Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης κατέθεσε ομαδική μήνυση κατά 20 συνδικαλιστών

Μηνύσεις στοχεύουν στη «φίμωση» συνδικαλιστών

Με μηνύσεις επέλεξε να ανταπαντήσει στο σύνολο των συνδικαλιστών εκπροσώπων της Σύρου η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης, επιχειρώντας να «φιμώσει», όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων του νησιού, κάθε φωνή εναντίωσης της.

Η συνήθης πλέον πρακτική της Δημοτικής Συμβούλου, να μηνύει όποιον αναφέρεται σε πράξεις και ενέργειες της, πέραν της γραφικότητας (λόγω των τακτικών πλέον επαναλήψεων) του τρόπου αντίδρασης της, τείνει να εξελιχθεί σε ατραξιόν της δημόσιας ζωής του τόπου, καθώς, μετά τις μηνύσεις για «φίμωση» του τύπου, σειρά παίρνουν οι συνδικαλιστές, με πρώτιστο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων και 20 συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων της Σύρου.

Αφορμή για την πρωτοφανή στη συνδικαλιστική ιστορία, αλλά και για στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, κατάθεση μαζικών μηνύσεων, αποτέλεσε η απάντηση που «τόλμησαν», σύσσωμοι οι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, να εκδώσουν σε δημόσια τοποθέτηση, με αποδέκτη το Δημοτικό Συμβούλιο, της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου.

Ασχέτως και πέραν της συμφωνίας ή διαφωνίας που μπορεί να προβάλλεται σχετικά με τον τρόπο δράσης ή των θέσεων των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, η πρακτική των μηνύσεων έναντι κάθε διαφωνούντα με θέσεις, απόψεις και ενέργειες αιρετών, δεν αποτελεί και το απαύγασμα της δημοκρατικότητας ως μέσο αντίδρασης και συμπεριφοράς εκ μέρους τους.

Η κατάθεση της ομαδικής μήνυσης ακολουθεί πλέον τη νομική διαδικασία, με τους 20 μηνυόμενους να έχουν λάβει κλήτευση να προσέλθουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης.

«Δεν φοβόμαστε κανένα»

Μία πρωτοφανής κίνηση, που έρχεται την στιγμή που φέτος το Εργατικό Κέντρο γιορτάζει τα 100 χρόνια, με τον πρόεδρο του, Μάρκο Βουτσίνο, να δηλώνει ότι «έχει γνωρίσει πολλές πρωτιές το Εργατικό Κέντρο στην ιστορία του και μέσα σε αυτές τώρα έχουμε άλλη μία πρωτιά, όπως αυτή. Στην ιστορία του πολλοί επιχείρησαν και να φιμώσουν και να φοβίσουν τους συνδικαλιστές, όμως υπό άλλα καθεστώτα και σε άλλες δύσκολες εποχές. Τώρα κάποιοι νομίζουν ότι αυτό μπορεί να ισχύσει και να περάσει».

Αναφερόμενος στην ιστορία των ανταπαντήσεων μεταξύ της Δημοτικής Συμβούλου και του Εργατικού Κέντρου ο κ. Βουτσίνος είπε μεταξύ άλλων ότι «στην επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Αυγούστου 2018, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε με μήνυση. Όμως προτιμήσαμε να αρκεστούμε σε μία απάντηση και να μην προχωρήσουμε σε μήνυση γιατί σεβόμαστε τους εαυτούς μας. Τώρα αυτό που δεν κάναμε εμείς το έκανε αυτή η κυρία».

Εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης σημείωσε «Εμείς την απάντηση στην επιστολή την βγάλαμε για να αποκατασταθεί η αλήθεια, γιατί δεν μπορεί ο κάθε ένας να βγαίνει να λέει «μπούρδες». Αυτό δεν της άρεσε και τρεις ημέρες μετά υπέβαλλε μήνυση κατά των 20 προέδρων των Σωματείων που συνυπογράφουν την απάντηση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Ο κ. Βουτσίνος τόνισε ότι «είναι σημαντικό, οι εργαζόμενοι να μάθουν και να καταλάβουν ποιοι προσπαθούν να φιμώσουν το Εργατικό Κέντρο. Αυτό που έκανε αυτή η κυρία είναι μία προσπάθεια για να τρομοκρατήσει και να χειραγωγήσει τους συνδικαλιστές. Αυτό δεν θα γίνει, δεν θα περάσει. Δεν φοβόμαστε κανένα».

Το ότι η κίνηση αυτή γίνεται από έναν άνθρωπο που μετέχει στα κοινά και ευελπιστεί να επαναδιεκδικήσει την ψήφο των Συριανών, θέτοντας απέναντι της μία τόσο μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς τα μέλη που εκπροσωπούν οι πρόεδροι των συλλόγων που μηνύθηκαν ανέρχονται συνολικά σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, ο κ. Βουτσίνος σχολίασε ότι «από τον κόσμο αυτό ξέρει πολύ καλά ότι το ποσοστό που θα πάρει θα είναι μηδενικό, γιατί ούτως ή άλλως το είχε χαμένο. Μπορεί και να μην έχει καταλάβει τι δύναμη έχουν οι εργαζόμενοι ή να νομίζει ότι οι εργαζόμενοι τρώνε σανό. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και ξέρει τι θα κάνει όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει το Εργατικό Κέντρο, μετά την παρούσα αρνητική εξέλιξη, ο πρόεδρος του ενημέρωσε ότι αυτές θα αποφασιστούν αφού λάβουν γνώση της δικογραφίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει νομικά το σύνολο των μηνυόμενων προέδρων.

Με απαξίωση για τους «εργατοπατέρες»

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου και πρόεδρος των αυτοκινητιστών, Αντώνης Χατζαντώνης, ως ένας εκ των αποδεκτών της μήνυσης, σχολίασε ότι πρόκειται «για πάγια τακτική της κυρίας, όπως τουλάχιστον μας έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, όποιος βγαίνει απέναντι της με διαφορετικές απόψεις να του κάνει μηνύσεις, πόσο μάλλον σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Πολύ δε περισσότερο για ανθρώπους σαν κι εμάς, που εδώ και 2 χρόνια προσπαθούμε να αναστηθεί το ναυπηγείο. Οι προθέσεις της είναι φανερές, για τη φίμωση των τωρινών συνδικαλιστών».

Υπενθυμίζοντας δε την ιστορία των επίμαχων ανακοινώσεων, ο κ. Χατζαντώνης ανέφερε ότι «η απάντηση μας ήρθε κατόπιν της ανακοίνωσης της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, σε θέμα άσχετο με την απομείωση των χρεών του ναυπηγείου, όπου επέλεξε να μιλά για «συνδικαλιστές» και «εργατοπατέρες». Εκείνη ήταν που έβγαλε μένος για τους τωρινούς συνδικαλιστές, γιατί ξεχνά ποιους εκπροσωπούσε μόλις πριν 2 χρόνια. Τώρα που ο κόσμος δουλεύει και πληρώνεται μιλάει για «εργατοπατέρες». Αν το κάνει αυτό με σκοπό να μας τρομάξει ή να μας τρίξει τα δόντια δεν θα το πετύχει, αντιθέτως από κάτι τέτοια βγαίνουμε πιο δυνατοί και το έχουμε αποδείξει».

Κατέληξε δε σχολιάζοντας την συγκεκριμένη πρακτική «αλλοίμονο όταν συνδικαλιστές βγάζουν ανακοινώσεις να φτάνουμε σε μηνύσεις αντί μίας απάντησης, εάν ήθελε μπορούσε να τις αντικρούσει. Αυτό ξέρει, αυτό κάνει. Εμάς αυτά όχι μόνο δεν μας φοβίζουν, ούτε καν μας αγγίζουν».

«Τι επιδιώκει με αυτή την κίνηση, να μας φιμώσει;» διερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αμμοβολιστών Σύρου, Γιάννης Μπάιλας, ένας εκ των μηνυόμενων, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «πρωτόγνωρη», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές «φίμωσης». Αν είναι δυνατόν!».

Σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ενέργεια εκλεγμένου προσώπου ως αντίδραση σε απάντηση που έλαβε, είπε πως «θα πρέπει, ένας άνθρωπος που αποφασίζει να εκτεθεί, να δέχεται και την απάντηση. Μήπως θεωρεί ότι είναι αλάνθαστη;».

Έστειλε δε το μήνυμα της άρνησης υπαναχώρησης έναντι της πρακτικής των μηνύσεων, λέγοντας «Αυτά τα πράγματα δεν θα περάσουν».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λεμβούχων Σύρου, Γιάννης Ζαρμπόνης, έγινε και αυτός αποδέκτης μήνυσης, καθώς ήταν στους συνυπογράφοντες την επίμαχη απάντηση, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός του χαρακτηρισμού «εργατοπατέρες», που χρησιμοποίησε απαξιωτικά η Δημοτική Σύμβουλος.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «Η ανακοίνωση που υπογράψαμε δεν κατηγορούσε, αντιθέτως απαντούσε στις κατηγορίες της, που ήταν για όλους εμάς, που μας χαρακτήριζε «εργατοπατέρες». Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, την οποία συνυπογράψαμε, δεν την κατηγορούσε απλώς έγραφε τα γεγονότα που έχουν γίνει, για το ότι όντως υπήρξε νομική σύμβουλος της διοίκησης του ναυπηγείου, ότι τότε υπήρχαν προβλήματα, ότι ήταν νομική σύμβουλος του Σωματείου, ότι ήταν εκπρόσωπος των 14, που ήταν δικαίωμα τους να μην συμφωνούν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της όποιον θέλει να τον έχει πελάτη και εμάς είναι δικαίωμα μας, από την στιγμή που μας έχει εκλέξει το σωματείο μας, να συνδικαλιζόμαστε. Σε αυτό λοιπόν επικεντρώνεται η δική μου ένσταση, καθώς θεώρησα προσβλητικό τον χαρακτηρισμό της «εργατοπατέρες», ως την ‘καραμέλα’ εναντίον όσων συνδικαλίζονται. Εγώ επιφυλάσσομαι για την υπεράσπιση των προσωπικών μου δικαιωμάτων, γιατί όταν μιλάει υποτιμητικά για «εργατοπατέρες» δεν μπορεί να μας τσουβαλιάζει».

Σχετικά με την κατάθεση μήνυσης, ο κ. Ζαρμπόνης χαρακτήρισε την ενέργεια «υπερβολική», καθώς όπως είπε «δεν υπήρχε κάποια δυσφήμιση για το πρόσωπο της, τουναντίον εγώ θα μπορούσα να πως ότι προσβλήθηκα από τους χαρακτηρισμούς της. Δεν έχω καταλάβει για ποιό λόγο μας μηνύει και που αποσκοπεί, ειδικά από την στιγμή που ενδιαφέρεται για τα κοινά και θέλει να έχει ένα μέλλον στα κοινά του τόπου».

Με την φράση «αδιανόητη η προσφυγή στη δικαιοσύνη για ζητήματα που αφορούν συνδικαλιστές», σχολίασε την μήνυση της Δημοτικής Συμβούλου κατά των 20 συνδικαλιστών, ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε δε και στην ιδιότητα της ως αιρετή λέγοντας «Πρέπει να λάβει υπόψη της την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που εκφράζονται από τους εκπροσώπους τους. Αν δεν το έχει λάβει υπόψη της αυτό κακώς είναι δημοτική σύμβουλος».