«Σύρος, παραπάνω από ένα νησί»
- Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, 2018 - 06:20
Την έκδοση νέου τουριστικού φυλλαδίου της Σύρου, αποφάσισε ομόφωνα, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο, αλλάζοντας άρδην την οπτική και την αισθητική προσέγγιση σε σχέση με το προηγούμενο επικοινωνιακό έντυπο μέσο.
Η συζήτηση και η ψήφιση του θέματος τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης, καθώς κρίθηκε κατεπείγουσα η έγκρισή του, προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος ετοιμασίας του ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ερωτηματικά προέκυψαν κατά την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το κατά πόσον θα είναι ασφαλής η εν λόγω απόφαση, όταν απουσιάζει η σχετική γνωμοδότηση του αρμοδίου θεσμικού οργάνου της τουριστικής επιτροπής, αλλά ακόμα και η γνωμοδότηση της τριμελούς υποεπιτροπής, στην οποία ανατέθηκε η εξέταση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με το τουριστικό προωθητικό έντυπο υλικό.
Η αποσαφήνιση των ανωτέρω θεμάτων ζητήθηκε εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος, παρότι δήλωσε θετικός στην έκδοση του συγκεκριμένου φυλλαδίου, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη νομιμοποίηση της σχετικής απόφασης.
Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής, πως, ο νέος σχεδιασμός του τουριστικού εντύπου για το 2018 έχει ήδη λάβει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ, κατόπιν της εξέτασης των μακετών που εστάλησαν από τον Δήμο και με την ψήφιση του και από το δημοτικό συμβούλιο οδεύει προς υλοποίηση.
Κατεπείγουσα συζήτηση για να “εξοπλιστεί” προωθητικά η Σύρος στις εκθέσεις
Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης συνοψίστηκαν στο θέμα της νομιμότητας των ενεργειών του δημοτικού συλλογικού οργάνου, αφού δεν έχει γνωμοδοτήσει επί του φυλλαδίου πρωτίστως η τουριστική επιτροπή, με τον Ανδρέα Γιαλόγλου καθώς και το μέλος της παράταξής του που συμμετέχει και στην τουριστική επιτροπή, Γιάννη Βρούτση να εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο απόρριψης της δημοτικής απόφασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, εξέλιξη που θα σήμαινε νέα καθυστέρηση στην απόκτηση κατάλληλου έντυπου προωθητικού υλικού.
“Η απόφασή μας πρέπει να έχει βάση αλλιώς θα πέσει. Είμαστε θετικοί στο να γίνει αυτό το φυλλάδιο” διευκρίνισαν εξ αρχής και οι δύο αιρετοί της μείζονος μειοψηφίας, αναμένοντας σαφείς απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή ως προς το θέμα της κατοχύρωσης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου σε επίπεδο νομιμότητας.
Πέραν των διευκρινίσεων σχετικά με την οικονομική κάλυψη της δαπάνης, στις οποίες και προχώρησε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, ο πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής, Δομένικος Σαγκινέτος αλλά και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός προέβησαν σε σαφείς απαντήσεις.
“Στην αρχή είχαμε πει ότι θα γίνει ξεχωριστά το δημιουργικό και ξεχωριστά το εκτυπωτικό. Τελικά επειδή καθυστέρησε πάρα πολύ και δεν είχαμε χρόνο, γι’ αυτό προχωρήσαμε συνολικά” σχολίασε πρωτίστως ο κ. Σαγκινέτος, καθιστώντας ξεκάθαρο πως το ποσόν προέρχεται από τον περυσινό προϋπολογισμό, αφού αν είχε απαιτηθεί οικονομική κάλυψη από τον νέο προϋπολογισμό του 2018, θα προέκυπτε νέα καθυστέρηση.
Διευκρίνισε μάλιστα πως, δεδομένου ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου ο Δήμος θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του το νέο προωθητικό υλικό ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε τουριστικές εκθέσεις, τόνισε πως, μετά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και την υπογραφή της σύμβασης εκτύπωσης, το νέο φυλλάδιο “σε δύο, τρεις ημέρες θα είναι εκτυπωμένο”.
Σε παρόμοιο καθησυχαστικό τόνο κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Μαραγκού ο οποίος ξεκαθάρισε εξ αρχής πως έχει δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από τον ΕΟΤ, ενώ η μη ύπαρξη απόφασης από την τουριστική επιτροπή, δεν καθιστά ανίσχυρη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού ο ρόλος της είναι αποκλειστικά και μόνον γνωμοδοτικός.
“Η τουριστική επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα” σημείωσε σχετικά ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “η απαιτούμενη προϋπόθεση για να μπορέσει να εκτυπωθεί το φυλλάδιο είναι η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου κι επίσης η σχετική έγκριση από τον ΕΟΤ”. Σύμφωνα με τη δεύτερη προϋπόθεση, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Είχε σταλεί από τον Δήμο μας (σσ. η μακέτα) προς τον ΕΟΤ για να λάβει τη σχετική έγκριση, η οποία ήρθε μόλις σήμερα (σσ. χθες) το πρωί”.
Ως εκ τούτου, τόνισε πως, το δημοτικό συμβούλιο δεδομένης και της πίεσης χρόνου που προκύπτει από τις ημερομηνίες των τουριστικών εκθέσεων που θα συμμετάσχει η Σύρος, είναι πλήρως ασφαλές ώστε να υπερψηφίσει την εκτύπωση του νέου φυλλαδίου.
“Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της κατάστασης - πιέζουν ασφυκτικά οι ημερομηνίες -, νομίζω πως με όλον τον σεβασμό στη λειτουργία και τον ρόλο της τουριστικής επιτροπής, αφού η ίδια εξουσιοδότησε ένα όργανο πιο εξειδικευμένο και είναι ομόφωνη η άποψη των τριών, νομίζω δεν θα είχε πρόβλημα” ανέφερε σχετικά με την γνωμοδότηση της 3μελούς υποεπιτροπής, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά πως, σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος της τουριστικής επιτροπής.
Καθησυχαστικές οι διευκρινίσεις
“Κατανοώ τον ρόλο της τουριστικής επιτροπής και δεν θεωρώ επ΄ ουδενί παρότι έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα ότι την υποβαθμίζουμε” επανέλαβε αρκετές φορές ο δήμαρχος κατά τη συζήτηση του θέματος, γνωστοποιώντας μάλιστα - όπως παρομοίως έπραξε και ο Δομένικος Σαγκινέτος - πως, τα τρία μέλη της υποεπιτροπής ομόφωνα συνηγόρησαν στο παραχθέν έργο της αναδόχου εταιρείας που κλήθηκε να φτιάξει τη μακέτα.
Αναφέροντας πρωτίστως πως τα τρία μέλη αυτής ήταν ο κ. Σαγκινέτος, καθώς και δύο εκπρόσωποι από την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου και τους ναυτιλιακούς πράκτορες της Σύρου, πρόσθεσε σχετικά πως, “Έχουν συνεργαστεί κι έχουν συμβάλλει και οι τρεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του φυλλαδίου, μαζί με την εταιρεία που ανέλαβε το δημιουργικό της μακέτας. Υπάρχει ομόφωνη αντιμετώπιση σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα”.
Κατόπιν των ανωτέρω, με τις δευτερολογίες τόσο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όσο και του μέλους της αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση κατέστη ξεκάθαρο πως κάμφθηκαν οι όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν σε πρώτο επίπεδο από τους ίδιους.
“Αποδέχομαι τις διαβεβαιώσεις του κ. Σαγκινέτου ότι έχει λάβει γνώση η επιτροπή του τελικού αποτελέσματος που αυτό είναι και η ουσία στην προκειμένη περίπτωση. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα γίνουμε η αιτία να μην πάει ο Δήμος μας εξοπλισμένος στις εκθέσεις και όπως πρέπει και με βάση αυτό το σκεπτικό, θα το εγκρίνουμε” δήλωσε κατηγορηματικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, με τον κ. Βρούτση να συμφωνεί πλήρως, λέγοντας τέλος πως, “Αν πιστεύετε ότι δεν θα πέσει αυτή η απόφαση εμείς είμαστε θετικοί στην αλλαγή του φυλλαδίου γιατί το προηγούμενο ήταν τραγικό. Θέλουμε το καλό του νησιού όλοι μας. Πρέπει ο εκπρόσωπός μας να πάει στη έκθεση με το σωστό φυλλάδιο”.
Με διαφορετικό στοιχείο τις λόγιες αναφορές στη Σύρο
Το νέο φυλλάδιο, στις 24 σελίδες του, περιέχει φωτογραφικό υλικό, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή του νησιού, τόσο όσον αφορά στα κύρια χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών του, όσο και την θρησκευτική, πολιτιστική και παραγωγική ζωή του.
Οι ιδιαιτερότητες του τόπου αναδεικνύονται μέσω και των συνοπτικών πληροφοριών που περιέχει, χωρίς να παραλείπεται και η παράθεση λόγιων αναφορών για το νησί.
Το νέο τουριστικό έντυπο καλωσορίζει τον αναγνώστη του με το σλόγκαν «Σύρος, παραπάνω από ένα νησί», ενώ το αρχικό δισέλιδο των περιεχομένων κοσμεί μία γκραβούρα χαρτογράφησης της Σύρου των μέσων του 19ου αιώνα.
Πέραν των αυτονόητων αναφορών σε όλα εκείνα τα πληροφοριακά στοιχεία, που οφείλεται να περιέχονται σε ανάλογης χρήσης έντυπα, υπάρχουν και λόγιες αναφορές στη Σύρο.
Μία από αυτές είναι η ταξιδιωτική αφήγηση για το νησί, από το «Με του Βορηά τα κύματα» του 1902, του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, ο οποίος περιγράφει με γλαφυρό ύφος την εικόνα της Σύρου στις αρχές του 20 αιώνα, αναφέροντας «Δεν ξεύρω γιατί είναι μερικά μυστήρια εις την καρδίαν του ανθρώπου, όπου μένουν πάντοτε σκοτεινά και ανεξήγητα. Την αγαπούσα από τότε την Σύρα, από τότε που την πρωτοείδα. Την αγαπούσα και ήθελα να την ξαναϊδώ. Ήθελα να την αγνάντευα μία φορά ακόμη. Κάτι τι από τότε έμεινε μέσα στην καρδίαν μου που μου έλεγε συχνά:— Πήγαινε στην Σύρα! Πήγαινε στην Σύρα!».
Ανάλογης προσέγγισης και το οπισθόφυλλο του εντύπου, το οποίο κλείνει με ένα απόσπασμα από την Ραψωδία Ο του Ομηρικού έπους της Οδύσσειας, «Συρίη λένε το νησί —αν το ‘χεις ακουστά σου— στην Ορτυγία πιο ψηλά στο γύρισμα του ήλιου, όχι πυκνοκατοίκητο, μα καρποφόρο μέρος, βοσκότοπο, πολύσταρο μ’ αμπέλια και κοπάδια. Πείνα ποτέ δεν έπεσε στη Χώρα μήτε αρρώστια κακή, που τους ταλαίπωρους θερίζει τους ανθρώπους».
Η σκιαγράφηση του νησιού
Το έντυπο επιχειρεί να καλύψει αρκετά πληροφοριακά στοιχεία για το νησί, καταμερίζοντας το υλικό σε ενότητες, οι οποίες συνοδεύονται από ικανή ποσότητα φωτογραφικού υλικού.
Στην πρώτη ενότητα «Ανακαλύπτοντας τη Σύρο», που δίνει το γεωγραφικό στίγμα του νησιού, επιχειρεί να δώσει τα διαπιστευτήρια του, αναφέροντας ότι η Σύρος δεσπόζει στην καρδιά του Αιγαίου με τον δυναμικό χαρακτήρα και την κοσμοπολίτικη χάρη μιας μεγαλοαστής….Κυκλαδίτισσα και αστή, διάσημη αλλά ταυτόχρονα ανεξερεύνητη, η Σύρος μπορεί να ταυτιστεί με ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα.
Κλείνει δε με την ποιητική εικόνα του Κώστα Ουράνη «Η Σύρος από τη θάλασσα, είναι σα μία εξαίσια ακουαρέλα».
Στην ενότητα «Από τον Μύθο στην Ιστορία», γίνονται σύντομες αναφορές στις περιόδους της ιστορικής πορείας του νησιού ανά τους αιώνες, από την προϊστορία στην αρχαιότητα, περνά στους ρωμαϊκούς χρόνους και στη συνέχεια στη λατινοκρατία, έως την ελληνική επανάσταση και καταλήγοντας στους νεότερους χρόνους.
Ειδική ενότητα είναι αφιερωμένη στη θρησκευτική ζωή του τόπου, με την ενότητα «Η Σύρος των δύο Δογμάτων», στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μια από τις μεγάλες ιδιαιτερότητες της Σύρου είναι η ξεχωριστή συνύπαρξη του ορθόδοξου και του καθολικού δόγματος, που εκπέμπει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του νησιού. Από τη μια άκρη έως την άλλη, ορθόδοξες εκκλησίες, καθολικοί ναοί και ξωκλήσια μοιάζουν να αιωρούνται μεταξύ γης και ουρανού, καλώντας τους πιστούς σε προσευχή και βιώνοντας την απόλυτη κατάνυξη.
Εκτός από την αναφορά στους κυριότερους ναούς των δύο δογμάτων, ειδική μνεία γίνεται και στο Πάσχα στη Σύρο, το οποίο, όπως σημειώνεται, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που αξίζει να βιώσει ο επισκέπτης. Εδώ, στην «καρδιά» του Αιγαίου, βρίσκεται μία από τις ελάχιστες γωνιές στον κόσμο, όπου οι δύο διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες, οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί, γιορτάζουν ταυτόχρονα τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, σε μια κίνηση ύψιστης συμβολικής σημασίας, ενότητας και ομοψυχίας.
Επιχειρείται στη συνέχεια η παρουσίαση των δύο σημείων αναφοράς της αστικότητας του νησιού, των περιοχών της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, με τον τίτλο «Δυο πολιτείες είναι εκεί κι όλα σε δυο μοιράζουν».
Είναι η ενότητα στην οποία παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου και της μετέπειτα άκρως αστικής Ερμούπολης, με την έντονη παρουσία των νεοκλασσικών της κτισμάτων, τη δυναμική της ως διοικητικό κέντρο, ως πρωτεύουσα του νομού και έδρα της Περιφέρειας.
Όμως εκτός αυτών γίνεται και ένα «σεργιάνι στις εξοχές», καθώς σκιαγραφείται, εν συντομία, κάθε ένα χωριό του νησιού, που αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης.
Στην παρουσίαση της Συριανής οικονομίας, διατυπώνονται περιγραφικά οι τομείς του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, της βιοτεχνίας και της ναυπηγικής, παραλείποντας όμως ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ζωής του τόπου που αφορά στο εμπόριο.
Με την παρότρυνση ότι η Σύρος αποτελεί τόπο ξεχωριστό, μοναδικού φυσικού κάλλους, που αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο να τον εξερευνήσει, περιγράφεται η «αυθεντική ομορφιά» του νησιού γίνεται αισθητή στις παραλίες, από την χλωρίδα και την πανίδα της, τους βιότοπους, το κλίμα και τον γεωτουρισμό.
Από την παρουσίαση των ισχυρών στοιχείων της Σύρου δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο πολιτιστικό της πρόσωπο, καθώς είναι ένα νησί που έχει «Πολιτισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο».
Ένας πολιτισμός που συνδέεται με την αρχιτεκτονική, την παράδοση, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και τη γαστρονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά μια πόλη – υπαίθριο μουσείο, η Ερμούπολη, μια μεσαιωνική πόλη, η Άνω Σύρος, και δεκάδες αξιοθέατα πολιτισμού καθιστούν τη Σύρο κορυφαίο προορισμό όσων επιλέγουν να συνδυάσουν στιγμές χαλάρωσης με την αναζήτηση της ιστορίας και του πολιτισμού σε κάθε τους βήμα.
Μία «Απόδραση στη Σύρο», όπως προτείνεται, δίνει διεξόδους με τους επισκέψιμους χώρους, τα ιστορικά μνημεία και τα μουσεία, για πεζοπορία, θαλάσσια σπορ και αθλητικές διοργανώσεις, τα πολιτιστικά δρώμενα τα φεστιβάλ και τις απεριόριστες ευκαιρίες για διασκέδαση και αναψυχή και για τα πιο απαιτητικά γούστα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Θάβει” τουριστικά τη Σύρο
14 Νοε. 2024 - 6:20 - Εικόνα αποδιοργάνωσης ενόψει προγραμματισμού
17 Οκτ. 2017 - 6:20 - Έμμεση αναγνώριση... χωρίς δημόσια παραδοχή
12 Ιουλ. 2016 - 6:20 - Το στάδιο Πευκακίων μπαίνει σε προτεραιότητα
23 Δεκ. 2024 - 6:20 - “Δεν περιμέναμε τέτοιον αιφνιδιασμό για τις ΔΕΥΑ”
23 Δεκ. 2024 - 6:19