16ο διεθνές συνέδριο Υπέρια

  • Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, 2018 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 6 Νοε. 2018 - 7:45

Το 16ο διεθνές συνέδριο Υπέρια για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, καθώς και το 9ο διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους στην Αμοργό ξεκίνησαν με την Δοξολογία στην εκκλησία τών Αγίων Αναργύρων που έορταζαν στο χωριό  Θολάρια.

   Ακολούθησε περιήγηση στον οικισμό , παραδοσιακοί χοροί στον αύλειο χώρο του ναού και γεύμα από τον Συλλογο γυναικών Αμοργού, στο Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων..

Στην συνέχεια οι σύνεδροι και οι παριστάμενοι ακολούθησαν το πεζοπορικό μονοπάτι προς το χωριό Λαγκάδα και ήλθαν σε πρώτη επαφή με το φυσικό τοπίο,την αρχιτεκτονική και την χλωρίδα και πανίδα της εποχής. Στην Λαγκάδα, έγινε επίδειξη παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, από τη Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού.

   Το απόγευμα την τελετή έναρξής του φεστιβάλ με θέμα, Γαστρονομία, πολιτισμός και τουρισμός, άνοιξε η Κα Ελένη Κουντουρούπη, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Αμοργού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης καλοσόρισε τους παριστάμενους και επίσήμανε τον ρόλο του φεστιβάλ στην ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού στήν Αμοργό.

Η κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, παρουσίασε και  χαιρέτησε τους 150 συνέδρους, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, δημοσιογράφους ταξιδιωτικούς πράκτορες, φοιτητές δημοσιογραφίας και κινηματογράφου, εκπροσώπους της πολιτέίας, από 25 χώρες του κόσμου.

Χαιρετισμούς απύφθηνε ο Επαρχος &  εκπρόσωπος της περιφέρείας Νοτίου Αιγάιου, Κος  Ιωάννης Μαργαρίτης και ο κος Μιχάλης Παράβαλος από το Υπουργείο Τουρισμού, εκπρόσωπος της διεύθυνσης τουρισμού Κυκλάδων.

Η Κα Αργυρώ Μεσημέρη, καλλιτεχνιή διευθύντρια του φεστιβάλ ταινιών της Αμοργού, προετοίμασε το κοινό για την προβολή και την θεματολογία που ακολούθησε.

 

Κατά τις 3 μέρες του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν οι ομιλίες: • Γιώργος Κακαβάς -  Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου

  "Η καθημερινή διατροφή μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα "           

• Καίτη Δημητσάνου Κρεμέζη – Αρχιτέκτων – Καθηγήτρια τιυ Εθνικού Τεχνικού Πανεπιστημίου Αθηνών.    “Κατασκευές και κτίσματα του παραδοσιακού αγροτικού βίου και διατροφική κληρονομιά"

 • Ελένη Μεθοδίου – Αρχαιολόγος

"Η σύμβαση της UNESCO για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

• Ελένη Ράμμου

“Η επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού στη γαστρονομία, τον τουρισμό, και την επιχειρηματικότητα: ένα νέο μοντέλο που προωθεί την γυναικεία και νεανική εργασία”

•Άννα Μαυρουδή- εκπαιδευτικός -(Περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων ) “Από το παγκόσμιο στο τοπικό: η περίπτωση των Κυκλάδων”. Η ομιλία  της, ήταν στα πλαίσια του αφιερώματος «Νέοι & εργασία, γυναίκες &  εργασία», υλοποιούμενο  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή   και από εθνικούς πόρους.

• Federico Francesco Ferrero – Food journalist, nutritiοnist, medical doctor and Master Chef of Italy" Γαστρονομική κληρονομιά της Αμοργού: ενα μονοπάτι για την προστασία μιας εύθραυστης ομορφιάς"                              

 • Δημήτρης Περδετζόγλου – Φαρμακοποιός , Βοτανολόγος – Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης

"Bότανα και Ευεξία - Φαρμακευτικά φυτά της Αμοργού & Γαστρονομία"

• Ειρήνη Καρώνη – Iστορικός επιστήμων.

"Κινηματογράφος και Γαστρονομία"

• Ρόμπυ Εκσιέλ -  Κριτικός κινηματόγραφου  «Μαγειρεύοντας ταινίες»

.•Αννα Κλαυδιά - Δημοσιογράφος

«Η γαστρονομία και   & η Προοπτική Τουριστικής Ανάπτυξης ενός τόπου»

•Κατερίνα Μαρινάκη  -  Δημοσιογράφος  -  Λαογράφος.

«Η ελιά και η παραγωγή λαδιού στην Αμοργό!»

 

Τις επόμενες ημέρες οι συμετέχοντες, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, το Αρχαίο Υδρομαντείο,τον Ελληνιστικό Πύργο της Αγίας Τριάδας και περιηγήθηκαν στο νότιο μέρος του νησιού. Επίσκέθηκαν την Χώρα, το Αρχαιολογικό και Εκκλησιαστικό μουσείο, το παραδοσιακό ελαιοτριβέιο, τον ελαιώνα στην Αιγιάλη .

 

Η Λέσχη γαστρονομίας Αμοργού ανέλαβε την παρουσίαση και παρασκευή παραδοσικών συνταγών και εδεσμάτων καθώς και κάποια από  τα γεύματα που προσφέρθηκαν.

 

Παράλληλα οι φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα Κινηματογραφικής δημοσιαγραφίας.

 

Καθημερινά προβάλλονταν 26 από τις 200 διαγωνιζόμενες ταινίες  από 13 χώρες ( Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλλία,Τσεχία, Ρουμανία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Μ.Βρεττανία, Η.Π.Α., Δανία, Περού, Γεωργία, Μολδαβία, Καζακστάν) , με την παρουσία των παραγωγών, σκηνοθετών και συντελεστών μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή.

 

Βραβεύτηκαν 35 ταινίες στις κατηγορίες¨Ελληνικές Ταινίες, Τουριστικές ταινίες, και ντοκυμαντέρ, με αρκετές θεματικές κατηγορίες, ανάμεσα σε 200 ταινίες που διαγωνίστηκαν, από 520 ταινίες  που υποβλήθηκαν.

 

Tourism Section

Adventure Tourism Category

1st Prize: The Seeker - A Journey of Awakening by Neeraj Mishra & Atul Khandar

2nd Prize: Midgard Adventure - winter (South Iceland) by Miha Avguštin

Cultural Tourism Category

1st Prize: The Powerful Soul of Hong Kong by Marco Sansalone

Events, Fairs and Congress

1st Prize:  Greece MERAKI 2018 – teaser by Gustavo Neves

Gastronomic Tourism Category

1st Prize: RTE From Farm to Table by João Viegas

2nd Prize: Generation with a cause by Dorian Walker

Hotels & Resorts Category

1st Prize: Love Summer by João da Silva

2nd Prize: Belvedere - Follow the wind by Theo Papadoulakis

Nature and Rural Tourism Category

1st Prize: KAZAKHSTAN – KYRGYZSTAN by Guillaume Juin

2nd Prize: Radol’ca by Rožle Brega

Sports Tourism Category

1st Prize: CARS by João Viegas

Tourism Destinations – Cities Category

1st Prize:  El Amor Existe. Santiago del Teide by Carlos Hernández

2nd Prize: Flamenco Madrid by Santiago Alcazar

Tourism Destinations – Country Category

1st Prize: Dinner with Georgia by Dima Chkheidze

2nd Prize: From Cuba with Love by António Aleixo

Tourism Destinations – Regions Category

1st Prize: The route of fate by Román Parrado

2nd Prize: Madeira Pass by João Viegas

Tourism Services Category

1st Prize: Faroe Islands Translate by Rune Hørslev

2nd Prize: The Hardest Job by Nils Keller

Documentary Section

Adventure, Expeditions & Travelling Category

1st Prize: The White Maze by Matthias Mayr

2nd Prize: Moscow: Your Survival Guide by Helen Etkina

Arts, Music & Culture Category

1st Prize: Voyager Colors of Peru by Erik Wieder

Environment & Ecology Category

1st Prize: Tubbataha: A National Treasure by Don Falsario II

2nd Prize: Once Hamoun by Mohammad Ehsani

Ethnography & Society Category

1st Prize: Kalimera Men Beirut by Rawad Germanos

2nd Prize: The Untold Story of Baralikadu by Sumant Mali

Gastronomy & Enotourism Category

1st Prize: In Vino Veritas / the History of Greek Wine by Constantinos Tseklenis

History & Heritage Category

1st Prize: CĂLĂRAȘI - A LAND BY THE GATE OF HEAVEN by Dumitru Grosei

Nature & Wildlife Category

1st Prize: Escape to Costa Rica – Jungle Story by Libor Spacek

2nd Prize: THE FIGHT FOR THE ARCTIC by Andreas Ewels

Sports & Recreation Category

1st Prize: We are the Rovers by Antonin Michaud-Soret

Sustainable and Responsible Tourism Category

1st prize: Unforgettable journey #15 (A rivers trip) by Aleksey Berdennikov

National Section

Tourism Category

The Best Greek Film: Greece-A 365 Day Destination by Andonis Theocharis Kioukas

Documentary Category

The Best Greek Documentary: CORFU - GIFT OF THE GODS by Irina Khangoshvili

Tourism Category

The Best Greek Tourism Film: Magic island Screener by Dimitris Katsimiris

 

 

Το  Συνέδριο Γαστρονομίας συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ το φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού με το Δήμο Αμοργού. Οι εργασίες, διεξήχθησαν στις αίθουσες του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa!