Συμπαραστάτες στη διεκδίκηση Πολυτεχνικής Σχολής
- Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 12 Μαΐου. 2017 - 22:00
Άκρως υποστηρικτικό προς την Ακαδημαϊκή και Φοιτητική Κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφορικά με τη διεκδίκηση ικανοποίησης του πολυετούς αιτήματος περί ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο, υπήρξε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου κατά την χθεσινή συνεδρίασή του, το οποίο ψήφισε ομόφωνα την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, καθώς όμως και την παράσταση αντιπροσωπευτικής αποστολής στο Υπ. Παιδείας.
Με φόντο τη διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου για τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας και την μελλοντική λειτουργία των ΑΕΙ στην Ελλάδα, το θέμα της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, τέθηκε προσφάτως, εκ νέου στο προσκήνιο από σύσσωμη την Ακαδημαϊκή και Φοιτητική Κοινότητα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), σχεδόν δέκα έτη μετά από την κατάθεση του εν λόγω αιτήματος προς το αρμόδιο Υπουργείο – για πρώτη φορά - από την Σύγκλητο του Ιδρύματος.
Στις ήδη γνωστές προσπάθειες που καταβάλλονται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο προκειμένου να αποκατασταθεί επί της ουσίας η αδικία που προέκυψε μετά το σχέδιο “Αθηνά” για τη λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, που δεν επέτρεψε την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, αφήνοντας “εκτεθειμένο” το ΤΜΣΠΣ, έρχεται σήμερα να προστεθεί η κατηγορηματική επιθυμία των Αυτοδιοικητικών Αρχών και δη, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να υποστηρίξει το εν λόγω αίτημα.
Το ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα τέθηκε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο “τραπέζι” της χθεσινής σύγκλισης των μελών του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε η μείζων μειοψηφία και το οποίο έτυχε της υπερψήφισης – ομοφώνως – από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, αφού προηγουμένως υπήρξε ενημέρωση από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης για τις ενέργειες που έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα, σχετικά με την περαιτέρω υποστήριξη του λειτουργούντος Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο νησί.
Δημοτική “γροθιά” για την υπεράσπιση του δίκαιου αιτήματος
Δεδομένου ότι απομένει ελάχιστος χρόνος έως και την ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ η πρόταση συζήτησης του θέματος κι έκδοσης ψηφίσματος αξιολογήθηκε αναγκαία και ως έχουσα τον χαρακτήρα του “κατεπείγοντος”, προκειμένου το σώμα, εγκαίρως να λειτουργήσει υποστηρικτικά κι ενισχυτικά στο αίτημα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και δη των φοιτητών, των διπλωματούχων, των ακαδημαϊκών προσώπων συνολικά και σαφώς του προέδρου του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππου Αζαριάδη. “Το κατεπείγον έγκειται στο γεγονός ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με το θέμα αυτό και θεωρούμε ότι το ψήφισμα αυτό θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια που καταβάλλει τόσο η ακαδημαϊκή όσο και η φοιτητική κοινότητα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργεί στο νησί μας” σημείωσε προλογικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, προβαίνοντας στην ανάγνωση του σχεδίου του ψηφίσματος.
Αυτούσιο το περιεχόμενό του έχει ως ακολούθως: “Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια έντονη κινητικότητα σε σχέση με το ζήτημα αυτό και θεωρούμε σκόπιμο να εκφραστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας μέσω του ψηφίσματος αυτού. Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά από το 2007 με τη λήψη ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου η οποία έλαβε εν συνεχεία τη θετική υποστήριξη της Συνόδου Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου του ΤΕΕ. Αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε επίσης στην 14η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2009 και στην οποία συμμετείχε εκτός των άλλων και ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν σχέδιο απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας με περιεχόμενο την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο το οποίο επρόκειτο να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δυστυχώς οι κυβερνητικές μεταβολές που ακολούθησαν έβαλαν το θέμα στο περιθώριο και έτσι το 2011 τα τρία τμήματα μηχανικών που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπάχθηκαν σε άλλες σχολές.
Πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ίδρυσε την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντάσσοντας σε αυτήν, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών το οποίο ιδρύθηκε το 2013, το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Πληροφορικής με νόμο του 2013. Με την παραπάνω εξέλιξη τα τρία Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρότι αρκετά παλαιότερα των ανωτέρω, είναι τα μόνα σε πανελλαδικό επίπεδο που δεν λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα μιας Πολυτεχνικής Σχολής. Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο και η συνακόλουθη ενίσχυση των ήδη λειτουργούντων Τμημάτων Μηχανικών που θα την απαρτίσουν, θα βελτιώσει σημαντικά την ελκυστικότητα της Σχολής σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, ιδίως σε μία περίοδο που είναι αποφασιστικής σημασίας για την ίδια τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου αλλά και την αναζήτηση νέων δομών και μορφών ανάπτυξής του. Παράλληλα θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα του νησιού μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την αποκατάσταση της προδήλως εσφαλμένης, ακαδημαϊκά και λειτουργικά, επιλογής του 2011 και την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, τηρώντας ακριβώς τα ίδια ακαδημαϊκά και οργανωτικά κριτήρια που έχει ακολουθήσει για τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας”.
“Χρυσή ευκαιρία να γίνει το αυτονόητο”
Το σύνολο των αιρετών προσώπων που τοποθετήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του αιτήματος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με σκοπό αφενός την κατοχύρωση του ΤΜΣΠΣ και κατ΄ επέκταση την ενίσχυση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των διπλωματούχων που έχουν αποφοιτήσει από αυτό κι αφετέρου τη διασφάλιση πολυεπίπεδου οφέλους για την νησιώτικη τοπική κοινωνία, κυρίως δε, λόγω της δυνατότητας αξιοποίησης των γνώσεων των φοιτητών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν παραλείφθηκε η αναφορά των αξιοσημείωτων επιδόσεων φοιτητών κι αποφοίτων του Τμήματος, όπως αυτές επισφραγίζονται με άκρως σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις στο πανεπιστημιακό γίγνεσθαι όχι μόνο της χώρας, αλλά επίσης της Ευρώπης και διεθνώς, γεγονός που υποδεικνύει επιπρόσθετα, το πολύτιμο έργο που επιτελείται στους “κόλπους” του ΤΜΣΠΣ κι εν γένει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το δημοτικό συμβούλιο δείχνει εμπράκτως εκ νέου την υποστήριξή του, εκδηλώνοντας μέσω του ψηφίσματος τη βούλησή του, πρωτίστως για τη διατήρηση και την εξασφάλιση του ΤΜΣΠΣ, αλλά παράλληλα και για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος τόνισε πως, “Δεν μένει συνάδελφοι παρά να συμφωνήσουμε με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα” υπογραμμίζοντας επιπλέον, πως, αν και το ΤΜΣΠΣ δημιουργήθηκε το 2000 ταυτόχρονα σχεδόν με Τμήματα της Σάμου “τα οποία πρόλαβαν κι έγιναν Πολυτεχνική Σχολή, εμείς δεν γίναμε ποτέ”. Εξηγώντας πως, η Πολυτεχνική Σχολή για την ίδρυσή της προϋποθέτει “δύο συν ένα τμήματα” και υπενθυμίζοντας πως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναπτύσσεται σε έξι νησιά, τόνισε πως, το Τμήμα της Σύρου “παραμένει το μόνο ορφανό, που δεν ανήκει σε κάποια Σχολή”.
“Θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, συνηγορώντας στο αίτημα περί ικανοποίησης του πολύχρονου και δίκαιου αιτήματος, που επί της ουσίας θα “στεγάσει” χωρίς κόστος τα ήδη τρία λειτουργούντα Τμήματα Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο στην Πολυτεχνική Σχολή. “Το αξίζει και η Σύρος” συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως, αυτή η εξέλιξη θα προασπίσει τη λειτουργία του ΤΜΣΠΣ.
Από την ελάσσονα μειοψηφία, το μέλος, Κομνηνός Στρογγύλης τόνισε πως, στο πολιτικό σκέλος του ζητήματος, η τοπική αυτοδιοίκηση “υπήρξε χαλαρή σε επίπεδο αντίδρασης για πολλά χρόνια” απέναντι σε όσα, ούτως ή άλλως “είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να πράξουν”. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι “είναι μία χρυσή ευκαιρία να γίνει το αυτονόητο”, ο κ. Στρογγύλης έδωσε τη “σκυτάλη” στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη, ο οποίος σε μία συνολικότερη τοποθέτηση έθιξε το γεγονός πως, την πανεπιστημιακή Κοινότητα – εν προκειμένω – της Σύρου, απασχολούν κι επιπλέον θέματα, όπως μεταξύ άλλων το κτιριακό. Ωστόσο, επικεντρώνοντας την τοποθέτησή του στην ουσία του θέματος, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της παράταξής του στην ανάπτυξη και δημιουργία μίας Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, χωρίς να παραλείπει να σχολιάσει ότι στο προσκήνιο της συζήτησης πρέπει να τεθεί σε επόμενο χρόνο και “το πώς αξιοποιείται το ίδιο το Πανεπιστήμιο από την τοπική κοινωνία και με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής”.
Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, πρέπει να αναφερθεί πως, τοποθετήθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης που σημείωσε μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, θα αποτελέσει η Σύρος, παράλληλα με το όφελος της επαγγελματικής αναγνώρισης των αποφοίτων που θα προκύψει, καθώς επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος, Δομένικος Σαγκινέτος, υπεραμυνόμενος των προσπαθειών ικανοποίησης του ανωτέρω αιτήματος.
Τέλος, σε πιο καυστικό τόνο προς τη Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης κάλεσε τους συναδέλφους του να επιμείνουν αποκλειστικά στο θέμα του αιτήματος ίδρυσης της πολυσυζητημένης Πολυτεχνικής Σχολής, εξηγώντας πως, οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε θέματα που τέθηκαν, όπως μεταξύ άλλων αυτό του επιχειρήματος της έδρας, θα πρέπει να γεννήσουν στη δημοτική πλειοψηφία, στάση αυτοκριτικής.
Εν αναμονή εξελίξεων για παραχώρηση νέων ακινήτων
Σε θετικό τόνο κινήθηκε και η τοποθέτηση του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος με τη σειρά του, γνωστοποίησε την πρόσφατη απόφαση συνέχισης της δωρεάν παραχώρησης ακινήτων προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τις ανάγκες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο νησί. Κάνοντας μνεία στο συμφωνητικό που υπεγράφη προ ημερών ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, υπενθύμισε πως η παραχώρηση αφορά σε τρεις χώρους κι ως εκ τούτου η έμπρακτη στήριξη του Δήμου προς το ΤΜΣΠΣ αποδεικνύεται με τη διάθεση της Αιθ. “Αλ. Παναγούλη” στο Πνευματικό Κέντρο, των πρώην Αποθηκών του “Καζίνο” στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης καθώς επίσης και του κτιρίου “Κορνηλάκη”.
Πέραν αυτών όμως, κατέστησε γνωστή την επικοινωνία του Δήμου με στελέχη των Υπουργείων, με την παράλληλη στήριξη βουλευτών του νομού για την παραχώρηση επιπλέον ακινήτων. “Γίνονται ενέργειες για την εξασφάλιση κι άλλων δημόσιων ακινήτων – δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο τώρα -, τα οποία θα μας παραχωρηθούν επ΄ αόριστον για να τα παραχωρήσουμε με τη σειρά μας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου” ανέφερε κατηγορηματικά, κλείνοντας την τοποθέτησή του με την αισιοδοξία πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις άμεσα επί του θέματος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επαγρύπνηση για το δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο
17 Φεβ. 2022 - 6:20 - Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για Πολυτεχνική Σχολή στη Σύρο
22 Μαΐου. 2017 - 12:06 - “Κρούση” χρηματοδότησης για το γήπεδο βόλεϊ
25 Νοε. 2024 - 6:20 - Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης σε δύο Δημοτικά σχολεία
25 Νοε. 2024 - 6:19 - Σύρος: Προτίμηση στον Φάμελλο για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
24 Νοε. 2024 - 20:53