Την έγκριση δαπανών και την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης μελετών και έργων υπερψήφισε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Προχωράει η ανάπλαση του Φοίνικα

  • Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 5 Δεκ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Ανάπλαση προβλήτας, επισκευή πλατφόρμας παραλίας, εργασίες τοποθέτησης αγάλματος και διαμόρφωσης του περιβάλλοντός αυτού χώρου και επέκταση καταφυγίου σκαφών, συμβασιοποιούνται μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνοντας μια ώθηση σε χρόνια αιτήματα της τοπικής κοινότητας Φοίνικα.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, παρουσία του Προέδρου Δημήτρη Κοσμά, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης εκπρόσωποι από την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο, καθώς και οι Δήμαρχοι Σερίφου και Κέας. Η συνεδρίαση κινήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασίας για το 2018, ενώ συζητήθηκε εκτεταμένα το κομμάτι της ανάπλασης σημείων των περιοχών Φοίνικα και Ποσειδωνίας που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου.

Ανάπλαση προβλήτας Φοίνικα

Αναφορικά με το έργο της ανάπλαση της προβλήτας του Φοίνικα, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ειρ. Ζερβός, ενημέρωσε ότι καθ’ αρμοδιότητά της, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, συνέταξε πρώτο τακτοποιητικό ανακεφαλαιοτικό πίνακα ο οποίος περιέχει συμπληρωματικές εργασίες “επί πλέον και επί έλασσον” και πρώτη συμπληρωματική σύμβαση για έκτακτες καταστάσεις. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, τα σχετικά έγγραφα προωθήθηκαν στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Νομού Κυκλάδων το οποίο γνωμοδότησε θετικά. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών συνέταξε επίσης πρωτόκολλο κανονισμού νέων τιμών για τις νέες εργασίες, για την πραγματοποίηση των οποίων προτάθηκε η χορήγηση παράτασης έως 30/12/2017 η οποία και εγκρίθηκε από τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου. Με τη σειρά του ο κ. Κοσμάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνέχιση του έργου και την πεποίθησή του ότι όλες οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επισκευή πλατφόρμας παραλίας Φοίνικα

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε επίσης η έγκριση δαπάνης – ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης και η έγκριση μελέτης για την επισκευή της πλατφόρμας στην παραλία του Φοίνικα. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Ζερβό, το έργο έχει προϋπολογισμό 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και η σχετική μελέτη θα λάβει τις απαραίτητες απ' το νόμο εγκρίσεις για να προχωρήσει στην επισκευή της, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου και εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα.

Ειδική αναφορά έγινε στην πρόσφατη ευνοϊκή συγκυρία που αφορά στο νέο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα μονομερούς έγκρισης και παράκαμψης του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο μέχρι τώρα είχε τον καθοριστικό ρόλο. “Ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα για να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειές του, οπότε αισιοδοξούμε ότι δε θα έχουμε γραφειοκρατικό πρόβλημα, καθώς με μια απλή γνωστοποίηση στο Υπουργείο θα δίνεται γρήγορα το πράσινο φως”, ενημέρωσε ο κ. Ζερβός ενώ γνωστοποίησε ότι η μελέτη προβλέπει τοπικές καθαιρέσεις σε σπασμένα σημεία, επούλωση των σπηλαιώσεων όπου υπάρχουν τρύπες (κυρίως στο νότιο τμήμα) και επίστρωση με μπετόν με μια μικρή υπερύψωση της τάξης των 15-20 πόντων στο ίδιο πάντα γεωμετρικό σχήμα.

Τοποθέτηση αγάλματος και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην πλατεία Φοίνικα

Το Λιμενικό Ταμείο ενέκρινε τη δαπάνη τοποθέτησης του αγάλματος, δωρεάς του κ. Ιωαννίδη, στην πλατεία του Φοίνικα,  με την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης για το 2018 όχι μόνο της τοποθέτησης του αλλά και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου. Μετά από ερωτήσεις των Προέδρων της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα, οι οποίοι παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε από τους κ. Κοσμά και Ζερβό ότι η διαμόρφωση του χώρου του αγάλματος ευελπιστούν να έχει πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο και το συνολικό έργο της πλατείας μέχρι το Πάσχα. “Αισιοδοξούμε για πολύ πριν αλλά δε δεσμευόμαστε με χρονοδιαγράμματα”, ήταν η επίσημη θέση του Λιμενικού Ταμείου.

Επέκταση καταφυγίου σκαφών Φοίνικα

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κοσμά, η επέκταση του καταφυγίου σκαφών στο Φοίνικα θα συντελέσει στη δημιουργία μίας σημαντικής μαρίνας η οποία θα μπορεί να υποδεχθεί έναν ικανό αριθμό σκαφών. Προσθετικά σε αυτό, ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στο τρίγωνο Φοίνικα – Βουρκαρίου και Λουτρών το οποίο αποτελεί ενεργό και δημοφιλή τόπο τουριστικών σκαφών, και γι’ αυτό εξετάζεται η λειτουργία επέκτασης του καταφυγίου. Για το λόγο αυτό το Λιμενικό Ταμείο ζήτησε από τα μέλη του να εγκρίνουν τη δαπάνη εκπόνησης μίας λιμενικής προμελέτης κόστους 10.000 ευρώ. Επεσήμανε επίσης ότι ο μελετητής έχει κάνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, έχει εκφέρει άποψη και θα προτείνει κάποιες λύσεις. Επ’ αυτού θα γίνει η σχετική διαβούλευση και η επιλεγείσα λύση θα μελετηθεί, οπότε για το συγκεκριμένο έργο απέφυγε να δώσει ένα χρονικό πλαίσιο υλοποίησης.

Επισκευές, βελτιώσεις και συντηρήσεις αλιευτικού καταφυγίου Ποσειδωνίας

Τέλος, συζητήθηκε και η έγκριση δαπάνης και ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης του έργου για τις επισκευές, βελτιώσεις και συντηρήσεις στο αλιευτικό καταφύγιο Ποσειδωνίας το οποίο βρίσκεται στον κόλπο του Φοίνικα και οι οποίες αφορούν δαπάνη 4.000 ευρώ για την επισκευή των σπηλαιώσεων και της ράμπας ανέλκυσης - καθέλκυσης σκαφών. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται να τελειώσει εντός 15-20 ημερών.

Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μία σειρά εργασιών τοπικού ενδιαφέροντος που αφορούν κατά 90% την κοινότητα Φοίνικα, καθώς το Λιμενικό Ταμείο έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή. “Πρόθεσή μας για όλα αυτά είναι να γίνουν συμβάσεις εντός του έτους, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, όχι να το φέρουμε στο συμβούλιο για να το συζητήσουμε για το 2018”, τόνισε, προσθέτοντας ότι γραφειοκρατικά τα πράγματα πάνε πιο αργά απ' ότι στην πραγματική ζωή και ότι μία καθυστέρηση στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Δημοσίων έργων μπορεί να διακόψει την πορεία τεχνικών εργασιών, καθώς από τη στιγμή που δεν είναι ιδιωτικό έργο, δε μπορεί ο εργολάβος να προχωράει σε μη εγκεκριμένες εργασίες.

Συνοψίζοντας ο κ. Κοσμάς ανέφερε ότι χρόνια προβλήματα της τοπικής κοινότητας Φοίνικα έχουν δρομολογηθεί και έργα που είχαν τελματώσει, με τη βοήθεια του νέου νομοσχεδίου, πλησιάζουν σε λύση.