Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και η τοποθέτηση του μουσειολογικού εξοπλισμού στο ιστορικό κτίριο της πρώην οικίας Ρεθύμνη στα “Βαπόρια”

Το Λαογραφικό Μουσείο έτοιμο να υποδεχθεί την παράδοση

Άμεσα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την προσεχή λειτουργία του από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Πλήρως εξοπλισμένο είναι πλέον το Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης, μετά και την προμήθεια και τοποθέτηση του απαραίτητου μουσειολογικού εξοπλισμού στους εσωτερικούς χώρους του, ο οποίος θα υποδεχθεί τη λαογραφική ιστορία και “κληρονομιά” της Σύρου, προκειμένου να λειτουργήσει προσεχώς από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Η παλαιά οικία Ρεθύμνη στη συνοικία Βαπόρια στην Ερμούπολη, ήδη έχει αποκατασταθεί κι έχει βελτιωθεί εσωτερικά κι εξωτερικά, με σκοπό να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό μουσείο για τη Σύρο και την Ερμούπολη.

Η εξέλιξη της προμήθειας και τοποθέτησης του εξοπλισμού που θα εξυπηρετήσει την έκθεση και προβολή των αντικειμένων του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, με σκοπό να αναδειχθεί η πλούσια λαογραφική παράδοση του τόπου, αποτελεί ένα άκρως θετικό γεγονός, το οποίο δρομολογήθηκε με επιτυχία από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Επί των ανωτέρω, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος μίλησε για τις ενέργειες που ολοκληρώθηκαν, για όσες πρέπει να ακολουθήσουν από τη δημοτική πλευρά, με στόχο να δρομολογήσει και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, άμεσα, τις δικές του ενέργειες για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, σε παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε σχολιαστεί καυστικά η καθυστέρηση με την οποία προωθήθηκε το έργο της προμήθειας του εξοπλισμού, αφού αρχικός στόχος αλλά κι ευχή για κάθε άμεσα εμπλεκόμενη πλευρά ήταν η όσο το δυνατόν συντομότερη λειτουργία του κατά την περυσινή χρονιά, κάτι που όμως δεν επετεύχθη.

Στη θέση του συνολικά ο εξοπλισμός στο παλαιό αρχοντικό Ρεθύμνη

Ειδικότερα, πριν από επτά ημέρες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του εξοπλισμού στον εσωτερικό χώρο του μεγάλου κτιρίου στη θέση “Βαπόρια” που ολοταχώς οδεύει... στη λειτουργία του ως Λαογραφικού Μουσείου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονηθεί, ο εξοπλισμός που βρίσκεται σήμερα στο διώροφο κτίριο αφορά σε ειδικές προθήκες και βάσεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν παλαιά αντικείμενα και παραδοσιακές φορεσιές που έχει στην κατοχή του μετά από δωρεές ή και αγορές το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

“Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η προμήθεια και η τοποθέτηση όλου του εξοπλισμού του μουσείου. Αρχικός προϋπολογισμός ήταν περίπου 350 χιλ. ευρώ και τελικό ποσό άνω των 200 χιλ. ευρώ” σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος εξήγησε πως, “Όσα προβλέφθηκαν στη μελέτη, έχουν τοποθετηθεί” διαβεβαιώνοντας πως, “Όλα πήγαν καλά με την προμήθεια”.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, “έχουν τοποθετηθεί όλες οι προθήκες για να μπει μέσα και ο εκθεσιακός πλούτος και όλα τα εκθέματα όπως ρουχισμός, παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα από παλαιές οικίες”, διευκρινίζοντας πως προ της προμήθειας και με άξονα τις κατευθύνσεις και τη συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, “ο μελετητής είδε και γνώρισε τί έχει το ΛΕΣ, αποφασίστηκε τί εκθετήρια θα γίνουν και βάσει αυτών, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια”.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό που μπορεί να δει ο αναγνώστης στο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το άρθρο, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, το κόστος καλύφθηκε από χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο της ευθύνης που είχε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να “τρέξει” για τη διαμόρφωση του παλαιού αρχοντικού σε Λαογραφικό Μουσείο.

Παραλαβή... από το δημοτικό συμβούλιο εντός του μήνα

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος επεσήμανε την τυπική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι και τη λειτουργία του, τουλάχιστον όσον αφορά στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του Δήμου.

Όπως εξήγησε, “Αμέσως το επόμενο διάστημα θα έρθει το θέμα της παραλαβής του μουσειολογικού εξοπλισμού στο δημοτικό συμβούλιο κι αφού εγκριθεί, μετά θα συνεχιστούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου”. Εκτίμησε μάλιστα πως, “λογικά εντός του μήνα θα γίνει αυτό”, εξηγώντας πως, τα αιρετά μέλη θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ενέργειες του Δήμου μέχρι σήμερα σε ανοικτή δημόσια συνεδρίαση.

“Θα γίνει πρωτόκολλο παραλαβής, θα το εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο και μετά τα κλειδιά θα περάσουν στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου που είναι αρμόδιο για να το λειτουργήσει” πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία όπως κάνουμε και σε όλα τα έργα”.

Ιστορική αναδρομή, αποκατάσταση και λειτουργία από το ΛΕΣ

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο κ. Βακόνδιος, αρμόδιος για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης θα είναι το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο άλλωστε θα εκθέσει τον λαογραφικό πλούτο που με το πέρασμα των ετών έχει συγκεντρώσει.

“Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα απομείνουν οι ενέργειες από πλευράς Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Θα πρέπει να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί με προσοχή ο λαογραφικός πλούτος και τα εκθέματα που έχει στην κατοχή του το ΛΕΣ” πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα πως, για να φθάσει ο Δήμος στο σημερινό στάδιο, προηγήθηκε μία πολυετής προσπάθεια και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και από τη σημερινή.

Συγκεκριμένα, προβαίνοντας σε μία σύντομη αναδρομή της πορείας “γέννησης” του Λαογραφικού Μουσείου, ο ίδιος υπενθύμισε πως υπήρξε στο παρελθόν σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ του πρώην Δήμου Ερμούπολης και του ΛΕΣ και μάλιστα από το έτος 2003 με λήξη τον Δεκέμβριο του 2022, προκειμένου η δημοτική πλευρά να αξιοποιήσει τη δυνατότητα των χρηματοδοτήσεων και να προβεί στην ανακαίνιση και αποκατάσταση του παλαιού αρχοντικού Ρεθύμνη για τη νέα λειτουργία του. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το 2010 με το ποσό των 185 χιλ. ευρώ, η μελέτη του έργου, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2012 έγινε η ανάθεση της αποκατάστασης του κτιρίου.

Αυτό το έργο ολοκληρώθηκε το 2016 και συνολικά κόστισε σχεδόν 1 εκ. 200 χιλ. ευρώ. Έναν χρόνο νωρίτερα και ειδικότερα το 2015 υπήρξε η ανάθεση της μουσειολογικής μελέτης με κόστος 30 χιλ. ευρώ, την οποία σαφώς κι ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο επί της ουσίας ολοκληρώθηκε με την προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού, όπως προαναφέρθηκε και σήμερα απομένει η επίσημη παραλαβή του, για την “παράδοσή” του άμεσα στο ΛΕΣ.

Διατήρηση παραδοσιακού χαρακτήρα και προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ

Στα ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να επισημάνει την αξία της προσπάθειας διατήρησης αναλλοίωτης της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως η αποκατάσταση ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία έγινε σαφές πως απαίτησε προσεκτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μπορεί να θαυμάζει κάποιος κάτοικος ή επισκέπτης το σημερινό αποτέλεσμα. “Όλο το έργο συμβασιοποιήθηκε το 2014, ήταν χρονοβόρο, έγινε αλλαγή και της στέγης” σχολίασε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Όλες οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες αποκαλύφθηκαν, αναδείχθηκαν και αποκαταστάθηκαν. Αποκαλύφθηκε η πρώτη εκδοχή των τοιχογραφιών, δηλαδή φθάσαμε στο πρώτο στρώμα, στο αρχικό βάψιμο”.

Θέλησε να σημειώσει δε πως “όλες οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεπίβλεψη των αρμοδίων από το Υπουργείο Πολιτισμού” ενώ δόθηκε έμφαση στις εργασίες των μαρμάρινων επιφανειών του και δη στις εξωτερικές όψεις του κτιρίου.

“Με την επισκευή του μουσείου υπήρξε μέριμνα και για τον φωτισμό και τον άλλο εξοπλισμό στις οροφές” πρόσθεσε, προκειμένου όπως επεσήμανε, “να αναδεικνύονται κατάλληλα τα διάφορα εκθέματα που θα τοποθετηθούν”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τα κουφώματα του διώροφου κτιρίου, τα οποία όπως εξήγησε, διατηρήθηκαν στις θέσεις τους κατόπιν συντήρησης, έρχονται να “κοσμήσουν” το κτίριο και να ενισχύσουν τον ιδιαίτερο αρχοντικό χαρακτήρα του.

“Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τα κουφώματα, τα οποία είναι πάνω από 50 έτη. Είναι σε καλή κατάσταση κάποια και αν τα αλλάζαμε ίσως να ήταν χειρότερη η κατάσταση. Προτιμήσαμε το παλαιό, το παραδοσιακό κούφωμα, γιατί με την υγρασία από τη θάλασσα, ίσως η αλλαγή κουφωμάτων να “γεννούσε” σε συντομότερο χρόνο προβλήματα” δήλωσε σχετικά, κάνοντας αναφορά και στη λειτουργία εσωτερικά, ασανσέρ, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα ΑΜΕΑ.

“Είναι γεγονός πως λειτουργεί ασανσέρ στο εσωτερικό του ιστορικού παλαιού αρχοντικού καθώς επιβάλλεται να έχουν πρόσβαση τα ΑΜΕΑ” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βακόνδιος.

Το σπουδαιότερο, η διάσωση... του διατηρητέου κτιρίου

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως το σημαντικότερο της εν λόγω προσπάθειας, για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου είναι η διάσωση ενός κτιρίου της Ερμούπολης, το οποίο μάλιστα είναι διατηρητέο.

“Ήταν εμπειρία μεγάλη” τονίσθηκε πρωτίστως και από πλευράς αρμόδιου επιβλέποντα μηχανικού, Μάρκου Μαραγκού, ο οποίος θέλησε να σχολιάσει όπως παρομοίως και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, πως, “ίσως το σπουδαιότερο είναι πως διασώθηκε ένα κτίριο – κόσμημα για τη Σύρο και την Ερμούπολη”.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος συμπλήρωσε πως, “Διασώθηκε ένα αρχιτεκτονικό “θαύμα” και είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη η αποκατάσταση του κτιρίου και η εσωτερική διαμόρφωσή του - και με τον εξοπλισμό - για τη λειτουργία του ως Λαογραφικού Μουσείου” αφού όπως πρόσθεσε, “Η Σύρος θα αποκτήσει ένα ακόμη μουσείο και θα μπορεί να προβάλει τη λαογραφική παράδοσή της”.

Έκλεισε την ενημέρωσή του προς την εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας κατηγορηματικά πως, “Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι είναι σημαντική εξέλιξη αφού μιλάμε για ένα πραγματικό “κόσμημα” που ανακαινίσθηκε και προσπάθησαν από την Τεχνική Υπηρεσία να διατηρήσουν όσα περισσότερα παραδοσιακά στοιχεία μπορούσαν”, αναφέροντας τέλος, πως, “Είναι σημαντικό που αναδείχθηκε ο χαρακτήρας του κτιρίου, χωρίς να υπάρξει αλλοίωση από οποιαδήποτε εργασία. Από όλα τα συνεργεία φαίνεται πως έγινε άψογη δουλειά”.