«Ήρθε η ώρα η Σύρος να μετρήσει τους φίλους της»
- Τετάρτη, 26 Ιουλίου, 2017 - 06:20
Στην προσπάθεια αποτροπής του αρνητικού ενδεχομένου της απώλειας της πανεπιστημιακής έδρας από τη Σύρο, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις τόσο από πολιτικά πρόσωπα όσο και από τοπικούς εκπροσώπους.
Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη μεταφοράς της έδρας της πολυτεχνικής σχολής στη Σάμο, οδεύουν προς υλοποίηση τα σχέδια συγκεκριμένων κύκλων, δημιουργώντας την πεποίθηση πως συνεχίζει να υφίσταται η λογική των παρεμβάσεων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Παράλληλα, με την προώθηση της συγκεκριμένης απόφασης δημιουργείται μία άδικη ανισότητα σε επίπεδο νησιωτικών Περιφερειών μεταξύ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς εάν απωλεσθεί η έδρα από τη Σύρο τότε η κατανομή θα είναι 5 έδρες στο Βόρειο Αιγαίο έναντι 1 στο Νότιο.
Απέναντι σε αυτό τον ανισομερή καταμερισμό, οφείλει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να λειτουργήσει παρεμβατικά έναντι της κατάφορης αδικίας που συντελείται εναντίον της, συνδράμοντας δυναμικά στην αδικία που η ίδια υφίσταται.
Ήδη η υπάρχουσα διαφορά εδρών υποδηλώνει ότι ήταν εν υπνώσει τα ανακλαστικά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με το νέο δεδομένο απώλειας της δεύτερης έδρας, να υποχρεώνει πλέον στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της, προκειμένου να τηρηθούν, έστω και με τις υπάρχουσες αριθμητικές διαφορές, οι αναλογίες των εδρών.
Σημείο το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι κοιμώμενοι εμφανίστηκαν στο σύνολο τους οι φορείς, σε ότι αφορά στο θέμα της μεταφοράς της έδρας στη Σάμο, καθώς, όπως εκ των γεγονότων αποδείχθηκε, έλαβαν γνώση όταν αυτό αναδείχθηκε από την «Κοινή Γνώμη», γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση τους, μένοντας να αποδειχθεί στο ποιοι αρκέστηκαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, ποιοι χρησιμοποίησαν το θέμα για πολιτική εκμετάλλευση, ποιοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και ποιοι λειτούργησαν παρεμβατικά και επί της ουσίας, με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.
Άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός ότι κατά την συζήτηση του θέματος στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, την θέση της Σύρου επικοινώνησε ένας καθηγητής ο οποίος μας εκπροσώπησε και αυτό κατόπιν παρέμβασης του Επιμελητηρίου προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, όταν εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής σκηνής βρέθηκαν στη Βουλή για άλλου είδους διεκδικήσεις.
Σε πολιτικό επίπεδο, την ύστατη στιγμή, για την αποτροπή της αρνητικής για τον τόπο προοπτικής απώλειας της πολυτεχνικής έδρας της Σύρου, θα πρέπει να συνυπολογιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης, η δυναμική της τριεδρικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Κυκλάδων και όπως αυτό μεταφράζεται πολιτικά.
Συνεχίζεται η άσκηση πίεσης
Μεταξύ αυτών ο κυβερνητικός βουλευτής, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος λειτουργεί αθόρυβα, αλλά εντατικά σχετικά με το θέμα του Πανεπιστημίου, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν και εκπρόσωποι φορέων της Σύρου, μέσω της συνεργατικής τους προσπάθειας για το θέμα.
Ο βουλευτής, συνεχίζοντας να κρατά χαμηλούς επικοινωνιακά τόνους, δήλωσε ότι «Θα κάνουμε τα πάντα, ότι απαιτείται, μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μέχρι την τελευταία ώρα έως να φτάσει το θέμα στην Ολομέλεια. Έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπουργό θέτοντας του όλα τα ζητήματα. Πιέσαμε πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν γίνει και άλλες κινήσεις, όμως μέχρι να λήξει το θέμα, δεν θα ήθελα να τα ανακοινώσω. Έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ότι επιβάλλεται και ότι επιτρέπεται, στο πλαίσιο της διαδικασίας».
«Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω»
Συνέχιση των παρεμβατικών ενεργειών υπήρξαν και εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα είχε αναπτύξει μία στενή συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, με προοπτική ενεργοποίησης αμφίδρομων λειτουργιών μεταξύ των δύο φορέων.
Όπως ο ίδιος εξήγησε «Έχουμε ξεκινήσει του τελευταίους μήνες το Επιμελητήριο μαζί με το Πανεπιστήμιο μία προσπάθεια να ανεβάσουμε το επίπεδο της σχέσης των δύο φορέων, να συνδέσουμε το Πανεπιστήμιο με την επιχειρηματικότητα, που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τα πανεπιστημιακά στελέχη».
Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρξε καθοριστική η συμβολή του Επιμελητηρίου ώστε το Πανεπιστήμιο να αποκτήσει, μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας, κτιριακές υποδομές, συμπληρωματικά σε αυτά τα ακίνητα που του παραχωρεί ο Δήμος.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον υπουργό Παιδείας για την Πολυτεχνική έδρα σχολίασε ότι «Την ώρα που είχαμε την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθεί παραπάνω το Πανεπιστήμιο και σχεδιάζαμε να επηρεάσουμε, όση δύναμη διαθέτουμε, όσους περισσότερους μπορούμε για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, προέκυψε το θέμα της πολυτεχνικής έδρας. Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, προς ικανοποίηση μας είδαμε ότι κανένα επιχείρημα για απώλεια της έδρας από τη Σύρο δεν ευσταθούσε σε αντίθεση με τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν εκ μέρους των φορέων της Σύρου, που δεν συνάντησαν καμία αντίκρουση, καθώς όλοι οι φορείς τεκμηρίωσαν γιατί δεν πρέπει να φύγει η έδρα από το νησί».
Παρά την όποια τεκμηρίωση των θέσεων της Σύρου προς τον υπουργό, επιδείχθηκε μία επιμονή εκ μέρους του ως προς την μεταφορά της έδρας στη Σάμο, με τον κ. Ρούσσο να κάνει λόγο για απαξίωση, λέγοντας συγκεκριμένα «Προς μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τον υπουργό να επιμένει στην αστήριχτη άποψη του, για λόγους ακατανόητους, στο να δώσει και 5η έδρα στο Βόρειο Αιγαίο αφήνοντας το Νότιο Αιγαίο με μία έδρα στη Ρόδο και αφήνοντας την έδρα της Περιφέρειας με την πικρία της απαξίωσης».
Με την κατάθεση τελικά του νομοσχεδίου και πριν αυτό φτάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζεται η άσκηση πίεσης, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να σημειώνει ότι «Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω όσον αφορά στην μεγάλη πίεση που πρέπει να ασκηθεί και ήρθε η ώρα η Σύρος να μετρήσει τους φίλους της».
Σε ότι αφορά στις συνεχιζόμενες ενέργειες εκ μέρους του Επιμελητηρίου ενημέρωσε ότι «Εμείς ως Επιμελητήριο κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, μιλάμε σε καθημερινή βάση με τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι πρέπει, σε αυτή τη χρονική στιγμή, να ορθώσουν το ανάστημα τους, που όπως φαίνεται θα το κάνουν, όμως όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Έχουμε παρέμβει σε κάθε πολιτικό πρόσωπο, που με το ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζεται με τις Κυκλάδες, ζητώντας την υποστήριξη του».
Τέλος, διαμήνυσε στους κυβερνώντες ότι «κάνουν έναν μεγάλο λάθος, να το πάρουν πίσω προτού είναι αργά και πληγώσουν κι άλλο το ήδη πληγωμένο νησί μας».
Παραχωρήσεις κτιριακών υποδομών
Στην από κοινού ενεργοποίηση Δήμου και βουλευτών για το θέμα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός αναφέροντας ότι «Καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα με συστηματικές και ιδιαιτέρως πειστικές κινήσεις λειτουργήσαμε υπέρ της παραμονής της έδρας του Πανεπιστήμιου και αυτό έγινε σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς βουλευτές και ιδίως με τον Αντώνη Συρίγο. Έχουμε κάνει μία τιτάνια προσπάθεια αναστροφής της προοπτικής η οποία είχε δημιουργηθεί στα μάτια του υπουργού Παιδείας, σχετικά με την σκοπιμότητα η έδρα της Πολυτεχνικής σχολής να πάει στη Σάμο».
Παράλληλα, συνεργατικές διαδικασίες ακολουθήθηκαν από τον Δήμο και σε σχέση με το Πανεπιστήμιο σε ότι αφορά στις κτιριακές παραχωρήσεις, με τον κ. Μαραγκό να αναφέρει «Σε ότι αφορά στον Δήμο, με έναν τρόπο συστηματικό, σε συνεργασία με τον τοπικό βουλευτή και με τον πρόεδρο του πανεπιστημιακού τμήματος της Σύρου, Φ. Αζαριάδη, έχουμε παραχωρήσει πολύ σημαντικές κτιριακές υποδομές, πέραν των τεσσάρων κτιρίων που διαχρονικά είναι παραχωρημένες για τις στεγαστικές ανάγκες του Τμήματος».
Θα πρέπει αναφερθεί ότι εχθές, στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, συζητήθηκε και θα περάσει εντός της εβδομάδας από τη Βουλή, η παραχώρηση του πρώην Elysee κατά κυριότητα προς τον Δήμο, προκειμένου με την σειρά του να το παραχωρήσει κατά χρήση στο Πανεπιστήμιο.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Μαραγκός σχολίασε ότι «Πρόκειται για μία σημαντική παραχώρηση δημοσίου ακινήτου προς τον Δήμο, καθώς ανήκε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου της οποία τα ακίνητα προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Με διαρκείς προσπάθειες καταφέραμε αυτή την παραχώρηση, «ανοίγοντας την πόρτα» για να διεκδικήσουμε, σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα εντός του έτους, σε συνεργασία με την υφυπουργό Οικονομικών και τον τοπικό βουλευτή Αντ. Συρίγο, να διεκδικήσουμε και τα υπόλοιπα κτίρια των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου για να τα αξιοποιήσουμε επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνικής ανάπτυξης, οπότε εφ’ όσον καταφέρουμε να μας παραχωρηθούν και αυτά τα κτίρια να δοθούν στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, συμφωνήσαμε την παραχώρηση του συνόλου του κτιριακού συγκροτήματος Κορνηλάκη, για τα οποία υπάρχει πλήρης ωριμότητα, δηλαδή εγκρίσεις, μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, σε συνδυασμό με το κτίριο της βιβλιοθήκης που ήδη έχουμε παραχωρήσει».
Στο εάν και κατά πόσο η κτιριακή υποδομή που παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια μεταστροφής της υπουργικής πρόθεσης για μεταφορά της έδρας της Σύρου, ο κ. Μαραγκός εκτίμησε ότι «Αυτά τα δεδομένα, με βάση τις δηλώσεις του υπουργού κ. Γαβρόγλου, είναι ικανά να ανατρέψουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπουργική δέσμευση για την πανεπιστημιακή έδρα
31 Ιουλ. 2017 - 6:20 - Θετική πρόταση για σύνδεση της Σύρου με Ραφήνα
20 Σεπ. 2017 - 6:20 - «Το Πανεπιστήμιο και η τοπική κοινωνία έχουν μία κοινή πορεία»
8 Αυγ. 2017 - 6:20 - Ο Νικόλαος Λειβαδάρας για την παραχώρηση τμήματος του Στρατοπέδου
17 Αυγ. 2022 - 11:58 - «Είμαστε μία «μπαρουτοκαπνισμένη» δημοτική αρχή»
23 Μαΐου. 2019 - 6:20