«Στη Βιβλιοθήκη δημιουργούμε ουσιαστικές και παραγωγικές σχέσεις»
- Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:19
Στο σημαίνοντα ρόλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης στη διατήρηση και ισχυροποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, καθώς και στις συντονισμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας, αναφέρεται η αρμόδια δημοτική σύμβουλος, Μαρίζα Αγγελοπούλου, στην πρώτη συνέντευξή της εφ’ όλης της ύλης.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης αποτελεί μία δομή, η οποία «ταλαιπωρήθηκε» αρκετά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής θητείας, λόγω των συνεχών αλλαγών προσώπων στη Διοικούσα Επιτροπή της. Ποιές οι βάσεις που θέσατε για τον τρόπο λειτουργίας της από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σας;
«Η Βιβλιοθήκη έχει τρία εξαιρετικά στελέχη τα οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον κάθε προϊστάμενο ή δημοτικό σύμβουλο πως να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε όσοι ασχολούμαστε με τις λειτουργίες του Δήμου είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι είτε ως διοικητικά στελέχη είναι να επικεντρωνόμαστε στις βασικές λειτουργίες της διοίκησης δηλαδή τον προγραμματισμό, τον συντονισμό, την οργάνωση και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων. Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το μεγάλο πρόβλημα στο δημόσιο τομέα ότι δηλαδή οι εκλεγμένοι ανακατεύονται στο «πώς» θα γίνει η καθημερινή δουλειά και έτσι χάνουν το «τι», δηλαδή το αποτέλεσμα.
Το να ανακατεύεται η διοίκηση σε θέματα καθημερινής λειτουργίας ή τεχνικής φύσης επειδή μόνο και μόνο έχει την σφραγίδα του προϊσταμένου, του εντεταλμένου ή του αντιδημάρχου είναι ο βέβαιος δρόμος προς την αποτυχία.
Από την στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Βιβλιοθήκης, ο διαχωρισμός των ρόλων και υπευθυνοτήτων έγινε με σαφήνεια και αποτελεί την βάση του τρόπου λειτουργίας ο οποίος και οδήγησε στα θετικά αποτελέσματα που παρήχθησαν έως και σήμερα».
Η Βιβλιοθήκη θεωρείται διαχρονικά «ήσυχη δύναμη» που προσφέρει το δικό της λιθαράκι στον πολιτισμό του νησιού, χάρη στο ζήλο του προσωπικού, αλλά και στον μεγάλο κύκλο φίλων και εθελοντών της. Ποιά η επικοινωνιακή γραμμή που σκοπεύετε να ακολουθήσετε;
«Η ακριβώς αντίθετη από την συνηθισμένη. Στην πολιτική κατά κανόνα το κυνήγι της επικοινωνίας γίνεται αυτοσκοπός, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ουσία της πολιτικής δηλαδή η επίτευξη αποτελεσμάτων που είναι ωφέλιμα για τους πολίτες.
Η επικοινωνιακή γραμμή που θα ακολουθήσω θα είναι η ίδια ακριβώς με αυτή που ακολούθησα μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω το έργο της Βιβλιοθήκης και θα αφήσω τα αποτελέσματα να μιλήσουν μόνα τους. Εάν στην συνέχεια χρειαστεί κάποια εξήγηση θα διευκρινιστεί με κάποιο τρόπο λ.χ. με μία συνέντευξη όπως αυτή που κάνουμε τώρα».
Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείτε σειρά επαφών με ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι έχουν στηρίξει προσωπικά τη Βιβλιοθήκη, όπως ο κ. Μάνος Ελευθερίου. Πόσο σημαντικές είναι οι συμβουλές και η συνδρομή της για την ανάδειξη μίας δομής, από την οποία έχουν περάσει γενιές και γενιές.
«Οι ιδέες και οι απόψεις των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού είναι σημαντικές γιατί αυτοί είναι οι δημιουργοί των βιβλίων που διακινεί η βιβλιοθήκη του Δήμου μας.
Στη βιβλιοθήκη προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία ουσιαστική και παραγωγική σχέση όχι μόνο με αυτούς που διαβάζουν τα βιβλία αλλά κι αυτούς που τα συγγράφουν, οπότε είναι σημαντικό για ένα συγγραφέα να γνωρίζει τον τρόπο που προσλαμβάνεται το έργο του από την κοινωνία και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.
Ο Μάνος Ελευθερίου έχει δωρίσει πάνω από 38.000 βιβλία και συνεχίζει να δωρίζει. Προγραμματίζουμε λοιπόν φέτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων του να του αφιερώσουμε την κεντρική μας εκδήλωση η οποία θα συνοδεύεται από αξιόλογες παράπλευρες δράσεις.
Τόσο ο Δήμαρχος όσο κι εγώ, νιώθουμε βαθιά την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στην μεγάλη του προσφορά».
Η Βιβλιοθήκη έχει ενεργή παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου με σειρά βιβλιοπαρουσιάσεων και δράσεων απευθυνόμενων κυρίως στο παιδικό κοινό. Ποιός είναι ο σχεδιασμός σας για τον τρέχοντα χρόνο;
«Ο σχεδιασμός που ακολουθούμε κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτόν του προηγούμενου χρόνου. Ένα πράγμα που δουλεύει δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξεις, απλά το εμπλουτίζεις. Θα συνεχίσουν οι παρουσιάσεις βιβλίων που φέρνουν κοντά τους αναγνώστες με τους συγγραφείς και οι εκδηλώσεις που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδικού και ενήλικου κοινού μας και καθιστούν την Βιβλιοθήκη μας έναν «ζωντανό οργανισμό».
Ένα πολυσυζητημένο θέμα των προηγούμενων ετών ήταν και η επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης, σε μόνιμη βάση και με αποκλειστικό υπάλληλο. Ποιά τα γραφειοκρατικά κωλύματα που δεν επιτρέπουν να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη κατεύθυνση;
«Το θέμα της Παιδικής Βιβλιοθήκης έχει ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια το αναγνωστικό κοινό της Σύρου. Όταν καταργήθηκε ο προηγούμενος Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, η Παιδική Βιβλιοθήκη σταμάτησε να λειτουργεί.
Σήμερα είμαστε σε φάση αναμονής κοινής Υπουργικής Απόφασης (Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας) ώστε η ευθύνη λειτουργίας του τμήματος να αποδοθεί στο Δήμο. Στο χρόνο της αναμονής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επίσημη πλήρης απογραφή του περιεχομένου της Παιδικής Βιβλιοθήκης.
Ήδη εξετάζεται ο σύγχρονος τρόπος διαδραστικής λειτουργίας της και η επαναχρησιμοποίηση του χώρου της, που αυτή τη στιγμή τμήμα του καλύπτει ανάγκες άλλων υπηρεσιών του Δήμου.
Ο φιλόδοξος στόχος μας είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κοντά στο βιβλίο και τη γνώση, φροντίζοντας για την ουσιαστική και δημιουργική λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης».
Με ανακοίνωσή σας, ενημερώσατε τους πολίτες ότι μπορούν να καταθέτουν σε εσάς την ίδια τις προτάσεις και τις ιδέες τους. Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της λειτουργίας της δομής;
«Πιστεύω ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα είναι η προβληματική λειτουργία του κράτους. Ενώ δηλαδή οι πολίτες χρηματοδοτούν το κράτος με ένα σημαντικό τμήμα από τα εισοδήματά τους δεν το αισθάνονται φιλικό απέναντι τους. Στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε την δυνατότητα να επέμβουμε σε αυτή τη δυσλειτουργία και να πάρουμε μέτρα ώστε οι πολίτες να αισθάνονται κοντά τους τις υπηρεσίες του Δήμου.
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης ανέλαβα την πρωτοβουλία να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται και να επεμβαίνουν όπου θεωρούν ότι πρέπει να το κάνουν.
Ναι λοιπόν –όπως ακριβώς το είπατε- θεωρώ τη συμμετοχή των πολιτών πολύ σημαντική».
Σύμφωνα με τις επιλογές προσώπων που συνέθεταν την Επιτροπή της Βιβλιοθήκης στο παρελθόν, είχε δοθεί η εντύπωση ότι η δομή κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Θεωρείτε ότι, υπήρξαν λάθη που την κράτησαν πίσω;
«Με το παρελθόν ασχολούμαι μόνο στο πλαίσιο του επιστημονικού μου αντικειμένου ως αρχαιολόγος. Ευθύνη μου ως εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος είναι να παράγονται αποτελέσματα. Πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα η Βιβλιοθήκη παρουσίασε έργο και έτσι οι δημότες μπορούν να το κρίνουν».
Πριν από μήνες υποβάλατε την παραίτησή σας από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, λόγω της υποστελέχωσής της, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα από τη μείζονα μειοψηφία και συγκεκριμένα τον κ. Ζουλουφό, ο οποίος ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε εκτελέσει ανάλογα καθήκοντα, χωρίς να έχει και ο ίδιος γραμματειακή υποστήριξη.
«Υπάρχει μία παρεξήγηση που δεν αφορά μόνο τον κ. Ζουλουφό και δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση· αποσυνδέεται και τελικά αυτονομείται το δημόσιο αξίωμα από τα αποτελέσματα που πρέπει να φέρει η συγκεκριμένη θέση. Γι’ αυτό στην Ελλάδα δεν παραιτείται ποτέ κανείς πολιτικός. Στις ευρωπαϊκές χώρες αντίθετα υπάρχει ταύτιση κάθε δημόσιας θέσης με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που ο πολίτης περιμένει. Στην Ελλάδα αρκεί το «κάνω ότι μπορώ».
Ας μας απαντήσει ο κ Ζουλουφός τι θα έκανε μόνος του –δηλαδή χωρίς κανένα υπάλληλο -με τις 44 αρμοδιότητες του γραφείου Παιδείας που καθορίζονται στο ΦΕΚ 1373/τ.Β΄/24-04-2017. Να μας απαντήσει όμως αναλυτικά και συγκεκριμένα για την κάθε μία απ’ αυτές. Το «κάνω ότι μπορώ» δεν αρκεί. Μ’ αυτή την αντίληψη έφθασε η χώρα εδώ που έφθασε.
Όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα η πολιτική αντιπαράθεση στερείται ουσίας. Λέγονται πράγματα τα οποία δεν αντέχουν στον έλεγχο της λογικής απλώς και μόνο γιατί ο πολιτικός που τα λέει νομίζει ότι κερδίζει τις εντυπώσεις.
Ο Δήμος για να εκτελέσει το σύνολο των λειτουργιών του απασχολεί περίπου 250 μονίμους υπαλλήλους. Αν κάποιος συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος θεωρεί ότι οι δουλειές του δήμου μπορούν να γίνουν με κάποιο μαγικό τρόπο από τους εντεταλμένους και τους αντιδημάρχους και ότι οι υπάλληλοι του δήμου, δεν χρειάζονται ας το τεκμηριώσει».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων & Σύρου
22 Ιουλ. 2021 - 14:20 - Απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην Μαρίζα Αγγελοπούλου
11 Φεβ. 2019 - 16:49 - Η επιμονή και το πραγματικό ενδιαφέρον δικαιώθηκαν
5 Φεβ. 2019 - 6:20 - Οδεύουν στην απένταξη τα ταφικά μνημεία
19 Νοε. 2018 - 6:20 - Δημόσια αγανάκτηση για τα μαυσωλεία
19 Σεπ. 2018 - 6:19