“Έργο με προοπτική δεκαετιών για την ανάπτυξη του νησιού”
- Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 20 Νοε. 2017 - 19:00
Ολοταχώς προς την έναρξη υλοποίησης του έργου “Αντικατάσταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης Ποσειδωνίας – Φοίνικα” βαδίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά και την προέγκριση δημοπράτησής του από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΝΑι, η οποία δόθηκε προ πέντε ημερών και ανάβει το “πράσινο φως” στη ΔΕΥΑΣ για την προώθηση του συνόλου των απαραίτητων ενεργειών με σκοπό την ανάδειξη κι εγκατάσταση εργολάβου εντός του Α΄ τριμήνου του 2018.
Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό έργο που αναμένεται πως θα βελτιώσει την ποιότητα νερού για τους καταναλωτές στις περιοχές της Ποσειδωνίας, του Φοίνικα, του Βήσσα, του Μέγα Γιαλού, της Αμπέλας καθώς και στον οικισμό Άδειατα της Σύρου, οι κάτοικοι των οποίων καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών μέχρι και σήμερα, έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα εξαιτίας διαρροών στο υφιστάμενο παλαιό δίκτυο, αλλά κι εξαιτίας των οξειδώσεων των μεταλλικών αγωγών που έχουν ως αποτέλεσμα, τον χρωματισμό του νερού.
Κατόπιν της θετικής εξέλιξης για τη χρηματοδότηση του έργου με προϋπολογισμό 2.680.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Παπαμανώλης κλήθηκε να περιγράψει τα βασικά σημεία της παρέμβασης που θα προωθηθεί από την έναρξη του επόμενου έτους, αλλά και να “σκιαγραφήσει” τις βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η εκτέλεση των εργασιών σε περιόδους που στο νησί καταγράφεται επισκεψιμότητα κι ως εκ τούτου, προκύπτει απαίτηση απρόσκοπτης υδροδότησης του συνόλου των περιοχών της Σύρου.
Υπενθυμίζεται πως, ο σχεδιασμός και η προμελέτη του έργου ξεκίνησαν από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας και η έγκριση χρηματοδότησής του, ακολούθησε αρκετά χρόνια μετά και ειδικότερα, κατά το τέλος του 2016 με την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα να σημαίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης υφιστάμενων αλλά και την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης από σωλήνες πολυαιθυλενίου συνολικού μήκους 36,8 Km, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ανωτέρω περιοχών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει προλογικά ο κ. Παπαμανώλης πρόκειται επί της ουσίας για ένα έργο “με προοπτική δεκαετιών” που θα απαντά επαρκώς στις ανάγκες της Σύρου, όσο προχωρά η ανάπτυξή της.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η έναρξη εργασιών
Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπαμανώλης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” επεσήμανε πως πλέον, με την εξέλιξη της προέγκρισης δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΝΑι, “έχουμε το “πράσινο φως” για να προχωρήσουμε στη δημοπράτησή του και με τους συγκεκριμένους όρους που έχει εγκρίνει η Διαχειριστική Αρχή”. Όπως ανέφερε μάλιστα “έχουμε ήδη συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη για να “περάσει” η δημοπράτηση του έργου και αμέσως μετά πάμε για δημοσίευση. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε και το άνοιγμα των προσφορών” και σύμφωνα με όσα υπογράμμισε “κατά το Α΄ τρίμηνο του 2018 να εγκατασταθεί ο εργολάβος”.
Από την πλευρά του, καθιστώντας σαφές πως πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση στο κομμάτι των υποδομών της ύδρευσης των ανωτέρω περιοχών και οικισμών του νησιού, θεώρησε χρήσιμο να τονίσει πως, τελικώς “ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.680.000 ευρώ συν ΦΠΑ, από 1.980.000 ευρώ που ήταν στην αρχή” και διαμορφώθηκε σε αυτό το ύψος, κατόπιν διορθώσεων και βελτιώσεων που ζητήθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή.
Οι βασικές κατευθύνσεις του έργου
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ επισημαίνοντας τη σημασία του έργου που θα υλοποιηθεί για τους δημότες των περιοχών Ποσειδωνίας και Φοίνικα και των γειτονικών οικισμών, προέβη σε αναλυτική περιγραφή των βασικών κατευθύνσεων αυτού.
Σχετικά το κομμάτι του εξωτερικού υδραγωγείου, εξήγησε πως αυτό “αφορά το σύστημα μεταφοράς του νερού των αφαλατώσεων Ποσειδωνίας στις δεξαμενές ποσίμου νερού από τις οποίες υδροδοτούνται τα δίκτυα διανομής των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Αδειάτων, Ποσειδωνίας και Μέγα Γιαλού”. Όπως ανέλυσε σχετικά, το εν λόγω εξωτερικό υδραγωγείο συνολικού μήκους 6.910 μ. αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια υλοποίησης: α. Καταθλιπτικός αγωγός HDPE Φ160 χλστ., 16 ατμ., μήκους 2.200μ. για την μεταφορά του νερού της αφαλάτωσης Ποσειδωνίας στη Δεξαμενή Σχολείου. β. Καταθλιπτικός αγωγός HDPE Φ160 χλστ., 16 ατμ., μήκους 1.000μ. για την μεταφορά του νερού από τη Δεξαμενή Σχολείου στη Δεξαμενή Κονιζωπής. γ. Καταθλιπτικός αγωγός HDPE Φ110 χλστ., 16 ατμ., μήκους 1.810μ. για την μεταφορά του νερού από τη Δεξαμενή Κονιζωπής στη Δεξαμενή Αδειάτων. δ. Βαρυτικός αγωγός HDPE Φ200 χλστ., 16 ατμ., μήκους 1.000μ. για την μεταφορά – διανομή του νερού από τη Δεξαμενή Κονιζωπής στο δίκτυο χαμηλής ζώνης Ποσειδωνίας. ε. Βαρυτικός αγωγός HDPE Φ160 χλστ., 16 ατμ., μήκους 900μ. για την μεταφορά – διανομή του νερού από τη Δεξαμενή Κονιζωπής στο δίκτυο υψηλής ζώνης Ποσειδωνίας και στ. Βαρυτικοί αγωγοί διασύνδεσης των δεξαμενών ύδρευσης ελέγχονται από δικλείδες με υδραυλικές διατάξεις ελέγχου για την ρύθμιση των παροχών τους.
Πέραν των ανωτέρω, αναφέρθηκε και στο κομμάτι των περίπου 30.000 μ. που θα αφορά σε μικρότερους αγωγούς, με σκοπό την κάλυψη της “πορείας” του νερού προς τους τελικούς καταναλωτές.
Σχετικά με τα συγκεκριμένα δίκτυα διανομής πόσιμου νερού, ο Γιώργος Παπαμανώλης εξήγησε πως, “είναι κυκλοφορικού τύπου με μικρούς γραμμικούς κλάδους περιφερειακά και πρόβλεψη να γίνουν κυκλοφορικά στο μέλλον, εάν προκύψει επέκταση της δόμησης και διάνοιξη νέων οδών, έως τα προβλεπόμενα όρια αστικών ζωνών του κτηματολογίου”. Πρόκειται για τα δίκτυα αυτά που “ενώνονται και συμπληρώνουν τα υφιστάμενα (διακεκομμένη γραμμή) και αποτελούν ενιαίο δίκτυο που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ύδρευσης των εξυπηρετούμενων οικισμών”.
Όσον αφορά στα “χαμηλά” σημεία των δικτύων προβλέπονται διατάξεις εκκένωσης ενώ στα “ψηλά” σημεία προβλέπονται διατάξεις αεροεξαγωγών για την εύρυθμη λειτουργία τους και σε κάθε κόμβο των δικτύων προβλέπεται η τοποθέτηση δικλείδων ελέγχου για την δυνατότητα απομόνωσης όσο το δυνατόν μικρότερων τμημάτων των δικτύων σε περιπτώσεις βλάβης. Τονίζεται πως, σε κατάλληλες θέσεις των δικτύων “προβλέπεται η τοποθέτηση συσκευών ελέγχου πίεσης, ώστε η πίεση λειτουργίας να μην υπερβαίνει τις 7 ατμ”.
Στο πλαίσιο της αναλυτικής περιγραφής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως στα δίκτυα διανομής νερού προβλέπεται η τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι “το δίκτυο ύδρευσης λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου με πίεση” κι ως εκ τούτου προβλέπεται η τοποθέτηση κατάλληλων αγωγών.
Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του στα βασικά σημεία της τεχνικής περιγραφής έδωσε έμφαση και στο κομμάτι των δικλείδων διακοπής, υπογραμμίζοντας πως, “στο δίκτυο ύδρευσης θα τοποθετηθούν δικλείδες διακοπής, ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση μικρών τμημάτων του δικτύου σε περίπτωση βλάβης ή συντήρησης ή άλλης απαραίτητης εργασίας”.
Παρελθόν οι διαρροές και το νερό κακής ποιότητας
Από το παραπάνω έργο, ο χρόνος ολοκλήρωσης του οποίου προγραμματίζεται σε διάστημα δύο ετών, η ΔΕΥΑΣ στοχεύει στο να καταστήσει παρελθόν τα βασικότερα προβλήματα που καταγράφονται μέχρι σήμερα για τους καταναλωτές από τη λειτουργία του υφιστάμενου παλαιού δικτύου. “Και στον Φοίνικα είχαμε παράπονα κι εγώ, στο σύντομο διάστημα που έχω αναλάβει, δέχθηκα επίσης παράπονα για τον χρωματισμό του νερού” σχολίασε αρχικά ο κ. Παπαμανώλης, εξηγώντας πως, “οι παλιοί σιδερένιοι αγωγοί που ήταν σχεδόν σε όλο το μήκος τους επιφανειακοί” κατά τη θερινή περίοδο παρείχαν στις κατοικίες “καυτό νερό” σταθερά, ενώ επιπλέον, “από την οξείδωση των αγωγών υπήρχαν περιοχές στις οποίες έτρεχε κόκκινο το νερό”.
Κατηγορηματική εκτίμηση του ίδιου του προέδρου της ΔΕΥΑΣ αποτελεί πως μετά την υλοποίηση του μεγάλου έργου αναβάθμισης και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης, “όλα αυτά τα θέματα θα λυθούν”, ενώ όπως πρόσθεσε, “επιπλέον θα έχουμε και την ασφάλεια πως αυτό το καινούργιο δίκτυο, δεν θα έχει διαρροές”.
Πρόκειται επί της ουσίας όπως συμπλήρωσε για ένα έργο που “θα καλύψει χρόνια προβλήματα και είναι τέτοιας έκτασης που σε χωρητικότητα δικτύου μας προχωρά πολλές δεκαετίες μπροστά”.
Θέλησε να σημειώσει μάλιστα πως, η ΔΕΥΑΣ “βλέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης κάθε περιοχής” προχωρά την προσπάθεια υλοποίησης έργων – σε άξονα κάλυψης των αναγκών που σταδιακά θα προκύπτουν παράλληλα με την “περίοδο ανάπτυξης της Σύρου”.
Αυξημένα αντανακλαστικά κατά την εκτέλεση των εργασιών σε καλοκαιρινή περίοδο
Καθώς η διάρκεια υλοποίησης του έργου θα απαιτήσει διάστημα δύο ετών και άρα οι εργασίες μοιραία θα αναπτύσσονται και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλησε να τονίσει πως από την πλευρά της, η ΔΕΥΑΣ θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση.
“Θα υπάρξει η μέριμνα την τουριστική περίοδο να μην υπάρχει όχληση σε τουριστικές περιοχές. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες μπορεί και το καλοκαίρι να προχωρήσει το έργο και το υπόλοιπο διάστημα της χειμερινής περιόδου να δουλεύουν πιο πολλά συνεργεία” σχολίασε γενικά, απαντώντας και στην ερώτηση αν κατά την πρόοδο των εργασιών θα προκύπτουν αναγκαστικά διακοπές υδροδότησης.
“Επειδή αυτό το δίκτυο θα φτιαχτεί δίπλα στο παλιό δίκτυο, μετά πρέπει να γίνει ένα υποέργο με ίδια κεφάλαια της Δημοτικής Επιχείρησης που θα αφορά τη σύνδεση των ρολογιών των καταναλωτών” σημείωσε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, ως εκ τούτου, “στο χρονοδιάγραμμα που θα σχεδιαστεί από κοινού με τον εργολάβο, θα υπάρξει πρόβλεψη να μην υπάρχει όχληση το καλοκαίρι”.
Στα ανωτέρω, θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως, σχετικά με το υποέργο της σύνδεσης του δικτύου με τα ρολόγια των κατοικιών, “εκεί θα έχουμε μικρές διακοπές, αλλά θα είναι σημειακές”.
Μέχρι σήμερα μόνον ήπιες συντηρήσεις
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα της ΔΕΥΑΣ μέχρι στιγμής σε επίπεδο συντηρήσεων του παλαιού δικτύου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης υπήρξε σαφής ως προς το κομμάτι των εφικτών παρεμβάσεων. “Όπως γίνεται αντιληπτό από τον προϋπολογισμό του έργου (2.680.000 ευρώ), οι δυνατότητες για να γίνουν παρεμβάσεις ήταν μόνον μικρής κλίμακας” απάντησε σχετικά, σκιαγραφώντας με ένα ενδεικτικό παράδειγμα το περιορισμένο μέγεθος αυτών των παρεμβάσεων.
“Φέτος, τέλος του 2017 δημοπρατήσαμε ένα έργο που αφορά την αντικατάσταση δικτύου στον Γαλησσά, στα Χρούσσα και στον Πάγο. Αλλά αυτό, το συνολικό μήκος του δικτύου δεν ξεπερνά τα 3 χλμ” εξήγησε ο ίδιος, γνωστοποιώντας επιπλέον πως σε ετήσια βάση, “γίνονται συντηρήσεις αλλά δεν μπορεί η ΔΕΥΑΣ με δικά της χρήματα να κάνει ένα αντίστοιχης έκτασης έργο”. Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως, “τα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου παρέμεναν γιατί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης οι παρεμβάσεις”.
Η Σύρος έχει ανοικτές ανάγκες όπως το δίκτυο αποχέτευσης Μ. Γιαλού – Βάρης
Αν και ο κ. Παπαμανώλης βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στο “τιμόνι” της ΔΕΥΑΣ, ωστόσο έχοντας αποκτήσει πλήρη και σαφή εικόνα των αναγκών του τόπου, υπήρξε ειλικρινής και συγκεκριμένος στην απάντησή του, σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις που “τρέχουν” την παρούσα περίοδο για τις υποδομές της Σύρου με φόντο και την προσπάθεια προμήθειας συμπληρωματικής μονάδας αφαλάτωσης στο εργοστάσιο της Ερμούπολης, εκτός του προαναφερθέντος έργου.
“Δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι για να διεκδικούμε συνέχεια και περισσότερα γιατί ο κόσμος ζητά περισσότερα και καλά κάνει” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας πως σίγουρα την πλευρά της ΔΕΥΑΣ απασχολεί έντονα το θέμα των υποδομών σε Γαλησσά, Πάγο και Κίνι, ενώ σαφώς από το προσκήνιο των αναγκών δεν φεύγει το μεγάλο έργο της αποχέτευσης για τις περιοχές Βάρης – Μ. Γιαλού.
“Έχουμε πάρα πολλά που πρέπει να κάνουμε και έχει ανάγκη ο κόσμος να κάνουμε. Μην ξεχνάμε ότι για τα δίκτυα αποχέτευσης Βάρης – Μ. Γιαλού είμαστε σε φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Έχει περάσει πριν από κάποιους μήνες από τον Δήμο - από την Επιτροπή Διαβούλευσης - η γνωμοδότηση του Δήμου επί των περιβαλλοντικών όρων” και όπως γνωστοποίησε, την παρούσα χρονική στιγμή το στάδιο των εγκρίσεων “τρέχει” σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. “Από μήνα σε μήνα περιμένουμε την έγκριση” δήλωσε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο 10 εκατ. ευρώ, για το οποίο πρόσθεσε πως “πρέπει να έχουμε και το τελευταίο δικαιολογητικό για να πούμε ότι το έργο έχει πλήρη ωριμότητα και μετά να αναζητήσουμε χρηματοδότηση”. Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης κατέληξε στις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας πως, “δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά συνεχίζουμε να διεκδικούμε για τις ανάγκες της Σύρου”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπεγράφη η σύμβαση για το δίκτυο ύδρευσης Ποσειδωνίας - Φοίνικα
3 Μαΐου. 2018 - 18:39 - Σημαντικό έργο για το δίκτυο ύδρευσης στην Απάνω Μεριά
2 Οκτ. 2024 - 16:51 - Έτοιμη η μελέτη για το δίκτυο ύδρευσης του Κινίου
19 Ιουν. 2024 - 6:19 - Ικανοποίηση Πέτρου Ραουζαίου για τη μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της περιοχής Κινίου
13 Ιουν. 2024 - 13:03 - Ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Κίνι
25 Οκτ. 2023 - 6:19