Συνάντηση με το Επιμελητήριο Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2019 - 16:39

Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο, τη Διοικητική Επιτροπή και υπηρεσιακά στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων πραγματοποίησε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαραγκός, την Τρίτη 02 Απριλίου 2019, παρουσία του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Δούναβη, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρη Κοσμά και της υποψήφιας Συμβούλου κας Χριστίνας Παναγιωτοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ρούσσος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις υποδομές του Επιμελητηρίου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, καθώς και τον σχεδιασμό του σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο κ. Μαραγκός, δίνοντας έμφαση στη στήριξη και ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς), καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων, ανέπτυξε τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα:

 

  • Ο Μηχανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων και Στήριξης της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων σε στρατηγικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, το περιβάλλον, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η ναυπηγοεπισκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Επιμελητηρίου για την πραγματοποίηση ενός διεθνούς επενδυτικού Forum, που πρόκειται να διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Σύρο τον Ιούνιο του 2019, με τη συμμετοχή εξήντα (60) και πλέον εκπροσώπων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων (Venture Capitals) και εκπροσώπων εταιρειών καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

  • Η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Η συγκεκριμένη πρόταση, που έχει ήδη υποβληθεί για χρηματοδότηση και αναμένεται η έγκρισή της, στοχεύει στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, έργο το οποίο θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της παραλίας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016.
  • Οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στις υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνι, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων).
  • Οι ενέργειες για την προβολή και προώθηση του προορισμού «Σύρος».
  • Η ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών θεματικού τουρισμού, όπως ο αθλητικός, πολιτιστικός, εκπαιδευτικός,, συνεδριακός, θρησκευτικός, θαλάσσιος και γεωλογικός.
  • Οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Στρατοπέδου,  και η σύνδεσή του με την αγορά και την καινοτομική επιχειρηματικότητα, γεγονός που θα δημιουργήσει συνέργειες με όλους τους υπόλοιπους οικονομικούς κλάδους.
  • Η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας επ’ ωφελεία της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
  • Η επαναλειτουργία του Ναυπηγείου, το οποίο, σύμφωνα με την πεποίθηση του κ. Μαραγκού, μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει με το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του νησιού μας και να αποτελέσει έναν σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό για τη Σύρο.
  • Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του νησιού από τη Δημοτική Αρχή, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη με μεγάλα έργα που δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται, προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ, έργα τα οποία δημιουργούν, πέραν των προοπτικών ανάπτυξης, εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα και τη Σύρο της οικονομικής κρίσης.