Πριν το τέλος Ιουνίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την υπόθεση αξιοποίησης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου

“Ολοταχώς προς μία υλοποιήσιμη πρόταση αξιοποίησης”

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου θα έχει παραδοθεί το οριστικό σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει Δήμος και ΤΕΘΑ

Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την υπόθεση αξιοποίησης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου στη Σύρο, με τις ενέργειες που προβλέπονται στη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της εταιρείας Γ.Ε. ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΚΕ να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου να έχει συνταχθεί η προς υπογραφή προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΘΑ.

Έργο της εν λόγω εταιρείας όπως έχει γνωστοποιηθεί προ διμήνου στην Οικονομική Επιτροπή, αποτελεί η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον τρόπο αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου, με τη Δημοτική πλευρά να αναμένει τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες επιβάλλεται να είναι υλοποιήσιμες, αλλά και να περιλαμβάνουν το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων που οφείλει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο δήμαρχος κληθείς να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη των ενεργειών που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου (ως το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου) σχετικά με την υπόθεση αξιοποίησης του στρατοπέδου από την πλευρά του Υπ. Εθνικής Άμυνας, του ΤΕΘΑ και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σήμερα “δεν μιλάμε με ευχολόγια”, αλλά αντιθέτως, “βαδίζουμε προς την τελική ευθεία”, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ήδη, το πρώτο βήμα της πρώτης φάσης της σύμβασης με την συμβουλευτική εταιρεία, δηλαδή η επιτόπια έρευνα στο στρατόπεδο, έχει πραγματοποιηθεί.

 

Την επόμενη εβδομάδα η γνωστοποίηση της ημερομηνίας διαβούλευσης

Δεδομένου ότι η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία προέκυψε στις 9 Μαΐου του 2017 και η πρώτη φάση των απαιτούμενων ενεργειών, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 45 ημερών, ο Γιώργος Μαραγκός κατέστησε σαφές πως, πριν το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, τα στάδια της πρώτης φάσης αφορούν α. Στην επιτόπια έρευνα στον χώρο του στρατοπέδου, β. Στην διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου καθώς και την Επιτροπή Διαβούλευσης και γ. Στον έλεγχο του ισχύοντος προβλεπόμενου πολεοδομικού καθεστώτος του στρατοπέδου (ΦΕΚ 82/12-3-201 – τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων) και της ευρύτερης περιοχής Γ.Π.Σ., Σχέδιο Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης, κ.α., ανέφερε πως, εντός του μήνα θα κληθούν οι φορείς και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας να συζητήσουν επί του τρόπου αξιοποίησης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου.

“Όσον αφορά τη σύμβαση αυτή έχει μία χρονική διάρκεια υλοποίησης τριών μηνών και είναι μία σύμβαση παροχής υπηρεσίας με στόχο τη σύνταξη αναλυτικής και τεκμηριωμένης πρότασης για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου” σχολίασε αρχικά ο δήμαρχος, εξηγώντας πως, επί της ουσίας η πρώτη φάση επικεντρώνεται στην ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης κι ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Επιτόπια έρευνα έχει γίνει από στελέχη του συμβούλου στη Σύρο” καθώς όπως τόνισε “μιλάμε για μία μελετητική εταιρεία με διαπιστωμένη τεχνογνωσία” όπως άλλωστε επεσήμανε πως απαιτείται “για τα θέματα αξιοποίησης στρατοπέδων, που διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο”.

Μάλιστα υπογραμμίζοντας πως, “Δεν μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου” πρόσθεσε πως, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση και την υποχρέωση κατάθεσης προς τον Δήμο ενός τεύχου διαπιστώσεων, επιβάλλεται και η εξέταση της γενικότερης εικόνας των οικονομικών δραστηριοτήτων της πόλης και του νησιού. “Μία τέτοια πρόταση αξιοποίησης δεν μπορεί να αφορά μία επένδυση που θα αντιμετωπίζεται αυτοτελώς. Οφείλει να λαμβάνει υπόψιν το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του νησιού ώστε να δημιουργήσει συνέργειες και συμπληρωματικότητα με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και με το σύνολο ουσιαστικά των λειτουργουσών υποδομών δημόσιων και ιδιωτικών και περισσότερο στην περιοχή γύρω από το στρατόπεδο, αλλά και σε ολόκληρο το νησί” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, η πρώτη φάση “θα παραδοθεί πριν το τέλος Ιουνίου”, τονίζοντας κατά συνέπεια πως, “Η διαδικασία της διαβούλευσης θα γίνει μέσα στον Ιούνιο εφόσον η πρώτη φάση ολοκληρώνεται περίπου στις 25 Ιουνίου”.

Θέλησε να καταστήσει ξεκάθαρο δε, πως, “Η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης άρα, θα πρέπει να γίνει δεκαπέντε μέρες πριν” κάτι που όπως εξήγησε σημαίνει ότι εντός της επόμενης εβδομάδας “θα σταλεί υπό φυσιολογικές συνθήκες η πρόσκληση προς την εγκεκριμένη Επιτροπή Διαβούλευσης”.

 

Επί τάπητος υποβολή προτάσεων ελκυστικών και υλοποιήσιμων

Σε επόμενο στάδιο και συγκεκριμένα στη δεύτερη φάση της σύμβασης με την εταιρεία, ο δήμαρχος εξήγησε πως, πρέπει να παραδοθούν στον Δήμο “προτάσεις σύνδεσης του υπό αξιοποίηση στρατοπέδου με γειτονικά ακίνητα του Δήμου” καθώς επίσης και “εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης του χώρου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2745/99, ΕΣΧΑΔΑ, Τουριστική Ανάπτυξη στην Εκτός Σχεδίο Δόμηση κ.α.)”, οι οποίες και θα περιλαμβάνουν “τις προτεινόμενες αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου εφόσον κάτι τέτοιο απαιτείται” αλλά επιπλέον και “χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενδεικτικό κόστος και τέλος, τεύχος με αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών προτάσεων με τα οφέλη για την κάθε πλευρά”.

“Είναι σημαντικό, αυτή η πρόταση να γνωρίζουμε ότι μπορεί να ελκύσει επενδυτικά κεφάλαια” ανέφερε ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Αυτό που μας ενδιαφέρει πέραν των άλλων, είναι η ομαλή αλληλεπίδραση αυτής της επένδυσης με άλλες οικονομικές δραστηριότητες που υπάρχουν στο νησί και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο νησί”.

Βάσει αυτών, επεσήμανε ιδιαιτέρως πως, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αξιολόγηση της πρότασης επένδυσης – αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου, στον άξονα της “δημιουργίας θέσεων απασχόλησης”.

“Δηλαδή αν μιλάμε για μία τουριστική επένδυση που μπορεί να μη λειτουργεί δώδεκα μήνες τον χρόνο, αλλά έξι ή οκτώ, εμάς μας ενδιαφέρει ως Δημοτική Αρχή να δούμε τον αριθμό των ετήσιων μονάδων εργασίας που δημιουργούνται. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό” σχολίασε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας κατηγορηματικά πως για να προκύψει όφελος και επένδυση, η πρόταση αξιοποίησης που θα πρέπει να συνταχθεί θα πρέπει να αποτελεί επί της ουσίας έναν φάκελο, ο οποίος “θα πρέπει να μπορεί να δοθεί στον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επενδυτή” προκειμένου αυτός “να γνωρίζει το κόστος της όποιας εγκατάστασης και ειδικότερα, να κατανοήσει ότι από την οικονομική εκμετάλλευση αυτής της επένδυσης, θα δίνει συγκεκριμένα ωφελήματα προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και τον Δήμο”.

 

Το βλέμμα στραμμένο στα πιθανά οφέλη

Αναφέροντας τα ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός προλόγισε τη σημασία της εξασφάλισης οφέλους και για τις δύο πλευρές, (ΤΕΘΑ και Δήμο) επικεντρώνοντας ωστόσο τις δηλώσεις του, στο όφελος της τοπικής κοινωνίας. Πέραν της όποιας επένδυσης, η οποία μοιραία θα σημάνει ανάπτυξη θέσεων εργασίας, εξήγησε πως, στα παραδοτέα της σύμβασης εκ μέρους της εταιρείας, θα συμπεριληφθεί και σαφής αναφορά “στα οφέλη που προκύπτουν για τον Δήμο από κάθε μία εξ αυτών των προτάσεων αξιοποίησης (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κλπ.)”.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, “Πέραν του θεσμοθετημένου οικονομικού οφέλους όπως για παράδειγμα τα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνει προς τον Δήμο κάθε λειτουργούσα επιχείρηση, θα υπάρχουν και πρόσθετα οικονομικά οφέλη τα οποία εμείς θέλουμε να τα μετακυλήσουμε εν είδει ωφελειών κοινωνικών, οικονομικών και αναπτυξιακών προς την τοπική κοινωνία”.

Σκιαγραφώντας κάποιες σκέψεις του, τόνισε πως, “Συζητάμε με τον σύμβουλο (σσ. την εταιρεία) ότι πέραν της όποιας επιχειρηματικής εγκατάστασης υπάρξει, θα πρέπει να διατυπωθεί και μία πρόταση, τουλάχιστον όσον αφορά σε ένα μέρος του ακινήτου (τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας πρόθεση), το οποίο θα λειτουργήσει με έναν τρόπο ωφέλιμο προς την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα να γίνουν κάποιοι χώροι αναψυχής, αθλοπαιδιών κλπ” σχολίασε, επαναλαμβάνοντας πως, “είναι κάτι που θέλουμε να ληφθεί υπόψιν από τον σύμβουλο κατά την υποβολή της τελικής πρότασης”.

 

Αρχές Αυγούστου η προγραμματική σύμβαση. Επόμενο βήμα ο διαγωνισμός

Με φόντο τη συμπλήρωση του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η ανωτέρω εταιρεία για την παράδοση του συμβουλευτικού έργου προς τον Δήμο, ο κ. Μαραγκός κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που θα συνταχθεί για την υπογραφή από το ΤΕΘΑ και τον Δήμο Σύρου – Ερμουπολης. “Η δεύτερη φάση θα καταλήγει σε ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του ΤΕΘΑ όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Συναντίληψης και Συνεργασίας. Αυτό θα πρέπει να είναι κοινώς αποδεκτό από τον Δήμο και το ΤΕΘΑ αφού θα είναι οι δύο συμβαλλόμενοι για την αξιοποίηση ώστε να μην χαθεί πρόσθετος χρόνος” σημείωσε, εξηγώντας επιπλέον πως, “Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να υπογραφεί αυτή η προγραμματική, η οποία δεσμεύει αλλά και κατοχυρώνει τις δύο πλευρές” αφού όπως ανέφερε μετά, το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. “Στο πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου πρέπει να έχουμε μεταξύ των παραδοτέων το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψουμε με το ΤΕΘΑ. Άρα, σήμερα μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα και χειροπιαστά” υποστήριξε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, η συναντίληση των δύο πλευρών όπως αποτυπώθηκε γενικά στο περιεχόμενο του Συμφώνου Συναντίληψης και Συνεργασίας, άμεσα θα έχει λάβει “σάρκα και οστά”. “Μιλάμε για ένα κείμενο που δεν θα είναι σε επίπεδο ευχολογίου” τόνισε, αλλά αντιθέτως, “μιλάμε γα ένα νομικό κείμενο το οποίο δεσμεύει και δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις για τις δύο πλευρές”.

 

Ενεργό το στρατόπεδο. Μέριμνα του επενδυτή για τη μονάδα”

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο κ. Μαραγκός εκτίμησε ως θετικό γεγονός πως, την παρούσα φάση το στρατόπεδο της Σύρου βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα προς διάθεση επένδυσης στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), υποστηρίζοντας πως, “Είναι ένα ακίνητο φιλέτο και δεν είναι τυχαίο πως φιγουράρει από τα πρώτα στη λίστα”. Θέλησε να διευκρινίσει όμως, πως, καθώς περιλαμβάνει στρατιωτική μονάδα και είναι σε λειτουργία, αυτό ως δεδομένο αποτελεί μία ιδιαιτερότητα κι άρα, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί στο Σύμφωνο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το ΤΕΘΑ και το Υπ. Εθνικής Άμυνας, αυτή η μονάδα θα πρέπει να διατηρηθεί “για ποικίλους λόγους” όπως λακωνικά σχολίασε. “Το στρατόπεδό μας σε σχέση με άλλα στρατόπεδα σήμερα είναι ενεργό. Έχουμε δεσμευθεί κι εμείς και το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Υπ. Εθνικής Άμυνας ότι θα ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε η ενεργή στρατιωτική μονάδα να παραμείνει λειτουργούσα και μάλιστα αυτό θα υπάρξει ως πρόβλεψη στη μελέτη και στην προγραμματική σύμβαση προκειμένου ο όποιος επενδυτής να μεριμνήσει με δικές του δαπάνες για την μετεγκατάσταση σε άλλο σημείο του νησιού της συγκεκριμένης μονάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ενημέρωση σχετικά με το εν λόγω θέμα.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον. Η τοπική κοινωνία βάζει τη σφραγίδα της ως προς τον τρόπο αξιοποίησης”

Με την επισήμανση πως, ο Δήμος και οι φορείς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τον τρόπο που επιθυμούν να αναπτυχθεί το νησί, θέλησε να υπογραμμίσει πως, κρίνεται άκρως θετικό το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία μέσω της διαβούλευσης θα προσδιορίσει τον τρόπο της αξιοποίησης. “Υπάρχουν επαφές με το Υπ. Εθνικής Άμυνας και με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Απ΄ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει αναπτυχθεί ενδιαφέρον για το στρατόπεδο” δήλωσε γενικόλογα ο ίδιος, λέγοντας εν συνεχεία πως, “Είναι δεδομένο ότι η όποια πρόταση αξιοποίησης θα πρέπει να συγκεντρώνει την ισχυρή πλειοψηφία αυτών οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης”. Επί της ουσίας δε, εξήγησε πως, “Ουσιαστικά συνδιαμορφώνουμε μία πρόταση αξιοποίησης με γνώμονα τα στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μας, η οποία πρέπει να γίνει απολύτως αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία ή καλύτερα να είναι και ομόφωνη απόφαση από όσους απαρτίζουν την Επιτροπή κι επί της ουσίας θα εκπροσωπήσουν την τοπική κοινωνία και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του και προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο, τόνισε άλλωστε πως, “Γνωρίζοντας το πώς θέλουμε να αναπτυχθεί το νησί μας, είμαστε αυτοί που υποδεικνύουμε - και δεσμεύεται και το Υπ. Εθνικής Άμυνας -, τον τρόπο και το είδος αξιοποίησης του ακινήτου. Μας ενδιαφέρει να υπάρξουν συνέργειες και να προκύψει μία προστιθέμενη αξία για το νησί”.