Γυρίζουν “πλάτη” στις συνδικαλιστικές φιέστες
- Τετάρτη, 2 Μαΐου, 2018 - 06:20
Στο βωμό των στενών συνδικαλιστικών συμφερόντων θυσιάζεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Σύρο, καθώς χρόνο με τον χρόνο οι σταθεροί κι επί πολλά έτη “πρωταγωνιστές” - συνδικαλιστές που καλούν σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, αποδεικνύονται μη ικανοί να “εμπνεύσουν” τους εργαζόμενους του νησιού να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Παρά τα επίκαιρα μηνύματα της ιστορικής μνήμης και των εργατικών αγώνων που αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο πολλών ανακοινώσεων για την 1η Μάη, η παντελής απουσία πολιτών “πρωταγωνίστησε” τελικά χθες στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, το οποίο αποδεικνύεται πως παρά τον ρόλο που όφειλε να έχει, ωστόσο, έχει μετατραπεί σε “βήμα” προσωπικής συνδικαλιστικής προβολής ορισμένων ατόμων.
Στον αντίποδα, πολιτική ταύτιση φαίνεται πως έχει μία μερίδα κόσμου στο νησί με τα Σωματεία και τους Συλλόγους εργαζομένων από τη Σύρο και τις Κυκλάδες, τα οποία και καλούν σε παράλληλες συγκεντρώσεις στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όπου και χθες, ημέρα εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν με σαφήνεια στις σημερινές εργατικές διεκδικήσεις.
Με φόντο την γενικότερη απαξίωση των εργατικών αγώνων από την πλευρά συνδικαλιστών που αναπαράγουν τυπικά και μόνον πολιτικά μηνύματα, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων έλαβαν χώρα δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μία εκ των οποίων ολοκληρώθηκε με πορεία προς το κέντρο της Ερμούπολης και τελικό “σταθμό” την πλατεία Μιαούλη.
Θα πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής, πως εκ μέρους ορισμένων ομιλητών με αφορμή τα πολιτικά μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Σύρου, με εκπροσώπους Συλλόγων και Σωματείων να εναντιώνονται στη λειτουργία του λιμένα Ερμούπολης ως βοηθητικής NATOϊκής βάσης.
Αυστηρά συνδικαλιστική υπόθεση η Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων
Ειδικότερα, την “πλάτη” τους γυρίζουν σταθερά οι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι του νησιού απέναντι στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, η διοίκηση του οποίου παρά την έγκαιρη γνωστοποίηση της πραγματοποίησης συγκέντρωσης την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κόσμο, παρά μόνον ορισμένους συνδικαλιστές και μέλη συγκεκριμένων Σωματείων.
Ανάμεσα σε αυτούς και κυρίως μεταξύ των ομιλητών, ο πρόεδρός του, Μάρκος Βουτσίνος, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γιάννης Χαρίτος καθώς και εκπρόσωποι ακραίων πολιτικών – κομματικών χώρων, όπως επίσης πολιτευτές αλλά και πρόσωπα που δεν εκφράζουν κανέναν θεσμό. Μοναδική εξαίρεση στα πρόσωπα που δεν λαμβάνουν σταθερά τον λόγο τα τελευταία χρόνια, ο νυν πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση.
Οι “καλουπωμένες” αναφορές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομιλητών για την Εργατική Πρωτομαγιά και η σταθερή επιδίωξή τους για συνδικαλιστική προβολή, ως διαπιστώθηκε και χθες, οδηγεί τον κόσμο να μην ανταποκρίνεται στα όποια καλέσματα, με αποτέλεσμα οι απεργιακές “κινητοποιήσεις” του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων να διακρίνονται για την πλήρη σχεδόν αποτυχία τους και την άκρως υποτονική συμμετοχή προσώπων.
Θα ήταν παράλειψη δε, να μη σημειωθεί πως στον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων μοιράστηκαν εκ νέου τα φυλλάδια που διανέμει παντού το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων και αφορούν στην κριτική απέναντι στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον νομό και στην υποστήριξη του Σωματείου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄.
“Κατάργηση εργασιακής αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων”
Σε διαφορετικό μήκος κύματος από μία απλή αναφορά ιστορικών γεγονότων για την καθιέρωση της 1ης Μάη ως ημέρας των εργατικών αγώνων με φόντο τα γεγονότα στο Σικάγο το 1886, “εξέπεμψαν” οι ομιλητές στη συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, παρουσία μελών Σωματείων και Συλλόγων.
Συγκεκριμένα, χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, “132 χρόνια μετά από τα αιτήματα των εργατών του Σικάγο,αυτά, παραμένουν επίκαιρα”.
Ειδικότερα, έγινε λόγος για τον κλάδο του εμπορίου το 2018, με τον ομιλητή να σημειώνει πως σήμερα, σε καθεστώς μνημονιακής εποχής και καπιταλιστικής “επίθεσης”, “το 8ωρο έχει ξηλωθεί δίνοντας τη θέση του σε κάθε ελαστική και ευέλικτη μορφή εργασίας όπως τα 10ωρα και τα 12ωρα” ενώ επίσης, “η Κυριακάτικη αργία έχει δοθεί χάρισμα στις πολυεθνικές του κλάδου”.
Παράλληλα, επισημάνθηκε “η πραγματικότητα της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας”, όπως ακόμη και το σκληρό καθεστώς κάτω από το οποίο δουλεύουν “εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ και αποθήκες”.
Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο οποίος κάλεσε τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση – πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά “να σκεφθούν πως αν τους προηγούμενους αιώνες ήταν ώριμο το αίτημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερος ύπνος, γιατί σήμερα, που η παραγωγικότητα της εργασίας είναι πολλαπλάσια, εντατικοποιείται περαιτέρω η δουλειά, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, περιστέλλονται εργασιακά – ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα;”.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος, αλλά ακόμη και ο ομιλητής που εκπροσώπησε τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου, όπως και τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Αιρετής Περιφέρειας (παράρτημα Κυκλάδων), αλλά και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου όπως και την ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, “Εμείς λέμε ότι πηγή όλων των δεινών είναι η αγιάτρευτη αντίφαση αυτού του σάπιου συστήματος, που θέλει να καρπώνονται ελάχιστοι κεφαλαιούχοι το προϊόν που παράγουν τα δισεκατομμύρια των εργαζόμενων όλου του κόσμου”.
Διεκδικήσεις για το σήμερα με φόντο τους εργατικούς αγώνες του παρελθόντος
Κατόπιν των ανωτέρω, υποστηρίχθηκε από όλους τους ομιλητές πως τα αιτήματα αξιοπρέπειας στην εργασιακή ζωή σήμερα πρέπει να διεκδικηθούν από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο. Μεταξύ των όσων επεσήμαναν σαν διεκδικήσεις - απαιτήσεις, “οι αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, εργαζόμενοι με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατώτατος μισθός 751 ευρώ, ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους, μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων”.
Ταυτόχρονα, έκαναν λόγο για ποιοτικότερες υπηρεσίες σε Δημόσια Παιδεία και Δημόσια Υγεία ζητώντας προσλήψεις με δεδομένες τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.
Πολιτικά μηνύματα για τη λειτουργία του λιμένα Ερμούπολης αναφορικά με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
Επιπλέον, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Σύρου υπήρξε πολιτική αναφορά στον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσει το λιμάνι της Ερμούπολης προσεχώς, με φόντο τις ανάγκες της ΝΑΤΟικής δράσης σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Νικόλας Καΐλης, “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες αφού αποδείχθηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως πρόκειται για μία κυβέρνηση που συμμετέχει ενεργά βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς”. Όπως πρόσθεσε μάλιστα παρακάτω, “Αυτή η κυβέρνηση με πρόσχημα το προσφυγικό έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αυτή η κυβέρνηση υπογράφει συμφωνίες με τους Αμερικάνους για επέκταση των βάσεων και τη δημιουργία νέων και (...) χρηματοδοτεί 13 αποστολές του ελληνικού στρατού έξω από τα σύνορά της Ελλάδας”.
Από την πλευρά του, “οδηγώντας” την αναφορά του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως, “Η Σύρος έχει την τιμητική της το τελευταίο διάστημα αφού τα σχέδια για χρήση του λιμανιού και των εγκαταστάσεών του για την επισκευή πολεμικών πλοίων του ναυτικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και για την αναψυχή, το ξεμούδιασμα των σφαγέων των λαών, προχωρούν ταχύτατα”.
Απομόνωση κάθε αντιεργατικής συνδικαλιστικής φωνής
Στη συγκέντρωση Συλλόγων και Σωματείων στο κτίριο της Αποκεντρωμένης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης τονίσθηκαν ορισμένοι από τους λόγους διαφοροποίησης της δικής τους στάσης από το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων σε απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αρκετοί ήταν οι ομιλητές που απάντησαν στο ερώτημα “μα γιατί δεν ενώνεστε όλοι στις απεργίες;”, υποστηρίζοντας αναλυτικά πως, δεν συνηγορούν με την όποια συνδικαλιστική στάση “υπονομεύει” τα εργατικά - εργασιακά δικαιώματα.
Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Καΐλη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως, “δεν μπορούμε να ενωθούμε με αυτούς που εδώ στο νησί δεν έκαναν ΔΣ για την προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς ή κι αν έκαναν δεν μας κάλεσαν”, ενώ πρόσθεσε πως, δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα μέτωπο “με αυτούς που δίνουν βήμα στους φασίστες και στους κάθε λογής πολιτευτές” όπως επίσης, “ούτε με αυτούς που ενώ σήμερα ντύθηκαν απεργοί, δρουν ως πλασιέ της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Βροντοφώναξαν για τα εργασιακά τους δικαιώματα
1 Μαΐου. 2023 - 13:22 - Νίκος Λειβαδάρας: Η εποχή που διανύουμε απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση
30 Απρ. 2022 - 10:32 - “Χλιαρή” συμμετοχή και “σκιές”...
2 Μαΐου. 2017 - 6:12 - "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας"
3 Μαΐου. 2016 - 13:20 - Η διακεκριμένη Αμερικανίδα συγγραφέας και blogger Katherine Banks στη Σύρο
27 Νοε. 2024 - 12:50