Έκλεισε άδοξα το θέμα της τηλεθέρμανσης του κολυμβητηρίου της Σύρου
- Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, 2018 - 06:19
Με θέμα την ενέργεια και ειδικότερα σε ότι αφορά την ιδιαιτέρως κοστοβόρα θέρμανση του κολυμβητηρίου της Σύρου, τέθηκε εκ νέου από τον Δημοτικό Σύμβουλο, Παύλο Χρυσαφίδη η ξεχασμένη υπόθεση του έργου της τηλεθέρμανσης.
Στο θέμα αναφέρθηκε, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, αιτούμενος να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του έργου, βασιζόμενος σε προ διετίας δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμης», στο οποίο είχε γίνει η αναφορά στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει αποδώσει μηδενικό όφελος.
Στις προ διετίας δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σύρο, Χρίστος Χρυσούλας, είχε διατυπώσει το αυτονόητο ότι για να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση πρέπει να λειτουργεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ για να παράγεται ατμός, υποστηρίζοντας ότι το έργο αυτό δεν έγινε άσκοπα.
Υπενθυμίστηκαν οι δηλώσεις του ότι «ήδη από τον πρώτο χρόνο, αν θα λειτουργήσει, ο Δήμος θα έχει κάνει την απόσβεση του έργου», όμως παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες χρήσης της πισίνας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακάλυπτες για τον χειμώνα, χωρίς τίποτε να έχει επιλυθεί.
Τα ερωτήματα
Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Παύλος Χρυσαφίδης, ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν κατάφερε ο Δήμος να κάνει την απόσβεση του ποσού που είχε δαπανηθεί για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ανήλθε σε περίπου 300.000 ευρώ, όμως παράλληλα πόση ήταν η οικονομική ωφέλεια για τον Δήμο από τον σύντομο χρόνο λειτουργίας του έργου.
Παράλληλα υπενθυμίστηκαν οι τότε (Νοέμβριος 2016) δηλώσεις του κ. Χρυσούλα, ότι αναμενόταν άμεση άφιξη τεχνικού κλιμακίου της ΔΕΗ από την Αθήνα ώστε να συζητηθούν οι εναλλακτικές λύσεις, όταν παύσει, λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η λειτουργία του εργοστασίου της Σύρου.
Επ’ αυτών ζητήθηκε ενημέρωση για το εάν πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη, ποιες οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάστηκαν και από την στιγμή που το έργο «βγήκε άχρηστο» εάν υπάρχει ο φόβος να ζητηθεί από τον Δήμο η επιστροφή των χρημάτων που αυτό κόστισε.
Γενικόλογες απαντήσεις
Το βάρος της απάντησης επωμίστηκε ο εντεταλμένος για θέματα αθλητισμού Δημοτικός Σύμβουλος, Γουλιέλμος Πρίντεζης, ο οποίος
περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές, για απόσβεση της συνολικής δαπάνης στον ένα χρόνο λειτουργίας του έργου.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο λειτουργίας της πισίνας του κολυμβητηρίου κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης, το οποίο είναι απαγορευτικό για τον Δήμο και ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις άλλων εφαρμογών, που θα το καταστήσουν λειτουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο κ. Πρίντεζης χαρακτήρισε το έργο της τηλεθέρμανσης του κολυμβητηρίου ως «προίκα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή», ενημερώνοντας ότι αυτό ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει το 2011 και τελικά λειτούργησε το 2015, καθώς υπήρχε η σύμβαση και η νυν Δημοτική Αρχή προχώρησε στην υλοποίηση.
Για το θέμα της απόσβεσης της δαπάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος αρκέστηκε στην αναφορά ότι η λειτουργία του κολυμβητηρίου του χειμερινούς μήνες είναι πολύ δαπανηρή, καθώς κοστίζει ημερησίως περί τα 900 ευρώ, γεγονός που συνιστά απόσβεση εντός των δύο χρόνων από τη έναρξη λειτουργίας του έργου και μετά.
Για τις εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης της πισίνας του κολυμβητηρίου, μετά και την παύση λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, ο κ. Πρίντεζης ανέφερε ότι σε ανεπίσημη συνάντηση του με τον κ. Χρυσούλα δεν υπήρξε καμία πρόταση από πλευράς της ΔΕΗ για κάποια σχετική μέθοδο ώστε να μειωθεί το κόστος θέρμανσης του κολυμβητηρίου.
Επιβεβαίωσε ότι καθώς η πισίνα είναι ολυμπιακών διαστάσεων (50Χ25), οι υπάρχουσες λύσεις θέρμανσης της είναι παρά πολύ δαπανηρές και δεν μπορεί να επωμιστεί ο Δήμος ένα τόσο μεγάλο κόστος για την λειτουργία του κολυμβητηρίου 12 μήνες τον χρόνο.
Ενεργειακή πρόταση
Καθώς το θέμα που τέθηκε παραπέμπει σε ανύπαρκτες ενεργειακές αποδόσεις, με πολλές δημοτικές υποδομές, όπως το κολυμβητήριο, να καθίστανται μη λειτουργικές, πρόταση προς αξιοποίηση από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης έκανε στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο ο Παύλος Χρυσαφίδης, να υιοθετήσει την εκστρατεία της Greenpeace με τον τίτλο «Με τη δύναμη του ήλιου», προκειμένου να προχωρήσει σε λύσεις «πράσινης» ενέργειας, βάσει των όσων προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Greenpeace στοχεύει στην άσκηση πίεσης των δημοτών προς τις Δημοτικές Αρχές ώστε να αξιοποιηθούν οι δομές των Δήμων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, προς εξυπηρέτηση των αναγκών δημοτικών κτιρίων.
Καθώς πολλοί Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Μυκόνου, κάνουν ήδη χρήση αυτού του προγράμματος, προτάθηκε και προς τον οικείο Δήμο να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη ενεργειακή λύση, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος ενέργειας, λειτουργώντας παράλληλα και ενισχυτικά προς τους δημότες.
Η πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβούλου, αλλά δεν δόθηκε καμία συνέχεια από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, ούτε καν συζητήθηκε η διερεύνηση της, για τα πιθανά ενεργειακά οφέλη που μπορεί να αποφέρει στο Δήμο, γεγονός που την παραπέμπει στις καλένδες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυξομειώσεις θερμοκρασίας
5 Οκτ. 2017 - 6:19 - Ένα ακόμη βήμα
15 Απρ. 2013 - 6:00 - Προς εξέταση το σενάριο της μικρότερης πισίνας
26 Σεπ. 2024 - 6:20 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τις κύριες αθλητικές υποδομές του νησιού
19 Σεπ. 2024 - 12:22 - Διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών το… λουκέτο στο κολυμβητήριο
16 Σεπ. 2024 - 6:19