Καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
- Πέμπτη, 27 Ιουλίου, 2017 - 06:20
Πλήρης ασυδοσία επιδεικνύεται από τις υπεύθυνες υπηρεσίες δημοσίων φορέων, σε ότι αφορά στην συνεχή και επαναλαμβανόμενη καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπαζών και πάσης φύσεως υλικών σε διάφορες περιοχές της Σύρου.
Την ώρα που ο κάθε ιδιώτης υποχρεούται για κάθε δομική του εργασία να αποδώσει τα αδρανή υλικά για ανακύκλωση, όπως η νομοθεσία ορίζει, οι δημόσιοι φορείς όχι μόνο δεν τηρούν όσα ο νόμος επιτάσσει, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αυθαίρετα και χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.
Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν του ενός έτους, δημοσιοποιήθηκε σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό υλικό, που αποτυπώνει την ασύδοτη πρακτική των φορέων που αγνοούν επιδεικτικά την περιβαλλοντική νομοθεσία και εναποθέτουν προκλητικά σε κάθε χώρο υλικά που έπρεπε να τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης.
Η συστηματική συλλογή αυτών των φωτογραφιών από την εφημερίδα και η επιτόπια επίσκεψη, σε πολλές των περιπτώσεων, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της κατάστασης.
Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, πρόκειται για ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, με τους υπεύθυνους αντιδημάρχους να μην φαίνονται ικανοί να δώσουν πειστικές απαντήσεις.
Αναλόγως και από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, από όπου δόθηκαν γενικόλογες απαντήσεις όσον αφορά στο ότι είναι υπ’ ευθύνη για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, χωρίς όμως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση στο εάν και πότε αυτοί γίνονται.
Φυσικά η αναφορά γίνεται για τους ελέγχους προς τους δημόσιους φορείς για την τήρηση της νομοθεσίας και όχι προς τους ιδιώτες, προς τους οποίους φτάνουν να επιβάλλουν πρόστιμα ακόμα και ανεπαρκούς ή αντικρουόμενης αιτιολόγησης.
Ο νόμος περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος (ν. 4042 ΦΕΚ 24/2012) σαφής και ειδικά από όσους εκτελούν δημόσια διοίκηση άγνοια του δεν δικαιολογείται.
Επί του θέματος έχει κληθεί και αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά και το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων.
Έργα που δεν παράγουν μπάζα!
Πολλές περιοχές της Σύρου, έχουν υποδεχθεί, μπάζα και κάθε είδους άλλο υλικό, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να δρουν ασύδοτα, καταπατώντας κατά κόρον την περιβαλλοντική νομοθεσία, χωρίς να έχουν προχωρήσει στην ανακύκλωση των αδρανών υλικών, για το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων που έχουν εκτελέσει.
Απαντώντας επ’ αυτού και ειδικά για τα δύο μεγάλα έργα της δημοτικής αρχής, το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης και το σχολείο της Άνω Σύρου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φρ. Βακόνδιος, είπε πως «Ως προς τα έργα που έχουν γίνει, στην ανάπλαση της παραλίας τα υλικά πήγαν στην ανακύκλωση και το επιβεβαίωσα και με την μία από τις δύο εταιρείες. Και σε αυτό το έργο όπως και στο σχολείο της Άνω Σύρου υπήρχαν κάποια θέματα από εμάς, γιατί δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Για το μεν έργο της ανάπλασης της παραλίας τα υλικά πήγαν δωρεάς για το δε σχολείο της Άνω Σύρου, πάλι τα υλικά πήγαν στην ανακύκλωση και πρέπει τώρα ο Δήμος να πληρώσει αυτό το ποσό».
Περί τους 10.000 τόνους αδρανών υλικών έχουν αποδοθεί δωρεάν από ιδιωτική επιχείρηση της Σύρου για επίχωση του κυττάρου του ΧΥΤΑ, για επίστρωση δρόμων (Δελφίνι, αγροτικοί δρόμοι κ.λ.π.).
Μία ενέργεια που δεν είναι σε καμία περίπτωση ανταποδοτική, όταν ο Δήμος, παρά του ότι είναι υπόχρεος διαχειριστής, δεν παραδίδει όπως υποχρεούται, τα αδρανή προϊόντα των διαφόρων, έστω και μικρών, έργων που εκτελεί στις τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Βακόνδιος για τα μικρότερα έργα που έγιναν π.χ. στο Λωτό, στο Δελφίνι κ.λ.π. τι έγινε με τα αδρανή υλικά της ανακύκλωσης, απάντησε ότι «σαν Τεχνική Υπηρεσία δεν διαχειριζόμαστε πολλά αδρανή…οι οδοποιίες δεν έχουν τεράστια αδρανή που θα πρέπει να πάνε στην ανακύκλωση».
Στους εργολάβους η ευθύνη
Σε κάθε ανάλογη δομική εργασία, είτε αυτή εκτελείται από ιδιώτη είτε από δημόσιο φορέα, υπάρχει βάσει νόμου, η υποχρέωση κατάθεσης Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, ευθύνη που βαρύνει κατ’ επέκταση και τους εργολάβους των έργων και αφορά στις ποσότητες των αδρανών υλικών που θα δοθούν στην ανακύκλωση.
Καμία πειστική απάντηση όμως δεν δόθηκε –ενώ ζητήθηκε- για το πως, με ποιες διαδικασίες και από ποιόν ελέγχεται ο εκάστοτε εργολάβος εάν τήρησε την εν λόγω υποχρέωση του, με τον κ. Βακόνδιο να απαντά ότι «στα τελευταία τιμολόγια προβλέπεται μέσα ότι είναι υπεύθυνος ο εργολάβος και στην τιμή που παίρνει το έργο και η σύμβαση και οι όροι διαχείρισης, προβλέπουν ότι θα πρέπει να πηγαίνει στην ανακύκλωση…πλέον τα τιμολόγια το αναφέρουν μέσα ρητά και στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το κόστος της ανακύκλωσης».
Επ’ αυτού ρωτήθηκε για το ποιος ελέγχει τον εργολάβο, εάν τηρεί αυτούς τους όρους και εάν πηγαίνει ως οφείλει τα υλικά στην ανακύκλωση. Η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν ότι «είναι καθαρά δική του ευθύνη εάν θα τα πάει ή όχι…Εάν δεν τα πάει ή εάν υποπέσει στην αντίληψη κάποιου ότι τα πέταξε κάπου αλλού τότε θα υποστεί κυρώσεις».
Εναπόθεση υλικών σε χώρους πέραν αυτών της ανακύκλωσης
Η κατά το νόμο οριζόμενη διαδικασία, σαφέστατα αποκλείει την ασύδοτη εναπόθεση μπαζών σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, ακόμα και εάν πρόκειται για ιδιωτικό οικόπεδο.
Κανείς από την δημοτική αρχή, αλλά και τα νομικά της πρόσωπα, δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του την εν λόγω απαγόρευση της νομοθεσίας για μεταφορά αδρανών υλικών σε οποιονδήποτε χώρο, ιδιωτικό ή δημοτικό, πέραν των εταιρειών ανακύκλωσης.
Δεν είναι άγνωστη δε η περίπτωση κατά την οποία πρόεδρος τοπικής κοινότητας υποστήριξε δημοσίως ότι εναποτέθηκαν υλικά δημοσίου έργου σε οικόπεδο ιδιώτη, επιβεβαιώνοντας την παρανομία που συντελέστηκε, εμπλέκοντας παράλληλα και τον ιδιώτη που προσέφερε τον χώρο.
Εκτός αυτής της δημόσιας παραδοχής του προέδρου τοπικής κοινότητας, ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε και από τον αντιδήμαρχο κ. Βακόνδιο, ο οποίος όπως είπε «ως προς τα υλικά, πλέον βάσει νομοθεσίας, τα ακατάλληλα προϊόντα, είτε κατεδαφίσεων είτε εκσκαφών, πρέπει να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Αν κάτι είναι κατάλληλο υλικό αυτό παραμένει περιουσία του Δήμου, σε οποιονδήποτε χώρο έχει ο Δήμος». Όταν του επισημάνθηκε ότι αυτό που υποστηρίζει το απαγορεύει ο νόμος, απάντησε διερωτώμενος «Αν βγάλουμε τα μάρμαρα από μία διαρροή θα πρέπει να τα πάει η ΔΕΥΑΣ στην ανακύκλωση εάν έχει δικό της χώρο;».
Πέραν όμως των μαρμάρων από τα έργα της ΔΕΥΑΣ θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για το κατά πόσο νομιμοποιούνται να διατηρούν σε χώρο στη Ντελαγκράτσα τα μάρμαρα από την πρώην πιάτσα των ταξί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης;
Με ποιά Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, χρησιμοποιείται ο οποιοσδήποτε χώρος για την απόθεση αδρανών και όχι μόνο υλικών;
Ποιός τελικά γνωρίζει;
Ερωτήματα που τίθενται προς τις αρμόδιες αρχές, ευθύνη των οποίων είναι η εκτέλεση δημοσίων έργων, αφορούν στα αδρανή υλικά που εξήχθησαν από το έργο στον Λωτό και πως αυτά εναποτέθηκαν στο ρέμα του Βούλια και συγκεκριμένα στο παλιό ανενεργό λατομείο, στην ασφαλτόστρωση σε Ποσειδωνία και Φοίνικα πως τα υπολείμματα της εναποτέθηκαν έναντι Super Market, την μεγάλη ποσότητα αδρανών υλικών στο ρέμα του Κινιού, όπως και η άτυπη χωματερή στον Γαλησσά, τα μπάζα πίσω από την αφαλάτωση και ο κατάλογος μακραίνει.
Για τις μεγάλες ποσότητες στοιβαγμένης πίσσας από τις εργασίες ασφαλτόστρωσης που εκτελέστηκαν από τον Δήμο, υπήρξε παραδοχή από τον κ. Βακόνδιο ότι είναι υλικά από έργο ευθύνης του Δήμου, όμως χωρίς να είναι σε θέση να αιτιολογήσει την ύπαρξη τους είπε «τώρα τελευταία το αντιμετώπισα και το έμαθα».
Άγνοια δε δήλωσε και για τις εναποθέσεις μπαζών στο ρέμα του Κινίου.
Για το εάν γίνονται οι έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος ως προς την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας περί διαχείρισης των ανδρανών υλικών, εκ μέρους του κ. Βακόνδιου υπήρξε η παραδοχή ότι κατά το διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του στην Τεχνική Υπηρεσία δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος.
Άτυπη χωματερή ο Βούλιας
Η περιοχή του παλιού λατομείου του Βούλια χρησιμοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ως άτυπη χωματερή, καθώς επιλέγεται για την εναπόθεση πάσης φύσεως άχρηστων υλικών από μπάζα, παλαιές οικιακές συσκευές, φύκια από τους καθαρισμούς των παραλιών, θάμνους εκριζωμένους κ.λ.π.
Η φωτογραφική αποτύπωση αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα, για την ύπαρξη όλων των προαναφερόμενων στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και εάν οι υπεύθυνοι της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, όταν αρχικά γνωστοποιήθηκε το θέμα, έσπευσαν να απομακρύνουν κάποια από αυτά.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Μάριος Βουτσίνος, όταν ρωτήθηκε σχετικά πήγε να εμπλέξει και την εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στον χώρο, σε άλλο όμως σημείο του Βούλια.
Όπως συγκεκριμένα υποστήριξε «Στο Βούλια υπάρχει το κομμάτι του Δήμου και το κομμάτι της εταιρείας. Αυτός δεν ξέρω τι κάνει».
Πάντως έδειξε να είναι γνώστης της νομοθεσίας, καθώς είπε ότι «Είναι γενικό το κακό, από την στιγμή που δημιουργήθηκαν οι εταιρείες εδώ ανακύκλωσης αδρανών υλικών και υπάρχει και ευρωπαϊκή νομοθεσία που υποχρεώνει για οποιαδήποτε εργασία γίνει είτε από τον Δήμο είτε από ιδιώτη, τα μπάζα να τα απευθύνονται σε αυτές τις εταιρείες».
Από τα φύκια στην εξυπηρέτηση ιδιωτών
Εκτός όμως των αδρανών υλικών, παρατηρούνται στην περιοχή του Βούλια και όχι στο σημείο της εταιρείας, μεγάλες συσσωρεύσεις φυκιών, που προήλθαν από καθαρισμούς ακτών.
Παράλληλη παράνομη ενέργεια εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Βουτσίνο να απαντάει «Για τα φύκια, εμείς το μόνο που έχουμε κάνει φέτος είναι… μεταφορά νεκρών φυκιών έχουμε κάνει. Δεν έχει κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία. Τα πας στο ΧΥΤΑ είτε σε κάποιο χώρο απομακρυσμένο δικό σου».
Ο κ. Βουτσίνος, όχι μόνο δεν ανάλαβε καμία ευθύνη για όλα τα προαναφερόμενα, αντιθέτως επιχείρησε να μετακυλήσει τις ευθύνες στους ιδιώτες, αναφέροντας ότι «Δεν κάνουμε έργα με μπάζα….Λόγω της οικονομικής κρίσης έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ιδιώτες, μετά από εργασίες, πετούν τα μπάζα από εδώ κι από κει. Όπου μπορούν….Από εδώ κι από κει υπάρχουν παντού μπάζα. Ο Δήμος έχει ευθύνη, για τις εργασίες τις δικές του να πηγαίνει τα μπάζα στις εταιρείες αυτές ή σε κάποιο χώρο δικό του. Τι γίνονται τα μπάζα του Δήμου, που πάνε, τι να σου πω, άμα ήξερα θα σου ‘λεγα».
Απαντήσεις επίσης πρέπει να δοθούν για το πόσο νομιμοποιείται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να παραχωρεί τα μηχανήματα του Δήμου για εκτέλεση εργασιών σε ιδιωτικά οικόπεδα, όπως αντιστοίχως έχει αποτυπωθεί φωτογραφικά.
Η δε συνεχής επίκληση της ανακύκλωσης ως περιβαλλοντική λύση, θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί περιπαικτικά προς τους πολίτες, όταν έχουν φωτογραφικές μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, αντί να διαχειριστούν από τον ΦΟΔΣΑ απορρίπτονται από δημοτικά φορτηγά της ΔΕΥΑΣ στο ΧΥΤΑ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χωματερές μπαζών «κοσμούν» διάφορες περιοχές της Σύρου
22 Αυγ. 2017 - 6:19 - Αναπάντητα θέματα και “στοχοποίηση” ιδιωτών
10 Αυγ. 2017 - 6:19 - Συνεχιζόμενη ασυδοσία
4 Αυγ. 2017 - 6:20 - Ένα μεγάλο έργο ύψους 650.000 ευρώ
9 Οκτ. 2024 - 6:20 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Διακήρυξη εκμίσθωσης ακινήτου του Kληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου
3 Οκτ. 2024 - 12:51