Υστέρηση εισπράξεων
- Δευτέρα, 16 Απριλίου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 17 Απρ. 2018 - 3:00
Σημαντική υστέρηση εσόδων παρουσιάζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του 2018, γεγονός που “παραδέχεται” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με φόντο τη μειωμένη εισπραξιμότητα.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του φετινού Μαρτίου, τα οποία “έκλεισαν” κι αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διαπιστώνεται υστέρηση εσόδων κατά 200 χιλ. ευρώ, δεδομένο που τίθεται στην πρώτη γραμμή των δημοτικών πραγμάτων, με τον κ. Αθανασίου να δίνει απαντήσεις σχετικά με τα ήπια ποσοστά είσπραξης της Δημοτικής Αρχής, χρημάτων, που αφορούν ενδεικτικά σε μισθώματα δημοτικών ακινήτων, αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και τμημάτων αιγιαλού.
Παράλληλα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κλήθηκε να προβεί σε διευκρινίσεις σχετικά και με άλλες σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται ως προς τον βαθμό της “ικανότητας” του Δήμου να “ελέγχει” τα έσοδά του, ενώ προχώρησε σε τοποθέτηση ερωτηθείς σχετικά με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του Δήμου.
“Υπάρχει υστέρηση εσόδων. Ο Δήμος να μην είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης”
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2018 μέχρι σήμερα, τα βεβαιωθέντα έσοδα του Δήμου ανέρχονται σε 4.514.544, 30 ευρώ ενώ από αυτά, έχουν εισπραχθεί τα 4.333.776,61 ευρώ.
Δεδομένου ότι προκύπτει μία διαφορά ύψους σχεδόν 200 χιλ. ευρώ, ρωτήθηκε αναφορικά με την διαπιστωμένη υστέρηση στις εισπράξεις ο Αλέξης Αθανασίου,
“Στον Δήμο υπάρχει μία υστέρηση εσόδων, η οποία βέβαια οφείλεται κυρίως στη γενικότερη κρίση και στη γενικότερη οικονομική κατάσταση του κόσμου” υποστήριξε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, τονίζοντας επιπλέον πως, “Ο κόσμος είναι αναγκασμένος να πληρώνει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που κερδίζει προς τα δημόσια ταμεία, στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δάνειά του και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και είναι “λογικό” ο Δήμος να παρουσιάζει αυτήν την υστέρηση”.
Υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα πως, για αρκετούς δημότες, οι οφειλές προς τον Δήμο έρχονται σε δεύτερο επίπεδο, πρόσθεσε πως, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που θέτει η οικονομική κρίση, ο Δήμος επιχειρεί να εξετάζει, να ελέγχει και να εισπράττει τα έσοδά του.
“Αυτό που προσπαθούμε κι έχουμε εφαρμόσει είναι όχι δια της επιβολής ή της καταστολής, αλλά να υπάρχει μία προσπάθεια ώστε ο κόσμος να έρχεται και να ρυθμίζει τις οφειλές του και να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του προς τον Δήμο” ανέφερε σχετικά, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως, “αυτό που έχω πει πολλές φορές είναι ότι δεν πρέπει ο κόσμος να βλέπει τον Δήμο σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Πρέπει να ξέρει πως ο Δήμος είναι ο τόπος του, το “σπίτι” του, που δεν το αφήνουμε τελευταίο να πληρώσουμε”.
Από την πλευρά του, προτού ερωτηθεί και απαντήσει για ειδικότερα θέματα, αναγνώρισε με τις δηλώσεις του, πως, “Σαφώς και υπάρχει υστέρηση εσόδων είτε από μισθώματα, είτε από ανείσπρακτα παλαιότερων ετών που είχαν συσσωρευθεί και κάποια συσσωρεύονται ακόμη”.
Υποτονική η ροή των εσόδων από μισθώματα
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Δήμου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2018, διαπιστώνεται υποτονική ροή των εσόδων από μισθώματα ακινήτων.
Αν και στον προϋπολογισμό τα βεβαιωθέντα στον συγκεκριμένο κωδικό ανέρχονται σε 388.754,06 ευρώ, ωστόσο, το ποσό που έχει εισπραχθεί ξεπερνά μόλις τα 15 χιλ. ευρώ.
Μιλώντας για τους λόγους της χαμηλής πορείας αυτών των εισπράξεων, ο κ. Αθανασίου τόνισε πρωτίστως πως, “Διαχρονικά “κλείνουμε” γύρω στα 250 – 270 χιλ. ευρώ είσπραξη στα τέσσερα τρίμηνα του έτους”, σημειώνοντας παράλληλα πως, “τα 15.000 ευρώ που φαίνονται στα εισπραχθέντα αφορούν τις ιδιωτικές μισθώσεις του Δήμου” κι ως εκ τούτου, όπως διευκρίνισε, στο ανωτέρω ποσό “δεν έχουν “μπει” τα μισθώματα από τα Δικαστήρια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου που πληρώνουν ανά τρίμηνο – τετράμηνο. Γι αυτό φαίνεται και τέτοια υστέρηση. Θα φανεί ποσό μεγαλύτερο στο επόμενο τρίμηνο”.
Παρόλα αυτά, στις απαντήσεις του σημείωσε κι άλλους λόγους που το συγκεκριμένο ποσόν είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Υπήρξε και η δυνατότητα ρύθμισης των 100 δόσεων που εφαρμόστηκε μέχρι και πέρυσι, με αποτέλεσμα κάποια χρήματα που ήταν να εισπραχθούν μέχρι τέλος του 2017, αυτά να πήραν άλλα επτά χρόνια παράταση. Παρατηρούμε και με την ταμειακή υπηρεσία ότι ο κόσμος τουλάχιστον προσπαθεί να είναι τυπικός και συνεπής”. Πρόσθεσε επιπλέον πως, αυτή η χρονική παράταση είσπραξης μερικών ποσών, “δεν παύει να σου δημιουργεί ένα κενό στα έσοδα που έχουν κατακερματιστεί με δόσεις και πάει για τους επόμενους μήνες” και όπως υποστήριξε, “είναι ένας λόγος της μεγάλης διαφοράς σίγουρα”.
Πέραν αυτών, συμπλήρωσε ακόμη πως, “Άλλος λόγος είναι ότι κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν ορισμένες φορές ή πληρώνουν μαζεμένες τις οφειλές ή προσπαθούν να κάνουν τις άλλες ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει η ταμειακή υπηρεσία για δώδεκα μήνες”. Έκλεισε την απάντησή του, υπογραμμίζοντας επίσης πως, “υπάρχουν βέβαια και οι “πονηροί”, οι οποίοι ποτέ δεν θέλουν να πληρώσουν τον Δήμο”.
“Δεν λαμβάνω υπόψιν προσωπικά το ψηφοθηρικό όφελος τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομική υγεία του Δήμου”
Κληθείς να απαντήσει και στο ενδεχόμενο(;) να μην ασκείται πίεση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής προς ιδιώτες που εκμεταλλεύονται δημοτικά ακίνητα με φόντο το ψηφοθηρικό όφελος, ο Αλέξης Αθανασίου έδωσε προσωπική απάντηση, υποστηρίζοντας τα εξής: “Εγώ προσωπικά το ψηφοθηρικό κομμάτι, τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία των οικονομικών του Δήμου, δεν το λαμβάνω υπόψιν. Τουλάχιστον ατομικά το λέω. Σαφώς και στις περιπτώσεις αυτές που είναι σταθερές και δεν πληρώνουν και έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες οι ήπιες, λογικό είναι ότι κάποια στιγμή θα περάσουμε και στις πιο επιτακτικές λύσεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή να πληρώνουν οι συνεπείς και για τους ασυνεπείς. Γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει”.
Χαμηλή είσπραξη από εκμετάλλευση αιγιαλού και κοινόχρηστων χώρων
Άξιο αναφοράς και σχολιασμού αποτελεί και το γεγονός της επίσης χαμηλής εισπραξιμότητας των ποσών που προέρχονται από εκμετάλλευση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστων χώρων.
Ενδεικτικά, αξίζει να τονισθεί πως, μέχρι σήμερα, ο Δήμος από βεβαιωμένα ποσά για χρήση κοινόχρηστων χώρων ύψους 5.078 ευρώ, έχει εισπράξει τα μισά (2.349 ευρώ), ενώ από έσοδα απλής χρήσης αιγιαλού έχει βάλει στα ταμεία του 34.424,60 ευρώ αντί 42.124,60 ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά με τους παραπάνω κωδικούς, ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε αρχικά πως, “Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να διεκδικούμε τα χρήματα”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Με την περυσινή ΚΥΑ για τον αιγιαλό στην προκειμένη περίπτωση, με ορισμένους επιχειρηματίες υπογράψαμε για τρία καλοκαίρια (2017, 2018, 2019). Είναι λογικό λοιπόν, αυτός που δεν έχει δουλέψει μέχρι σήμερα που μιλάμε, να μην έχει έρθει να καταβάλει την πρώτη δόση που έληγε πριν από κάποιες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τη δώσει” εκτίμησε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Κάποιοι επιχειρηματίες, έστω και με μια μικρή προσαύξηση που θα πάρει το χρέος τους, περιμένουν να δουλέψουν πρώτα και μετά να δώσουν τα χρήματα”.
Θέλησε να διευκρινίσει όμως, πως υπάρχουν και διαφορετικές περιπτώσεις επιχειρηματιών, που δείχνουν συνέπεια, σημειώνοντας σχετικά πως, “αναφορικά με τρεις νέες περιπτώσεις που υπογράψαμε φέτος για το καλοκαίρι του 2018 και το καλοκαίρι του 2019, ήδη έχουν πληρώσει τον Δήμο”.
Κατανόηση για καθυστερήσεις τροφείων
Ο κ. Αθανασίου απάντησε και ως προς το θέμα της μη καταβολής των τροφείων, τονίζοντας σε διαφορετικό τόνο, πως, καθώς είναι μικρά ποσά κι άκρως διαχειρίσιμα, ο Δήμος επ΄ ουδενί δεν θα απαιτούσε αυτά τα χρήματα από τους γονείς που κατά πάσα πιθανότητα συναντούν δυσκολίες λόγω κρίσης.
“Αντιμετωπίζουν οι γονείς προφανώς κάποιες δυσκολίες. Κάποιοι γονείς περιμένουν να πληρώσουν με τη λήξη της χρονιάς και να καταβάλουν τα τροφεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να μην δείχνουμε κατανόηση” υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας πως, “Άλλο είναι η περίπτωση ενός μισθώματος από ακίνητο, στο οποίο θα έχουμε απαίτηση γιατί ένας επιχειρηματίας δουλεύει και εισπράττει και δεν στο πληρώνει και είναι διαφορετικό θέμα τα τροφεία, που μπορεί ένας γονιός να τα αφήσει δύο, τρεις μήνες”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Όχι ότι και από τα τροφεία δεν υπάρχουν απώλειες, αλλά είναι ποσά σε τελική ανάλυση διαχειρίσιμα και τα οποία θα τα πάρει ο Δήμος. Είναι κατανοητό ότι αρκετοί γονείς ζορίζονται”.
Αναφορά σε απορροφήσεις για έργα
Ο κ. Αθανασίου προέβη και σε διευκρινίσεις αναφορικά με κωδικούς που αφορούν σε απορροφήσεις χρηματοδοτήσεων για υλοποίηση έργων, που προέρχονται από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ.
Παρά το γεγονός πως σε ορισμένους κωδικούς είναι μηδενικά τα συγκεκριμένα ποσά, εξήγησε πως, “Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι υπό συνεχή αναμόρφωση, διότι όπως λέγαμε και στη συζήτηση του προϋπολογισμού που υπήρχε και αντιπαράθεση, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πώς θα εγγράψεις ένα έργο. Για παράδειγμα για ένα έργο μπορεί να βγει μία χρηματοδότηση από το ΠΔΕ τον Μάρτιο, μετά να βγει μία ακόμη τον Ιούνιο και μία τον Οκτώβρη. Δεν μπορείς να εγγράψεις στο Τεχνικό Πρόγραμμά σου όλο το ποσόν. Πρέπει κάθε φορά να κάνουμε αναμόρφωση και να εγγράφουμε τη χρηματοδότηση που σου απελευθερώνει το Υπουργείο” διευκρίνισε σχετικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Άρα, σε κάποια έργα μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται πως είναι ο τίτλος τους χωρίς χρήματα ενώ στην πραγματικότητα θα ξοδέψει ο Δήμος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 100 χιλ. ευρώ. Κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται σαν υστέρηση, αλλά δεν είναι πράγματι υστέρηση εσόδων”.
Συνεχείς μειώσεις προς τα δημοτικά ταμεία
Εκτός των ανωτέρω, ο Αλέξης Αθανασίου κλήθηκε να τοποθετηθεί και ως προς το θέμα των γενικότερων απωλειών εσόδων που συναντά ο Δήμος, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
“Περίπου 450 χιλ. ευρώ τον χρόνο έχουν απολεσθεί από τα παρακρατηθέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία προέρχονταν από το κεντρικό κράτος μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016” ανέφερε, εξηγώντας επιπλέον πως, “Φανταστείτε πως ναι μεν στην αρχή του “Καλλικράτη” υπήρξε κάποιο πάγωμα στις μισθοδοσίες του κόσμου και στα ασφαλιστικά του, αλλά τώρα έχουν ξεκινήσει και οι υπηρεσιακές μεταβολές του υπαλληλικού προσωπικού και είναι πιο αυξημένες οι εργοδοτικές εισφορές”. Ως εκ τούτου, σκιαγράφησε πως προκύπτουν αυξημένα έξοδα για τον Δήμο, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Έχουμε μία μισθοδοσία 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το προσωπικό μας.
Στα ανωτέρω, συμπλήρωσε δε, πως, “Επίσης, ως το 2013 ο Δήμος δεν πλήρωνε ΕΝΦΙΑ και από το 2014 ξεκίνησε να καταβάλει 80 χιλ. ευρώ ΕΝΦΙΑ”. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων στα οικονομικά του Δήμου, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως, “θέλω να πω ότι μαζεύεται περίπου ένα ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ από απολεσθέντα έσοδα, είτε επειδή δεν τα δίνει πλέον το κράτος στην τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε επειδή έχουν ανοίξει μεγαλύτερα έξοδα του Δήμου προς τρίτους με τη σημερινή νομοθεσία”.
Έκλεισε τη συγκεκριμένη απάντησή του, σχολιάζοντας δε πως, “Δεν είναι μόνον το θέμα των ίδιων εσόδων, αλλά από το 2013 και μετά έχει χαθεί ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων της τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν θεσμοθετημένα από το κράτος”.
“Παρά την υστέρηση, ο Δήμος τα “βγάζει πέρα””
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος κλήθηκε να προβεί σε ένα γενικότερο σχόλιο για την οικονομική πορεία του Δήμου κατά τη φετινή χρονιά, απαντώντας επιπλέον και στην ερώτηση, αν σε έκτακτη περίπτωση μεγάλης οικονομικής απαίτησης, η Δημοτική Αρχή θα κληθεί να διαχειριστεί σοβαρό πρόβλημα.
“Ο Δήμος παρά την υστέρηση τα βγάζει πέρα. Ο Δήμος το έχει αποδείξει και διαχρονικά αλλά και τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ότι στέκεται στα πόδια του και μπορεί να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό του χωρίς πρόβλημα” ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως, “Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αν προκύψει ένα μεγάλο ποσόν των 250 χιλ. ευρώ ως απαίτηση από κάποια πλευρά (πχ δικαστικη απόφαση κλπ) και δεν μπορεί ο Δήμος να το εντάξει σε ένα πρόγραμμα, δεν θα διαταραχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του”.
Έκλεισε τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας τέλος πως, “Την καθημερινότητά του (σσ. ο Δήμος) μπορεί και την καλύπτει και σαφώς και το αναπτυξιακό πρόγραμμά του, μέσω των προγραμμάτων (είτε συγχρηματοδοτούμενα, είτε ΕΣΠΑ, είτε ΠΔΕ). Είναι δύσκολη εποχή αλλά ο Δήμος μας βρίσκεται σε καλό σημείο, συγκριτικά και με άλλους Δήμους της χώρας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το στάδιο Πευκακίων μπαίνει σε προτεραιότητα
23 Δεκ. 2024 - 6:20 - Ανοίγει τα “φτερά” του το αεροδρόμιο
13 Δεκ. 2024 - 6:19 - “Θυμόμαστε και τιμούμε τη δράση του φοιτητικού κινήματος”
17 Νοε. 2024 - 9:35 - Προβληματισμός για την κατάργηση του β΄ γύρου των εκλογών
13 Νοε. 2024 - 6:20 - “Κόκκινη γραμμή η αύξηση του νερού στη Σύρο”
12 Νοε. 2024 - 6:20