλητικών συλλόγων και σωματείων της Σύρου καλείται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, στην αποψινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το συνολικό ποσό το οποίο διατίθεται βάσει και του προϋπολογισμού, για το οικονομικό έτος 2017, να βρίσκεται κατά πολύ μειωμένο, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αγγίζοντας μόλις τα 29.900 ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 20 αθλητικά σωματεία.

Ως εκ τούτου, τα ποσά τα οποία θα δουν φέτος οι σύλλογοι να μπαίνουν στα ταμεία τους, από την επιχορήγηση του Δήμου θα είναι μικρότερα ακόμη και σε σχέση με πέρσι, με τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για τον Αθλητισμό του Δήμου, κ. Γουλιέλμο Πρίντεζη, να σημειώνει, πως η διανομή, πραγματοποιήθηκε, βάσει αυστηρών κριτηρίων, όπως το συνολικό έργο, κατά την προηγούμενη χρονιά ή και παλιότερα, η εξωστρέφεια, οι διακρίσεις κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, εκ των 17 σωματείων, για τα οποία αναμένεται να εγκριθεί επιχορήγηση, τα υψηλότερα ποσά διατίθενται στον Α.Ο. Φοίνικα, με 11.700 ευρώ, τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, με 7.500 ευρώ και τον Α.Ο. Σύρου, με 2.000 ευρώ.

Στήριξη και εκτός επιχορηγήσεων

Όπως σημειώνει ο κ. Πρίντεζης, “είχαμε διαθέσιμα πολύ λιγότερα χρήματα φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των δημοσιονομικών γενικά, ωστόσο προσπαθήσαμε να τα διανείμουμε έτσι, ώστε να ‘κουμπώσουν’ κατά το δυνατόν στις ανάγκες των Συλλόγων και των Σωματείων. Το γνωρίζουμε κι εμείς, ότι οι επιχορηγήσεις είναι μικρές, ειδικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Προκειμένου η κατανομή να είναι δίκαιη, εξετάσαμε τη δράση των σωματείων, τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και τις προγραμματισμένες δράσεις για φέτος, την εξωστρέφεια του κάθε σωματείου κλπ. Βασικό κριτήριο είναι επίσης και οι διακρίσεις, που κατάφεραν να αποσπάσουν οι ομάδες, όπως για παράδειγμα ο Α.Ο. Σύρου, ο οποίος ανέβηκε στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, η ομάδα βόλεϊ του Α.Ο. Φοίνικα, που παίζει σε υψηλή κατηγορία, ή ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο οποίος διαθέτει πολυάριθμα ενεργά τμήματα, όπου συμμετέχουν κυρίως παιδιά”.

Τονίζει, ωστόσο, πως δεδομένης της δύσκολης οικονομικά κατάστασης, στόχος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου, είναι η διαμόρφωση ενός τελείως νέου συστήματος αξιολόγησης των αιτήσεων επιχορήγησης των σωματείων, προκειμένου, αφενός η κατανομή των ποσών να γίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο δίκαια και αφετέρου, να λειτουργήσει και ως ένα υποτυπώδες κίνητρο και για τα υπόλοιπα σωματεία, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο.

“Σίγουρα, λειτουργεί και ως κίνητρο, για ορισμένους συλλόγους, ώστε να προσπαθήσουν περισσότερο, ωστόσο και τα χρήματα που έχει να διαθέσει ο Δήμος, για κάθε αθλητικό σύλλογο ομαδικών αθλημάτων, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ, είναι τόσο λίγα, που ουσιαστικά δεν επαρκούν καλά-καλά για να καλύψουν τα έξοδα μίας μετακίνησης της ομάδας σε κάποιο άλλο νησί, στο πλαίσιο κάποιας διοργάνωσης. Υπενθυμίζω, ότι αυτού του τύπου οι μετακινήσεις γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα, στο πλαίσιο των τοπικών πρωταθλημάτων και κυπέλων. Για το λόγο αυτό Σύλλογοι και Σωματεία προσπαθούν να ‘κρατηθούν’ από τις ακαδημίες”, σχολιάζει ο κ. Πρίντεζης.

Εντούτοις, όπως υπογραμμίζει, η στήριξη του Δήμου δεν αρκείται μόνο στις επιχορηγήσεις, αλλά επεκτείνεται και στη συμβολή του στις όποιες δράσεις διοργανώνουν οι αθλητικοί σύλλογοι μέσα στο οικονομικό έτος, η οποία δίνεται σχεδόν σε όλους.

“Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, εκτός του τομέα των επιχορηγήσεων, στέκεται δίπλα στους αθλητικούς συλλόγους και ως συνδιοργανωτής στις διάφορες δράσεις τους. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, παρατηρώντας ότι σχεδόν σε όλες τις δράσεις των σωματείων – και είναι αρκετές αυτές που γίνονται κάθε χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – είμαστε συνδιοργανωτές, Είναι και αυτά χρήματα, τα οποία βγαίνουν μέσα από τα δημοτικά ταμεία και θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην ενίσχυση του Δήμου προς τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους. Βρισκόμαστε δίπλα τους, δίνουμε κι άλλα ποσά, πέραν των τακτικών ενισχύσεων. Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα και να μπορέσουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο”, υποστηρίζει.

Ωστόσο, ο κ. Πρίντεζης επισημαίνει, πως “τα περισσότερα σωματεία βέβαια, δεν υπολογίζουν τις δράσεις τους, βάσει των χρημάτων της επιχορήγησης του Δήμου, επιχειρεί να κάνει τους δικούς του οικονομικούς υπολογισμούς, προκειμένου να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα, είτε για ταξίδια των ομάδων, είτε για τις δράσεις, είτε για τα λειτουργικά του έξοδα”.

Μικρά ποσά σε περισσότερους συλλόγους

Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών στο νομό Κυκλάδων, λόγω της νησιωτικότητας και των επιβαρύνσεων στην μετακίνηση των συλλόγων, για τη συμμετοχή σε πρωταθλήματα, κύπελλα και τουρνουά, ο εντεταλμένος για τα θέματα του Αθλητισμού σύμβουλος εκφράζει την κατανόησή του απέναντι στις απαιτήσεις των σωματείων, ωστόσο, σημειώνει, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μεριμνά για μεγαλύτερο αριθμό αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων, απ’ ότι οι Δήμοι στα υπόλοιπα νησιά και ως εκ τούτου, οφείλει να διανείμει μικρότερα ποσά σε περισσότερες πλευρές.

“Οι Κυκλάδες είναι και ένας ιδιαίτερος νομός. Ακόμη και οι μικρές ομάδες, τα παιδικά τμήματα μπάσκετ, ποδοσφαίρου κλπ, πρέπει να ταξιδέψουν. Τα έξοδα αυτών των μετακινήσεων είναι σοβαρά, ενώ επιβαρύνονται και τα σωματεία, από ίδιους πόρους. Ένα ταξίδι, μαζί με τη διαμονή, μπορεί να κοστίσει πάνω από 1.000 ευρώ, σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, που έχει σίγουρα 16 ή και παραπάνω άτομα”, σημειώνει.

Ωστόσο, “υπάρχουν κι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι Δήμοι των άλλων νησιών, δίνουν περισσότερα χρήματα ως επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία, ωστόσο, στα άλλα νησιά τα σωματεία είναι πολύ λιγότερα. Στη Σύρο, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, είναι πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει διανομή σε πολλά περισσότερα μερίδια. Στον αθλητισμό μάλιστα, δεν έχουμε μόνο το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϊ, υπάρχουν τμήματα καράτε, αϊκίντο, κέντο, τοξοβολίας, σκακιστικός σύλλογος, λιγότερο δημοφιλή στον κόσμο, αν θέλετε, αλλά με εξίσου σημαντική δράση”, όπως επισημαίνει.

“Στα υπόλοιπα νησιά, έχουν κυρίως σωματεία μπάσκετ, ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Εμείς εδώ, έχουμε γύρω στους 33 αθλητικούς συλλόγους και σωματεία, εκ των οποίων δεν καταθέτουν όλοι αιτήσεις για επιχορήγηση, αλλά και πάλι, ο αριθμός που καταθέτει είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Είναι δύσκολο να διαχειριστείς 29.000 ευρώ περίπου και να μοιραστούν σε περίπου 20 σωματεία. Κάποιοι σίγουρα θα δυσαρεστηθούν. Βέβαια, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, εμείς εκεί θα είμαστε, προκειμένου να το συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις. Προσπαθούμε πολύ να ‘ζυγίσουμε’ όλα τα δεδομένα στην Αθλητική Επιτροπή του Δήμου και να προσπαθήσουμε για τη δικαιότερη και καλύτερη διανομή”, υπογραμμίζει κλείνοντας ο κ. Γ. Πρίντεζης.