Διήμερη επίσκεψη του βουλευτή Β΄Αθηνών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με φόντο την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΝΟΔΕ Κυκλάδων

“Η νησιωτικότητα δεν είναι πάρεργο αλλά προτεραιότητα”

Ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τη νησιωτικότητα έθιξε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος - της γαλάζιας παράταξης - χωρικός τομεάρχης για το Ν. Αιγαίο, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Σύρο, την οποία κι επισκέφθηκε για την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΝΟΔΕ Κυκλάδων.

Πλαισιωμένος από τον νέο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Χρήστο Καφτηράρη, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο Σύρου, Στάθη Μπαρμπούνη, καθώς επίσης και από πολλά κομματικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας και πολιτευτές της παράταξής του (Γ. Βακόνδιο, Κ. Μονογυιού κ.α.) επισκέφθηκε αρχικά την ΑΕΝ Σύρου, ενώ ακολούθησε η συνάντησή του με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό στο Δημαρχιακό Μέγαρο προ της συνέντευξης Τύπου, όπως επίσης ο ίδιος συνάντησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο και τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου, Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου.

Προλογίζοντας τους λόγους της επίσκεψής του στο νησί, θέλησε να διευκρινίσει πρωτίστως, πως λόγω απουσίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄ από το νησί, δεν κατέστη εφικτή η συνάντησή τους.

Οργάνωση, διακυβέρνηση και μεταρρυθμιστική πορεία

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να οργανωθεί πλήρως μετά από τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, με σκοπό όπως τόνισε έως τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών να έχει τέτοιον βηματισμό προκειμένου να απολαύσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να είναι στην κυβέρνηση προς όφελος της χώρας.

“Η Νέα Δημοκρατία μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές απέδειξε ότι είναι μία ισχυρή πολιτική δύναμη κι αυτό γιατί είναι το μεγαλύτερο κόμμα μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος με 150 χιλ. ενεργά και οικονομικά τακτοποιημένα μέλη. Είναι μία δύναμη που όπως φαίνεται κι από τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ένα ισχυρότατο πλειοψηφικό ρεύμα και φιλοδοξούμε πηγαίνοντας σε αυτήν την εκλογική χρονιά, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές να είμαστε έτοιμοι ώστε να διεκδικήσουμε την πλειοψηφία και των εδρών του Κοινοβουλίου” δήλωσε σχετικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, καθιστώντας σαφές πως, “στόχος μας είναι η χώρα να μην μπει σε καμία πολιτική περιπέτεια. Στόχος μας είναι η επόμενη διακυβέρνηση να μην βρίσκεται δέσμια ή εξαρτημένη από πολιτικές ισορροπίες που δεν θα μπορούν να ανατρέψουν αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε γενικό επίπεδο για τη γαλάζια παράταξη, “Αυτό που θέλουμε είναι πραγματικά να εμβαθύνουμε τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας και να δώσουμε στην ελληνική οικονομία ώθηση ανάπτυξης”.

Σε αυτήν την προσπάθεια, υποστήριξε πως, “Για εμάς η νησιωτική χώρα δεν είναι πάρεργο στην έγνοια μας και στην πολιτική μας” αλλά αντιθέτως, όπως ισχυρίστηκε, “H έννοια της νησιωτικής πολιτικής είναι από τις κορωνίδες των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε”.

Ακτοπλοϊκό και αδιαφανείς διαδικασίες από τον Π. Κουρουμπλή

Δεδομένης της αρμοδιότητάς του για το Ν. Αιγαίο, ο ίδιος στη συνέχεια, μίλησε για θέματα ακτοπλοΐας, προβαίνοντας μάλιστα σε σαφείς και κατηγορηματικές αναφορές για τα προβλήματα που συναντώνται σήμερα στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών ενώ με φόντο τη διαφαινόμενη κακή θερινή σύνδεση της Σύρου, έκανε λόγο για ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπ. Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον οποίο υποστήριξε ξεκάθαρα ότι ακολουθεί αδιαφανείς διαδικασίες όσον αφορά στη διαμόρφωση των δρομολογίων αναφορικά και με τους ακτοπλόους.

Εξηγώντας ο κ. Βαρβιτσιώτης πως αυτή η τριετία “θα έπρεπε να είναι η λαμπρή τριετία για την ακτοπλοΐα” καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα ευνοϊκότερο ακτοπλοϊκό περιβάλλον, όπως “η αύξηση των επιβατών, η αύξηση του τουρισμού και η μείωση των τιμών των καυσίμων”, ωστόσο, παρατήρησε κριτικά απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση πως, “αυτό δεν έγινε και φταίνε κάποιοι και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι οι συγκυβερνήτες οι οποίοι θέλουν στην πλάτη των νησιωτών να παίξουν συγκεκριμένα συμφέροντα”.

Εστιάζοντας μάλιστα στα θέματα των Κυκλάδων και με αφορμή δημοσιογραφική ερώτηση για την ακτοπλοϊκή πραγματικότητα της Σύρου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Τα τελευταία 17 χρόνια από τη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας, δεν κατηγορήθηκε κανείς Υπουργός, ούτε από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε από εφοπλιστές ότι παρεμβαίνει στη διάρθρωση των δρομολογίων. Ο κ. Κουρουμπλής απέκτησε τη διπλή αυτή ιδιότητα. Σήμερα να τον κατηγορούν οι μισοί δήμαρχοι των νησιωτικών περιοχών και να υπάρχουν και συγκεκριμένες κατηγορίες από ακτοπλόους”. Με φόντο τα παραπάνω, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας, “οφείλει να απολογηθεί αναφορικά με όσα του προσάπτουν”.

 

O Tσίπρας δεν προσθέτει τίποτα νέο στην πολιτική”

Προτού ολοκληρώσει τη συνέντευξή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά και της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, ασκώντας κριτική στη σημερινή κυβέρνηση και υποστηρίζοντας πως αφαιρέθηκε το τελευταίο “κεκτημένο” που είχαν τα νησιά λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητάς τους. Τέλος, ο ίδιος μίλησε και για το τί σημαίνει έξοδος από τα μνημόνια με την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εξηγώντας πως δεν πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να πανηγυρίζει ενώ μίλησε ακόμη για τον τουρισμό και για τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την πολύπαθη νησιωτικότητα.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε κατηγορηματικά, “Δυστυχώς έχουμε μία κυβέρνηση κι έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν προσθέτει το νέο στην πολιτική. Καλλιεργεί συστηματικά τον διχασμό και ο διχασμός είναι αυτός που μας έχει κοστίσει πάρα πολύ. Μας κόστισε πάρα πολύ κάθε φορά που διχαστήκαμε. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία μας. Οφείλουμε το πνεύμα της πολιτικής μας να είναι πνεύμα συμφιλιωτικό.”.