Προς αξιοποίηση(;) το Λατομείο “Δρυμπέτα”
- Τρίτη, 28 Αυγούστου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 28 Αυγ. 2018 - 19:00
“Άνοιξε” η συζήτηση της ενδεχόμενης αξιοποίησης του Λατομείου “Δρυμπέτα” στη Σύρο, με φόντο και τη θετική γνωμοδοτική απόφαση της Επιτροπής Επιχειρησιακής Δραστηριότητας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, τα μέλη της οποίας υπεραμύνθηκαν της διάθεσης τμήματος του λατομικού χώρου, μετά από δημοπρασία, στην κατεύθυνση της απόκτησης ανταποδοτικού οφέλους για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.
Πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση που αναμένεται να απασχολήσει έντονα σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με φόντο και την αρνητική γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, το ΔΣ της οποίας καταψήφισε ομόφωνα την προοπτική της αξιοποίησης του εν λόγω χώρου από όποια εταιρεία επιθυμεί να εγκαταστήσει Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ και ανακύκλωσης αδρανών υλικών, με φόντο την ήπια όχληση που προφανώς(;) θα προκληθεί για τους όμορους οικισμούς.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν χώρο εμβαδού περίπου 10.000 τ.μ. και όχι για τμήμα του που είναι ακόμη στην ευθύνη της Lafarge, η οποία μεριμνά για την αποκατάσταση του, στο οποίο μέχρι προσφάτως, η ίδια η εταιρεία, είχε έντονη δραστηριότητα.
Αναφορικά με το προαναφερθέν τμήμα του Λατομείου “Δρυμπέτα”, κατατέθηκε προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αίτημα αξιοποίησής του, από ενδιαφερόμενη εταιρεία της Σύρου, που λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία κι επισημαίνει τις ανάγκες “απόκτησής” του, με σκοπό την απρόσκοπτη πρόοδο έργων – δημόσιων και δημοτικών – στο νησί της Σύρου.
Θα πρέπει εξ αρχής να σημειωθεί πως στο σημερινό άρθρο παρουσιάζονται η πρόταση αξιοποίησης, αλλά και οι λόγοι σύμφωνα με τους οποίους, ο πρόεδρος της ανωτέρω Επιτροπής - που έχει στην ευθύνη της την ακίνητη περιουσία του Δήμου -, Αλέξης Αθανασίου, τάσσεται υπέρ της προώθησης της διαδικασίας δημοπρασίας για τμήμα του Λατομικού χώρου.
Διαφαίνεται πρόβλημα στην ανακύκλωση αποβλήτων. Μεγάλες ανάγκες σε χώρο
Ειδικότερα, ο κύκλος της συζήτησης για την αξιοποίηση περίπου 10.000 τ.μ. του Λατομείου “Δρυμπέτα” στη θέση του Βούλια στη Σύρο, άνοιξε μετά από αίτημα ιδιώτη που κατατέθηκε στον Δήμο περί τα τέλη Ιουλίου.
Μάλιστα πρόκειται για αίτημα που επαναλαμβάνεται, αφού τα προηγούμενα χρόνια τα δημοτικά όργανα είχαν αποφασίσει αρνητικά (2014).
Ο ιδιώτης επανέρχεται σήμερα και εξηγεί τον βασικό λόγο για τον οποίο ζητά να δραστηριοποιηθεί στον χώρο, τονίζοντας όχι μόνον τις ανάγκες χώρου για την ανακύκλωση αδρανών που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, αλλά κυρίως υπογραμμίζει την ανάγκη να μην “μπλοκάρει” η πρόοδος έργων.
“Η εταιρεία μας λειτουργεί πλήρως αδειοδοτημένη Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΕΚ (...) και διαθέτει το σύνολο των απαιτούμενων μηχανημάτων για να εκτελεί εργασίες ανάκτησης (ανακύκλωσης) ΑΕΚΚ. Είναι επίσης συμβεβλημένη με το εγκεκριμένο ΣΣΔΕ ΑΕΚΚ Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας (σ.τ.ΑΑΝΕΛ) όπως έχει υποχρέωση από τον νόμο” διευκρινίζει αρχικά στην επιστολή του ο ιδιώτης, εξηγώντας παρακάτω πως, “Γνωρίζοντας τις διατάξες του Ν.4042/2012 (ΦΕΚ24/Α/13.02.2012) επανερχόμαστε εκ νέου με νέα πρόταση για να εγκαταστήσουμε Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ έχοντας γνώση όλων των προαναφερομένων”.
Σύμφωνα με όσα σημειώνει αναλυτικά, “Η πρότασή μας στηρίζεται στο ότι αν αυτός ο χώρος παραμείνει ως έχει ανεκμετάλλευτος, γεγονός που εκ φύσεως συμβαίνει, πρώτον παραμένει ασύμφορο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αλλά επίσης, με βεβαιότητα, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην Ανακύκλωση των ΑΕΚΚ”.
Ο ιδιώτης, προσθέτει δε, πως, λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, αναγνωρίζει τις τεράστιες ανάγκες σε επίπεδο εξεύρεσης χώρου ανακύκλωσης – ανάκτησης ΑΕΚΚ, λέγοντας σχετικά τα εξής: “Γνωρίζοντας και εκτιμώντας την κατάσταση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (η τριετής εμπειρία μας στον χώρο επιτρέπει την εξαγωγή αυτού του συμπεράσματος) καθώς κι αυτών που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον, οι δύο υφιστάμενες Μονάδες Ανάκτησης ΑΕΚΚ θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητας, ως προς τον όγκο των αποβλήτων”.
Ως εκ τούτου, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τη μίσθωση χώρου, ολοκληρώνοντας το αίτημά του. “Γι αυτό αιτούμαστε εκ νέου τη μίσθωση του χώρου του ανενεργού λατομείου “Δρυμπέτα”, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους”.
Αντίθετη η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου
Επί του θέματος, κλήθηκε να τοποθετηθεί η αρμόδια τοπική Κοινότητα, η οποία και συνεδρίασε στις 7 Αυγούστου του τρέχοντος έτους και κατέληξε σε αρνητική θέση.
Αν και το σκεπτικό της, δεν αποτυπώνεται στο πρακτικό της συνεδρίασης, ωστόσο, εύλογα προκύπτει ο προβληματισμός ότι κύρια σκέψη βάσει της οποίας καταψήφισε, αποτελεί η ανησυχία από την πιθανή(;) όχληση που θα προκύπτει από τη δραστηριότητα εταιρείας.
Ειδικότερα, η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου τάσσεται κάθετα αντίθετη με το αίτημα, με την απόφασή της να καταλήγει στο ότι: “Το συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα και γνωμοδοτεί αρνητικά στην αξιοποίηση τμήματος εμβαδού περίπου 10.000 τ.μ. του πρώην Λατομείου Δρυμπέτα για λειτουργία Μονάδας ΑΕΚΚ”.
Πρέπει να υπογραμμισθεί πως, οι “γειτονικοί” οικισμοί είναι η Αληθινή, το Κίνι και η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.
Αλ. Αθανασίου: Προβληματισμός για τα έργα. Ήπια δραστηριότητα και όχληση
Κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής Επιχειρησιακής Δραστηριότητας και Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο πρόεδρός της και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου.
Ο ίδιος, αν και όπως ανέφερε κατανοεί τη στάση και την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, ευθύνη της οποίας είναι και το Λατομείο “Δρυμπέτα”, ωστόσο, ανέπτυξε μία σειρά από λόγους που όπως τόνισε θα εξετάσει και το δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη της τελικής απόφασης, οι οποίοι “κινούνται” υπέρ του Δήμου.
“Στη συζήτησή μας λάβαμε υπόψιν την αρνητική γνωμοδοτική εισήγηση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, η οποία είναι αρνητική. Είναι σεβαστή η απόφαση της Κοινότητας, αλλά αναπτύξαμε ένα σκεπτικό από τη δική μας πλευρά” δήλωσε πρωτίστως, αναφέροντας κατηγορηματικά πως, “Ο Δήμος πρέπει να αξιοποιεί την περιουσία του και αυτό είναι δεδομένο”.
Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε τα προβλήματα χώρων που προκύπτουν σταδιακά από την υλοποίηση έργων που απαιτούν τη μεταφορά μπάζων και ανακύκλωσης αυτών, εξηγώντας στην κατεύθυνση και του περιεχομένου του αιτήματος πως, “είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο Μονάδες Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ του νησιού και ιδιαιτέρως η Μονάδα των Χρούσσων. Πρέπει να δώσουμε μία διέξοδο στο πρόβλημα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό καθώς ενδέχεται να προκληθεί στάση σε όλα τα δημόσια και δημοτικά έργα”.
Μάλιστα ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως, “Ήδη είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα και άλλα περιμένουν να ξεκινήσουν”, υπενθυμίζοντας πως, αν δεν λειτουργούν ομαλά αυτές οι δύο μονάδες ανακύκλωσης αποβλήτων, ο προβληματισμός και η ανησυχία για την απρόσκοπτη υλοποίηση μεγάλων έργων στο νησί θα πολλαπλασιαστεί, αφού οι ανάδοχοι και οι εργολάβοι θα πρέπει να μεταφέρουν τα όποια υλικά, στην πλησιέστερη μονάδα που βρίσκεται στη Μύκονο.
“Αν απαιτηθεί μεταφορά στη Μύκονο, ποιος θα πληρώνει τα κόστη;” σχολίασε ρητορικά ο Αντιδήμαρχος.
Επιπλέον, ανέφερε πως, “Το παλαιό Λατομείο είναι ακόμη στην ευθύνη της Lafarge για τα επόμενα τρία χρόνια. Έχει γίνει σε ένα τμήμα η δενδροφύτευση και πρέπει να φροντιστούν αυτά τα δέντρα”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Σίγουρα όλος αυτός ο χώρος θα φυλάσσεται καλύτερα αν υπάρχει κάποια εταιρεία στον από πάνω χώρο γιατί θα υπάρχει επίβλεψη συνολική. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίβλεψη”.
Διασαφήνισε δε, πως, η όποια δραστηριοποίηση επιχείρησης θα πρέπει να ακολουθεί τους περιβαλλοντικούς όρους και να τηρεί τα προβλεπόμενα, διευκρινίζοντας και για τα θέματα όχλησης, πως, “εδώ μιλάμε για δραστηριότητα χαμηλής όχλησης, που τέτοια θα είναι και σε εμάς στον Βούλια”.
Κατεύθυνση ανταποδοτικού οφέλους. Μελλοντική αποκατάσταση χώρου
Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Αθανασίου έθεσε επί τάπητος και τον λόγο της αναζήτησης και κατοχύρωσης ανταποδοτικού οφέλους για τον Δήμο μετά την μίσθωση του χώρου από εταιρεία.
“Πέραν του όποιου μισθώματος, έχουμε αναφερθεί και στα ανταποδοτικά οφέλη. Δηλαδή παροχή αδρανών υλικών ως ανταποδοτικό μέτρο, που θα συμπεριληφθεί στους όρους της δημοπρασίας” ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας πως στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι “να ζητήσουμε, να προσπαθήσουμε να ζητήσουμε, τουλάχιστον για τα έργα του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, να μη χρεώνονται τα ΑΕΚΚ όταν μιλάμε για έργα που πληρώνει ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο”.
Αναδεικνύοντας το πολυεπίπεδο κέρδος για τον Δήμο, ο ίδιος σημείωσε πως, “Αν γίνεται και το προβλέπει η νομοθεσία, θα το ζητήσουμε”.
Στα παραπάνω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, πρέπει οι αιρετοί να εξετάσουν και την μελλοντική αποκατάσταση του χώρου του Λατομείου “Δρυμπέτα”.
“Επειδή θα γίνει η εγκατάστασή τους με βάση τον Νόμο των ΑΕΚΚ, κάποια στιγμή θα γίνει και η αποκατάσταση του Λατομείου “Δρυμπέτα” που προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς έμεινε έτσι αυτό το Λατομείο” σχολίασε ο κ. Αθανασίου, μνημονεύοντας ξανά και την προσπάθεια της Lafarge “να αποκαταστήσει το δικό της τμήμα”.
“Γίνεται προσπάθεια να το αποκαταστήσει. Δουλεύει εδώ και οκτώ μήνες για να μπορέσει να απεμπλακεί” πρόσθεσε ο ίδιος.
Πυκνοκατοικημένο νησί η Σύρος
Κληθείς να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του αναφορικά με την απόφαση της Επιτροπής Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας, ο Αλέξης Αθανασίου επεσήμανε, πως τα παριστάμενα μέλη της ψήφισαν θετικά.
“Γνωμοδοτούμε θετικά, γνωρίζοντας ότι κάποια όχληση θα υπάρξει, όμως βλέπουμε και ποιο είναι το όφελος για τα έργα” επανέλαβε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, “Είναι σεβαστή η άποψη και της Δημοτικής Κοινότητας και των κατοίκων γιατί προφορικά ακούμε διαμαρτυρίες, όμως η μεγάλη διαφορά είναι πως σε αντίθεση με τη Lafarge που έκανε ανατινάξεις, αυτό δεν θα υπάρχει. Δεν θα προκύπτει τέτοια όχληση στους όμορους οικισμούς του Κινίου, της Αληθινής, της Αγίας Βαρβάρας”.
Θέλησε να διευκρινίσει δε, πως, “Θα υπάρχει μεταφορά κι επεξεργασία των αδρανών υλικών, είτε είναι χώματα, είτε είναι μεταφορά οικοδομικών υλικών. Δεν μιλάμε επ΄ ουδενί για την ίδια όχληση”. Άλλωστε όπως επεσήμανε είναι δύσκολη η υπόθεση εξεύρεσης ελεύθερων χώρων και όχι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αφού όπως υποστήριξε η Σύρος είναι πυκνοδομημένη.
“Είναι τόσο πυκνοκατοικημένο το νησί που δεν υπάρχουν χώροι πια. Αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, πιστεύω θα είναι πιο ήπια η κατάσταση”.
Παρενθετικά, ο ίδιος εξήγησε πως, το άμεσο οικονομικό όφελος από το μίσθωμα δεν θα είναι υψηλό, υποστηρίζοντας πως, τα χρήματα που θα λαμβάνει ο Δήμος από την ενοικίαση του χώρου, “θα είναι αναλόγως με την αντικειμενική αξία. Δεν θα είναι μεγάλο το τίμημα. Περισσότερο “επενδύουμε” στα ανταποδοτικά παρά στα χρήματα. Βέβαια όταν συντάξουμε τη διακήρυξη θα πούμε συγκεκριμένα το ποσό και θα προσδιορίζουμε ποσότητες σε επίπεδο ανταποδοτικών για τον ΧΥΤΑ και τις επιχώσεις κλπ”.
Τελική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο
Με φόντο τη συζήτηση του θέματος της αξιοποίησης του Λατομείου “Δρυμπέτα” στην αρμόδια Επιτροπή για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, πρέπει να υπογραμμισθεί πως, θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη λήψη της τελικής απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο.
“Αφού θα συζητηθούν όλα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο, θα ληφθεί η απόφαση. Εγώ σαν πρόεδρος της Επιτροπής Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, πέρα από την εξέταση του θέματος “στενά” του να αξιοποιήσουμε τη δημοτική περιουσία, σκέφτομαι και το θέμα ουσίας” σχολίασε ο Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας παράλληλα, πως, “Κινδυνεύουν τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα. Προσωπικά δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου σε αυτό”.
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του επί του θέματος, διευκρίνισε πως σε περίπτωση θετικής γνώμης και του δημοτικού συμβουλίου, θα ακολουθήσει η επιβεβλημένη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. “Θα γίνει δημοπρασία. Δεν θα δοθεί απευθείας ο χώρος. Θα ακολουθηθεί η νόμιμη και τυπική διαδικασία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αξιοποίηση με απαγόρευση μεταφοράς επικίνδυνων υλικών
6 Σεπ. 2018 - 6:20 - Το στάδιο Πευκακίων μπαίνει σε προτεραιότητα
23 Δεκ. 2024 - 6:20 - Ανοίγει τα “φτερά” του το αεροδρόμιο
13 Δεκ. 2024 - 6:19 - “Θυμόμαστε και τιμούμε τη δράση του φοιτητικού κινήματος”
17 Νοε. 2024 - 9:35 - Προβληματισμός για την κατάργηση του β΄ γύρου των εκλογών
13 Νοε. 2024 - 6:20