Συγκίνηση και αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης στην τελετή ανακήρυξης του Στέλιου Νιώτη σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης

Εξέχον μέλος της Συριανής κοινωνίας

Τον σεβασμό, την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Στέλιου Νιώτη εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Δημότη του νησιού, ως ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής και πολυσχιδούς προσφοράς του στην αναβάθμιση και προβολή των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων της Σύρου.

Η σεμνή τελετή ανακήρυξης του Στέλιου Νιώτη σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, εκπροσώπων του α’ και β’ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δικαστικής εξουσίας, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων, οργανισμών, φίλων και μελών της οικογενείας του τιμώμενου προσώπου.

Τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε ομόφωνα κατά την 27η συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου 2018, ανέγνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Δούναβης.

Καθοριστική συμβολή στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός χαρακτήρισε τον κ. Νιώτη «εξέχον μέλος της κοινωνίας μας», το οποίο με την πολυσχιδή δραστηριότητα και την αδιάλειπτη προσφορά του συνδράμει καταλυτικά στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας, ενός τόπου τον οποίο αγαπάει ιδιαιτέρως καθώς αποτελεί τη μόνιμη πλέον κατοικία του κατά τα τελευταία έτη.

Ο κ. Νιώτης αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου πολυπράγμονα και δραστήριου, που έχει προσφέρει σημαντικό έργο τόσο από επαγγελματικής πλευράς, διανύοντας λαμπρή σταδιοδρομία στον ναυτιλιακό και τραπεζικό τομέα, συμμετέχοντας ενεργά σε επαγγελματικούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, πραγματοποιώντας δημοσιεύσεις και λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις, όσο και από κοινωνικής πλευράς, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία, διάθεση προσφοράς και κυρίως ανεξάντλητη αγάπη προς τις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι, Στέλιος Νιώτης, τα τελευταία τριάντα χρόνια εργάστηκε κυρίως σε ναυτιλιακά γραφεία.  Συγκεκριμένα, από το 1968 μέχρι το 1979 ως διευθυντικό στέλεχος τής εταιρείας Aegis Shipping Ltd., (διακίνηση 65 πλοίων), εν συνεχεία από το 1979 μέχρι το 1998 συνιδιοκτήτης και διευθυντής της Liberty Maritime Agency Ltd., και της Skilfast Shipping & Trading Ltd και από 1998 μέχρι το 2009 στον τραπεζικό τομέα ως μέλος του ΔΣ τής Πειραιώς Prime Bank και εν συνεχεία Εκτελεστικός Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Έμπρακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον για τη Σύρο

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο νησί της Σύρου, ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαραγκός, υπερθεμάτισε για το έμπρακτο, επανειλημμένο, ειλικρινές, άδολο και απροσχημάτιστο ενδιαφέρον του κ. Νιώτη, καθώς και την αγάπη του προς αυτό, με καθοριστική και προπάντων αθόρυβη και διακριτική συμβολή στην αναβάθμιση και προβολή των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων της Σύρου, διαμέσου της διοργάνωσης σπουδαίων εικαστικών εκθέσεων με καταξιωμένους καλλιτέχνες, της παρουσίασης εξαιρετικών θεατρικών παραστάσεων αλλά και της συνδρομής του στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Επιπλέον, τονίστηκε η πολύτιμη συμβολή του στη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Εν χορδαίς και οργάνοις» - η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή στη Σύρο, από τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, μια σχολή η οποία στοχεύει στη διάσωση και μεταλαμπάδευση στα νέα Συριανά παιδιά της ρεμπέτικης, παραδοσιακής και εν γένει λαϊκής μουσικής, μέσω της διδασκαλίας έγχορδων και άλλων λαϊκών μουσικών οργάνων και της διοργάνωσης σεμιναρίων, εργαστηρίων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη του συγκεκριμένου είδους της μουσικής.

Αρετές που όλοι οφείλουμε να ενστερνιζόμαστε

Κατόπιν τούτου, ο κ. Μαραγκός στάθηκε στην υποδειγματική στάση ζωής την οποία ο κ. Νιώτης μας καλεί να ακολουθήσουμε, υποστηρίζοντας ότι, σε αυτή την εποχή της πολυδιάστατης κρίσης που όλοι βιώνουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δεν αρκεί μόνο να προσπαθούμε, αλλά χρειάζεται να υπερβαίνουμε εαυτούς, καταπολεμώντας τον ατομισμό, την αποξένωση και την κοινωνική αναλγησία που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό μας ιστό.

«Επομένως η αρωγή και η υποστήριξη σε κάθε συλλογική προσπάθεια που συντελεί στην κοινωνική συνοχή και στην πολιτιστική προαγωγή οφείλει και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας», τόνισε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας προς τον κ. Νιώτη για τη γενναιοδωρία, την κοινωνική ευαισθησία, την προθυμία και την ετοιμότητά του και του απένειμε πάπυρο και τιμητική πλακέτα.

Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ο Στέλιος Νιώτης ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο για την τιμή που του έκανε, καθώς και όλους τους συγγενείς και φίλους που αποτελούν για τον ίδιο πολύτιμο στήριγμα.

Την ευγνωμοσύνη του Συριανού λαού εξέφρασε στον κ. Νιώτη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την αγάπη του προς το νησί μας και την προθυμία του να ακούσει και να ικανοποιήσει κάθε αίτημα των φορέων. Παράλληλα συνεχάρη τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης για την πρωτοβουλία του να τιμήσει άλλον έναν άνθρωπο που βοηθά με την παρουσία και το έργο του τον τόπο μας. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, τονίζοντας ότι η «Σύρος, ένας τόπος πολιτισμένος και ευγενής, υποδέχεται στην αγκαλιά της τον κ. Στέλιο Νιώτη, μια σημαντική και πολυσχιδή προσωπικότητα με εξαιρετική πορεία ζωής».