Παραμένει ο οικονομικός πονοκέφαλος...
- Δευτέρα, 17 Ιουλίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 17 Ιουλ. 2017 - 20:00
Στο προσκήνιο παραμένει το θέμα της καταβολής του επιδόματος των 176 ευρώ προς τους δημοτικούς υπαλλήλους, με το αιρετό συλλογικό όργανο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να καλείται να αποφασίσει σχετικώς με τη διαδικασία συνέχισης ή μη του δικαστικού κύκλου, για μία ακόμη ομάδα εργαζομένων από τον πρώην Δήμο Ερμούπολης.
Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο θα εξετάσει την αποδοχή ή μη της πρότασης της συγκεκριμένης πλευράς των υπαλλήλων, δηλαδή της παραίτησης του Δήμου από την έφεση κατά της 138/2010 απόφασης του Δ/κου Πρωτοδικείου Σύρου που αφορά στην καταβολή του ανωτέρω επιδόματος προς εργαζόμενους, στους οποίους έχει επιδικασθεί ποσό μικρότερο των 3.000 ευρώ.
Η Δημοτική Αρχή έχοντας σαφή γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου θα προτείνει τη μη αποδοχή της πρότασης παραίτησης από τη δικαστική οδό, με τη σχετική έφεση να εξετάζεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με τη σοβαρή και πολυσυζητημένη υπόθεση και τις κινήσεις της Δημοτικής πλευράς, η οποία έρχεται σταδιακά αντιμέτωπη με ένα ποσό ύψους άνω των 440 χιλ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει σε μελλοντικό χρόνο να καταβάλει στους υπαλλήλους, κλήθηκε να ενημερώσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης.
Ο ίδιος, αν και παρουσίασε την εισηγητική θέση της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο επεσήμανε κατηγορηματικά πως, την Τετάρτη οπότε και έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα αποφασισθεί οριστικά ποια στάση θα ακολουθήσει ο Δήμος αναφορικά με το αίτημα της τρίτης ομάδας των εργαζομένων του πρώην Δήμου Ερμούπολης.
Ποσό ύψους 100 χιλ. ευρώ για την τρίτη περίπτωση υπαλλήλων
Συγκεκριμένα, ο κύκλος της καταβολής του επιδόματος των 176 ευρώ, συνεχίζεται να διαγράφεται με τα αιρετά μέλη του συμβουλίου να έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των στοιχείων που αφορούν σε 89 εργαζομένους του πρώην Δήμου Ερμούπολης, ως την τρίτη περίπτωση της εν λόγω υπόθεσης. “Την προηγούμενη φορά είχαμε συζητήσει γενικά για τους εργαζομένους του πρώην Δήμου Άνω Σύρου και του Αθλητικού Κέντρου. Τώρα έκαναν αίτηση οι εργαζόμενοι από τον πρώην Δήμο Ερμούπολης, εκείνοι για τους οποίους είχε επιδικαστεί ποσό κάτω των 3.000 ευρώ” ανέφερε αρχικά διευκρινιστικά ο κ. Παπαμανώλης, τονίζοντας πως, το ποσό που αφορά στις δικές τους διεκδικήσεις, αν αθροιστεί, προσεγγίζει το ύψος των 100 χιλ. ευρώ. “Αυτό το ποσό που αφορά στους εργαζομένους του Δήμου Ερμούπολης είναι περίπου 100.000 ευρώ” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, η Δημοτική Αρχή δεδομένου του σοβαρού χαρακτήρα του θέματος, εξέτασε ήδη αν δύναται να επιχορηγηθεί από το κεντρικό κράτος μέσω του αρμόδιου Υπουργείου για την καταβολή τους.
“Προσπαθήσαμε να δούμε αν υπάρχει κάποια λύση και αν μπορεί να ενταχθεί στο νόμο για τα ληξιπρόθεσμα ώστε να επιχορηγηθούμε. Και ο δικηγόρος του Δήμου και ο δικηγόρος των εργαζομένων είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο”.
Τόνισε δε, πως, βάσει της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου, προτείνεται να αποφασισθεί η μη παραίτηση από τη δικαστική οδό, καθώς το κρίσιμο – από οικονομικής απόψεως θέμα για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά -, συνδέεται και με το ζήτημα της απόφασης άσκησης έφεσης από τους υπαλλήλους για διεκδίκηση υψηλότερων ποσών, από αυτά που σε πρώτο επίπεδο είχαν επιδικασθεί.
“Αν και του Δήμου η έφεση έγινε εκ του περισσού, καθ΄ υπέρβαση και λόγω υπερβάλλοντος ζήλου της τότε Δημοτικής Αρχής, το πρόβλημα “ξεκινά” από το ότι είχαν κάνει και οι εργαζόμενοι έφεση, επειδή θεωρούσαν ότι το Δικαστήριο έπρεπε να τους επιδικάσει υψηλότερο ποσό, δηλαδή περισσότερα χρήματα” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Κατά συνέπεια, τόνισε πως, η σχετική έφεση που είχε ασκηθεί για τον πρώην Δήμο Ερμούπολης συζητείται τον Σεπτέμβριο ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (μεταβατική έδρα Σύρου).
Η επιχειρηματολογία των υπαλλήλων για την κατάργηση της δίκης
Εκ μέρους της πλευράς των εργαζομένων, όπως αυτή καθίσταται σαφής στο περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων που έχουν αποσταλεί προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τον νομικό εκπρόσωπό τους, επισημαίνεται ως βασικό επιχείρημα - για την κατάργηση της δίκης -, η οικονομική ωφέλεια του Δήμου.
“Το βασικό επιχείρημά τους είναι να αποσύρουμε τη δίκη και να μη ζητήσουν τόκους. Οπότε αν κερδίσουν τη δίκη εκείνοι, που είναι σε δύο μήνες και τους επιδικαστούν και τόκοι, ο Δήμος θα δώσει και τόκους. Σε αυτό το σημείο επιχειρηματολογούν κατά κύριο λόγο” σχολίασε σχετικά ο Γιώργος Παπαμανώλης, εξηγώντας επιπλέον, πως, επικαλούνται και διαφορετική απόφαση και στάση επί του θέματος από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου προς άλλη ομάδα υπαλλήλων, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την τμηματική καταβολή του συνολικού ποσού – εντός του έτους – του εν λόγω επιδόματος, προς 13 υπαλλήλους.
“Επιπλέον, έθεσαν ως επιχείρημα ότι το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει δώσει τα αντίστοιχα χρήματα” σημείωσε ο αντιδήμαρχος, προβαίνοντας ωστόσο στη σημαντική επισήμανση πως, το Λιμενικό Ταμείο – βάσει νομοθεσίας – δύναται στην εφαρμογή της απόφασης που έλαβε.
“Στον “Καλλικράτη”, η παραίτηση από ένδικα μέσα και η ακύρωση δίκης απαιτούν γνωμοδότηση από δικηγόρο κι αν δεν υπάρχει αυτή η γνωμοδότηση, η απόφαση είναι άκυρη. Του Λιμενικού Ταμείου η απόφαση όμως, δεν διέπεται από την ίδια ακριβώς νομοθεσία” ανέφερε σχετικά και παρά το γεγονός πως, η διοίκηση “δεν είχε στη διάθεσή της γνωμοδότηση δικηγόρου” ωστόσο όπως εξήγησε, της επιτρέπεται η λήψη απόφασης άμεσης καταβολής και παραίτησης από δικαστική οδό, πολλώ δε μάλλον, καθώς έχει την οικονομική δυνατότητα τακτοποίησης του θέματος.
“Η απόφαση της νομικής υπηρεσίας μας, κάθετα αρνητική”
Κληθείς να γνωστοποιήσει ποιά στάση θα προταθεί να ακολουθηθεί από τη Δημοτική Αρχή για την τρίτη περίπτωση εργαζομένων, ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε συγκεκριμένος, λέγοντας πως, βάσει των οδηγιών της νομικής υπηρεσίας, θα ζητηθεί να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία εξέτασης της έφεσης. “Η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου για τις προηγούμενες αποφάσεις των υπαλλήλων του Αθλητικού Κέντρου και του πρώην Δήμου Άνω Σύρου ήταν πολύ αυστηρή. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι κινδυνεύουμε για παράβαση καθήκοντος κλπ. και οι περιπτώσεις που μπορούμε να αποσύρουμε ένδικα μέσα δεν είναι τέτοιου είδους, από τη στιγμή που ασκήθηκαν οι εφέσεις” γνωστοποίησε κατηγορηματικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, προσθέτοντας επιπλέον πως, για την υπό συζήτηση περίπτωση, “έχουμε την απόφαση του δικηγόρου που είναι κάθετα αρνητική”.
Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης συμπλήρωσε πως, “ο Δήμος δεν μπορεί να κρατήσει διαφορετική στάση από τις προηγούμενες περιπτώσεις”, οπότε, δεδομένων των προαναφερθέντων, συμπλήρωσε πως, “δεν μπορούμε να παραιτηθούμε για αγωγή η απόφαση για την οποία ελήφθη πριν από κάποια χρόνια. Επίσης, για το ίδιο ζήτημα, για τους άλλους εργαζομένους δεν μπορούμε να πάρουμε διαφορετική απόφαση”.
Όφελος, σε περίπτωση επιχορήγησης για τα ποσά του επιδόματος
Ερωτηθείς να ενημερώσει σχετικά και με το πώς θα δρομολογηθεί το θέμα της καταβολής σε επόμενο χρόνο και ποια είναι η πιο συμφέρουσα οδός από οικονομική ματιά, ο Γιώργος Παπαμανώλης ανέφερε κατηγορηματικά, πως, η ιδανική λύση για το δημοτικό ταμείο, θα είναι η δυνατότητα επιχορήγησης του Δήμου ώστε να μην επιβαρυνθεί – και μάλιστα σοβαρά ίσως κι επικίνδυνα – ο Δήμος.
“Χρήσιμο για εμάς θα ήταν να μπορούν να δοθούν τα χρήματα μέσα από το πρόγραμμα με την επιχορήγηση για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Να δώσει το ποσόν ο Δήμος που είναι πάνω από 450 χιλ. ευρώ περίπου συνολικά με μία έκτακτη επιχορήγηση. Αυτό θα ήταν προς το συμφέρον όλων. Και για την πλευρά των εργαζομένων και για τον Δήμο” δήλωσε σχετικά, εξηγώντας όμως πως, δεδομένου ότι φέτος, αυτό δεν δύναται να ικανοποιηθεί, ίσως η Δημοτική Αρχή – αναλόγως και της εξέλιξης της έφεσης -, μπορέσει να το διεκδικήσει σε επόμενο έτος.
“Εξαρτάται από τη χρονική στιγμή, στην οποία θα προκύψει οποιαδήποτε απόφαση. Δηλαδή πέρυσι είχαμε τη νομοθεσία για την επιχορήγηση σε ληξιπρόθεσμα, φέτος είχαμε απόφαση για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Υπάρχει κάθε χρόνο μία ας πούμε “ευκαιρία” για τακτοποίηση των εκτάκτων περιπτώσεων λόγω του ύψους τους αφενός κι αφετέρου, επειδή δεν μπορούν να καλυφθούν από τα τακτικά έσοδα του Δήμου” σχολίασε, λέγοντας παράλληλα πως, στην περίπτωση που δεν προκύψει ανάλογη ευκαιρία για χρηματοδότηση – επιχορήγηση, τότε, “αναγκαστικά θα έρθουμε σε μία συνεννόηση με ετήσιες καταβολές και σε βάθος χρόνου βάσει των δυνατοτήτων του Δήμου. Οι εργαζόμενοι άλλωστε δεν είναι τρίτοι προς τον Δήμο, οι ίδιοι είναι ο Δήμος. Εμείς είμαστε περαστικοί”.
Τονίζοντας εμμέσως τη θετική στάση των υπαλλήλων και την πρόθεση συνεννόησης σε κάθε περίπτωση προκειμένου να μην “τραυματισθεί” σοβαρά η μελλοντική οικονομική πορεία του Δήμου, εξήγησε πως, αυτός σαφώς είναι κι ένας επιπλέον λόγος, που επί του θέματος, θα αποφασίσει σχετικώς το δημοτικό συμβούλιο. “Το θέμα είναι εντός των ορίων της οικονομικής Επιτροπής, αλλά παρόλα αυτά επειδή αθροιστικά το ποσό είναι σημαντικό για τον Δήμο, η οικονομική επιτροπή το διαβίβασε στο δημοτικό συμβούλιο λόγω της σοβαρότητάς του, όπως έχει δικαίωμα βάσει της νομοθεσίας. Εάν βρίσκαμε μία λύση που να καθιστούσε αυτή την καταβολή επιλέξιμη δαπάνη σε έκτακτες επιχορηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις, θα είχαμε προχωρήσει δηλαδή για να παίρναμε τα χρήματα από το Υπουργείο και να τα καταβάλαμε. Αυτό δεν μπορεί τώρα να γίνει” δήλωσε σχετικά.
Ερωτηθείς μάλιστα να διευκρινίσει αν σε περίπτωση εξέτασης της έφεσης, μπορεί ένα τμήμα του συνολικού ποσού να κριθεί άμεσα καταβλητέο, με ό,τι αυτό σημαίνει συνειρμικά για το δημοτικό ταμείο, εξήγησε πως, “Οι δικαστικές αποφάσεις για τις εφέσεις είναι εκτελεστές. Το αποτέλεσμα θα είναι συγκεκριμένο και δεν διακρίνεται τί ποσό και τί όχι. Είναι εκτελεστή στο σύνολό της. Μετά ο Δήμος σε συνεννόηση με τους εργαζομένους θα συνεξετάσουν πώς θα καταβληθούν τα χρήματα” ανέφερε, ευελπιστώντας να βρεθεί τρόπος επιχορήγησης για το αρκετά υψηλό ποσό.
“Στόχος μας να αφήσουμε λιγότερες εκκρεμότητες από όσες παραλάβαμε”
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για το εν λόγω θέμα, θέλησε να διευκρινίσει πως, “Αν είχαμε τώρα να αποφασίσουμε την άσκηση ή μη των ένδικων μέσων θα ήταν πιο εύκολο να πούμε δεν την ασκούμε. Αλλά αν είχε αποφασισθεί παλαιότερα και σήμερα είναι δύσκολο να κάνουμε οτιδήποτε άλλο”. Δήλωσε δε, πως, στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι η δρομολόγηση του θέματος στην κατεύθυνση - όπως υποστήριξε - του να λυθούν οικονομικές εκκρεμότητες που προέρχονται από το παρελθόν. “Το θέμα μας είναι να αφήσουμε λιγότερες εκκρεμότητες, από όσες παραλάβαμε” δήλωσε κατηγορηματικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Κλείνει” η υπόθεση του επιδόματος των 176 ευρώ
14 Μαρ. 2019 - 6:20 - Αναζήτηση ποινικών ευθυνών
1 Μαρ. 2019 - 6:20 - Νέα έργα ύδρευσης στην περιφέρεια της Σύρου
21 Φεβ. 2019 - 6:20 - Προτεραιότητες σε ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης
23 Ιαν. 2019 - 6:20 - Την άνοιξη οι τελικές αποκαταστάσεις
16 Ιαν. 2019 - 6:20