Αξιοποίηση με απαγόρευση μεταφοράς επικίνδυνων υλικών
- Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 6 Σεπ. 2018 - 20:00
Αυστηρά υπό την προϋπόθεση της μη δυνατότητας μεταφοράς και διάθεσης επικίνδυνων και ρυπογόνων υλικών, όπως αμμοβολής, “άναψαν” - κατά πλειοψηφία - οι δημοτικοί σύμβουλοι το “πράσινο φως” για την αξιοποίηση του λατομικού χώρου στην περιοχή του Βούλια (πρώην Λατομείο Δρυμπέτα) κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, οπότε και αναπτύχθηκε σχετική συζήτηση κατόπιν αιτήματος αδειοδοτημένης εταιρείας για τη δημιουργία μονάδας ανάκτησης ΑΕΚΚ.
Παρουσία και του αιτούντα κ. Ιωσήφ Ρούσσου στη συνεδρίαση, ο δημαρχεύων Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, Αλέξης Αθανασίου προχώρησε στην ανάπτυξη του θέματος, προτείνοντας την αξιοποίηση του εν λόγω χώρου, με σκοπό όχι μόνον την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση και πρόοδο έργων στο νησί (δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών), αλλά και το πολυεπίπεδο όφελος για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.
Κατόπιν της διαλογικής συζήτησης αλλά και των διευκρινίσεων που ζήτησε η αντιπολίτευση αναφορικά με τον “χαρακτήρα” των εργασιών που θα αναπτυχθούν στον χώρο, οι αιρετοί σύμβουλοι υπερψήφισαν την πρόταση προώθησης της διαδικασίας δημοπρασίας για έκταση 8.490,00 τμ στην περιοχή του Βούλια, σε αντίθεση με την αρνητική γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, τα μέλη της οποίας, αν και προσκλήθηκαν να παραστούν στη συζήτηση για να διατυπώσουν δημοσίως τους λόγους αντίθεσής τους, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκαν.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι σύμβουλοι που δεν υπερψήφισαν, κατά κύριο λόγο έχουν επιτύχει την εκλογή τους από τη στήριξη των δημοτών των όμορων περιοχών (Κίνι, Αληθινή, Αγ. Βαρβάρα) που “θίγονται” σε επίπεδο όχλησης από τη λειτουργία του λατομείου.
Θετική η απόφαση της Επιτροπής Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Αθανασίου εξ αρχής ανάγνωσε το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, το οποίο αν κι έχει αξιολογήσει την αντίθετη γνώμη της αρμόδιας Κοινότητας, ωστόσο, υπεραμύνεται της αξιοποίησης του λατομικού χώρου για συγκεκριμένους λόγους.
Αυτούσιο το περιεχόμενο της απόφασης έχει ως ακολούθως: “Η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας στηρίζεται στην προσπάθεια προστασίας των γύρω οικισμών και κατοίκων της περιοχής και είναι καθ΄ όλα σεβαστή.
Παρόλα αυτά οι οικισμοί βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που εφόσον η μονάδα λειτουργεί τηρώντας αυστηρά τους κανόνες λειτουργίας των ΑΕΚΚ, της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων – δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή.
Είναι γνωστό ότι και οι δύο εν λειτουργία μονάδες ΑΕΚΚ στο νησί αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω της όχλησης που προκαλούν στις περιοχές που βρίσκονται. Οι περίοικοι αντιδρούν στην εν λόγω δραστηριότητα και στα επακόλουθά της.
Ιδιαιτέρως η μονάδα των Χρούσσων αντιμετωπίζει δυσκολίες που μπορεί να επιφέρουν ακόμη και την οριστική παύση στη λειτουργία της.
Η οριστική παύση των επιχειρήσεων αυτών πέραν από την απώλεια θέσεων εργασίας που θα προκαλέσει, θα οδηγήσει και σε στάση στα δημόσια/ δημοτικά/ ιδιωτικά έργα που εκτελούνται στο νησί.
Εξάλλου ο λατομικός χώρος (πρώην LAFARGE) είναι ακόμη στην ευθύνη της μισθώτριας εταιρείας μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του, επομένων δεν είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης αυτού, ενώ ο χώρος θα φυλάσσεται καλύτερα με την παρουσία της εκάστοτε μισθώτριας εταιρείας σε όμορο τμήμα.
Η νομοθεσία που διέπει τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΚΚ δίνει την ευκαιρία στον Δήμο να προβεί σε αποκατάσταση του χώρου (πρώην Λατομείο Δρυμπέτα), που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί”.
Επιπλέον, η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία για το όφελος που θα προκύψει, επισημαίνοντας πως, “Ο Δήμος θα ζητήσει πέραν των προβλεπόμενων μηνιαίων μισθωμάτων και ανταποδοτικά οφέλη, δηλαδή την παροχή ποσοτήτων αδρανών υλικών ετήσιων για την κάλυψη των αναγκών του.
Επίσης, θα εξετασθεί η δυνατότητα εναπόθεσης ΑΕΚΚ για έργα που εκτελούνται από τον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπά του, με ίδιους πόρους, είτε δίχως χρέωση, είτε με μειωμένο αντίτιμο.
Εξάλλου ο Δήμος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιοποιεί την περιουσία του και να μεριμνά για την εισροή εσόδων και ανταποδοτικών ωφελημάτων”.
Τα μέλη της (Αλ. Αθανασίου, Στ. Γουσγουνέλης και Μ. Πρίντεζης) καταλήγουν στο παρακάτω συμπέρασμα και στην ακόλουθη πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο: “Η Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζει ομόφωνα και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο την περαιτέρω αξιοποίηση τμήματος εμβαδού 8.490, 00 τμ και όχι 10.000 τμ εντός δημοτικού ακινήτου με ΚΑΕΚ 290450701044 στη θέση Βούλιας Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου (πρώην Λατομείο Δρυμπέτα), ήτοι τη μίσθωση αυτού μέσω δημοπρασίας για τη λειτουργία μονάδας ΑΕΚΚ, με ειδικούς όρους που θα καθορισθούν αρμοδίως από την Οικονομική Επιτροπή και σύμφωνα με το σκεπτικό της παρούσας απόφασης”.
Διευκρινίσεις για τη χωροθέτηση της μονάδα ανάκτησης ΑΕΚΚ στον Βούλια
Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Αθανασίου προχώρησε και σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη διάθεση μέσω δημοπρασίας του συγκεκριμένου χώρου που λειτουργούσε το πρώην Λατομείο Δρυμπέτα, δίνοντας απαντήσεις και στην εύλογη αγωνία των κατοίκων των όμορων περιοχών, οι οποίοι μάλιστα, καθώς διαφωνούν, εκτύπωσαν και διένειμαν μικρές αφίσες.
“Αν συζητούσαμε για το πρώην Λατομείο της Lafarge, δεν θα είχε κανείς, κανένα πρόβλημα μιας και βρίσκεται σχεδόν 40 μέτρα κάτω, χαμηλά δηλαδή, οπότε η σκόνη και αν θέλετε η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα ήταν πολύ μικρή” σχολίασε αρχικά ο δημαρχεύων Αντιδήμαρχος, ο οποίος πρόσθεσε όμως, πως, “Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορεί να γίνει γιατί υπήρξε κάποιος μελετητής που έκανε τη μελέτη αποκατάστασης του λατομείου, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τότε που εγκρίθηκε επί πρώην Δήμου Άνω Σύρου”.
Υπενθύμισε δε, πως, “Η σύμβαση που είχαμε με την Lafarge ήταν λεόντεια τα αρχικά χρόνια, η οποία βέβαια μετά την οικονομική κρίση “έπεσε” και ήρθε στο σημείο που έφθασε στα 50 χιλ. ευρώ τον χρόνο που δεν είναι μικρό μίσθωμα και τελικά στον χώρο αυτόν που η Lafarge αποκατέστησε, δενδροφύτευσε και ποτίζει για να μεγαλώσουν τα φυτά”. Σύμφωνα με όσα κατηγορηματικά επανέλαβε, “δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τα επόμενα τρία χρόνια”.
Να μην προκληθεί παύση έργων στη Σύρο
Συμπληρωματικά, υποστήριξε και το επιχείρημα περί φόβου παύσης έργων στο νησί της Σύρου στην περίπτωση που δεν υπάρχει μονάδα σε λειτουργία, η οποία θα δέχεται τα αδρανή απόβλητα και τα μπάζα εκσκαφών, τονίζοντας σχετικά τα εξής: “Τα έργα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη Σύρο είναι συγκεκριμένα. Κινδυνεύουν τα έργα με την έννοια ότι όταν δεν μπορούν οι δύο μονάδες ΑΕΚΚ που έχουμε στο νησί να επεξεργαστούν όλες αυτές τις ποσότητες, θα έχουμε θέμα και ίσως και στάση και παύση των έργων. Με αυτό το σκεπτικό και με μεγάλη σύνεση και σεβασμό προς τους ανθρώπους που αντιδρούν, γιατί αντιδρούν κάτοικοι αρκετοί των οικισμών αυτών, προτείνω την ψήφιση για να βγει σε δημοπρασία ο συγκεκριμένος χώρος στο λατομείο”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου φώτισε με την παρέμβασή του κι ένα ακόμη ζήτημα που συνδέεται με τον ενδεχόμενο κίνδυνο της μη λειτουργίας μονάδας ανάκτησης ΑΕΚΚ στη Σύρο, αυτό του τεράστιου κόστους της μεταφοράς των αποβλήτων σε άλλο νησί, δηλαδή στην πλησιέστερη μονάδα, η οποία βρίσκεται στη Μύκονο.
“Πέρα από τα δημόσια έργα που θα σταματήσουν όσα είναι σε φάσεις εκσκαφών και καθαιρέσεων τί θα σημαίνει για τον απλό δημότη το να επιβαρύνεται την απομάκρυνση των μπαζών από το σπίτι του ενδεχομένως με κάποιο πλωτό μέσο για να πάει σε άλλο νησί...” σχολίασε ο κ. Γιαλόγλου, ρωτώντας μάλιστα αν “έχουμε κάποια εικόνα για να καταλάβει και ο μέσος δημότης”.
Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι κατανοητή η στάση των κατοίκων που αντιδρούν, ωστόσο, εμμέσως κάλεσε και τους ίδιους να συνυπολογίσουν τα θέματα του κόστους μεταφοράς και της απειλής... παύσης των διάφορων έργων.
“Είναι απόλυτα κατανοητή η αντίδραση. Κανείς δεν θέλει δίπλα του ή λατομείο ή ΧΥΤΑ και κανένας δεν θέλει δίπλα του μία τέτοια δραστηριότητα. Πλην όμως εάν δεν χωροθετηθεί μία τέτοια δραστηριότητα στο νησί τότε κινδυνεύουμε από ένα δυσβάσταχτο κόστος στην οικονομική δραστηριότητα” σχολίασε κατηγορηματικά.
Αξίζει να προστεθεί πως και από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ρώτησε αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση χωροθέτησης, με τον αιτούντα κ. Ιωσήφ Ρούσσο να απαντά αρνητικά. “Άλλος χώρος δεν υπάρχει εκτός από το Λατομείο του Δρυμπέτα, Δεν υπάρχει άλλη δημόσια περιουσία” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυστηρή απαίτηση η μη μεταφορά αμμοβολής. Δέσμευση του αιτούντα σε περίπτωση αξιοποίησης του χώρου από την εταιρεία του
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για το θέμα των διευκρινίσεων που ζητήθηκαν σχετικά με τη μη δυνατότητα διάθεσης και μεταφοράς επικίνδυνων και ρυπογόνων υλικών στον λατομικό χώρο που ζητείται από τοπική εταιρεία προς αξιοποίησή του.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης έθεσε σχετικό γενικόλογο ερώτημα ενώ στην ηχητική καταγραφή που έχει η Κοινή Γνώμη ακούγεται ξεκάθαρα πως το μέλος της Δημοτικής Αρχής, Δομένικος Σαγκινέτος, ρωτά με σαφήνεια για την πιθανότητα μεταφοράς αμμοβολής.
Απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της ενδιαφερόμενης εταιρείας, κ. Ρούσσο, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας ρωτά: “Η άδεια λειτουργίας που έχετε τώρα που είναι για ανακύκλωση αδρανών υλικών είναι και για ρυπογόνα αδρανή υλικά;”. Επεκτείνει την ερώτησή του δε, λέγοντας: “Και αν δεν έχετε μέχρι τώρα άδεια, προτίθεστε σε αυτόν τον χώρο να επεκτείνετε την άδειά σας και να γίνετε και για ανακύκλωση και ρυπογόνων αδρανών υλικών; Είναι σημαντικό αυτό για την όποια σκέψη για ψηφοφορία”.
“Για αμμοβολή...” σημειώνει ακολούθως ο κ. Σαγκινέτος, με τον κ. Ρούσσο να απαντά καθησυχαστικά προς ενημέρωση κυρίως των δημοτών.
“Η άδεια που έχουμε εμείς είναι ΑΕΚΚ, εκσκαφές, κατεδαφίσεις, κατασκευές με κωδικό αποβλήτων 17. Είναι μη επικίνδυνα απόβλητα. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία επικινδύνων διότι είναι πάρα πολύ αυστηροί οι όροι και δεν φτάνει εκεί ο χώρος” αναφέρει, τονίζοντας μάλιστα παρακάτω ότι, “Όχι δεν θα μπει αμμοβολή. Δεν μπορώ να το δεχτώ”.
Σε αναμονή για το έργο του αεροδρομίου
Με φόντο τη συζήτηση, άξια λόγου είναι και η αναφορά εκ μέρους του κ. Ρούσσου της ενδιαφερόμενης εταιρείας για τον λατομικό χώρο Δρυμπέτα που συνδέεται με το έργο του αεροδρομίου.
Όπως έχει γίνει γνωστό ως σήμερα και μέσω δηλώσεων του αναδόχου κ. Κρούσκου στην Κοινή Γνώμη σε πρόσφατο δημοσίευμα, το έργο της βελτίωσης του αεροδρομίου που προϋποθέτει επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων κατά 140 μ. και την ταπείνωση του λόφου του “Νεράιδα”, συναντά καθυστέρηση για διάστημα περίπου είκοσι ημερών, αφού η μονάδα ΑΕΚΚ που σήμερα μπορεί να δεχτεί τα μπάζα, έχει δεχθεί περιορισμό στη λειτουργία της με απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Από την πλευρά του, ο Ιωσήφ Ρούσσος τόνισε πως, για το συγκεκριμένο έργο θα υπάρξουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων εκσκαφής, επιχείρημα που όπως επεσήμανε, λειτουργεί ενισχυτικά στην πρόταση αξιοποίησης του λατομικού χώρου στον Βούλια.
Προτού κλείσει την τοποθέτησή του, ο ίδιος γνωστοποίησε πως ο Δήμος πράγματι θα έχει πολυεπίπεδο όφελος, αφού ήδη μεταφέρονται υλικά από την εταιρεία του για τις ανάγκες επίχωσης στον ΧΥΤΑ. Σημείωσε δε, πως οι τελευταίες μεταφορές 22 χιλ. τόνων για τον ΧΥΤΑ έγιναν εντελώς δωρεάν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προς αξιοποίηση(;) το Λατομείο “Δρυμπέτα”
28 Αυγ. 2018 - 6:20 - Εμπλοκή στην αξιοποίηση του λατομείου στον Βούλια
7 Ιουν. 2019 - 6:20 - Νέες απώλειες εσόδων
27 Ιουν. 2017 - 6:20 - Σύρος: Ημιβύθιση σκάφους στη μαρίνα των Λαζαρέτων
28 Δεκ. 2024 - 17:16 - Σύρος: Έργο αναβάθμισης της Β’ κλειστής αίθουσας του “Δημ. Βικέλας”
27 Δεκ. 2024 - 15:59