Δημόσια αγανάκτηση για τα μαυσωλεία
- Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:19
- / Eνημέρωση: 19 Σεπ. 2018 - 18:00
Σε δημόσια παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για τη μη προώθηση ενεργειών από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με ένα απαραίτητο πλάνο κινήσεων σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού για τη διάσωση των ταφικών μνημείων προχώρησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, Μαρίζα Αγγελοπούλου, σε μία προσπάθειά της να συγκινήσει τη Δημοτική Αρχή για το σοβαρό θέμα.
Με αφορμή την επίσκεψή της (18-22/9) στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της ανακοίνωσης της ένταξης του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου της Σύρου στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, η κ. Αγγελοπούλου απηύθυνε δημοσίως παράκληση προς την Τεχνική Υπηρεσία να “τρέξει” για τις διαδικασίες σύνταξης μίας σειράς ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε σταδιακά να διεκδικηθεί και να υλοποιηθεί η αποκατάσταση των ξεχωριστών μαυσωλείων.
Η ίδια γνωστοποίησε ξεκάθαρα ότι σε όσες παρεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει προς την Τεχνική Υπηρεσία για την εν λόγω υπόθεση, δεν έχει λάβει απάντηση, ενώ επεσήμανε ρητά, πως από το ΥΠΠΟ ζητείται η συνεργασία των μηχανικών και των δύο πλευρών για να προσδιοριστεί ο “μπούσουλας” των απαραίτητων κινήσεων.
Σαφής και άκρως διευκρινιστική προς τη Δημοτική Αρχή υπήρξε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο οποίος απευθυνόμενος στον πολιτικό προϊστάμενο και αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο απαίτησε άμεσα να συνταχθεί ένα σχέδιο προσέγγισης της ανάγκης αποκατάστασης των ταφικών μνημείων.
Εξ αρχής, η Μαρίζα Αγγελοπούλου επεσήμανε πως η ένταξη του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και η συνακόλουθη προβολή που προκύπτει για το ίδιο το νησί με “όπλο” τον πολιτισμό του, πρέπει να αποτελέσει τον κύριο λόγο που ο Δήμος επιτέλους θα μεριμνήσει επαρκώς στην κατεύθυνση διάσωσής τους.
Σημειώνεται πως, την όποια εργασία στα μνημεία, πραγματοποιεί αποκλειστικά το Υπ. Πολιτισμού.
“Τα μνημεία δε διασώζονται με κοπανιστό αέρα”
Ακάματη και συνεχής η προσπάθεια της Μαρίζας Αγγελοπούλου να ευαισθητοποιήσει κάθε πλευρά για τη διάσωση των ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, μετά τις θετικές εξελίξεις που προαναφέρθηκαν, με την ίδια να σημειώνει στη χθεσινή συνεδρίαση πως, “Το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου είναι σε πολιτιστική, ιστορική, καλλιτεχνική, αισθητική, κοινωνική κλπ αξία, δεύτερο, μετά το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών (...) και πλέον, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα δουν για πρώτη φορά το Κοιμητήριό μας”.
“Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν οι πόρτες ώστε το Κοιμητήριο να δεχθεί επισκέπτες Ευρωπαίους” σχολίασε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη διάσωσης των εντυπωσιακών μαρμάρινων μαυσωλείων, τα οποία θα τύχουν σημαντικής προβολής.
Σύμφωνα με όσα η ίδια υπογράμμισε, “Αυτή τη στιγμή αυτό που πετύχαμε είναι μία πολύ μεγάλη διαφήμιση για το νησί. Και μία διαφήμιση στα “όπλα” μας. Ποια είναι τα όπλα μας; Ο Πολιτισμός μας”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως αυτή η προβολή πρέπει να λειτουργήσει θετικά.
“Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα ταφικά μνημεία βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση που βρέθηκαν μέχρι σήμερα” παρατήρησε παρακάτω, εξηγώντας πως αυτά τα μνημεία “συγγνώμη για την έκφραση, αλλά δεν μπορούν να διασώζονται με αέρα κοπανιστό”.
Κατά συνέπεια, ανέφερε πως “Είναι μία ευκαιρία, αυτή η προβολή, αυτή η τιμή που μας γίνεται και αυτή η δέσμευση που παίρνουμε, να ανταποκριθεί και σε έργα συντήρησης των μνημείων”.
Γνωστοποιώντας τη συνεχή επαφή της με το Υπ. Πολιτισμού και τα τέσσερα προγραμματισμένα ραντεβού που πραγματοποίησε για το σοβαρό θέμα της διάσωσής τους, ανέφερε πως, απαιτείται και η ενεργοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να προχωρήσει η σύνταξη ενός πλάνου κινήσεων και μελέτης αποκατάστασης αυτών.
“Εδώ και πάρα πολύ καιρό προσωπικά, βρίσκομαι σε αναμονή των Τεχνικών μας Υπηρεσιών. Μέχρι τώρα δεν έχω καμία ενημέρωση” κατήγγειλε... δημοσίως, επισημαίνοντας προς την παράταξή της, πως, από την πλευρά του Υπ. Πολιτισμού, “Αυτό που επιθυμούν είναι μία συνεργασία των μηχανικών τους με τους δικούς μας μηχανικούς. (...) Πρέπει να αναλάβει ο Δήμος μας πρωτοβουλία. Δεν μπορούμε άλλο να το αφήνουμε”.
“Έχουμε υποχρέωση”
Συμπληρωματικά στα λεγόμενα της ίδιας και σε συνέχεια της αγωνίας της, κινήθηκε η τοποθέτηση του Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος πρωτίστως αναγνώρισε τις προσπάθειές της για την ανάδειξη των μαυσωλείων και την προβολή τους μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.
“Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια της κ. Αγγελοπούλου, η οποία έφερε στο φως αυτό το ζήτημα το οποίο κακώς ήταν στο περιθώριο, στη σκιά εδώ και πολύ καιρό” σχολίασε καυστικά ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πως η ένταξη του ιστορικού Κοιμητηρίου στον προαναφερθέντα Οργανισμό, “δημιουργεί μία υποχρέωση στην πλευρά μας”.
Όπως εξήγησε, “Το γεγονός ότι αναδεικνύεται αυτό το μνημείο, σημαίνει ότι παύει να είναι στην αφάνεια εσαεί. Θα είναι στο προσκήνιο και ακριβώς γι αυτό, θα προσελκύσει και διάφορες κριτικές είτε θετικές, είτε αρνητικές”.
Απευθυνόμενος προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε δε, πως, αναμένει άμεσα τη σύνταξη ενός πλάνου κατάλληλου για τα επόμενα βήματα ώστε να ξεκινήσει από το ΥΠΠΟ η διάσωσή τους. “Να μας κατατεθεί ένα σχέδιο προσέγγισης της διαδικασίας αποκατάστασης, η οποία είναι σύνθετη γιατί εμπλέκει το ΥΠΠΟ αλλά και τις Υπηρεσίες του Δήμου. Παλαιότερα έγιναν προσπάθειες που δεν τελεσφόρησαν. Δεν θα μου αρκεί να ακούσω ότι έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα, δεν θα μου αρκεί ότι έχουμε μιλήσει με το ΥΠΠΟ. Εκείνο που θέλω να ακούσω εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος είναι ότι την τάδε του μηνός υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ με αυτές τις δεσμεύσεις από τη μία πλευρά και από την άλλη και το πρώτο τρίμηνο του 2019 ξεκινάμε την υλοποίηση της αποκατάστασης. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα είναι υπεκφυγή” υποστήριξε κατηγορηματικά ο ίδιος, υπενθυμίζοντας μάλιστα κατόπιν της “απάντησης” του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών πως, “το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η διαδικασία γίνεται τμηματικά. Είναι αδύνατο να μελετηθούν εν συνόλω τα μνημεία. Γίνεται σταδιακά και γι αυτό μπαίνει με προγραμματική σύμβαση και υλοποιείται σταδιακά”. Άλλωστε, όπως εξήγησε, “Σε κανένα μνημείο δεν έχει γίνει εν συνόλω. Αν δείτε και στην Αρχαία Καρθαία και στη Ρόδο και στη Λίνδο... Αυτά είναι έργα που τραβούν στο διηνεκές ακριβώς λόγω της φύσης τους επειδή είναι αρχαιολογικά”.
Αναπάντητα τα σοβαρά θέματα από τον Φρ. Βακόνδιο
Προκειμένου να λάβουν ενημέρωση οι αιρετοί για τη στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας με φόντο τις παρεμβάσεις της Μαρίζας Αγγελοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από τον Φραγκίσκο Βακόνδιο απαντήσεις. “Τι χαρτιά έχει λάβει ο Αντιδήμαρχος και τί πρόκειται να κάνει;” ρώτησε σχετικά το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης.
Περιορίζοντας την απάντησή του σε τυπικά θέματα, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος ανέφερε μόνον πως, “Για να γίνει η συντήρηση των μνημείων, θα πρέπει ο συντηρητής να είναι πιστοποιημένος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τέτοια ειδικότητα δεν υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε ειδικούς μηχανικούς που να έχουν πιστοποίηση από το ΥΠΠΟ ώστε να μπορέσουμε να γίνει ανάθεση σε μηχανικό ώστε να συνεχίσει τη διαδικασία και να γίνει και η συντήρηση που όλοι θέλουμε”. Επανέλαβε μάλιστα πως, “Δεν υπάρχει ειδικότητα συντηρητή αρχαίων μνημείων στην Τεχνική Υπηρεσία” με τον Ανδρέα Γιαλόγλου να ξεκαθαρίζει πως, η πλευρά του Δήμου οφείλει να συντάξει το σχέδιο προσέγγισης για τη διάσωση, ενώ οι εργασίες και οι παρεμβάσεις συντήρησης, θα προσδιοριστούν και θα υλοποιηθούν από το Υπ. Πολιτισμού. “Με θλίψη διαπιστώνω την παθογένεια των ομιλούντων συναδέλφων της Δημοτικής πλειοψηφίας αναφορικά με το ζήτημα” ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “Σας είπα το επόμενο διάστημα να έχουμε έναν οδικό χάρτη ενεργειών, ώστε με το νέο έτος, όσα είπε η κ. Αγγελοπούλου να αποκτήσουν σάρκα και οστά”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οδεύουν στην απένταξη τα ταφικά μνημεία
19 Νοε. 2018 - 6:20 - Σε “ράγες” υλοποίησης η αποκατάσταση των πρώτων ταφικών μνημείων
25 Ιουλ. 2024 - 6:20 - “Ψαλίδι” στις αποκαταστάσεις ταφικών μνημείων
1 Σεπ. 2023 - 6:20 - Εξειδικευμένη γνώση για τη διάσωση ταφικών μνημείων
29 Οκτ. 2020 - 6:20 - Η επιμονή και το πραγματικό ενδιαφέρον δικαιώθηκαν
5 Φεβ. 2019 - 6:20