Η Σύρος στις «Μέρες Μνήμης Μόρφου»
- Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου, 2017 - 06:19
Για 37η χρονιά πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εβδομαδιαίες αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου της Κύπρου, με τον τίτλο « Μέρες Μνήμης Μόρφου», στις οποίες παρέστη και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο της 23ετούς αδελφοποίησης των δύο πόλεων.
Με πάγιο αίτημα την λύση του Κυπριακού και την απελευθέρωση των εδαφών της κατεχόμενης Μόρφου, πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Κύπρο οι αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου της Μόρφου, με την συμμετοχή εκπροσώπων κοινοβουλίων της Ευρώπης και αδελφοποιημένων Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.
Η Μόρφου έχει αδελφοποιηθεί και με τη Σπάρτη, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, την Ορεστιάδα, αλλά και τις ευρωπαϊκές πόλεις Zurrieq της Μάλτας, Saint Cyr Sur Loire της Γαλλίας, Gradec της Σλοβενίας και Barnet της Μεγάλης Βρετανίας, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις.
Διαλέξεις, ενημερώσεις από στελέχη του ΟΗΕ, αναλύσεις επί των εξελίξεων από μέλη της Κυπριακής κυβέρνησης, διοργάνωση συναυλιών, πραγματοποίηση πορείας και σύνταξη ψηφίσματος προς τον ΟΗΕ, μετάβαση στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα των αντικατοχικών εκδηλώσεων.
Μία πόλη με το όνειρο της απελευθέρωσης
Η Μόρφου ανήκει στα εδάφη που τελούν υπό Τουρκική κατοχή επί 43 χρόνια, μετά το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή του 1974, με τους κατοίκους της, αν και διασκορπίστηκαν στα ελεύθερα Κυπριακά εδάφη, να παραμένουν δημότες Μόρφου και σε κάθε εκλογική διαδικασία να συνεχίζουν να εκλέγουν δημοτική αρχή και όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, «οι Μορφίτες δεν έχουν απεμπολήσει το όνειρο να επιστρέψουν στα εδάφη τους».
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Θ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάριος Γεωργιάδης, στο μήνυμα συμπαράστασης των Ελλήνων και της Ελληνικής Βουλής, το οποίο μετέφερε, περνώντας στην κατεχόμενη πόλη και βλέποντας τους Μορφίτες να τους ξεναγούν στα σπίτια τους που κατοικούνται από τους Τούρκους εποίκους, σχολίασε ότι «είναι πέρα από την ανθρώπινη λογική».
Παρότρυνε δε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν περιέχει απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.
Η εκπροσώπηση της Σύρου
Να υπενθυμιστεί ότι η αδελφοποίηση με τον Δήμο Μόρφου είχε πραγματοποιηθεί το 1994, «στο πλαίσιο σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ πόλεων της κατεχόμενης Κύπρου και του Αιγαίου», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός συμμετείχε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των αντικατοχικών εκδηλώσεων, που από το 1980 κάθε χρόνο διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου, για την απελευθέρωση των Κυπριακών εδαφών, μεταξύ των οποίων και της Μόρφου.
Κατά την παραμονή του στην Κύπρο είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση ενημέρωσης, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τις ενέργειες της Κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ συμμετείχε στην αντικατοχική πορεία προς την πράσινη γραμμή της Μόρφου, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων του 1974 και στην επίδοση ψηφίσματος προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Όπως αναφέρει και στη δημόσια ενημέρωση του, εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς τον Δήμαρχο Μόρφου, «την υποστήριξη του συριανού λαού στις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα των Ελληνοκυπρίων, με στόχο την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, μετά από την τουρκική εισβολή, καθώς και την επιστροφή των εκδιωγμένων Ελληνοκυπρίων στα σπίτια και τις περιουσίες τους».
Όπως ο Γιώργος Μαραγκός δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», με αυτή την συμμετοχή μας δείξαμε την υποστήριξη μας στο Δήμο Μόρφου, ο οποίος αναμένει από τους εκπροσώπους των πόλεων που παρέστησαν να υποστηρίξουν και να επικοινωνήσουν τα δίκαια αιτήματα του για επίλυση του Κυπριακού και επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών.
Παράλληλα, σημείωσε, ότι ένα κοινό στοιχείο των πόλεων με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί ο Δήμος Μόρφου, αποτελεί η ιστορικότητα τους.
Γνωστοποίησε δε ότι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης προτίθεται εντός του 2018 να προσκαλέσει στη Σύρο αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, ανταποδίδοντας τη φιλοξενία και συσφίγγοντας περαιτέρω τις σχέσεις των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, οι οποίες όπως σημείωσε «έχουν κοινές καταβολές, καθώς οι Μορφίτες βιώνουν την προσφυγιά, στοιχείο της ιστορίας δημιουργίας της Ερμούπολης».
Έκκληση για εξεύρεση λύσης
Η έναρξη των αντικατοχικών εκδηλώσεων έγινε με δυο ανοικτές συγκεντρώσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία, με ομιλητή τον διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ μετά την άφιξη των ξένων αποστολών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη τους στα κατεχόμενα της Μόρφου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέστηκε μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη και στη συνέχεια φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας μεταφέρθηκε από ποδηλάτες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, όπου και πραγματοποιήθηκε ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Στη συνέχεια έγινε πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των αποστολών, όπου έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και επιδόθηκε, στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθών.
Στο ψήφισμα γίνεται νέα έκκληση στον ΟΗΕ για την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκική πλευρά, προκειμένου να μεταβάλλει την αδιάλλακτη στάση της, ώστε να ανοίξει ξανά ο δρόμος προς μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, με διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.
Ζητούμενο αποτελεί να πάψει η Κύπρος να τελεί υπό την ομηρία της Τουρκίας και κάθε ξένου συμφέροντος και η λύση που θα εξευρεθεί να μην παραχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα παρεμβάσεων στα εσωτερικά του Κυπριακού κράτους.
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Δημάρχου Μόρφου, Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, στην ομιλία του, ότι δεν έχει καταγραφεί μεταβολή σε ότι αφορά στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, καθώς υπήρξαν εκ μέρους της ενέργειες για δημιουργία τετελεσμένων, που επιβεβαιώνουν την δυσμενή εξέλιξη.
Δήλωσε ότι χάνεται χρόνος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς επίκεινται και οι προεδρικές εκλογές, την ώρα που η εξεύρεση, όχι οποιασδήποτε, λύσης επείγει, όταν στα 43 χρόνια κατοχής έχουν δημιουργηθεί δυόμισι γενιές προσφύγων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παραίτηση Γ. Μαραγκού
17 Νοε. 2016 - 6:19 - Η «τιμιότητα» των απευθείας αναθέσεων
26 Αυγ. 2016 - 6:18 - Σε ιδιώτες επενδυτές
21 Ιουν. 2016 - 6:10 - Υλοποιήσεις και προγραμματισμοί
17 Ιουν. 2016 - 6:10 - Απαντήσεις για τα “ανοιχτά” θέματα
21 Μαρ. 2016 - 6:10