Διεκδικεί την “αριστεία” στον πολιτιστικό τουρισμό
- Τετάρτη, 12 Απριλίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 12 Απρ. 2017 - 19:00
Τον τίτλο του κορυφαίου αναδυόμενου τουριστικού προορισμού που αξιοποιεί την υλική πολιτιστική κληρονομιά του προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, πέρα από την πολιτιστική ατζέντα του, διεκδικεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας αποφασίσει τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ομόφωνα θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προβεί ο Δήμος την κατάθεση σχετικού φακέλου έως και τις 29 Μαΐου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο ΕΟΤ στο σύνολο των ενδιαφερόμενων ελληνικών προορισμών, αποτέλεσε το “διαβατήριο” για την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών, μέσω εταιρείας, που προτίθεται να παρέχει δωρεάν τις απαραίτητες υπηρεσίες υποψηφιότητας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα συγκεκριμένα βήματα συμμετοχής στο Πρόγραμμα, εκ μέρους του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού τονίσθηκε μεταξύ άλλων, πως, το όφελος που δύναται να αποσπάσει η Σύρος από τη διεκδίκηση του τίτλου αριστείας στον αναδυόμενο πολιτιστικό τουρισμό, δεν εξαντλείται μόνον σε έναν τιμητικό τίτλο, αλλά εστιάζεται επί της ουσίας, στην προβολή του νησιού, εντός κι εκτός συνόρων της χώρας.
Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως, μέχρι σήμερα, δεν έχει γνωστοποιηθεί δημοσίως πρόθεση συμμετοχής από άλλες περιοχές και τόπους προκειμένου να γνωρίζει η Σύρος τους “συναγωνιστές” της.
Αξιοποίηση της υλικής κληρονομιάς όπως μνημεία, θρησκευτικά προσκυνήματα και μουσεία
Πιο αναλυτικά η πρόσκληση του ΕΟΤ διευκρινίζει πως, η συμμετοχή των διάφορων προορισμών θα πρέπει αποκλειστικά να εστιάζει στην υλική κληρονομιά των τόπων που θα λάβουν μέρος, με σκοπό τη σύνταξη ενός φακέλου που θα προκαλεί..., αλλά και θα προσελκύει το ενδιαφέρον του τουριστικού κύματος που επιθυμεί να επισκεφθεί και να γνωρίσει τον υλικό πολιτιστικό πλούτο.
Ως υλικός πολιτιστικός πλούτος δε, αναφέρονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία καθώς επίσης θρησκευτικά προσκυνήματα, αλλά και κτίρια ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Βάσει των ανωτέρω που περιγράφονται εκτενώς στην πρόσκληση του ΕΟΤ, ο δήμαρχος κατέστησε σαφές πως, το περιεχόμενο του φακέλου που θα συνταχθεί για τη Σύρο, θα είναι ιδιαιτέρως πλούσιο, αφού η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, διαθέτει μεγάλο υλικό πολιτιστικό κεφάλαιο.
“Πρόκειται για μία πρόσκληση που είναι “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα μας” σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, εξηγώντας παράλληλα πως, η συμμετοχή “προϋποθέτει ότι οι προορισμοί που θα υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας θα έχουν ένα ιδιαίτερο κι ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό απόθεμα”. Ενδεικτικά ως παράδειγμα, ο Γιώργος Μαραγκός έκανε λόγο για την πλούσια βάση που διαθέτει η Σύρος σε επίπεδο θρησκευτικού τουρισμού, τονίζοντας επιπλέον πως, ο φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει “όλα τα στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του προορισμού”, ως προορισμού μάλιστα που επικεντρώνεται στον πολιτιστικό τουρισμό”.
“Με βάση τον πίνακα των κριτηρίων επιλογής, θεωρώ ότι έχουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις να είμαστε ιδιαίτερα διεκδικητικοί και γιατί όχι να καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτόν τον τίτλο που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το νησί μας. Νομίζω ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία” τόνισε παρακάτω ο δήμαρχος, μιλώντας αναλυτικά για τον σκοπό του προγράμματος και το “κέρδος” της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μέσω της συμμετοχής του Δήμου στο Πρόγραμμα.
Ενίσχυση θεματικού τουρισμού και σύσφιξη σχέσεων με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις
Απαραίτητη προϋπόθεση – που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - για τη συμμετοχή της Σύρου ή όποιας άλλης περιοχής στο πρόγραμμα “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας” είναι η ανάγκη ενίσχυσης και υποστήριξης τόπων που βρίσκονται στην κατηγορία των “αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών” και όχι των ήδη αναπτυγμένων. Δεδομένης της προσπάθειας που καταβάλλει η Σύρος και του κύριου στόχου της που δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να επιμηκύνει την περιορισμένη τουριστική σεζόν του νησιού, αποφασίστηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα, με απώτερο όφελος την προβολή του τόπου.
Βασικός σκοπός άλλωστε του προγράμματος, εκτός από την “ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας” των διάφορων τόπων, αποτελεί και η “συμβολή στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς”.
Επιπλέον, σκοπός του προγράμματος είναι και η επιβράβευση των βιώσιμων μορφών τουρισμού, αλλά και η “δικτύωση ανάμεσα στους βραβευμένους προορισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης”.
Τί θα συνεκτιμηθεί για την αξιολόγηση των συμμετοχών
Προκειμένου να αποκομίσει το πολλαπλό όφελος που εκτιμά η Δημοτική Αρχή πως θα προκύψει για τη Σύρο από τη διεκδίκηση – και γιατί όχι – την κατοχύρωση του τίτλου αριστείας στον πολιτιστικό τουρισμό, ο δήμαρχος έδωσε και του γενικούς άξονες του περιεχομένου που πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος, πέραν των βασικών στοιχείων της αναφοράς και παρουσίασης της υλικής κληρονομιάς.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, διαβάζοντας τα κριτήρια που θα συνεκτιμηθούν για την αξιολόγηση των προτάσεων και τα οποία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του και ο Δήμος Σύρου στον φάκελό του, είναι τα παρακάτω: α. Ο προορισμός πρέπει να διαθέτει επαρκή τουριστική υποδομή (π.χ. τουριστικά καταλύματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, γραφείο τουριστικών πληροφοριών). β. Ο προορισμός να είναι προσβάσιμος όσον αφορά στις συγκοινωνίες, τις μεταφορές, τα τουριστικά καταλύματα, τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και τις τουριστικές υπηρεσίες εν γένει. γ. Ο προτεινόμενος πολιτιστικός πόρος (εσωτερικός και εξωτερικός χώρος) να είναι προσβάσιμος σε ΑμΕΑ, ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά, κ.λπ. δ. H διαχείριση-προβολή του προτεινόμενου προορισμού να πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό της περιοχής κοινωνικούς εταίρους. ε. Ο σεβασμός στον τοπικό πληθυσμό και η συμμετοχή του στο σχεδιασμό, στη διαχείριση και στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς (π.χ. να διασφαλίζεται ότι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων βελτιώνονται από τον τουρισμό, να ενθαρρύνεται η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στη βελτίωση της ποιότητας της εμπειρίας που αποκτά ο επισκέπτης, να διοργανώνονται μικρής κλίμακας εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των κατοίκων κ.λπ.). στ. Η υψηλή ποιότητα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος (π.χ. υιοθέτηση ποιοτικών προδιαγραφών παροχής υπηρεσιών, φιλικό στο χρήστη σύστημα κρατήσεων, χρήση νέων τεχνολογιών διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, κ.λπ.). ζ. Η συμμετοχή του προορισμού σε δίκτυα προώθησης του πολιτισμικού τουρισμού και εν γένει σε διακρατικά έργα προστασίας, ανάδειξης και προβολής της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δωρεάν η σύνταξη του φακέλου. Καταληκτική ημερομηνία η 29η Μαΐου
Προ της ψηφοφορίας της εισήγησης, ο κ. Μαραγκός παρείχε και όλες τις λεπτομέρειες της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί με την εταιρεία που θα συντάξει τον φάκελο υποψηφιότητας του τίτλου. Όπως εξήγησε και μάλιστα υπερψήφισε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, την οργάνωση του περιεχομένου για την υλική πολιτιστική ταυτότητα θα αναλάβει η Dynamic Vision, μετά από την εκδήλωση του ενδιαφέροντός της, στο πλαίσιο της οποίας επεσήμανε πως, η παροχή των υπηρεσιών θα γίνει χωρίς κόστος για τον Δήμο. “Η προσφορά των υπηρεσιών μας απορρέει από την ιδιαίτερη αγάπη για το νησί της Σύρου, που από το 2005 αποτελεί τη κατοικία του διαχειριστή της (σσ. εταιρείας) για τους θερινούς μήνες και ιδίως το πλήθος έργων πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου που μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο της πρότασή μας” αναφέρει μεταξύ άλλων, στο σημείωμά της η εταιρεία, τονίζοντας πως, “το εγχείρημα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ευελπιστούμε με τη στενή συνεργασία σας, να υποβάλουμε φάκελο υποψηφιότητας ανταποκρινόμενο στο μέγεθος του πολιτιστικού υλικού του νησιού μας”. Υπογραμμίζεται δε, πως, “Η εταιρεία μας έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε προβολή τουριστικών προορισμών (Σάμος, Λέσβος) και ιδιαίτερη γνώση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των κανόνων που τα διέπουν”. Καταλήγει μάλιστα η εταιρεία στην πρότασή της προς τον Δήμο, σημειώνοντας πως, “Εφόσον συμφωνείτε για την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Dynamic Vision χωρίς τίμημα, εκπρόσωπος της εταιρείας, θα έρθει σε επαφή με εκπρόσωπο του Δήμου προκειμένου να συνεργαστούν”.
Εκ μέρους του δημάρχου, κατόπιν της αναφοράς στα ανωτέρω, επισημάνθηκε σχετικώς, πως, “Σε αυτή μας την προσπάθεια νομίζω ότι έχουμε μία καταξιωμένη εταιρεία συμβούλων, την Dynamic Vision η οποία προσεφέρθη αφιλοκερδώς γνωρίζοντας το νησί μας κι εκτιμώντας ότι έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες, να συνδράμει στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας και στη σύνταξη του φακέλου σε συνεργασία με τον Δήμο μας και με το τμήμα Προγραμματισμού. Θέλουμε να είμαστε το ταχύτερο δυνατόν έτοιμοι ώστε να παρουσιάσουμε έναν αξιόμαχο και διεκδικητικό φάκελο υποψηφιότητας και να μπορέσουμε να επιλεγούμε ως πρώτος προορισμός”. Γνωστοποίησε δε, πως, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή πρότασης έχει οριστεί από τον ΕΟΤ στις 29 Μαΐου του 2017.
“Ουσιαστικό κέρδος, η στοχευμένη προβολή σε χώρες της ΕΕ”
Τη στήριξή τους στην απόφαση συμμετοχής στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα εξέφρασαν δια της θετικής ψήφου τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με δύο αιρετούς να ζητούν μόνον να προβεί ο δήμαρχος σε σαφή αναφορά σχετικά με το συνολικότερο κέρδος που θα προκύψει για τη Σύρο, αλλά και για το ότι δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά η δημοτική πλευρά.
“Δεν υπάρχει κάποια οικονομική υποχρέωση του Δήμου μας ή της περιοχής, του προορισμού, ο οποίος θα προκριθεί και θα κερδίσει αυτόν τον τίτλο για την πολιτιστική αριστεία από το Πρόγραμμα αυτό. Η πρόσκληση αφορά στη υλική κληρονομιά η οποία περιλαμβάνει αρχαιολογικούς, ιστορικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, θρησκευτικά προσκυνήματα και κτίρια αρχιτεκτονικού ιστορικού ενδιαφέροντος, αντικείμενα πολιτιστικής αξίας, καθώς και τεκμήρια πάσης φύσεως κλπ.. Κερδίζοντας αυτόν τον τίτλο, εμείς ή οποιοσδήποτε άλλος προορισμός, ουσιαστικά επιτυγχάνουμε να αναδειχθούμε στο πλαίσιο της αριστείας της τουριστικής και της πολιτιστικής σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και εντός της Ελλάδος με τη συνδρομή αφενός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι αφετέρου του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, ο οποίος μέσα από στοχευμένα κανάλια επικοινωνίας θα προβάλλει ακριβώς αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του προορισμού” υπογράμμισε ο δήμαρχος, καταλήγοντας κατηγορηματικά πως, “Δηλαδή, δεν είναι μόνον ένας τιμητικός τίτλος, αλλά είναι κι ένας τίτλος που μας δίνει τη δυνατότητα να προβληθούμε στοχευμένα επί τη βάσει των θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών ιδιαιτεροτήτων μας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών από τον Δήμο
10 Ιαν. 2025 - 12:53 - Ψηφιακή περιήγηση της Ερμούπολης μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου
10 Ιαν. 2025 - 8:12 - “Το 2025 οι αντιδήμαρχοι κρίνονται πιο αυστηρά”
10 Ιαν. 2025 - 6:20 - Με ευρωπαϊκούς πόρους η ενεργειακή αναβάθμιση
10 Ιαν. 2025 - 6:19 - Σύρος εξ Αρχής: "Η κυβέρνηση έβαλε στόχο το τέλος των ακτών μας, όπως τις γνωρίζουμε"
9 Ιαν. 2025 - 15:24