Με απόφαση Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης παύθηκε ο Γιάννης Χαρίτος και αναλαμβάνει ο Απόστολος Ρουσσουνέλος

Παρελθόν από την προεδρία του ΚΑΠΗ

“Αγγίζει” το παράλογο η επιστολή υπεράσπισης Χαρίτου από την πρόεδρο του “Δικαιώματος”, Ζ. Δόγου, χωρίς μάλιστα να έχει λάβει απόφαση το ΔΣ του Συλλόγου των ΑΜΕΑ

Στον πολιτικό “πάγκο” οδηγείται ο Γιάννης Χαρίτος με απόφαση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, αφού χθες, ανακοινώθηκε η καθαίρεσή του από τη θέση του προέδρου των ΚΑΠΗ, σε συνέχεια προφανώς των εμμονικών, ατεκμηρίωτων και προκλητικών απαιτήσεών του με φόντο τη συστέγαση του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

H πρόσφατη επιστολή του προς τον Γιώργο Μαραγκό, το περιεχόμενο της οποίας αποδείκνυε ξεκάθαρα ακόμη και τη ρατσιστική νοοτροπία του Γιάννη Χαρίτου απέναντι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του τόπου, αποτέλεσε ως φαίνεται την αφορμή για την απόφαση παύσης του από την προεδρία των ΚΑΠΗ.

Η εξέλιξη της αντικατάστασής του δε, από τον δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής, Απόστολο Ρουσσουνέλο έγινε γνωστή με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, χθες, το μεσημέρι.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο κ. Χαρίτος έχει χαρακτηρίσει “επικίνδυνες” τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες της τοπικής κοινωνίας, ζητώντας επιτακτικά, με προσβλητικό αλλά και προκλητικό τρόπο την απομάκρυνσή τους από το κτίριο της Νεάπολης, χωρίς ποτέ όμως ως σήμερα να έχει αναπτύξει το περιβόητο όραμά του για τα ΚΑΠΗ, όπως πολλάκις κατά το παρελθόν έχει γενικόλογα σχολιάσει.

Αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΣ την Δευτέρα. Παρελθόν ήδη ο Γ. Χαρίτος από τα ΚΑΠΗ

Ειδικότερα, ο Γιάννης Χαρίτος καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επέδειξε ιδιαιτέρως εριστική και προκλητική στάση στη δημόσια πολιτική ζωή, αφού ήταν ο ίδιος που απαιτούσε την εκμετάλλευση αίθουσας πλησίον του Παιδικού Σταθμού της Ερμούπολης στην οδό Κ. Μαρούλη, προκειμένου να μην συνυπάρχουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με τα ΚΑΠΗ στο κτίριο της Νεάπολης. Μάλιστα είναι ο ίδιος που δεν είχε εκφράσει καμία ιδιαίτερη ευαισθησία σε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου, όσον αφορά στο θέμα της προσπάθειας αδειοδότησης του Παιδικού Σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη, όταν γι αυτό, γνώριζε πως απαιτείται η απόλυτη αξιοποίηση του κτιρίου από τη δομή φιλοξενίας παιδιών.

Ο ίδιος δε, προ ημερών επανήλθε στην εμμονική απαίτησή του για απομάκρυνση των Κοινωνικών Υπηρεσιών από τη σημερινή στέγη, εκδηλώνοντας μάλιστα στην επιστολή του προς τον Γιώργο Μαραγκό και τη ρατσιστική αντίληψή του.

Κατόπιν αυτών των γεγονότων, από το γραφείο Δημάρχου χθες, απεστάλη η λιτή ανακοίνωση που ακολουθεί και γνωστοποιεί επί της ουσίας την αντικατάστασή του στην προεδρία των ΚΑΠΗ και την παύση του από τη συγκεκριμένη θέση ενώ αναμένεται και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, ενδεχομένως για αναλυτική ενημέρωση.

Αυτούσιο το περιεχόμενο αυτής έχει ως εξής: “Δυνάμει της υπ΄αριθμ. 244/13-09-2018 Απόφασης του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης (ΑΔΑ 67ΗΜΩΗΟ-Ρ4Β), ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Απόστολος Ρουσσουνέλος του Μιχαήλ, ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, χωρίς αμοιβή, από σήμερα έως την 31η Αυγούστου 2019, αρμόδιος για την εποπτεία και την ευθύνη των δράσεων και των θεμάτων του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Απόσταση... από τα ρατσιστικά σχόλια κατά των ευαίσθητων ομάδων

Σε έμμεση υπεράσπιση του Γιάννη Χαρίτου προέβη η Ζωγραφιά Δόγου, χρησιμοποιώντας τον τίτλο της ως προέδρου του Συλλόγου “Δικαίωμα”, τηρώντας μάλιστα απόσταση... από τις άκρως προκλητικές και ρατσιστικού ύφους αναφορές του ίδιου περί “επικίνδυνων Υπηρεσιών” με φόντο τους ωφελούμενους και όσους εξυπηρετούνται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η ανωτέρω στάση καθώς και το δημόσιο “ευχαριστώ” της ίδιας αποκλειστικά και μόνον για την παραχώρηση αιθουσών του ΚΑΠΗ Ερμούπολης προς το “Δικαίωμα” για την πραγματοποίηση εκδηλώσεών του, όχι μόνον αποτελεί συμπεριφορά που επιδιώκει να σκιαγραφήσει ένα θετικό προφίλ στον Γιάννη Χαρίτο, αλλά παράλληλα, η ίδια βρίσκεται εκτεθειμένη, καθώς αυτού του είδους η υποστήριξη, επ΄ ουδενί δεν μπορεί να χωρέσει στη σκέψη λογικού ανθρώπου, όταν μάλιστα οι αναφορές του ίδιου είναι άκρως προσβλητικές για τις ευάλωτες ομάδες όπως και για τα ΑΜΕΑ.

Αυτούσια η επιστολή – σχόλιο της ίδιας, αλλά και του γραμματέα του Δικαιώματος, Λάμπρου Κατσαρού ακολουθεί παρακάτω: “Σύρος 12/9/2018, Κύριε Διευθυντά της εφημερίδας “Κοινή

Γνώμη”, Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μας άρθρο της εφημερίδας σας, το οποίο δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 κάτω από τον τίτλο: “Σύγχρονο Καιάδα οραματίζεται ο Γιάννης Χαρίτος”. Στο εν λόγω κείμενο η συντάκτρια σας αναφέρεται εξαρχής, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κύριος Χάριτος-Εκλεγμένος Δ.Σύμβουλος και Πρόεδρος των ΚΑΠΗ- “προκλητικά περιθωριοποιεί τα ΑμεΑ”. Όμως διαβάζοντας την επιστολή του κ. Χαρίτου προς τον Δήμαρχο δεν εξάγεται τέτοιο συμπέρασμα σχετικά με τα ΑΜΕΑ. Η συντάκτρια σας στήριξε την άποψη της στο αίτημα του κυρίου Χαρίτου για απομάκρυνση επικίνδυνων (κατά τη γνώμη του) υπηρεσιών που συστεγάζονται μαζί με τα ΚΑΠΗ στο κτίριο που περιγράφεται από το άρθρο σας και την επιστολή του. Δεν επιθυμούμε να εκφράσουμε γνώμη επί της ουσίας του ζητήματος του κτιρίου και των υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης δεν επιθυμούμε να κρίνουμε την επιστολή του κυρίου Χαρίτου. Παρόλα αυτά έχουμε την άποψη ότι το ζήτημα αφορά την Δημοτική Αρχή, τις Διοικητικές Υπηρεσίες με γνώμονα τους νόμους του Κράτους. Έχουμε την υποχρέωση να τονίσουμε ότι ο κ.Χαρίτος στήριξε το Σύλλογό μας παραχωρώντας την αίθουσα των ΚΑΠΗ όποτε την ζητήσαμε και μάλιστα παραβρέθηκε με ευχαρίστηση και σεβασμό σε εκδηλώσεις μας οσες φορές τον καλέσαμε. Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε στο έντυπο σας και στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα σας την άποψή μας. Ευχαριστούμε. Ζωγραφιά Δόγου (Πρόεδρος Συλλόγου “ΔΙΚΑΙΩΜΑ”) και Λάμπρος Κατσαρός (Γραμματέας Συλλόγου “ΔΙΚΑΙΩΜΑ”).

Φλ. Ρούσσου: Δεν έλαβε καμία απόφαση το “Δικαίωμα”. Είναι ντροπή οι ρατσιστικές αντιλήψεις

Με αφορμή τα ανωτέρω, η Κοινή Γνώμη κατέβαλλε προσπάθεια να επικοινωνήσει με μέλη του ΔΣ του Δικαιώματος προκειμένου να καταγράψει αν η άποψη της κ. Δόγου και του κ. Κατσαρού αντιπροσωπεύει και την άποψη άλλων μελών.

Εφικτή κατέστη η επικοινωνία με την – μέχρι προσφάτως - Αντιπρόεδρο του Συλλόγου “Δικαίωμα”, Φλώρα Ρούσσου, η οποία όχι μόνον παρουσιάστηκε κάθετα αντίθεση σε αναφορές περί επικίνδυνων υπηρεσιών κι άρα, ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, αλλά ανέδειξε και το γεγονός πως η κ. Δόγου δεν νομιμοποιείται να υπογράφει ως πρόεδρος του “Δικαιώματος” σήμερα, αφού όχι μόνον δεν έλαβε απόφαση σχετική το ΔΣ, αλλά στην τελευταία του συνεδρίαση, πήρε απόφαση μόνον για διαδικασία εκλογών προκειμένου να αναδειχθεί νέο ΔΣ.

“Συνεδριάσαμε το απόγευμα της Τρίτης για να πάρουμε απόφαση για να πάμε σε εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου (σσ. στο “Δικαίωμα”). Δεν συζητήσαμε το θέμα της επιστολής του κ. Χαρίτου στη συνεδρίαση για να πάρει μία απόφαση, μία θέση σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα” γνωστοποίησε η κ. Φλώρα Ρούσσου, η οποία επανέλαβε μάλιστα πως, “Ο Σύλλογος “Δικαίωμα” δεν πήρε τέτοια απόφαση”. Θέλησε να διευκρινίσει δε, πως, “Για να βγει απόφαση θα έπρεπε να μην πηγαίναμε σε εκλογές, να είχαμε συζητήσει” τονίζοντας παράλληλα πως, “Άρα, ούτε ο γραμματέας μπορεί να υπογράφει” κι ως εκ τούτου, παρατήρησε πως, “Προφανώς μιλούν σε προσωπικό επίπεδο”.

Στην ερώτηση αν επιθυμεί να τοποθετηθεί η ίδια επί της ουσίας του θέματος και των όσων έχει υποστηρίξει ο Γιάννης Χαρίτος, υπογράμμισε τα εξής: “Πρέπει να συνυπάρχουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με τα ΚΑΠΗ. Αυτά που είπε (σσ. ο Γ. Χαρίτος) είναι μία ρατσιστική αντίληψη. Κανένας άνθρωπος δεν είναι επικίνδυνος. Κανέναν άνθρωπο δεν ξεχωρίζουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό σε έναν άνθρωπο με όποιο πρόβλημα ψυχολογικό ή άλλο που απευθύνεται στην Κοινωνική Υπηρεσία να του βάζει ταμπέλα και να τον διώχνει. Αν είναι δυνατόν αυτό είναι ρατσιστικό”.

Καθιστώντας ξεκάθαρη τη διαφοροποίησή της από την τοποθέτηση της κ. Δόγου, θέλησε απλώς να ευχαριστήσει συνολικά την Κοινωνική Υπηρεσία και την Επιτροπή ΚΑΠΗ για την παραχώρηση αιθουσών του κτιρίου της Νεάπολης, όποτε απηύθυνε σχετικό αίτημα το “Δικαίωμα”.

“Όντως ο Σύλλογος μας έχει κάνει αιτήσεις για να πάρει αίθουσες για εκδηλώσεις και απευθυνόταν στην Επιτροπή του ΚΑΠΗ συνολικά. Εμείς ευχαριστούμε την Επιτροπή και τα άτομα, τους εργαζόμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας συνολικά για τις παραχωρήσεις, αφού όποτε χρειαστήκαμε δεν μας αρνήθηκαν. Μάλιστα όσα μέλη μας απευθύνονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες εξυπηρετούνται πέραν του ωραρίου τους. Για όλα αυτά τους ευχαριστούμε στην Κοινωνική Υπηρεσία” υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της στην εφημερίδα.

 

 

 

Σχετικά αρχεία: