Κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα με τον συνδυασμό "ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο"

"Όλοι μαζί για τη νίκη και τη Σύρο"

Το βράδυ της Τετάρτης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Ερμής"

Τη βεβαιότητα πως ο συνδυασμός "ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο" θα αποτελέσει τη νέα Δημοτική Αρχή στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την "επόμενη ημέρα" στον τόπο, χάρη στη στήριξη και την εμπιστοσύνη του κόσμου που ήδη εκφράζεται προς τα πρόσωπα των υποψηφίων της παράταξης στις γειτονιές, εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του. 

Στην κατάμεστη από κόσμο, υποψηφίους και φίλους της παράταξης αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Ερμής", το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Λειβαδάρας προχώρησε στην παρουσίαση των βασικών κατευθύνσεων του προγράμματός του για την "επόμενη ημέρα" στη Σύρο, απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα νίκης στις επερχόμενες εκλογές από την πρώτη Κυριακή, καθώς όπως ανέφερε ο τόπος έχει ανάγκη από πράξεις κι έργα που θα απαντούν πρωτίστως στις ανάγκες των κατοίκων του. 

Ο κ. Λειβαδάρας προτού προχωρήσει εκ νέου στην παρουσίαση των υποψηφίων του, θέλησε σύντομα να απαντήσει στον "λίβελο που εξαπέλυσε ο Γιώργος Μαραγκός" εναντίον του προσώπου του και του συνδυασμού του, με αφορμή τη μη διεξαγωγή debate, καλώντας τον ίδιο να σκεφτεί την ουσία των πολιτικών πραγμάτων στον τόπο που - όπως υποστήριξε - τον θέλουν "παρελθόν για τη Σύρο". 

Η εκδήλωση έκλεισε με τους παρισταμένους να επαναλαμβάνουν το σύνθημα "Λειβαδάρας Δήμαρχος και τώρα και μετά". 

Δεδομένων των περιορισμών της νομοθεσίας στην παρουσίαση υποψηφίων προεκλογικά στον ηλεκτρονικό Τύπο η "Κοινή Γνώμη" δεν θα αναρτήσει φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στο οποίο απεικονίζονται τα πρόσωπα. 

 

Η πλήρης ομιλία του Νίκου Λειβαδάρα 

 

Αγαπητοί μου συμπολίτες, αγαπητές μου συμπολίτισσες,

Με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζω στη σημερινή συγκέντρωση, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το ξημέρωμα της Επόμενης Μέρας για το νησί μας. Το πλοίο των «Ανοιχτών Οριζόντων» μετά από ένα ταξίδι 5 περίπου μηνών πλησιάζει πλέον στο λιμάνι όπου όλοι μαζί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να σχεδιάσουμε την πορεία για τη Σύρο που ονειρευόμαστε.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού προσπαθήσαμε, και πιστεύω ότι καταφέραμε, να κάνουμε πράξη τις βασικές αρχές που θέσαμε εξαρχής ως προϋπόθεση για αυτή την πορεία. Τη δημοκρατική λειτουργία και το σεβασμό στην άποψη του άλλου. Τη σύνθεση μέσα από το διάλογο. Τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Τη δημιουργία τελικά ενός συνδυασμού που έβαλε πάνω από όλα εκείνα που μας ενώνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας ότι στις τοπικές κοινωνίες είναι εφικτή η συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων και των ενεργών πολιτών πέρα από κομματικούς εναγκαλισμούς, ότι τελικά αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Συζητώντας με την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς, τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και σε άλλους τομείς της ζωής του νησιού μας, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσουμε σταδιακά με όρους συνεννόησης και συνεργασίας. Συγκεντρώσαμε τις ανάγκες της Περιφέρειας της Σύρου και συμφωνήσαμε ότι αυτές θα ιεραρχηθούν από τις Κοινότητες με τη βοήθεια των λαϊκών συνελεύσεων έτσι ώστε οι αναγκαίες παρεμβάσεις να προχωρήσουν σταδιακά στην υλοποίηση με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης.

 

Σε όλες τις επαφές μας έγινε ξεκάθαρο ότι οι πολίτες έχουν βαρεθεί τις πολλές υποσχέσεις, τα κούφια λόγια, τους διαχωρισμούς, τις αλαζονικές συμπεριφορές και την αδιαφάνεια. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες και κοιτώντας τους στα μάτια συμφωνήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στον κοινό μας δρόμο από εδώ και στο εξής. Σκοπός μας είναι να ανασκευάσουμε τη δικαιολογημένη απογοήτευση που νιώθουν και να γίνουν συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε περιλαμβάνει αφενός ένα πλέγμα δράσεων για το πεδίο αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου τις θέσεις μας για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σεβόμαστε τα στελέχη του Δήμου, σεβόμαστε τον πολίτη.

⦁ Η Αξιοκρατική λειτουργία της διοίκησης, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η ανασυγκρότηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου και η ψηφιακή λειτουργία αποτελούν τους βασικούς μας στόχους για τη διαφάνεια και την εσωτερική λειτουργία του Δήμου.

⦁ Με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και την παροχή απομακρυσμένων υπηρεσιών στοχεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη.

⦁ Με τις κοινοτικές συνελεύσεις και το συμμετοχικό προϋπολογισμό στοχεύουμε στη συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις ενώ παράλληλα με τα τοπικά συμβούλια των νέων ενθαρρύνουμε την ενασχόληση της νεολαίας μας με τα κοινά.

⦁ Εκπονούμε μελέτη βιωσιμότητας για την εξυγίανση της Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου με σκοπό τη μετατροπή της σε εργαλείο ενημέρωσης και προβολής των δράσεων του νομού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων» - ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι κατά γενική ομολογία η πλέον ασφαλής διαδικασία για τη βελτίωση της κοινωνίας των ανθρώπων τόσο σε τοπικό όσο σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου:

⦁ Καταγράφουμε, ιεραρχούμε και ικανοποιούμε σταδιακά τις εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία μας, αναβαθμίζουμε τις σχολικές επιτροπές, συνεργαζόμαστε με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στο νησί μας, τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συλλόγους Γονέων και τα Μαθητικά Συμβούλια για τον έγκαιρο ετήσιο προγραμματισμό των αναγκών των διδακτηρίων.

⦁ Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και κοινωνικών φορέων για το άνοιγμα-σύνδεση του σχολείου με τη ζωή της τοπικής κοινωνίας, προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης εκκινώντας από τα σχολεία, προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων.

⦁ Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο για την εξασφάλιση κατάλληλων κτιρίων τα οποία θα στεγάσουν τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων,  της Πολυτεχνικής Σχολής η οποία βρίσκεται στη Σύρο καθώς και δεύτερου Τμήματος το οποίο αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από το Υπουργείο. Προς αυτή την κατεύθυνση αρχικά θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής του Στρατοπέδου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες Πανεπιστημιούπολης.(ενός πανεπιστημιακού Campus). Παράλληλα θα πρέπει να διατεθούν κτίρια κληροδοτημάτων ή άλλα κτήρια δικαιοδοσίας Δημοσίου με τις απαραίτητες συνέργειες ώστε να αξιοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο και την επικείμενη ανάπτυξή του. Παράλληλα στοχεύουμε σε μια σειρά από συνεργασίες όπως σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασιών μεταξύ του Δήμου και του Πανεπιστημίου σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας σε επίπεδο Περιφέρειας, καθιέρωση ανταλλαγής και ενίσχυσης πολιτιστικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου, καθιέρωση χορηγιών σε φοιτητές/τριες και αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, δημιουργία Επιτροπής συνεργασίας (εγκαθίδρυση γραφείου στο Δήμο) που θα διερευνά το πλαίσιο μόνιμων συνεργιών με το Πανεπιστήμιο, προβολή του έργου του Πανεπιστημίου και γενικότερα αναφοράς του προς άλλους κυβερνητικούς φορείς ως σημαντικού πολιτιστικού κεφαλαίου του τόπου, ενίσχυση συνέργειας τοπικών θεσμικών φορέων (Υπουργεία, Περιφέρεια, Εκπαίδευση) με το Τμήμα με διαμεσολαβητή τον Δήμο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο κέντρο της πολιτιστικής μας πολιτικής βρίσκεται η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών και η μετατροπή του νησιού μας σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

⦁ Θεσμοθετούμε την Πολιτιστική συνέλευση, ως το συμβουλευτικό όργανο του Δήμου στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι φορείς και δημιουργοί του πολιτισμού στο νησί μας, δημιουργούμε ενιαία διοικητική δομή Πολιτισμού – Τουρισμού. Υποστηρίζουμε την Επιτροπή Πολιτισμού από εξειδικευμένες εισηγητικές επιτροπές.

⦁ Παρέχουμε με διαφάνεια και δικαιοσύνη τις επιχορηγήσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους, διατηρούμε και εμπλουτίζουμε τα φεστιβάλ, δημιουργούμε ετήσιο θεματικό φεστιβάλ νέων δημιουργών με άξονα τη μουσική, το θέατρο, το χορό και μεταφέρουμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις γειτονιές και την περιφέρεια του νησιού μας.

⦁ Στοχεύουμε στην ίδρυση κέντρου καλλιτεχνικής έκφρασης (Το σπίτι των τεχνών) στο οποίο θα αναπτύσσονται καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την ενίσχυση του παραγόμενου τοπικού πολιτισμού.

ΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού μας είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση του αθλητισμού προς όφελος των κατοίκων του νησιού μας αλλά και προς όφελος του τόπου μας από τον αθλητικό τουρισμό.

Επιδίωξή μας είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με ενώσεις, συλλόγους και ακαδημίες, καθώς και με θεσμικούς φορείς, ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

⦁ Διευρύνουμε την Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου μας με εκπροσώπηση συλλόγων και νεολαίας και δημιουργούμε αθλητική συνέλευση με τη συμμετοχή φορέων και ομάδων του νησιού.

⦁ Διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην επιχορήγηση των ομάδων και στηρίζουμε την ομάδα βόλεϊ του Φοίνικα Σύρου που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας στην Α΄ εθνική κατηγορία.

⦁ Αποκαθιστούμε σταδιακά και αναβαθμίζουμε τις αθλητικές μας υποδομές, υλοποιούμε προγράμματα μαζικού αθλητισμού και εμπλουτίζουμε τις αθλητικές διοργανώσεις σε συνεργασία με τους συλλόγους του νησιού.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Πρωτεύον καθήκον του Δήμου είναι η καθαριότητα του συνόλου του νησιού. Καθαριότητα σημαίνει ποιότητα ζωής, προστασία περιβάλλοντος, οικονομική ανάπτυξη, τουρισμός, πολιτισμός, τα πάντα.

⦁ Ενισχύουμε την Υπηρεσία καθαριότητας και τονώνουμε τη διαδικασία της ανακύκλωσης ενθαρρύνοντας τους πολίτες προκειμένου να κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη τους εφαρμόζοντας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

⦁ Αναβαθμίζουμε τις παιδικές χαρές και τους πεζόδρομους, προστατεύουμε τις ελεύθερες περιοχές.

⦁ Αναπτύσσουμε ηλεκτρονική εφαρμογή του τύπου «Έξυπνης Πόλης» για την άμεση καταγραφή και αντίδραση στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

⦁ Εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στους δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων αποκλεισμού τους.

⦁ Υλοποιούμε Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους στην περιφέρεια σε συνεργασία με τα συμβούλια των κοινοτήτων.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η κοινωνική φροντίδα αποτελεί την πεμπτουσία του προγράμματος μας. Μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες έχουν ανάγκη προστασίας, στήριξης, καθοδήγησης και επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με την διαβίωσή τους, την υγεία, την ασφάλεια και εν γένει την φροντίδα τους.

⦁ Ενισχύουμε το Κέντρο Κοινότητας, διορθώνουμε τις στρεβλώσεις του Οργανισμού του Δήμου με στόχο την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού και την διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του, συντονίζουμε το έργο όλων των Φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική προσφορά.

⦁ Εμπλουτίζουμε τη λειτουργία των τριών Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας των Ηλικιωμένων  και των παραρτημάτων τους με Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ενισχύουμε τις εθελοντικές δράσεις των Κοινοτήτων για την στήριξη των ηλικιωμένων.

⦁ Διασφαλίζουμε τη λειτουργία και προσαρμογή στους Ευρωπαϊκούς κανόνες του βρεφικού και των παιδικών σταθμών του Δήμου και προχωρούμε στην καταγραφή και αντιμετώπιση των κτηριακών και λειτουργικών προβλημάτων τους και την ανανέωση/εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού.

⦁ Δημιουργούμε συνέργειες μέσω της επιβράβευσης της ανακύκλωσης για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών/υπηρεσιών/ευπαθών ομάδων και συνδέουμε την έννοια της «ανταποδοτικής ανακύκλωσης» με το κοινωνικό έργο του Δήμου και των δομών αλληλεγγύης.  

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Με σχέδιο και σωστό προγραμματισμό προχωρούμε στην υλοποίηση των υποδομών που έχει ανάγκη το νησί μας για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής του πορείας. Στο πλαίσιο αυτό :

⦁ Ολοκληρώνουμε το Δημοτικό σχολείο της Βάρης, την ύδρευση των Οικισμών της Ποσειδωνίας και τα συστήματα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

⦁ Προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου αποχέτευσης της Βάρης και του υπολοίπου Αζολίμνου, και της τριτοβάθμιας μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων στο εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού της Ερμούπολης, των έργων ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος των Λυκείων και του Δημοτικού Σχολείου της Ποσειδωνίας και του έργου αναβάθμισης του εμπορικού κρηπιδώματος στην περιοχή “Καρνάγιο”.

⦁ Εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση της  επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης στο Μέγα Γυαλό και του έργου αντιμετώπισης της κατολίσθησης στην περιοχή του Βούρλη και προχωρούμε στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την επίλυση του προβλήματος αποχέτευσης του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και του Γαλησσά.

⦁ Εκπονούμε τις αναγκαίες μελέτες για την υλοποίηση του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ και μετατροπής του σε ΧΥΤΥ στο πλαίσιο του Τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.

⦁ Χωροθετούμε και προχωρούμε στη μελέτη για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Σύρος, ένα νησί από την φύση του ιδιαίτερο, προσπαθεί να στηριχθεί σε τέσσερις οικονομικούς πυλώνες – άξονες. Σε αντίθεση με άλλα Κυκλαδονήσια που στηρίζονται κατά βάση στον Τουρισμό ή με άλλα νησιά της Περιφέρειας που βασίζονται στον πρωτογενή τομέα, η Σύρος προσπαθεί, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, να αξιοποιήσει τον πρωτογενή (αγροτική παραγωγή), τον δευτερογενή (μικρές βιοτεχνίες, μεταποιητικός κλάδος), την βαριά βιομηχανία (Ναυπηγεία) και τον Τουρισμό.

⦁ Παραδοσιακά η Σύρος είχε περιορισμένη αγροτική παραγωγή καθώς υπάρχει περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται έντονη δραστηριότητα από νέους επιχειρηματίες και σαν Δημοτική Αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε μέσω δράσεων προώθησης και ένταξης των προϊόντων τους στην τουριστική εμπειρία σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο. Παράλληλα οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα μέσω της επαναξιολόγησης του κόστους του νερού για αγροτική χρήση και της επιμόρφωσης των παραγωγών. 

⦁ Ο δευτερογενής τομέας έχει αναπτυχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με χαρακτηριστικότερο προϊόν το Λουκούμι και την Χαλβαδόπιτα. Εκτός όμως από τα δύο αυτά προϊόντα γίνονται σοβαρές προσπάθειες και σε άλλους τομείς μεταποίησης όπως η Τυροκομία και η Οινοποιία. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να σταθεί αρωγός διεκδικώντας την προστασία των τοπικών προϊόντων μέσω της ανακήρυξής τους ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). και θεωρούμε δεδομένη την αγαστή συνεργασία τόσο με τους επιχειρηματίες και επαγγελματικούς φορείς όσο και με το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

⦁ Ο τελευταίος πυλώνας – άξονας που η Σύρος θα έπρεπε να έχει πορευθεί και ναι έχει αποκτήσει μια Ταυτότητα είναι ο Τουρισμός καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά Οικονομικά και Κοινωνικά το νησί, προστατεύοντας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε στην Ποιοτική αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος της Σύρου, την επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου της Σύρου, την προσέλκυση επενδυτικών δυνάμεων και κεφαλαίων, την ένταξη της Σύρου σε εξειδικευμένα δίκτυα κρουαζιέρας και τη στόχευση σε νέες αγορές στόχους (Target Group) επισκεπτών με ενισχυμένη αγοραστική δύναμη, σεβόμενοι παράλληλα την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων, των επισκεπτών και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους θα συνεργαστούμε με ειδικό συνεργάτη Τουριστικού Marketing με εξειδίκευση στην επικοινωνία, προώθηση και προβολή του τόπου και θα κινηθούμε συντονισμένα μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων αξιοποιώντας παράλληλα την τεχνογνωσία που διαθέτει το Τμήμα του Πανεπιστημίου μας στην ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών. 

 

Πέρα όμως από το πλαίσιο αρμοδιοτήτων που ορίζει ο Κλεισθένης για τον Α΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε χρέος μας να αγωνιστούμε για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας. 

Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ξεκάθαρη θέση μας η στήριξη του Ναυπηγείου μας και των εργαζομένων του σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης της επιχείρησης που έχει παρουσιαστεί στην κοινωνία της Σύρου και το οποίο προβλέπει τη σταδιακή ανάπτυξη της επιχείρησης και την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε μια σειρά από τομείς που αφενός θα εξασφαλίσουν ένα σημαντικό αριθμό αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας και αφετέρου θα προσδώσουν στο ναυπηγείο ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά σε πεδία νέων κατασκευών, εφαρμόζοντας κανόνες περιβαλλοντικής εναρμόνισης για τους οποίους οφείλουμε και θα είμαστε θεματοφύλακες ως προς την τήρησή τους.

Αποτελεί επίσης χρέος μας να αγωνιστούμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών συνδέσεων του νησιού μας, αξιοποιώντας παράλληλα τις πύλες εισόδου από το εξωτερικό των γειτονικών νησιών και τις δυνατότητες που παρέχονται από τις συνδυασμένες μεταφορές.

 

Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ σε κανέναν συνυποψήφιό μου. Πίστευα ότι ο καθένας από εμάς το διάστημα του προεκλογικού αγώνα, παρουσίασε τις θέσεις του, το όραμά του και το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού μας και την ανάπτυξή του, μέσα σε πνεύμα πολιτισμού και ευπρεπισμού. Όμως μετά το λίβελο που εξαπέλυσε εναντίον μου χθες ο κ. Μαραγκός δεν μπορώ να μην απαντήσω. 

Είναι υπεκφυγή οι αυτονόητοι κανόνες διεξαγωγής ενός δημόσιου πολιτικού διαλόγου (ντιμπέιτ); Δηλαδή, η συμμετοχή όλων των υποψηφίων Δημάρχων και η συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τοπικών εφημερίδων από τη στιγμή που σε αυτές εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων του νησιού μας προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας; 

Και τον ερωτώ με τη σειρά μου. Είναι ικανοποιημένος από τον απολογισμό της πενταετούς θητείας του; Ζει σε έναν άλλο κόσμο και δεν εισπράττει τη δυσαρέσκεια των δημοτών; Η οικειοποίηση δρομολογημένων έργων από  προηγούμενες δημοτικές αρχές που υλοποίησε θεωρεί ότι είναι δικά του επιτεύγματα; Τι προγραμματισμένα-δρομολογημένα δικά του έργα θα αφήσει πίσω του για την επόμενη δημοτική αρχή; Γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι ήδη αποτελεί παρελθόν. 

Δεν θα τον ακολουθήσουμε όμως στον κατήφορο που επέλεξε.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, αγαπητές μου συμπολίτισσες,

Τώρα που το πλοίο των «Ανοιχτών Οριζόντων» βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Επόμενης Μέρας για το νησί μας, σας καλώ όλους και όλες να ενωθείτε μαζί μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον αυτού τόπου. 

Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι να διαχωρίσουμε…

Είμαστε εδώ για να επουλώσουμε και όχι να πληγώσουμε…

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε μαζί τη Σύρο που ονειρευόμαστε…

Είμαστε εδώ γιατί απλά είμαστε Εσείς…

Εγώ, ο Νίκος Λειβαδάρας είμαι ένας από εσάς. Σας κοιτώ στα μάτια με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, όπως συνηθίζω να σας κοιτώ όλα τα χρόνια της ζωής μου. Πιστεύω ότι μαζί θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα για το νησί μας.

Σε ένα Δήμο ανοιχτό για όλους. Με ένα Δήμαρχο κοντά στο δημότη και στα προβλήματά του. Όχι τα παράπονά σας στο Δήμαρχο, αλλά ο Δήμαρχος μπροστά στα προβλήματα για επίλυσή τους. 

Και με το ίδιο καθαρό και ειλικρινές βλέμμα θα σας κοιτάζω στα μάτια και στο τέλος της θητείας μας. 

Γιατί, δε θα σας έχω προδώσει.

 

Όλοι μαζί για τη Νίκη!

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι που μαζί ξεκινήσαμε. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και δέχτηκαν μαζί να πορευτούμε και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας.

Θα τους παρουσιάσω ανά εκλογική Περιφέρεια και ανά Κοινότητα.